Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

"ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΗΣ", της Κωνσταντίνας Λαψάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΗΣ», της Κωνσταντίνας Λαψάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις Ωκεανός
Σελίδες: 704 
Τιμή: 14 ευρώ

Το πρώτο στοιχείο που με προσέλκυσε σε αυτό το βιβλίο ήταν το υπέροχο εξώφυλλό του! Μετά η υπόθεση στο οπισθόφυλλο, οπότε και το αγόρασα. Κοσμούσε τη βιβλιοθήκη μου για αρκετό καιρό, έως ότου αποφασίσω να το ξεκινήσω. Τώρα που ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του, ομολογώ πως έκανα πολύ κακώς που δεν το είχα διαβάσει νωρίτερα! Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό βιβλίο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα από αυτά που μένουν στο μυαλό μας για πάντα και που σίγουρα θα θελήσω να ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή!
Οτιδήποτε σχετίζεται με την αρχαιότητα με ελκύει από παιδί! Ίσως, γιατί τα πρώτα αναγνώσματά μου δεν ήταν παραμυθάκια με πριγκίπισσες και 'κακούς' λύκους αλλά οι εικονογραφημένες εκδόσεις της "Ιλιάδας & Οδύσσειας" και η "Αργοναυτική Εκστρατεία"! Φυσικό λοιπόν επακόλουθο, νομίζω, είναι να θεωρώ πρότυπό μου και ίνδαλμά μου τον Αχιλλέα και όχι τη Ραπουνζέλ, ή την Κοκκινοσκουφίτσα...
Πιστεύω λοιπόν, ακράδαντα, πως κάτι τέτοιο πρέπει να ισχύει και για την εξαιρετική συγγραφέα Κωνσταντίνα Λαψάτη, η οποία κατάφερε από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημά της να μας δώσει ένα βιβλίο τέλειο και ολοκληρωμένο από όλες τις απόψεις και πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη για αυτό το κατόρθωμά της. Μπορεί ο βασικός άξονας της υπόθεσης να είναι ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ της Ζηναΐδος, του Λίβυ και του Δεινάρχου, αλλά γύρω από αυτούς τους τρεις αξιομνημόνευτους ήρωες η συγγραφέας κατορθώνει να στήσει ολοζώντανο το σκηνικό της ελληνικής πραγματικότητας των αρχών του 5ου π.Χ αιώνα!
Η Αθήνα στον απόηχο του Πελοποννησιακού πολέμου, η Σπάρτη να αγωνίζεται να διατηρήσει την κυριαρχία της σε στεριά και θάλασσα και οι μισητοί Πέρσες να προσπαθούν να εξαγοράσουν τον οποιοδήποτε Έλληνα  είναι διατεθειμένος να πουλήσει τον εαυτό του και την πατρίδα του για λίγο χρυσό... Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου αισθάνθηκα σα να "άνοιξε" ένα τεράστιο παράθυρο μπροστά μου, από όπου άρχισα να παρακολουθώ, σαν σε κινηματογραφική ταινία, τις ημέρες και τα έργα των ηρώων που ζωντάνεψε αριστοτεχνικά με την πένα της η Κωνσταντίνα Λαψάτη. 
Οι περιγραφές των ανθρώπων, των τοπίων, των σκηνικών, των καθημερινών συνηθειών τους αρχίζοντας από την απλή μαγειρική έως τα συμπόσια που δίνονταν στα σπίτια των πλούσιων Αθηναίων, αλλά και προχωρώντας στην εξαιρετική πλοκή του βιβλίου, των νόμων, της Εκκλησίας του Δήμου, των δικαστηρίων, των τελετουργικών και λατρευτικών συνηθειών, των στρατοπέδων, των πολεμικών τακτικών, των διαπραγματευτικών διαδικασιών Ελλήνων και Περσών, των εθίμων και της ζωής Αθηναίων, Σπαρτιατών και όχι μόνο, όλα αυτά και πολλά άλλα με άφησαν απλώς άφωνη...!
Δεν αρκεί μόνο το στείρο διάβασμα και η άντληση πληροφοριών από εκτεταμένη βιβλιογραφία ή ακόμα και το Διαδίκτυο για να αναπαραχθεί τόσο ζωντανά μία τόσο παλιά πραγματικότητα από τον συγγραφέα, νομίζω πως χρειάζεται ένα ιδιαίτερο ταλέντο, ένα χάρισμα, μία ενόραση, αν μου επιτρέπετε, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να μεταφερθεί σε ένα τόσο μακρινό παρελθόν, έστω κι αν είναι αυτό των προγόνων μας! 
Εγώ ένιωσα, ταυτίστηκα απολύτως με τους ήρωες του μυθιστορήματος αυτού, χάρηκα με τις χαρές τους, δάκρυσα με τις λύπες τους, αγωνιούσα με τις αγωνίες τους, πόνεσα με τις πληγές τους, θύμωσα και εξοργίστηκα με τις αδικίες που υπέστησαν και τέλος δικαιώθηκα με την τελική έκβαση της ζωής τους. Κυρίως όμως έμαθα, έ-μα-θα απίστευτα πράγματα για την ζωή των αρχαίων προγόνων μας σαν να "ταξίδεψα" στο παρελθόν, με ένα μαγικό τρόπο, μέσα από τη συγκλονιστική γραφή της Κωνσταντίνας Λαψάτη! 
Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το εξαιρετικό και τόσο εκπληκτικό βιβλίο που μας χάρισε, μέσα από την πρώτη της συγγραφική δουλειά και της εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνει! Όσο για εσάς Φίλοι μου, αναγνώστες και μη, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ και θα αγαπήσετε την ανάγνωση!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Η χαριτωμένη Ζηναΐς εργάζεται στην πόλη της Παλλάδος Αθηνάς σαν μαγείρισσα, στο σπίτι του Αθηναίου στρατηγού Δείναρχου. Το τρυφερό ειδύλλιο που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ αυτήν και στον γοητευτικό αφέντη της, την βοηθούν να ξεπεράσει τον άτυχο έρωτά της με τον Σπαρτιάτη οπλίτη Λίβυ, τον αδελφό του νικητή στους Αιγός Ποταμούς, 
Λύσσανδρου. Όμως στην Αθήνα των Τριάκοντα Τυράννων ο Δείναρχος κινδυνεύει λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων και η ερωτευμένη Ζηναΐς κάνει ό,τι μπορεί για να τον προστατέψει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου