Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

«Ο ΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», του Γιώργου Θ. Τσιρίδη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Ο ΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», του Γιώργου Θ. Τσιρίδη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Σ. & Ν. Μπατσιούλας
Σελίδες: 331
Τιμή: 14,31€

          Κάποια βιβλία σε «αιχμαλωτίζουν» απλά και μόνο από την πρώτη ματιά που θα τους ρίξεις, από τον τίτλο ή το εξώφυλλο ή και τα δυο μαζί, χωρίς καν να έχεις διαβάσει την υπόθεσή τους. Αυτό ακριβώς μου συνέβη με το βιβλίο «Ο Φονιάς Των Αθηνών», του Γιώργου Τσιρίδη από τις εκδόσεις Μπατσιούλα. Η αρχική αυτή εντύπωσή μου επαληθεύτηκε για μία ακόμη φορά στο έπακρο, καθώς από την πρώτη κιόλας σελίδα το βιβλίο αυτό με κέρδισε απόλυτα και δεν μπόρεσα να το αφήσω παρά μόνο αφού γύρισα και την τελευταία σελίδα του. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει αρμονικά τα αμέτρητα ιστορικά στοιχεία με την ευρηματική μυθοπλασία, προσφέροντάς μας έτσι ένα άκρως συναρπαστικό ανάγνωσμα. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένη η εποχή στην οποία τοποθετείται «Ο Φονιάς Των Αθηνών», αφού μας μεταφέρει στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Βρισκόμαστε στα 1860 όπου στην Ελλάδα βασιλεύει ο ξενόφερτος Όθωνας, ενώ στα βουνά κυριαρχούν εδώ και χρόνια οι ληστές με πρώτο και πιο γνωστό τον διαβόητο λήσταρχο Νταβέλη. Οι Αθηναίοι προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τα τσαρούχια και τις φουστανέλες του παρελθόντος και μιμούνται στους τρόπους, το ντύσιμο και τη συμπεριφορά τους πιο εξελιγμένους ευρωπαίους. Η Ιταλία που βρίσκεται στον πυρετό της επανάστασης, καθώς αγωνίζεται να γίνει ένα ενοποιημένο κράτος, είναι αυτή η οποία τραβάει κυρίως την προσοχή των Ελλήνων, αφού κρυφά πιστεύουν πως ίσως μπορεί να συνδράμει στην απελευθέρωση των δικών μας Επτανήσων και στην πολυπόθητη προσάρτησή τους στο ελληνικό κράτος.
Όπως πάντα, όμως, ενώ αυτό είναι το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο που κυριαρχεί, οι άνθρωποι δεν παύουν να έχουν τους μεμονωμένους προσωπικούς τους στόχους και πόθους. Οι ήρωες αυτού του μυθιστορήματος, λοιπόν, έρχονται να μας δείξουν πως η ανθρώπινη ψυχή παντού και πάντοτε θα επιθυμεί να βρει το άλλο της μισό, να ερωτευτεί, να αγαπηθεί και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, όσες αντιξοότητες και αν παρουσιαστούν στην πορεία. Ο νεαρός Άρης Κυριαζής, ένας φτωχός και πολλά υποσχόμενος δικηγόρος, είναι ερωτευμένος με την πανέμορφη Αφροδίτη Τριπολίτη, μια καλλιεργημένη δεσποινίδα είκοσι ενός ετών που πέρα από το σεβαστό όνομα της οικογένειάς της είναι προικισμένη και με έναν ξεχωριστό και χαρισματικό χαρακτήρα. Η νεαρή κοπέλα –αφού κατόρθωσε να ξεπεράσει το τραγικό ξεκλήρισμα της μισής σχεδόν οικογένειάς της από ληστές της συμμορίας του Κακαράπη, πρωτοπαλίκαρου του πασίγνωστου Νταβέλη– βρήκε στο αρρενωπό πρόσωπο του Άρη τον έρωτα και το στήριγμα που χρειαζόταν ώστε να συνεχίσει τη ζωή της με ηρεμία και ευγένεια, ξεχνώντας τις τραυματικές μνήμες του παρελθόντος. Οι σύμφωνες γνώμες των εκατέρωθεν συγγενών τους, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το ελπιδοφόρο μέλλον των δύο ερωτευμένων νέων.
Κάποιες φορές, όμως, η μοίρα των ανθρώπων  δεν εξελίσσεται όπως αρχικά διαφαίνεται, αλλά διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες την αλλάζουν τόσο ώστε να μην μπορεί κανείς να την προβλέψει. Έτσι και με τους δύο ήρωές μας, οι οποίοι δε θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν πως μια αθώα έξοδός τους στην πανέμορφη πλατεία Κυριακού, ή γνωστής σήμερα ως πλατεία Βικτωρίας, στο τότε κατάφυτο από δέντρα προάστιο των Πατησίων, θα μπορούσε να ανατρέψει όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα για το μέλλον τους. Η ένοπλη επίθεση ενός αγνώστου προς τον Άρη, ο οποίος συνόδευε πέρα από την Αφροδίτη και τα δύο μικρότερα ξαδέρφια της, θα γίνει η αιτία για να αλλάξει η ζωή των ηρώων μας αμετάκλητα. Μια δεύτερη επίθεση προς τον σαστισμένο δικηγόρο λίγο καιρό αργότερα, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα στους συγγενείς της κοπέλας που, θέλοντας να προστατέψουν την Αφροδίτη από τις πιθανώς περίεργες και επικίνδυνες διασυνδέσεις του αρραβωνιαστικού της, αρχίζουν να την περιορίζουν ώστε να μην κινδυνεύει κυκλοφορώντας μαζί του. Όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και ένα νέο τραγικό πλήγμα για την ήδη αποδεκατισμένη οικογένεια Τριπολίτη θα μπλέξει ακόμα περισσότερο την αναζήτηση της αλήθειας.
Ο συγγραφέας κατορθώνει να συνδυάσει πολλά γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία για την Ελλάδα εκείνης της εποχής, με μία πλοκή σφιχτοδεμένη και ευφάνταστη. Οι πολυάριθμοι ήρωες του μυθιστορήματος σκιαγραφούνται αριστοτεχνικά, καθώς η περίπλοκη ψυχοσύνθεσή τους αναλύεται σε βάθος, αποδεικνύοντάς μας πως η ανθρώπινη ψυχή αποτελείται εξίσου από το καλό και το κακό, από την αγάπη και το μίσος, από το πάθος και τη λογική, από την ηθική και την ανηθικότητα, από τα σφάλματα και τις συνετές αποφάσεις. Η περιπλάνησή μας μαζί με τους ήρωες του εξαιρετικού «Φονιά Των Αθηνών» ξεκινά από τη γραφική Αθήνα των αλλοτινών καιρών, συνεχίζεται στην όμορφη και παθιασμένη Ιταλία των επαναστατών του 19ου αιώνα για να ολοκληρωθεί με την πολυπόθητη κάθαρση στα απόκρημνα και χιονισμένα κρησφύγετα του Ελικώνα και τα λημέρια των επικίνδυνων ληστών της εποχής. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το συναρπαστικό μυθιστόρημά του, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μέσα στο κλίμα της Ελλάδας του 1860, της Αθήνας του Όθωνα, του πρόσφατου αποκλεισμού του Πειραιά από τα Αγγλο-γαλλικά στρατεύματα, με τους ληστές του Νταβέλη να κυριαρχούν στα βουνά και τον κόσμο να έχει τα μάτια του στραμμένα στην επαναστατική ενοποίηση της Ιταλίας και στα ταραγμένα Βαλκάνια, πλέκεται μια ιστορία αισθηματική αλλά και αστυνομική ταυτόχρονα που βρίσκει τη δραματική λύση της πάνω στον Ελικώνα, στα λημέρια των ληστών και του φονιά των Αθηνών…»

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ, έστω και καθυστερημένα, καθώς τώρα έπεσε στην αντίληψή μου η κριτική σας.Χαίρομαι που σας άρεσε και σας ταξίδεψε το βιβλίο μου, σε διάφορα μέρη της γεωγραφίας και της ψυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή