Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

«ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ», της Margaret Pemberton – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ», της Margaret Pemberton – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 552
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

          Ό,τι αφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πάντοτε ασκούσε και πάντα θα ασκεί ιδιαίτερη γοητεία επάνω μου. Παρά το γεγονός ότι έχω διαβάσει ουκ ολίγα μυθιστορήματα που τοποθετούνται σε εκείνη τη ζοφερή εποχή, δε φαίνεται να μπορώ να τα "χορτάσω", καθώς κάθε ένα τους έχει κάτι νέο να προσθέσει και σε επίπεδο μυθοπλασίας και σε επίπεδο ιστορικής έρευνας και απεικόνισης γνωστών ή άγνωστων ιστορικών γεγονότων, τα οποία πραγματικά μοιάζουν ανεξάντλητα. Όταν, όμως, ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε εκείνη την πολυτάραχη εποχή συνδυάζει και την αγαπημένη Κρήτη, τότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, καθώς έχω μεγάλη αδυναμία στη μεγαλόνησο, στα πανέμορφα και μοναδικά στον κόσμο μέρη που συνδυάζονται όλα σε ένα νησί, στα ήθη, τα έθιμα, την ντοπιολαλιά και τους πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους της. Το μυθιστόρημα «Πριν Έρθουν Τα Σύννεφα», της Margaret Pemberton, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω, αφού αναφέρεται στην Κρήτη λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και που επίσης ξεκινούν ήρεμα σαν ένα "δροσερό αεράκι" για να μεταμορφωθούν σε μια ισχυρή "καταιγίδα". Μόνο έτσι θα μπορούσα να περιγράψω την εξέλιξη της πλοκής αυτού του συναρπαστικού και συγκινητικού μυθιστορήματος, το οποίο αποτελεί πρώτιστα και πάνω από όλα έναν ύμνο της δυνατής, ειλικρινούς και ανιδιοτελούς φιλίας μεταξύ τριών γυναικών, των Αγγλίδων Έλλα, Κέιτ και Δάφνης.  
Τρεις εντελώς διαφορετικές γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, έχουν ένα κοινό που τις έχει "δέσει" άρρηκτα μεταξύ τους: την αγάπη τους για την αρχαιολογία και την επιθυμία τους για ενεργή συμμετοχή σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε μακρινά και θερμότερα από την Αγγλία μέρη, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Η Έλλα, κόρη εργατών με πολύ χαμηλή οικονομική υποστήριξη από τους φτωχούς επαρχιώτες γονείς της αλλά υψηλές προσδοκίες, ξεχωριστές ικανότητες και ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον της. Η Κέιτ, κόρη μεσοαστών του Λονδίνου με αρκετά ικανοποιητικό οικονομικό υπόβαθρο και η Δάφνη, κόρη κόμη με πλούτο που συναγωνίζεται την υψηλή κοινωνική της θέση. Οι τρεις κοπέλες θα συναντηθούν στην Οξφόρδη και παρά τις ολοφάνερες διαφορές τους θα δεθούν με μια δυνατή, αδιάρρηκτη φιλία που θα δοκιμαστεί πολλές φορές αλλά θα αντέξει ακόμη περισσότερες. Η τύχη, η τόλμη και το πείσμα τους να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο που λατρεύουν, θα φέρουν την Έλλα και την Κέιτ στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στην Κνωσσό λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει ο φονικότερος πόλεμος όλων των εποχών και συγκεκριμένα το 1936. Η Δάφνη αντίθετα, αφήνει πίσω της τις ένδοξες σπουδές της στην Οξφόρδη και "πέφτει με τα μούτρα" στην έντονη, σαγηνευτική, κοινωνική ζωή που της επιβάλει η θέση της και η εποχή, προσπαθώντας να απολαύσει στο έπακρο τον έρωτα και τα νιάτα της.
Οι τρεις νεαρές γυναίκες, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο, το δικό της ταμπεραμέντο και το δικό της πεπρωμένο αγωνίζονται να εδραιωθούν στο αντικείμενό τους, γνωρίζουν το άλλο τους μισό, ερωτεύονται, απογοητεύονται, πληγώνονται και τελικά επιβιώνουν, προσπαθώντας να γίνουν δυνατότερες και να διεκδικήσουν όλα όσα τους επιφυλάσσει η ζωή. Ποτέ δεν ξεχνούν τη δυνατή φιλία που τις συνδέει, ενώ ο καιρός περνάει και τα "σκούρα σύννεφα" ενός παράλογου πολέμου πλησιάζουν απειλητικά κι εκείνες, μην μπορώντας να κάνουν κάτι για να τον αποτρέψουν, οπλίζονται με θάρρος, υπομονή, δύναμη, κουράγιο και αντοχή, ώστε να προστατέψουν τον εαυτό και τους αγαπημένους τους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να συνεισφέρουν όπου και όσο μπορούν περισσότερο. Η Κρήτη με τους ανθρώπους της, η οποία έχει παράδοση αιώνων στην αντίσταση και στον πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε κατακτητή, έχει κερδίσει την ανυπόκριτη αγάπη και εκτίμηση και των τριών φίλων, τις έχει "αφομοιώσει" με έναν μοναδικό τρόπο στον δικό της τρόπο ζωής και τα δύσβατα βουνά, οι σπηλιές και τα απομακρυσμένα χωριουδάκια του ορεινού νησιού φαίνεται να έχουν γίνει "δεύτερο σπίτι" τους. Αποφασίζουν να πολεμήσουν και να αντισταθούν μαζί με τους ντόπιους, ιδιαίτερα η Έλλα η οποία έχει πλέον "ριζώσει και καρποφορήσει" στην αγέρωχη Κρήτη. Πρώην συνεργάτες και φίλοι τους θα περάσουν στο αντίπαλο στρατόπεδο, φιλίες και έρωτες θα δοκιμαστούν μέσα από τις άγριες συνθήκες που επικρατούν αλλά και την αθέλητη απομάκρυνση λόγω του πολέμου και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα με καταιγιστικό ρυθμό.
Το μυθιστόρημα «Πριν Έρθουν Τα Σύννεφα» είναι ένα βιβλίο καθηλωτικό, που πραγματεύεται τα δραματικά γεγονότα που συντάραξαν όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα την Κρήτη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και ένα "μωσαϊκό" ανθρωπίνων σχέσεων, δυνατών φιλιών, εκρηκτικών ερώτων και αληθινής αγάπης, πρωτοφανούς θάρρους και αυταπάρνησης, υποδειγματικού ηρωισμού και ανθρωπιάς και γνήσιου, ανυπόκριτου θαυμασμού της συγγραφέως για τη μοναδική Κρήτη και τους ξεχωριστούς ανθρώπους της. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο πόλεμος τους βρίσκει στην Κρήτη. Και θα τους φέρει πιο κοντά –ή θα τους χωρίσει!

Η Έλλα, η Κέιτ και η Δάφνη –Αγγλίδες, φίλες, απόφοιτες της Οξφόρδης, παθιασμένες με την αρχαιολογία– έρχονται στην Κνωσσό λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Δάφνη αρχικά απολαμβάνει τη ζωή και τον έρωτα, ενώ η Έλλα και η Κέιτ εργάζονται σκληρά σε μια ανασκαφή και αρχίζουν να φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα.

Πολύ σύντομα ερωτεύονται και αυτές, γνωρίζουν χαρές και απογοητεύσεις, μαγεύονται από το νησί, τους κατοίκους του, τα έθιμά τους.

Κι έπειτα έρχεται ο πόλεμος… Ακολουθούν σκληρές μάχες, αντίσταση, θρίαμβοι, θάνατοι… πάντα με φόντο τα δύσβατα βουνά της Κρήτης. Οι Βρετανοί που βρίσκονται στο νησί στέκονται με αυταπάρνηση στο πλευρό των κατοίκων που πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις, πρόθυμοι να δώσουν και τη ζωή τους για τη λευτεριά.

Οι φιλίες, οι έρωτες, όλες οι ανθρώπινες σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν στους χώρους των ανασκαφών δοκιμάζονται μέχρι τα όριά τους.

Γιατί ο πόλεμος μετατρέπει τους φίλους σε εχθρούς, και τους εραστές σε αγωνιστές... 

«Η Μάργκαρετ Πέμπερτον είναι μια από τις καλύτερες συγγραφείς μυθιστορημάτων εποχής. Η πένα της είναι σκληρή και τολμηρή συνάμα…» –The Bookseller

Βιογραφικό Σημείωμα Συγγραφέως:
Η Μάργκαρετ Πέμπερτον έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία, πολλά από τα οποία έγιναν best seller. Ορισμένα από αυτά διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή, ενώ άλλα είναι ιστορικά μυθιστορήματα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Ρομαντικών Μυθιστορημάτων, ενώ ήταν μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων. Γεννημένη στο Μπράντφορντ, παντρεμένη με Λονδρέζο, έχει πέντε παιδιά και δύο σκύλους και ζει στο Γουίτσταμπλ του Κεντ. Εκτός από το γράψιμο, έχει πάθος με το τανγκό, τα ταξίδια, την ιστορία της Αγγλίας και την αγγλική ύπαιθρο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου