Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

«ΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ», του Garth Risk Hallberg – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ», του Garth Risk Hallberg – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 1040
Τιμή: 22,05 €

            Υπάρχουν κάποια μυθιστορήματα που έχουν ένα ιδιαίτερο "εκτόπισμα", όχι μόνο λόγω του όγκου και των πολυάριθμων σελίδων τους αλλά, κυρίως, λόγω του περιεχομένου και της λογοτεχνικής τους αξίας. Πόσω μάλλον όταν αποτελούν το πρώτο συγγραφικό έργο ενός νέου σε ηλικία συγγραφέα, ο οποίος ευθύς εξαρχής ξεδιπλώνει το αστείρευτο συγγραφικό ταλέντο του καταθέτοντας ένα μυθιστόρημα 1.040 σελίδων, το οποίο κάνει παγκόσμια επιτυχία και αποσπά αμέτρητα διθυραμβικά σχόλια. Ένα μυθιστόρημα που απαιτεί την πλήρη προσήλωση του αναγνώστη για να μην παρασυρθεί και χαθεί μέσα στην πολυδαίδαλη πλοκή του με τους αμέτρητους ήρωες και τα άλλα τόσα ονόματα. Ένα βιβλίο το οποίο ίσως να μην μπορείτε να απολαύσετε ξαπλωμένοι στην θαλπωρή του κρεβατιού σας όπως συνηθίζετε με άλλα αναγνώσματα, εξαιτίας του βάρους του, αλλά σίγουρα ένα βιβλίο που θα σας αποζημιώσει με την πολυπλοκότητα και την ακριβή απεικόνιση μιας ολόκληρης εποχής στην καρδιά της αμερικανικής κοινωνίας, τη Νέα Υόρκη. Διάβασα κάπου ότι το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του νεαρού συγγραφέα χαρακτηρίστηκε ως "Magnum opus", δηλαδή μέγα έργο. Πραγματικά θεωρώ ότι το συγκεκριμένο είναι έργο ζωής για τον συγγραφέα, αλλά φυσικά μπορεί εν καιρώ να μας διαψεύσει και να μας καταπλήξει με ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό έργο. Το μέλλον θα δείξει, αν και μόνο με αυτό του το έργο έχει δικαίως χριστεί ως ένας από τους πιο αξιόλογους και ελπιδοφόρους νέους Αμερικανούς συγγραφείς.
            «Η Πόλη Στις Φλόγες» είναι ένα από εκείνα τα μεγαλειώδη, "θηριώδη" μυθιστορήματα που εύχεται κανείς να τα είχε σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να μην κοπιάζει για να τα κρατά, αλλά ταυτόχρονα κι ένα από εκείνα τα αντιπροσωπευτικά πονήματα συγγραφέων που κοπίασαν απίστευτα ώστε να παραδώσουν ένα έργο τέτοιου μεγέθους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι λάτρεις της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα οι οπαδοί του σύγχρονου αμερικανικού μυθιστορήματος είμαι βέβαιη πως θα το λατρέψουν, ενώ όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τη συγκεκριμένη κατηγορία θεωρώ πως δεν θα μπορούσαν να βρουν κάποιο πιο κατάλληλο δείγμα ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη εμπειρία. Ποιά θα ήταν πιο αντιπροσωπευτική έννοια, οντότητα, ιδέα ή απεικόνιση της αμερικανικής κοινωνίας και πραγματικότητας από την ίδια τη Νέα Υόρκη, το «Μεγάλο Μήλο», όπως την χαρακτηρίζουν συνήθως οι Αμερικανοί; Έτσι, η μεγάλη "ηρωίδα" γύρω από την οποία ο Hallberg χτίζει το εντυπωσιακό λογοτεχνικό του οικοδόμημα είναι η ΝΥ, η πόλη η οποία κυριολεκτικά παραδίνεται στις φλόγες μια νύχτα του Ιουλίου του 1977 μετά από ένα μοιραίο μπλακ άουτ. Είτε έχετε επισκεφτεί την μεγαλούπολη, είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: διαβάζοντας αυτό το εξαίρετο μυθιστόρημα θα την δείτε πλέον με άλλο μάτι, όπως συμβαίνει και στους ίδιους τους ήρωες, τελικά.
            Όλα ξεκινούν όταν ο επίδοξος Αφροαμερικανός συγγραφέας Μέρσερ Γκούντμαν, φεύγοντας από το πρωτοχρονιάτικο πάρτι της βαθύπλουτης και ισχυρής οικογένειας του συντρόφου του, του Γουίλιαμ Χάμιλτον Σουίνι του τρίτου, βρίσκει αιμόφυρτη και πυροβολημένη τη νεαρή Σαμάνθα Τσιτσάρο, μια κοπέλα που ασχολούνταν με την πρωτοεμφανιζόμενη τότε πανκ κουλτούρα. Από εκεί και έπειτα ξεκινά ένα πανδαιμόνιο γεγονότων, χαρακτήρων, σχέσεων, μυστικών και αλληλεξαρτήσεων που αν και ακούγονται κουραστικά και περίπλοκα, είναι απολύτως απαραίτητα για να κατανοήσουμε σε βάθος την αριστοτεχνικά δομημένη υπόθεση του μυθιστορήματος αυτού. Πλούσιες και ισχυρές οικογένειες της εποχής οι οποίες παραπαίουν στο χείλος της καταστροφής μετά από οικονομικά σκάνδαλα, αντιήρωες που αβίαστα χαρακτηρίζονται περιθωριακοί λόγω των αδυναμιών, των εξαρτήσεων και των σεξουαλικών επιλογών τους, ήρωες που υποτάσσονται στη θέληση και τις προσταγές του κοινωνικού και οικογενειακού τους περίγυρου, νέοι άνθρωποι που βλέπουν μέσα στη σύγχυση των γεγονότων τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, άνθρωποι που λόγω των αντικειμενικών αδυναμιών τους έχουν τεθεί στο περιθώριο της δράσης αλλά δεν παύουν να είναι αξιόμαχοι, παραιτημένοι άνθρωποι που βλέπουν τη συγκεκριμένη επίθεση ως κίνητρο για να επαναδραστηριοποιηθούν, αλλά και δαιμόνιοι επιχειρηματίες που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα και δικαίως κάποιοι τους "κολλάνε" το παρατσούκλι «Δαίμονας Αδερφός»…
            Θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες για να προσπαθήσω να αναφέρω συνοπτικά όλα όσα διαδραματίζονται σε αυτό το ογκώδες μυθιστόρημα, αλλά φοβάμαι πως θα κουράσω τους αναγνώστες, χωρίς να έχω καταφέρει να απεικονίσω ούτε καν ελάχιστη από την ατμόσφαιρα αυτού του εκπληκτικού εντυπωσιακού βιβλίου. Πρόκειται πράγματι για ένα μεγαλόπνοο λογοτεχνικό έργο που έχει βρει διεθνώς την αναγνώριση που του αξίζει και, κατά τη γνώμη μου, την καλύτερη δυνατή και προσεγμένη, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, έκδοση από τον αγαπημένο Κέδρο. Η «Πόλη Στις Φλόγες» του Hallberg είναι ένα βιβλίο από αυτά που, ίσως, δεν πλησιάσουν ποτέ όσοι αναγνώστες θέλουν γρήγορη εναλλαγή βιβλίων και σύντομα αναγνωστικά ταξίδια, καθώς η ανάγνωσή του απαιτεί εκ των προτέρων τη "δέσμευση" του αναγνώστη μαζί του και το ξόδεμα αρκετού χρόνου του ώστε αυτή να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα, όμως, να είστε σίγουροι ότι δικαιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, καθώς θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη σας οι αξιοπρόσεκτα αληθοφανείς ήρωες, η εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής, οι πρωτότυπες, ολοζώντανες περιγραφές μιας μεγαλούπολης-συμβόλου γεμάτης αντιθέσεις, αλλά και τα ανθρώπινα συναισθήματα, δράματα και πάθη σε όλο το μεγαλείο και όλες τις εκφάνσεις τους, που χαρακτηρίζουν τελικά την ίδια τη ζωή. Αξίζει να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Νέα Υόρκη, παραμονή πρωτοχρονιάς 1977.
Μια πόλη που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Καθώς πλησιάζουν μεσάνυχτα και τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό της Νέας Υόρκης, δυο παράταιροι ήχοι, δυο απανωτοί πυροβολισμοί στο Σέντραλ Παρκ, διαλύουν απότομα την ατμόσφαιρα γλυκιάς μέθης και ανακουφιστικής ευθυμίας που πλανιέται ανάμεσα στους ουρανοξύστες που κυκλώνουν το πάρκο.
Ο Μέρσερ Γκούντμαν, ένας Αφροαμερικανός καθηγητής που ονειρεύεται να γράψει ένα Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα, βρίσκει πεσμένη και αιμόφυρτη ανάμεσα στους θάμνους την Σαμάνθα Τσιτσάρο, μια νεαρή κοπέλα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη και στο πανκ-ροκ, και είναι αυτή που δέχτηκε τους πυροβολισμούς.
Τι είναι αυτό που συνδέει τον Μέρσερ και την Σαμάνθα με τον καταραμένο καλλιτέχνη Γουίλιαμ και τη μετρημένη Ρίγκαν με τον ταραχώδη εσωτερικό κόσμο, κληρονόμους της αμύθητης περιουσίας της οικογένειας Χάμιλτον-Σουίνι;
Ποια μυστικά κρύβουν ο Κιθ, ο γοητευτικός σύζυγος της Ρίγκαν, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση, καθώς κι ο νεαρός εβραιοαμερικανός Τσάρλι, ο καλύτερος φίλος της Σαμάνθα, που συνάμα είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της;
Ενόσω ο χαλκέντερος δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γκρόσκοφ και ο τραχύς αλλά καλόψυχος ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Λάρι Πουλάσκι, προσπαθούν να ανακαλύψουν τον ένοχο που πυροβόλησε την Σαμάνθα, οι τροχιές που διαγράφουν οι ζωές των ηρώων άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε απομακρύνονται.
Από την παραμονή της πρωτοχρονιάς ως το περίφημο μπλακ άουτ που θα βυθίσει τη Νέα Υόρκη στο σκοτάδι, τον Ιούλιο του 1977, κανένας τους δεν θα είναι πια ίδιος.»

Η ΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ είναι ένα συγκλονιστικό, εθιστικό, αλησμόνητο μυθιστόρημα για τα μικρά και τα μεγάλα πάθη, τις κρυφές και ασυγκράτητες φιλοδοξίες, τις εκρήξεις και τα πυροτεχνήματα της ανθρώπινης ζωής. Ένα βιβλίο για τις προσωπικές επαναστάσεις, την τέχνη και τον έρωτα, τις υπόγειες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι η ιστορία της πιο απρόβλεπτης, τολμηρής, φαντασμαγορικής και ερωτεύσιμης πόλης· το έπος μιας μεγαλούπολης και των άλλοτε φιλήσυχων, άλλοτε εξεγερμένων και άλλοτε ονειροπόλων ανθρώπων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου