Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

«Η ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», του Κωνσταντίνου Κέλλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», του Κωνσταντίνου Κέλλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 552
Τιμή: 15,75 €

Δεν ξέρω τί φοβάστε εσείς περισσότερο, άλλωστε οι φοβίες του κάθε ανθρώπου διαφέρουν, όμως, προσωπικά, εάν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε εξοργισμένες και αδικημένες ψυχές νεκρών που έχουν παραμείνει εγκλωβισμένες μεταξύ των δύο κόσμων και ζητούν εκδίκηση από εμάς τους ανυποψίαστους ζωντανούς και σε υπερφυσικά, αιμοδιψή όντα με ευγενική καταγωγή που αποζητούν να μου ρουφήξουν το αίμα, σαφώς και θα επέλεγα τα δεύτερα! Στο κάτω κάτω της γραφής μπορεί να άλλαζα μορφή και τρόπο ζωής, να δοκίμαζα καινούριες, παράξενες "διατροφικές συνήθειες" και να μην έπινα ποτέ… κρασί, αλλά θα είχα κερδίσει την αθανασία και μία ευπρόσδεκτη "ανοσία" σε οποιαδήποτε αρρώστια! Τί κάνεις όμως για να αντιμετωπίσεις μία ψυχή που εδώ και δεκαετίες δεν έχει χορτάσει αίμα και εκδίκηση και επιπλέον έχει στοιχειώσει το σπίτι των ονείρων σου..;
Για να σοβαρευτούμε, όμως, το θρίλερ ή η λογοτεχνία τρόμου είναι ένα είδος εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό από τη φύση του και είναι πραγματικά ελάχιστοι οι άξιοι αντιπρόσωποί του, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερη χαρά για μένα να μπορώ να εκφράσω την πεποίθησή μου, με το χέρι στην καρδιά και με κάθε ειλικρίνεια, πως η ελληνική λογοτεχνία τρόμου έχει βρει τον άξιο εκπρόσωπό της στο πρόσωπο του ταλαντούχου Κωνσταντίνου Κέλλη. Είναι δε ακόμα μεγαλύτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχω παρακολουθήσει ευθύς εξαρχής την συγγραφική πορεία του εν λόγω συγγραφέα και έχω δει τη γραφή του να εξελίσσεται και να ωριμάζει μέσα σε τρία μόλις βιβλία, ενώ δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν έλεγα ότι πλέον δεν απέχει και πολύ από τα δυσθεώρητα ύψη των μεγάλων μετρ του είδους, καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτούς.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος εάν είναι δυνατόν η λογοτεχνία τρόμου να είναι και ερωτική και δραματική, χωρίς να χάνει το παραμικρό από αυτή την υποβλητική, σκοτεινή, "φοβική" ατμόσφαιρα που υπάρχει διάχυτη σε ολόκληρο το βιβλίο. Η απάντηση είναι πως ναι, φυσικά και θα μπορούσαν να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω εφόσον ο συγγραφέας διαθέτει την απαραίτητη δεξιοτεχνία να τα χειριστεί όπως απαιτείται, ώστε να κάνει τις μικρές τριχούλες στο σβέρκο μας να ορθώνονται, ενώ προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όσα διαβάζουμε ανήκουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του συγγραφέα και ότι τίποτα δεν παραμονεύει στις σκιές του δικού μας σπιτιού… Το νέο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Κέλλη με τον τίτλο «Η Σκιά Στο Σπίτι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα εξαιρετικό θρίλερ τρόμου και μυστηρίου, ένα υποβλητικό βιβλίο που θα αγαπήσετε από την πρώτη σελίδα του και δεν θα αφήσετε από τα χέρια σας παρά μόνο όταν φτάσετε στην τελευταία του. Με μία σχεδόν "μαζοχιστική" διάθεση θα παραμερίζετε τους όποιους ενδόμυχους φόβους σας και θα γυρνάτε αχόρταγα τη μία σελίδα μετά την άλλη πασχίζοντας να μαντέψετε την εξέλιξη, την περίτεχνη πλοκή, ακόμα και το τέλος. Σας διαβεβαιώνω, όμως, πως δεν θα καταφέρετε σε καμία περίπτωση να ξεδιαλύνετε το αριστοτεχνικά πλεγμένο μυστήριο της υπόθεσης το οποίο μπορώ να παρομοιάσω μόνο με τους πυκνούς ιστούς αράχνης που βρίθουν στο σπίτι ή την άσπρη, αδιαπέραστη ομίχλη που πλανιέται πάνω από τη λίμνη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τόσο καλοδουλεμένο και άρτια δομημένο σε πλοκή, χαρακτήρες, εξέλιξη και κορύφωση που θα σας μείνει αξέχαστο ή, για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου έκφραση όταν πρόκειται για βιβλία του Κωνσταντίνου Κέλλη, θα σας "στοιχειώσει" για πάντα.
Όλα αρχίζουν στη λίμνη Βόλβη και στο παλιό αρχοντικό Καρατζά, το οποίο δεκαέξι χρόνια πριν από το παρόν της ιστορίας μας λειτουργεί ως μοτέλ με το όνομα «Μοτέλ Κήπος». Εκεί αποφασίζουν να μείνουν το βράδυ ο Τάσος με τη Ναταλία και εκεί αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους για πάντα. Όμως, αυτό το "πάντα" δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν επαληθεύεται κι έτσι, μετά από δεκαέξι χρόνια και δύο υπέροχα παιδιά, την δεκαπεντάχρονη Ελπίδα και τον πεντάχρονο Δημητράκη, η Ναταλία απρόσμενα και άκαιρα αφήνει την τελευταία της πνοή μπροστά στα πανικόβλητα και ανίσχυρα μάτια του αγαπημένου της Τάσου. Ένα πλήγμα αξεπέραστο για την δεμένη οικογένεια και το μόνο που φαντάζει σωτήριο στον απελπισμένο πατέρα είναι η αλλαγή του τόπου διαμονής τους, μακριά από τις άσχημες αναμνήσεις που εξακολουθούν να τους πληγώνουν με την ίδια ένταση όπως και την πρώτη μέρα του τραγικού συμβάντος.
Ο Τάσος αποφασίζει να αγοράσει το αρχοντικό Καρατζά μπροστά από τη λίμνη Βόλβη, το οποίο μετά τον θάνατο του τελευταίου ιδιοκτήτη του είναι κλειστό και διατίθεται προς πώληση σε σχετικά εξευτελιστική τιμή. Θεωρεί πως η αλλαγή περιβάλλοντος θα βοηθήσει και τον ίδιο και τα παιδιά του να ξεπεράσουν τον άδικο θάνατο της Ναταλίας, να μαζέψουν τα πολλά σπασμένα κομμάτια τους και να ορθοποδήσουν. Τα παλαιά σπίτια, όμως, πραγματικά κουβαλούν μέσα τους την ιστορία τους, τις ζωές, τους θανάτους, τις χαρές και τις λύπες όσων έζησαν ή πέθαναν μέσα σε αυτά και, ενίοτε, κάποιοι από αυτούς δεν αρκούνται μόνο στο να αφήσουν την ανεπαίσθητη για τους ζωντανούς φωτεινή ή σκουρόχρωμη αύρα τους, αλλά παραμένουν κρυμμένοι στις σκιές, ελλοχεύοντας ανά πάσα στιγμή να πάρουν την εκδίκησή τους από τους ανύποπτους και αθώους ενοίκους. Ο Τάσος, τα παιδιά του, η οικογενειακή τους φίλη Αντωνία και ο αινιγματικός αστυνόμος Γρίβας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις απρόσμενες, αδιανόητες και φρικιαστικές, μυστήρια καλά κρυμμένα από την ομίχλη του χρόνου και της λήθης, απόκοσμες παρουσίες που αναζητούν δικαίως ή αδίκως εκδίκηση και, κυρίως, να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις αλλά και την διαταραγμένη λογική τους για την ίδια τους τη ζωή.
«Η Σκιά Στο Σπίτι» είναι ένα μυθιστόρημα αλησμόνητο και συναρπαστικό, μια μεταφυσική ιστορία τρόμου η οποία καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα με την υποβλητική ατμόσφαιρά της, τις αναπάντεχες ανατροπές, τους εξαιρετικά καλοδουλεμένους και άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες της, με την αποκάλυψη συγκλονιστικών μυστικών και κρυμμένων "νημάτων" στην ιστορία που συνδέουν όλους τους ήρωες με απρόβλεπτο τρόπο και με ένα τέλος απόλυτα εναρμονισμένο με την υπόλοιπη πλοκή, ένα τέλος που κανείς δεν περιμένει ούτε δύναται να προβλέψει. Όσα συγχαρητήρια και να απευθύνω στον χαρισματικό και αγαπητό Κωνσταντίνο Κέλλη δεν αρκούν για να εκφράσω τα συναισθήματα που μου άφησε αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα, αλλά ούτε και για να αποτιμήσω επακριβώς το μέγεθος της πραγματικής αξίας του… Απλά, διαβάστε το, Φίλοι μου!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Όλα τα παλιά σπίτια κουβαλούν αναμνήσεις. Τελευταίες ανάσες. Παίζουν κρυφτό ανάμεσα στους ζωντανούς".

«Μετά τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του Ναταλίας, ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί μαζί με τα δυο του παιδιά να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης οικογένειάς του και να ξαναφτιάξει τη ζωή τους.
Θέλοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία της νεκρής πια συζύγου του, αποφασίζει να αγοράσει το παλιό αρχοντικό Καρατζά δίπλα στη λίμνη Βόλβη, το μέρος όπου μια νύχτα δεκαέξι χρόνια πριν της είχε κάνει πρόταση γάμου.

Μια σκιά όμως παραμονεύει στο αρχοντικό, μια οργισμένη ύπαρξη που ο θάνατος και τα χρόνια δεν κατάφεραν να σιγάσουν το μοιρολόι της. Μια σκιά που αποκαλεί το σπίτι τους σπίτι της.

Καθώς τα σημάδια ανείπωτων πράξεων του παρελθόντος αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω τους, η ανάγκη του Τάσου και των παιδιών του να ξαναβρούν όσα έχασαν δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα. Και αυτό βάζει το παρόν αλλά και το μέλλον τους σε θανάσιμο κίνδυνο.


Μια ιστορία αγάπης και τρόμου, ένα μεταφυσικό θρίλερ που δε θα αφήσετε στιγμή από τα χέρια σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου