Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ», της Τζίνας Μητάκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ», της Τζίνας Μητάκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική
Σελίδες: 204
Τιμή: 11,50€

Αν και δε συνηθίζω να διαβάζω βιβλία που αποτελούνται από πολλές μικρές ιστορίες, αλλά κυρίως μυθιστορήματα, με μία ενιαία πλοκή, με αρχή, μέση και τέλος, οφείλω να ομολογήσω πως αυτό το βιβλίο με κατέπληξε!
Έζησα ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από τα μάτια μιας σοφής και πολυταξιδεμένης κουκουβάγιας, που πιάνει φιλία με την Κυρά του σπιτιού, ενός γραφικού, πέτρινου σπιτιού στην πλαγιά ενός βουνού που αντικρύζει τη θάλασσα. Άνθρωπος και πτηνό δημιουργούν μια ιδιότυπη φιλία, όπου μπορούν και κουβεντιάζουν, ανταλλάσσουν απόψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και εικόνες από όσα πέρασαν μπροστά από τα μάτια τους σε όλη τους τη ζωή.
Οι ιστορίες που διαβάζουμε έχουν να κάνουν με πολλά και διάφορα θέματα, πάντα επίκαιρα και πάντα ενδιαφέροντα. Το γέλιο, η λύπη, η αγωνία, η αγανάκτηση, η δικαίωση, η γλύκα και το συναίσθημα εναλλάσσονται συνεχώς, κάνοντας τον αναγνώστη να θέλει να διαβάσει κι άλλο! Ομολογώ, πως δεν ήθελα να τελειώσει αυτό το βιβλίο... Τόσο μικρό και τόσο μεστό, σου αφήνει μια γλύκα από γλυκό κουταλιού κεράσι, σαν αυτό που κερνάει την κουκουβάγια η Κυρά του σπιτιού! Συγχαρητήρια στην Τζίνα Μιτάκη και στην Άνεμος Εκδοτική για τις επιλογές της! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Νοστάλγησε. Να ξαναγινόταν λέει παιδί! Να ξαναγινόμασταν όλοι λέει παιδιά. Να μη γνωρίζαμε τίποτα μα να τα ξέραμε όλα, με κείνη την αγνή, παρθένα, ανεπιτήδευτη σοφία των παιδιών.
Να ξεχυνόμασταν έξω, να γεμίζαμε τον τόπο, τον κόσμο όλο, με φωνές και τραγούδια. Να σπέρναμε στο χώμα σποράκια από όνειρα, ελπίδες και πίστη για το αύριο. Να ξεχυνόμασταν που λες, με τα χέρια πλεγμένα σφιχτά αγκαλιασμένοι, να μη βρίσκουν τόπο να χωρέσουν η θλίψη και η μιζέρια. Η λαχανιασμένη ανάσα μας, να σκόρπαγε μακριά τη βρόμικη σκόνη του κόσμου, που μας πουλάει και μας αγοράζει σαν πραμάτεια στα ανήθικα παζάρια του.
Να πιανόμασταν από τα ανθισμένα ρείκια, τα σκίνα, τις σταγόνες του θαλασσινού νερού, από όλα τα καθαρά, τα όμορφα και τα πραγματικά πολύτιμα. Κόντρα σε ό,τι θέλει να μας τσακίσει, να κρατηθούμε όρθιοι, με πείσμα, ως να έρθει το καλοκαίρι.
Να μοιραζόμασταν μπουκιές ζεστό ζυμωτό ψωμί με λάδι και ζάχαρη και γουλιές νερό από αμόλυντο πηγάδι και να σταυρώναμε τα δάχτυλα, δίνοντας υπόσχεση και όρκο ιερό να μην ξεπουλήσουμε ποτέ όσα ακριβά τής πρέπουν της ζωής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου