Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ», του Σπύρου Πετρουλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ», του Σπύρου Πετρουλάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 496
Τιμή με έκπτωση: 15,29€

          Η πρώτη μου αναγνωστική επαφή με το συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη έγινε μέσα από το πολύ επιτυχημένο μυθιστόρημά του «Η Εξομολόγηση», η αναγνωστική μου εμπειρία συνεχίστηκε με το εξαιρετικό «Η Παναγιά Της Φωτιάς» και ολοκληρώθηκε με το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του «Το Τελευταίο Δαχτυλίδι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα μυθιστόρημα πραγματικό "page-turner" το οποίο δεν μπόρεσα να αφήσω ούτε στιγμή από τα χέρια μου. Μια ιστορία σύγχρονη και συγκλονιστική, που διαδραματίζεται στις μέρες μας αλλά και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν στην Αθηναϊκή πρωτεύουσα, την μεγαλούπολη του χάους, της αποξένωσης, των πολλαπλών ευκαιριών, αλλά και την πόλη που μέσα στους τσιμεντένιους τοίχους των υποβαθμισμένων πολυκατοικιών ή των ευκατάστατων και απλησίαστων για τους περισσότερους προαστίων της, μπορεί να κρύβει ανείπωτες ευτυχίες ή ασύλληπτα δράματα. Μια ιστορία ανθρώπινη και συγκινητική που καθηλώνει και ταυτόχρονα επισημαίνει πως όλα τα πράγματα, οι καταστάσεις ή οι άνθρωποι δεν είναι πάντα "άσπρο-μαύρο", καλοί ή κακοί, αλάνθαστοι ή επιρρεπείς στα σφάλματα, αλλά σαφώς υπάρχει στο καθετί και η ενδιάμεση "γκρι" κατάσταση, αυτή η οποία είναι και η συνηθέστερη στη ζωή μας.
          Μία νέα, πανέμορφη κοπέλα από την Καστοριά, η Νάσια, αφήνει την οικογενειακή εστία για να έρθει στην Αθήνα και να σπουδάσει στη Νοσηλευτική. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία της, καθώς οι φτωχοί γονείς της και οι ενίοτε ζηλόφθονες αδερφές της δεν θα μπορούσαν ούτε καν να διανοηθούν αυτό που πραγματικά ονειρεύεται να κυνηγήσει η Σούλα, κατ’ αυτούς. Το πραγματικό όνειρο της Νάσιας είναι να γίνει ηθοποιός, να ανέβει στο σανίδι του θεάτρου, να καταξιωθεί δίπλα σε μεγάλους αστέρες του ελληνικού στερεώματος, να αποκτήσει φήμη, χρήματα και, γιατί όχι, έρωτα! Οι δυσκολίες, όμως, πολλές για τη νεαρή, προφανώς εμφανίσιμη αλλά και απρόσμενα ταλαντούχα, αλλά εντελώς άπειρη και ανυποψίαστη κοπέλα από την επαρχία, η οποία δεν μπορεί να υποψιαστεί πως "ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός". Η γνωριμία της με έναν νεαρό, γοητευτικό και ανερχόμενο ηθοποιό, τον Χριστόφορο, θα αλλάξει όλη την πορεία της, τις αξίες και τα όνειρά της, καθώς αυτός θα γίνει πλέον το κέντρο του κόσμου της. Όμως, τα παιχνίδια που της παίζει η Μοίρα δεν μπορεί ούτε καν να τα διανοηθεί. Εκτιμώντας, λοιπόν, πως το όνειρό της αξίζει να πραγματοποιηθεί με κάθε νόμιμο ή παράνομο μέσο, αποφασίζει να απαντήσει θετικά στην αγγελία που βλέπει σε μια εφημερίδα και να γίνει παρένθετη μητέρα, κυοφορώντας το μωρό ενός άγνωστου ζευγαριού.
          Δύο άλλοι ήρωες, η Τατιάνα και ο Άγγελος, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας παράλληλα με την πορεία της Νάσιας. Εκείνη είναι επιτυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων που ανοίγει περιχαρής τα φτερά της για την διεθνή πορεία ενός βιβλίου της και την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη στο Χόλυγουντ, ενώ εκείνος είναι καταξιωμένος και αδρά αμειβόμενος σχεδιαστής κοσμημάτων. Η πλήρης και ευτυχισμένη ζωή του ζευγαριού ολοκληρώνεται από τα τρία παιδιά τους και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σκιάσει την ευτυχία της αγαπημένης οικογένειας. Μέχρι που ένα απρόσμενο τηλεφώνημα στην Τατιάνα, όταν εκείνη βρίσκεται για τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις στην Αμερική, θα ανατρέψει ολόκληρη την ζωή τους αλλά και τις ισορροπίες τους με τραγικό τρόπο. Μετά από λίγο καιρό, η καταρρακωμένη Τατιάνα θα ανακαλύψει το καλούπι των πανομοιότυπων δαχτυλιδιών που έχει δημιουργήσει ο Άγγελος αποκλειστικά για την ίδια και τις δύο κόρες τους, τις "γυναίκες της ζωής του" όπως τις αποκαλεί. Μόνο που το συγκεκριμένο καλούπι έχει θέσεις για πέντε δαχτυλίδια και όχι μόνο τρία. Έτσι, η Τατιάνα βρίσκεται προ μίας ακόμα έκπληξης, όταν καλείται να βρει τις άλλες δύο αποδέκτριες των επιπλέον δαχτυλιδιών, κάτι που θα την οδηγήσει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για την καλά, έως τότε, τακτοποιημένη ζωή τους, αλλά και με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.
          Ο Σπύρος Πετρουλάκης με το τελευταίο μυθιστόρημά του μας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αστείρευτη φαντασία του να πλάθει ενδιαφέρουσα πλοκή και ασταμάτητη δράση, την ικανότητά του να σκιαγραφεί άρτιους και αληθοφανείς χαρακτήρες, να αποκαλύπτει σιγά σιγά τα κρυμμένα μυστικά των ηρώων του ώστε κάθε συμβάν και κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας του να βρίσκει την ακριβή θέση της σαν ψηφιδωτό, να θίγει με ακρίβεια και περισσή ευαισθησία ποικίλα κοινωνικά ζητήματα και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και να παρασύρει τους αναγνώστες του μέσα στην καταιγιστική δίνη των γεγονότων, μέχρι την τελική τους κάθαρση και λύτρωση. Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό συγγραφέα για το βιβλίο του «Το Τελευταίο Δαχτυλίδι», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!   

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η ΕΛΠΙΔΑ
Η Νάσια, ένα γεμάτο όνειρα νεαρό κορίτσι από την Καστοριά, κατεβαίνει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.
Η πρωτεύουσα την ελκύει όπως το φως την πεταλούδα.
Θέατρο, χορός, παραστάσεις αποτελούν για εκείνη έναν ονειρικό και παραμυθένιο κόσμο.
Τι θα συμβεί όμως όταν απαντήσει στην αγγελία: «Ζητείται παρένθετη μητέρα»;
Ποια απρόσμενη τροπή θα πάρει η ζωή της;

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ
Άγγελος και Τατιάνα: εκείνη πετυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εκείνος καταξιωμένος σχεδιαστής κοσμημάτων.
Ζουν την απόλυτη ευτυχία, ώσπου ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα θα ανατρέψει τα πάντα στην τακτοποιημένη ζωή τους.
Η Τατιάνα ανακαλύπτει το καλούπι με τα πέντε πανομοιότυπα δαχτυλίδια που είχε σχεδιάσει ο Άγγελος.
Για τα τρία πρώτα είναι σίγουρη πού βρίσκονται.
Προσπαθώντας, όμως, να ανακαλύψει τα άλλα δύο και τις κατόχους τους, θα κληθεί να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα.

ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΕΝΤΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ

Το κόστος για την απόκτησή τους δεν απαιτούσε χρήμα, μα κάτι πολύ πιο ισχυρό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου