Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

«Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ», του Sebastian Fitzek – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ», του Sebastian Fitzek – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 344
Τιμή με έκπτωση: 13,95€

          Έχοντας διαβάσει πάρα πολλά εγκωμιαστικά σχόλια για το προηγούμενο μυθιστόρημα του Fitzek που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα, με τίτλο «Το Δέμα», ήμουν ιδιαίτερα ανυπόμονη να διαβάσω το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ίδιες εκδόσεις με τίτλο «Η Θεραπεία». Δε γνωρίζω εάν οι αναγνώστες, οι οποίοι έχουν ήδη διαβάσει το «Δέμα», βρουν κάποιες «ατέλειες» σε αυτό το πρωτόλειο του συγγραφέα, όμως προσωπικά θεωρώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο του είναι ένα αριστοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ από τα πιο προσεγμένα του είδους του. Η ατμόσφαιρα μυστηρίου που καλλιεργεί ο συγγραφέας από την αρχή έως το απρόβλεπτο τέλος του, δημιουργεί απίστευτη ένταση, σασπένς αλλά ενίοτε και κλειστοφοβικά συναισθήματα, τόσο έντονα ώστε να συμπάσχουμε με τον ήρωά μας σε κάθε επώδυνη στιγμή της ιστορίας του.
          Ο Βίκτορ Λάρεντς είναι ένας επιτυχημένος, ευκατάστατος ψυχίατρος, παντρεμένος με την Ιζαμπέλ, με την οποία έχουν αποκτήσει μία μοναχοκόρη, τη Γιοζεφίνε ή Γιόζι, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά. Όλα βαίνουν ομαλά στην καλά τακτοποιημένη ζωή τους, μέχρι που η αγαπημένη κόρη τους αρχίζει να εμφανίζει περίεργα συμπτώματα μιας ανεξήγητης ασθένειας. Οι δυο γονείς, όσο και να προσπαθούν μέσα από αμέτρητες εξετάσεις και θεραπείες στις οποίες την έχουν υποβάλει, δεν μπορούν να εξαλείψουν τα επώδυνα αυτά συμπτώματα, με αποτέλεσμα η δωδεκάχρονη πλέον Γιόζι να αισθάνεται σπανίως καλά. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους με τον πατέρα της στον αλλεργιολόγο, η μικρή εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Δεν αφήνει κανένα ίχνος πίσω της και κανείς δεν μπορεί να την εντοπίσει, ούτε νεκρή ούτε ζωντανή.
          Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο καταρρακωμένος Βίκτορ προσπαθεί να συναρμολογήσει τα αποδομημένα κομμάτια του, αφού η προσπάθειά του να αποδεχτεί τον ακατανόητο χαμό της κόρης του έχει αποτύχει παταγωδώς. Μετά την ανεξήγητη εξαφάνιση της Γιόζι, η γυναίκα του Ιζαμπέλ ήταν εκείνη που αντιμετώπισε όλες τις θλιβερές εκκρεμότητες και διαδικασίες, ενώ εκείνος γυρνούσε σαν μανιακός στους δρόμους, προσπαθώντας να εντοπίσει κάποιο ανεπαίσθητο ίχνος του χαμένου παιδιού τους. Το αποτέλεσμα και φυσικό επακόλουθο ήταν να κλείσει το ιατρείο του και να μην αναλάβει ξανά κανέναν άλλον ασθενή. Στο παρόν πλέον, ο Βίκτορ βρίσκεται μακριά από τη γυναίκα του, η οποία ασχολείται μανιωδώς με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και λιγότερο μ’ αυτόν, λείποντας συχνά στο εξωτερικό. Αντίθετα, εκείνος βρίσκει καταφύγιο και παρηγοριά στο παλιό παραθαλάσσιο σπίτι τους στο απομονωμένο νησί Πάρκουμ της Βόρειας Θάλασσας. Εκεί, αποκομμένος από όλους και όλα, με μόνη συντροφιά τις οδυνηρές αναμνήσεις του, το λάπτοπ του και τον πιστό του σκύλο Ζίντμπατ, προσπαθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις μιας συνέντευξης που του έχουν στείλει σχετικά με την εξαφάνιση της κόρης του. Θεωρεί πως έτσι θα κλείσει κάπως αυτή η μυστηριώδης ιστορία, αφού πλέον ο ίδιος –σε αντίθεση με τη σύζυγό του, που εξακολουθεί να θεωρεί την κόρη τους ζωντανή– είναι απόλυτα πεπεισμένος πως η Γιόζι είναι νεκρή.
          Ενώ το νησί κυκλώνεται από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, εξαιτίας του επερχόμενου τυφώνα που αναμένεται να πλήξει την περιοχή, ο Βίκτορ δέχεται την επίσκεψη μιας άγνωστης ψυχασθενούς, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα πώς εκείνη μπόρεσε να φτάσει στο αποκλεισμένο νησί ούτε πώς μπόρεσε να εντοπίσει τον ίδιο και το σπίτι του. Η γοητευτική Άννα Σπίγκελ είναι συγγραφέας και πάσχει από μια ασυνήθιστη μορφή σχιζοφρένειας: πιστεύει πως όλοι οι χαρακτήρες από τα βιβλία της ζωντανεύουν και επικοινωνούν μαζί της. Η πρώτη αντίδραση του συντετριμμένου ψυχιάτρου είναι να τη διώξει χωρίς να ασχοληθεί περισσότερο μαζί της, προτείνοντάς της κάποιον από τους συναδέλφους του. Το γεγονός, όμως, πως η ηρωίδα του τελευταίου ημιτελούς βιβλίου της μοιάζει ανησυχητικά πολύ στην εξαφανισμένη κόρη του, αποτελεί από μόνο του ισχυρό κίνητρο ώστε να πειστεί να αναλάβει τη θεραπεία της. Ίσως, μέσα από τις συνεδρίες με τη μυστηριώδη ασθενή του, να μπορέσει να μάθει περισσότερα πράγματα και να ανακαλύψει κάποια άγνωστα στοιχεία για τη χαμένη Γιοζεφίνε. Είναι, όμως, πράγματι έτσι τα πράγματα ή τα γεγονότα δεν είναι πάντοτε αυτά που φαίνονται; Μήπως τελικά το παρελθόν είναι πολύ πιο οδυνηρό από όσο φαίνεται και η αλήθεια πολύ πιο επώδυνη και τρομακτική από όσο μπορεί να υποψιαστεί κανείς;
          Ο συγγραφέας Sebastian Fitzek στήνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ γύρω από τον βαθύτατα πληγωμένο ήρωά του και την τραγική του απώλεια. Το παρελθόν δεν είναι πάντα αυτό που νομίζουμε, ενώ η αλήθεια έχει πολλές φανερές και κρυφές πτυχές, αλλά και διαφορετικές αποχρώσεις. Μέσα από κάθε ένα μικρό στοιχείο που μας αποκαλύπτεται, κατορθώνουμε να μπούμε στο μυαλό του κεντρικού ήρωα και να ανακαλύψουμε βήμα βήμα τη συγκλονιστική αλήθεια. «Η Θεραπεία» είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, από εκείνα που εντυπωσιάζουν με το βάθος και την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, συναρπάζουν με τη σφιχτοδεμένη υπόθεση και την ταχύτατα εξελισσόμενη πλοκή και καθηλώνουν με τις συνεχείς και απρόσμενες ανατροπές, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον παλιό γνωστό κανόνα: «τα φαινόμενα συχνά απατούν». Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«O Fitzek σε ένα ακόμα πιο εθιστικό θρίλερ που δε θα αφήνετε από τα χέρια σας. Η δωδεκάχρονη Γιόζι εξαφανίζεται. Είναι δυνατόν η απάντηση να βρίσκεται στο αδιανόητο;

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας;

Δίχως μάρτυρες…
H δωδεκάχρονη Γιόζι πάσχει από μια ανεξήγητη ασθένεια. Στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στον γιατρό, εξαφανίζεται από το ιατρείο χωρίς κανένα ίχνος. Δεν θα βρεθεί ποτέ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθώντας να διαχειριστεί τον ακατανόητο χαμό της κόρης του…

Δίχως Πτώμα…
Ο Βίκτορ δέχεται στο νησί την απροσδόκητη επίσκεψη μιας όμορφης άγνωστης. Πρόκειται για μια συγγραφέα, την Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν –κατά τα λεγόμενά της– σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι το οποίο πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε δίχως ν’ αφήσει ίχνη.
Πού βρίσκεται η κόρη του;

Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της Γιόζι;
O Βίκτορ πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της κόρης του. Πολύ σύντομα όμως οι συνεδρίες θα πάρουν δραματική τροπή, καθώς το παρελθόν θα έρθει στο φως, με τρομακτικές συνέπειες.

Είναι δυνατόν η απάντηση να βρίσκεται στο αδιανόητο;
Η θεραπεία έχει αρχίσει…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου