Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ», της Tana French – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ», της Tana French – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 744
Τιμή: 16,92 €

        Για πόσα πράγματα είναι αλήθεια ικανοί οι έφηβοι ενός ακριβού ιρλανδικού οικοτροφείου; Πόσο παθιασμένοι μπορεί να γίνουν και μέχρι ποιό σημείο να φτάσουν όταν νιώσουν ότι απειλείται ο καλά προστατευμένος μικρόκοσμός τους που γι’ αυτούς είναι ολόκληρο το σύμπαν; Και πόσο γνωρίζουμε πραγματικά τί ακριβώς συμβαίνει μέσα στο μυαλουδάκι των έφηβων παιδιών μας όταν τα αφήνουμε "ελαφρά τη καρδία" μόνα τους να επιβιώσουν μέσα σε ένα πανάκριβο ιδιωτικό οικοτροφείο με μακρά παράδοση και πολλές περγαμηνές, έχοντας εφησυχασμένη τη συνείδησή μας, απλά και μόνο επειδή πληρώνουμε αδρά; Στο νέο μυθιστόρημα της Tana French που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο «Ο Τόπος Των Μυστικών» θα απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και πολλά ακόμα, κρατώντας μας σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος.
        Όσοι έχουν παιδιά, ή έρχονται σε επαφή με εφήβους λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς τους, μπορούν να υποψιαστούν ότι οι έφηβοι ζουν σε έναν ολόδικό τους κόσμο. Είναι υποχρεωμένοι να ανταπεξέρχονται σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, καλούνται να είναι όσο περισσότερο άψογοι γίνεται στα σχολικά καθήκοντά τους, αλλά και να βρουν την δική τους θέση στην κοινωνία των συμμαθητών τους, με τους οποίους είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Στην μικρή αυτή "κοινωνία" τους αποκτούν φιλίες για τις οποίες είναι πεπεισμένοι ότι θα διαρκέσουν εφόρου ζωής, αλλά και παθιασμένες έχθρες και αντιπάθειες. Βρίσκουν την ανταπόκριση στα πρώτα ερωτικά τους σκιρτήματα ή την απόρριψη την οποία δεν ξέρουν πώς ακριβώς να διαχειριστούν. Νιώθουν ότι οι γονείς τους δεν μπορούν να τους καταλάβουν, ούτε και να τους νιώσουν, καθώς απέχουν "έτη φωτός" από την δική τους εφηβεία και γι’ αυτό η μόνη συμπαράσταση μπορεί να προέλθει από τους κολλητούς τους φίλους και από κανέναν άλλο. Εάν αυτοί τους προδώσουν με οποιονδήποτε τρόπο τότε μπορεί να γκρεμιστεί ολόκληρο το "σύμπαν" τους και να καταρρεύσουν όλα τους τα "πιστεύω".
        Η χαρισματική συγγραφέας Tana French υφαίνει με αριστοτεχνικό τρόπο μία ευρηματική πλοκή ενός αξέχαστου αστυνομικού μυθιστορήματος. Όλα ξεκινούν εκ νέου, μετά από έναν σχεδόν χρόνο, όταν ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν δέχεται την επίσκεψη της έφηβης Χόλι Μακέι, η οποία του φέρνει μία φωτογραφία από τον "Τόπο Των Μυστικών", έναν πίνακα ανώνυμων ανακοινώσεων στο Σεντ Κίλντα, που γράφει «Ξέρω ποιος σκότωσε τον Κρις Χάρπερ». Ο Κρις Χάρπερ δολοφονήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και η έρευνα για τη διαλεύκανση του φόνου του τερματίστηκε άδοξα, καθώς δεν προέκυψε κάποιος βασικός ύποπτος ανάμεσα στις μαθήτριες του οικοτροφείου Σεντ Κίλντα, στο κτήμα του οποίου βρέθηκε νεκρός ο έφηβος Κρις, οικότροφος και ο ίδιος στο κοντινό οικοτροφείο αρρένων Κολμ. Η τότε υπεύθυνη της έρευνας αστυνόμος Αντουανέτ Κόνγουεϊ δεν κατάφερε να καταλήξει πουθενά, καθώς οι άκαμπτοι διοικούντες του Σεντ Κίλντα ήθελαν να ολοκληρωθεί όσο πιο ανώδυνα γινόταν η έρευνα, για να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου, όπου πολλοί πάμπλουτοι γονείς πλήρωναν αδρά για να λαμβάνουν αξιόλογη μόρφωση τα βλαστάρια τους, χωρίς να μπλέκονται ανάμεσα στα πόδια τους, ώστε εκείνοι να συνεχίζουν απρόσκοπτη τη ζωή τους.
        Η έφηβη Χόλι, κόρη αστυνομικού και η ίδια, γνωρίζει πως ένα τέτοιο στοιχείο δεν θα περάσει απαρατήρητο και δεν έχει άδικο. Ο αστυνόμος Μόραν, επιδιώκοντας να φύγει από το βαρετό τμήμα Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων και να αναρριχηθεί στο πολλά υποσχόμενο τμήμα Ανθρωποκτονιών, αναγκάζεται να συνεργαστεί με την "λεπρή", όπως την χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί της, Κόνγουεϊ, αφού κανείς δεν θέλει να πάρει την θέση του συνεργάτη της. Η σκληροτράχηλη και ακατέργαστη εξωτερικά Κόνγουεϊ με τον νεαρό και φιλόδοξο Μόραν θα προσπαθήσουν μέσα σε μία μέρα να εξιχνιάσουν το έγκλημα που έγινε πριν από ένα χρόνο στο Σεντ Κίλντα, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν από τις μυστικοπαθείς, ονειροπαρμένες, ωραιοπαθείς, προκλητικές, ντροπαλές, αθυρόστομες ή απλώς πανέξυπνες έφηβες του οικοτροφείου πληροφορίες και στοιχεία τα οποία δεν αποκάλυψαν στην ώρα τους, αμέσως μετά δηλαδή τη δολοφονία του γοητευτικού και πολύ δημοφιλούς μεταξύ των κοριτσιών Κρις.
        Το "κυνήγι της γάτας με το ποντίκι" ξεκινά και, μαζί με τους δύο επίμονους αστυνομικούς, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον ή τους ενόχους, να βρούμε τους λόγους που τους ώθησαν στο έγκλημα, να μπούμε στα "κατάβαθα" της εφηβικής ψυχολογίας, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ακόμα και την άγνωστη σε εμάς γλώσσα που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, όπου τα «ο, μι, τζι και τρία λολ» σημαίνουν κάτι πολύ πέρα από την φαντασία των περισσοτέρων μεσήλικων, αλλά και να εμβαθύνουμε στη σχέση μεταξύ των δύο αστυνομικών που μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον συνεργάτη τους στα τυφλά και να αναπτύσσουν πέρα από κάθε προσδοκία μία συναδελφική σχέση σε έναν χώρο άκρως ανταγωνιστικό. Ο «Τόπος Των Μυστικών» είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα από αυτά που σε μαγνητίζουν, σε παρασύρουν στον κόσμο τους και δεν σε αφήνουν να βγεις παρά μόνο εάν φτάσεις στη λύση του μυστηρίου. Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν περίμενε καιρό να του δοθεί η ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα όταν ένα πρωί η δεκαεξάχρονη Χόλι Μακέι  τού φέρνει αυτή τη φωτογραφία. Τη βρήκε αναρτημένη στον Τόπο των Μυστικών, έναν πίνακα όπου τα κορίτσια του ιδιωτικού σχολείου Σεντ Κίλντα μπορούν να αναρτήσουν ανώνυμα τα μυστικά τους. Συνήθως πρόκειται για κουτσομπολιά και κακεντρεχή σχόλια, αλλά σήμερα κάποιος τον χρησιμοποίησε για να πυροδοτήσει εκ νέου την έρευνα για τη δολοφονία του όμορφου και δημοφιλούς Κρις Χάρπερ. Ο Στίβεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη σκληροτράχηλη αστυνόμο Αντουανέτ Κόνγουεϊ για να βρει τη λύση.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν τους δύο ντετέκτιβ στην κλίκα της Χόλι και στην κλίκα των αντίζηλών τους καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν όλα αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό Κρις Χάρπερ. Σε κάθε τους βήμα η πίεση αυξάνεται. Ο κόσμος των έφηβων αυτών κοριτσιών θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι είχαν ποτέ φανταστεί οι δύο αστυνομικοί…»

Απολύτως υπνωτιστικό… Η Tana French είναι απλούστατα καταπληκτική συγγραφέας.
Gillian Flynn, συγγραφέας

Η Tana French είναι η πιο ενδιαφέρουσα και η πλέον σημαντική συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας.
Washington Post

Αδίστακτες έφηβες που δεν μπορείς να τις εμπιστευτείς με τίποτα, ούτε στον δεύτερο ούτε στον τρίτο κύκλο ανακρίσεων… Η αλήθεια κρύβεται ανάμεσα στις λέξεις τους και τόσο οι αναγνώστες όσο και οι ντετέκτιβ πρέπει σταδιακά να καταφέρουν να την αποκρυπτογραφήσουν.
New York Times

Αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Τόπος των Μυστικών είναι εθιστικότατος. Μην το χάσετε.
Associated Press

Ευφυές και ωμό τη μια, αθυρόστομο και σκληρό την άλλη, βαθύτατα τραγικό τελικά.

New York Times Book Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου