Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

«Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», του Ραφίκ Σάμι – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος

«Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», του Ραφίκ Σάμι – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος
Εκδόσεις Λιβάνης
Σελίδες: 1013
Τιμή με έκπτωση: 20,09€
 
        Πήρε πολύ στον συγγραφέα για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο. Το πρωταρχικό ίσως ελάχιστη σχέση έχει με το τελικό αποτέλεσμα. Στόχος του ήταν να αποτυπώσει έναν μεγάλο έρωτα, αλλά πώς μπορείς να αποφύγεις την παράλληλη καθημερινότητα;
        Ο Φαρίντ και η Ράνα, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα της Ανατολής αντίστοιχα. Γεννημένοι στη Συρία, οι οικογένειες τους έχουν μια χρόνια έχθρα λόγω διαφοράς στο θρησκευτικό δόγμα. Οι μεν ορθόδοξοι, οι δε καθολικοί. Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες τους, τους λοιδορούν για αυτήν τη βεντέτα. Ο έρωτάς τους διώκεται εξαρχής κι ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης, η μοίρα τούς επιφυλάσσει σκληρό τίμημα για την ευτυχία που κυνηγούν.
        Με αφορμή ένα έγκλημα που συμβαίνει στην τότε τωρινή εποχή και με τη μέθοδο του εγκιβωτισμού, ο συγγραφέας μάς εξιστορεί τις περιπέτειες όχι μόνο των δυο οικογενειών, αλλά και άλλων παράλληλων προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο διαβαίνουμε όλη την πολιτικοκοινωνική ιστορία της Συρίας από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τα μέσα του. Αν και δεν έχει τη δίνη ενός ιστορικού μυθιστορήματος, διαβλέπουμε όλες τις διαμάχες από τη γαλλική κατοχή, την ένωση με την Αίγυπτο και την εγκαθίδρυση του μετέπειτα σοσιαλισμού. Συναντάμε ακόμα, χωρίς να μας το ονοματίζει, και τον πόλεμο των έξι ημερών. Έτσι, οι ήρωες μέσα στον χρόνο ωριμάζουν και βρίσκονται μπροστά σε τεράστια ηθικά διλήμματα.
        Πράγματι, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι πολλά παραπάνω από ένα ερωτικό έπος. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Δαμασκό, όπου αμέτρητοι λαοί πέρασαν και άφησαν το αποτύπωμά τους. Είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που, παρά τις αντιθέσεις, θα κατάφερνε να ζει ειρηνικά αν δεν εμπλέκονταν ξένοι παράγοντες. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει όλη τη μαγεία ενός ανατολίτικου πολιτισμού και μας οδηγεί σε μια λογοτεχνική απόλαυση.
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Μια ιστορία απαγορευμένης αγάπης που δεν θα ήθελες να τελειώσει ποτέ.
 
Στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου στη Δαμασκό βρίσκουν νεκρό έναν μουσουλμάνο αξιωματικό. Όταν ο νεαρός και φιλόδοξος επιθεωρητής Μπαρουντί ζητά να ανακρίνει τη χήρα του, οι μυστικές υπηρεσίες τού αφαιρούν την υπόθεση. Όμως εκείνος συνεχίζει κρυφά τις έρευνές του. Κάποια ευρήματα τον οδηγούν στη Μάλα, ένα ορεινό χριστιανικό χωριό όπου οι δύο επιφανέστερες οικογένειες, οι καθολικοί Μούστακ και οι ορθόδοξοι Σαχίν, μισούνται θανάσιμα εδώ και τρεις γενιές.
Στη Δαμασκό δυο έφηβοι, ο Φαρίντ Μούστακ και η Ράνα Σαχίν, ερωτεύονται χωρίς να ξέρουν ότι θα έπρεπε να μισούνται. Όταν το μαθαίνουν είναι αργά. Περισσότερο κινδυνεύει η Ράνα, αφού η θεία της έχει ήδη εκτελεστεί από την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε μουσουλμάνο. Παρ’ όλα αυτά αρνείται να θυσιάσει τον έρωτά της και να υποταχθεί στη γυναικεία μοίρα της. Οι δυο ερωτευμένοι αποφασίζουν να ζήσουν μαζί υπό την απειλή του θανάτου, σε πείσμα της αντιπαλότητας των οικογενειών τους, αψηφώντας τις συντηρητικές κοινωνικές δομές και το διαφορετικό δόγμα. Όμως η σχέση τους θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις ιδεολογικές ανησυχίες του Φαρίντ. Εκείνος θα οδηγηθεί στη φυλακή και στην εξορία, εκείνη διά της βίας σ’ έναν γάμο και στην κατάθλιψη. Ο έρωτας είναι ένα λουλούδι που δυσκολεύεται ν’ ανθίσει. Αλλά ζωή σημαίνει έρωτας.
Ο Ραφίκ Σάμι υφαίνει με δεξιοτεχνία το οικογενειακό χρονικό τριών γενεών που καλύπτει σχεδόν έναν αιώνα, δημιουργώντας ολοζώντανους χαρακτήρες και μαγικές εικόνες. Ένα παραμύθι που δεν θέλεις να τελειώσει. Ένα αριστούργημα.
 
«O Φαρίντ την κοίταξε κι εκείνη τη στιγμή χτυπήθηκε από το βέλος του έρωτα. Χρειάστηκε να πάρει μια βαθιά ανάσα για να μη σταματήσει η καρδιά του. Αναζήτησε το χέρι της κάτω από το τραπέζι, κι όταν το άγγιξε, η Ράνα ταράχτηκε για μια στιγμή μόνο κι έπειτα έσφιξε το δικό του. Για ένα λεπτό η γη σταμάτησε να γυρίζει και ο κόσμος έγινε ένα απέραντο ησυχαστήριο. Μόνο δυο άνθρωποι βρίσκονταν τούτη τη στιγμή στη Δαμασκό, κρατημένοι χέρι χέρι. Μια βαθιά σιωπή φτερούγιζε ανεπαίσθητα πάνω από τα κεφάλια τους. Ύστερα ο κόσμος επανήλθε, με θορύβους, τσάι και το γέλιο της φίλης».
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου