Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

«ΑΙΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗ», της Νερμίν Μπεζμέν – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΙΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗ», της Νερμίν Μπεζμέν – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 640
Τιμή: 17 €

            Μία διαχρονική ιστορία αγάπης που αγαπήθηκε τόσο ως βιβλίο όσο και ως τηλεοπτική σειρά. Από τις σπάνιες φορές που έχει τύχει να δω πρώτα την μεταφορά του στη μικρή οθόνη και κατόπιν να αναζητήσω και να διαβάσω το βιβλίο, το οποίο και αγάπησα ακόμα περισσότερο. Το ιστορικό μυθιστόρημα «Αιώνια Αγάπη» της Νερμίν Μπεζμέν, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο που αφήνει στον αναγνώστη μια "γλυκόπικρη γεύση", κυρίως λόγω του απρόσμενου τέλους του, αλλά ακόμα περισσότερο εξαιτίας των παλιών ρομαντικών καιρών που χάθηκαν ανεπιστρεπτί, τότε που οι άνθρωποι άκουγαν την θεϊκή μουσική του Τσαϊκόφσκι και δάκρυζαν, παρακολουθούσαν θαμπωμένοι τα μπαλέτα Μπολσόι στο αυτοκρατορικό, ακόμα τότε, ομώνυμο θέατρο και ερωτεύονταν τόσο φλογερά και απόλυτα ώστε δεν μπορούσε να "ψυχράνει" το ασίγαστο πάθος τους ούτε ο παγωμένος ρωσικός χειμώνας.
Ένα μυθιστόρημα με πάμπολλα ιστορικά στοιχεία, τα οποία αν και όχι απολύτως αντικειμενικά από την δική μας σύγχρονη οπτική, φωτίζουν μια ολόκληρη ένδοξη και ρομαντική εποχή της τσαρικής Ρωσίας από την οπτική των ευγενών, χριστιανών και μουσουλμάνων όπως των δύο κεντρικών ηρώων, που βλέπουν ο τρόπος ζωής τους να απειλείται, να απαξιώνεται και να διαπομπεύεται από τους οργισμένους μπολσεβίκους. Όσοι αναγνώστες ή κριτικοί βιάστηκαν να "κατηγορήσουν" τη συγγραφέα για υποκειμενικότητα και μονομέρεια ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα: πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι δύο κεντρικοί μας ήρωες όταν βλέπουν ο έως τότε γνωστός τους κόσμος να καταρρέει και να λεηλατείται αν όχι με απόγνωση, θλίψη, πόνο και αγωνία; Θα μπορούσαν άραγε ποτέ να δουν τα γεγονότα και την πραγματική ανάγκη για δραστικές αλλαγές από την αντίπαλη πλευρά των εξαγριωμένων και εξαθλιωμένων μπολσεβίκων; Θα μπορούσαν να απορρίψουν "ελαφρά τη καρδία" το τσαρικό καθεστώς και να επικροτήσουν την δολοφονία ολόκληρης της οικογένειας του Τσάρου Νικολάου του Β’, τον οποίο είχαν μάθει από τους προπάτορές τους ακόμα να σέβονται και να υπηρετούν ακόμα και με την ίδια την ζωή τους; Θα μπορούσαμε ακόμα να σχολιάσουμε, ίσως αρνητικά, το γεγονός ότι ολόκληρη η καταστροφή της Σμύρνης το 1922, για την οποία έχουν ξοδευτεί "τόνοι μελανιού" από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, συμπυκνώνεται και απλά αναφέρεται σε μία και μοναδική γραμμή, από τη στιγμή που αυτό δεν είναι το θέμα του εξαιρετικού αυτού βιβλίου; Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και ας απολαύσουμε ένα μυθιστόρημα από αυτά που ο αναγνώστης διαβάζει μία φορά και θυμάται για πάντα!
Ο Κουρτ Σεγίτ Εμινόφ είναι μουσουλμάνος υπίλαρχος της φρουράς του Τσάρου Νικολάου του Β’, γεννημένος στην Κριμαία, μεγαλωμένος με τις αυστηρές αρχές της μουσουλμανικής οικογένειάς του και "ζυμωμένος" από τη συναναστροφή του με τους παθιασμένους και φιλήδονους Ρώσους συντρόφους και συμπολεμιστές του. Του αρέσουν οι γυναίκες τις οποίες γοητεύει και καθηλώνει η σπάνια γοητεία και η αρρενωπή εμφάνισή του, απολαμβάνει τη βότκα, τους ρώσικους και τουρκικούς μεζέδες και δεν διστάζει να μπει στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστεί την Μητέρα Ρωσία όποτε χρειαστεί και στην οποία οφείλει την υποταγή του από τότε που άρχισε να καταλαβαίνει τον κόσμο και την ζωή. Στην μποέμικη αυτή καθημερινότητά του έρχεται απρόσκλητος ο έρωτας στο πρόσωπο της νεαρής Αλεξάνδρας, ή Σούρα Βεργένσκαγια, η οποία μαγεύει με την σπάνια καλλονή της τον περιζήτητο εργένη και, με τη σειρά της, μαγεύεται από αυτόν σε τέτοιο σημείο ώστε δε διστάζει να τον ακολουθήσει παντού. Ο ρομαντικός και φλογερός αυτός έρωτας, όμως, βρίσκεται στη δίνη κοσμογονικών αλλαγών όπως ο πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, η οκτωβριανή επανάσταση, η εκστρατεία στην Κριμαία, η άνοδος των Νεότουρκων υπό την ηγεσία του φιλόδοξου Μουσταφά Κεμάλ, πιο γνωστού ως Ατατούρκ. Επόμενο, λοιπόν, είναι οι ήρωές μας να υποστούν τραγικές απώλειες, να χάσουν κυριολεκτικά την γη κάτω από τα πόδια τους, να εκπατριστούν, να μετατραπούν σε πρόσφυγες καταφεύγοντας στην Κωνσταντινούπολη και να προσπαθήσουν να "αντλήσουν" δύναμη και στήριξη ο ένας από τον άλλο και οι δύο από την εξιδανικευμένη αγάπη και το αστείρευτο πάθος τους. Το αν θα τα καταφέρουν να αντισταθούν και να παραμείνουν μαζί έως το τέλος το αφήνω σε εσάς να το ανακαλύψετε διαβάζοντας το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα.
Η «Αιώνια Αγάπη» είναι ένα εκτενές χρονικό των γεγονότων που συγκλόνισαν την αχανή Ρωσία και την διαμόρφωσαν σε αυτό που εμείς μάθαμε ως Σοβιετική Ένωση, αλλά και τόσα πολλά ακόμα. Είναι μία περιγραφή της μουσουλμανικής κουλτούρας των Τούρκων της Κριμαίας, της αρμονικής συμβίωσής τους με τους Ρώσους συμπολίτες και συναγωνιστές τους, των τοπίων, των εθίμων, της κουλτούρας και της αίγλης της τσαρικής αριστοκρατίας που χάθηκε για πάντα. Είναι τέλος, και κυρίως αυτό, η μυθιστορηματική αφήγηση ενός πραγματικού σαρωτικού έρωτα που αψήφησε καταγωγή, ηθικούς και θρησκευτικούς φραγμούς, κοσμοϊστορικά γεγονότα, μίση, δολοπλοκίες, ζήλιες, καχυποψίες και εγωισμούς και προσπάθησε να αντέξει αιώνια. Και, αν κρίνουμε από την απήχηση αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος σε παγκόσμια κλίμακα, τα κατάφερε περίτρανα! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Κουρτ Σεγίτ: Μουσουλμάνος της Κριμαίας, γεννημένος με πλούτο και τίτλο, ωραίος, φιλόδοξος, γενναίος. Σούρα: Ρωσίδα καλλονή, ορθόδοξη, μεγαλωμένη στα παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στον ρομαντικό κόσμο της μουσικής του Τσαϊκόφσκι. Μια χιονισμένη μοσχοβίτικη νύχτα, μπαίνει στη ζωή του Σεγίτ με τη λάμψη ενός μεγάλου, αλλά απαγορευμένου έρωτα. Εκείνος, ως υπίλαρχος στη φρουρά του τσάρου Νικολάου Β’, όταν κηρύσσεται η επανάσταση του 1917 βρίσκεται στη μαύρη λίστα των μπολσεβίκων. Εκείνη, επίσης καταδιωγμένη από τους μπολσεβίκους, αποφασίζει να τον ακολουθήσει σε μια απίστευτη περιπέτεια, με μοναδικό σκοπό τους την επιβίωση και όπλο την αγάπη τους. Ζώντας εξόριστοι πια στην Κωνσταντινούπολη, ο έρωτάς τους δοκιμάζεται από τη φτώχεια, τη μοναξιά και την αβάσταχτη νοσταλγία για την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους που έχουν αφήσει πίσω. Το βιβλίο έχει ήδη γίνει τηλεοπτική σειρά που σημείωσε σημαντική επιτυχία στην Τουρκία και στη χώρα μας έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου