Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

«ΨΥΧΗ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΥΔΟ», του Βαγγέλη Βουραζάνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΨΥΧΗ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΥΔΟ», του Βαγγέλη Βουραζάνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Βάρφη
Σελίδες: 533
Τιμή: 15 €

        Την αστυνομική λογοτεχνία, τουλάχιστον παλαιότερα, την είχα συνδέσει με τους ξένους κυρίως συγγραφείς και δη τους κλασσικούς, όπως την Αγκάθα Κρίστι, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον Έντγκαρ Άλαν Πόε και ελάχιστους ακόμη αξεπέραστους λογοτέχνες που κληροδότησαν αριστουργήματα στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχω αρχίσει να αναθεωρώ, καθώς ανακαλύπτω ολοένα και περισσότερους –ξένους κυρίως συγγραφείς– οι οποίοι μας έχουν προσφέρει μικρά ή μεγαλύτερα διαμαντάκια του είδους. Παίρνοντας, λοιπόν, στα χέρια μου το βιβλίο «Ψυχή Από Μαύρο Βελούδο» του Βαγγέλη Βουραζάνη, ομολογώ πως είχα τις επιφυλάξεις μου, δεδομένου ότι πρόκειται για το πρωτόλειο του συγγραφέα. Τα σχόλια, όμως, όσων το είχαν ήδη διαβάσει, συγγραφέων και απλών αναγνωστών, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδη έως διθυραμβικά. Αποφάσισα να του δώσω την αμέριστη προσοχή μου χωρίς προκαταλήψεις και ανόητους δισταγμούς και ομολογώ πως δεν το μετάνιωσα ούτε μία στιγμή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του.
          Πέρα από το ομολογουμένως εντυπωσιακό, υποβλητικό και απόλυτα ταιριαστό με το θέμα του εξώφυλλο, το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του νεαρού κ. Βουραζάνη αποδεικνύει περίτρανα πως όταν κάποιος είναι γεννημένος συγγραφέας αυτό του το χάρισμα θα φανεί από την πρώτη κιόλας προσπάθειά του. Η σχετική απειρία και η νεότητα του συγγραφέα δεν τον εμπόδισαν ούτε στο ελάχιστο να συλλάβει και να φέρει σε πέρας ένα αστυνομικό μυθιστόρημα υψηλών απαιτήσεων, το οποίο μπορεί κάλλιστα να σταθεί στο ύψος των αντιστοίχων βιβλίων των ξένων ομοτέχνων του είδους. Με πλήρη επίγνωση και εντυπωσιακή συνειδητοποίηση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης που βιώνει η πολύπαθη χώρα μας, ο Βαγγέλης Βουραζάνης κατόρθωσε να "χτίσει" μια πραγματικότητα του πολύ κοντινού μέλλοντος, η οποία φαντάζει ανησυχητικά πιθανή. Το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος Αχιλλέας Μακρίδης ζει και δρα μοιάζει απόλυτα αληθοφανές, καθώς ο συγγραφέας έχει προφανώς συνειδητοποιήσει και αξιολογήσει σωστά όλα όσα έφεραν την χώρα μας έως την σημερινή ζοφερή της κατάσταση. Η πλεκτάνη η οποία "στήνεται" γύρω από τον Αχιλλέα είναι μόνο η αρχή για να ξεδιπλώσει ο συγγραφέας το έμφυτο συγγραφικό του χάρισμα και εμείς οι αναγνώστες να απολαύσουμε ένα από τα πιο αλησμόνητα ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών.  
          Ο Μλάντεν Κούσοβιτς, ένας Σερβοέλληνας βαρυποινίτης που ακούει και στο παρατσούκλι "Πάνθηρας", δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον άλλοτε προστατευόμενο και μαθητή του μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, Αχιλλέα, ο οποίος απέδρασε από τις φυλακές με μυστηριώδη τρόπο τέσσερα χρόνια πριν, μην αφήνοντας κανένα απολύτως ίχνος πίσω του ούτε ακόμα και για τον ίδιο τον μέντορά του. Η σιωπή, όμως, του Αχιλλέα τελικά σπάει και αυτή η πρώτη επικοινωνία του με τον Μλάντεν θα γίνει η αφορμή για να ξεκινήσει μία περιπέτεια ασύλληπτων διαστάσεων, συνεχών και απρόβλεπτων γεγονότων, απρόσμενων ανατροπών και αλυσιδωτών αντιδράσεων. Ο νεαρός και αδικημένος ήρωας, θύμα και ο ίδιος μιας πολυδαίδαλης και ασύλληπτης πλεκτάνης αποφασίζει να σκάψει βαθιά και να φτάσει στη ρίζα του κακού, παίρνοντας την εκδίκηση που σαφώς δικαιούται. Αρωγοί του σε αυτή την τιτάνια προσπάθειά του με το αμφίβολο αποτέλεσμα, θα είναι άνθρωποι του υποκόσμου, πρώην συγκρατούμενοί του, τύποι που μοιάζουν να μην έχουν κανέναν ηθικό φραγμό αλλά, περιέργως, έχουν μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη αίσθηση της φιλίας, της τιμής και της αλληλεγγύης. Άνθρωποι του νόμου σαν τον Τριαντάφυλλο Καρατζά, ο Κύπριος επιχειρηματίας Αλκέτας Παναγής, η νεαρή και άδολη Κατερίνα με τις ισχυρές συγγένειες και τα παιδικά απωθημένα, αλλά και ο Πάνθηρας, ο γιγαντόσωμος Αρκούδος με την τρυφερή καρδιά, το Σφυρί, ο Τέο και ο ύπουλος Τάσος Τσιλίκας δρουν και αλληλεπιδρούν ο καθένας στην ζωή του άλλου και συνθέτουν έναν εντυπωσιακό καμβά πάνω στον οποίο ο συγγραφέας προσθέτει την κάθε ξεχωριστή πινελιά του μυθιστορήματός του.  
Η πλοκή μοιάζει με ένα περίτεχνο μωσαϊκό το οποίο πρέπει να φτιαχτεί με υπομονή, προσοχή, παρατηρητικότητα και φαντασία, ώστε κάθε μία μεμονωμένη ψηφίδα να μπει στην θέση της για να ακολουθήσει η επόμενη, έως ότου δούμε ολοκληρωμένη την εικόνα. Με εντυπωσιακή μαεστρία ο συγγραφέας μάς αποκαλύπτει αργά και μεθοδικά τα στοιχεία τα οποία ανακαλύπτει ο ήρωάς του κι εμείς παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την σταδιακή αποκάλυψη μιας καλά στημένης και δαιδαλώδους πλεκτάνης. Βρώμικοι πολιτικοί, άπληστοι επιχειρηματίες, επίδοξοι φασίστες, άβουλοι αξιωματούχοι, μίζες και δωροδοκίες, ύποπτος πλουτισμός σε βάρος των αθώων φορολογούμενων, αλλά και γοητευτικές, μοιραίες γυναίκες με βραχεία συναισθηματική μνήμη, εμπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι πράξεων, εγκλημάτων και σκευωριών στην Ελλάδα του χθες και του αύριο. Εάν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά και πηγαίνει ο νους σας σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις, οφείλω να σας πω πως ίσως ήταν αυτός και ο σκοπός του συγγραφέα: να κάνει έντεχνα μια καταγγελία, εξ ονόματος της νέας γενιάς, για όλα τα κακώς κείμενα στην χώρα μας αλλά και για όλους αυτούς που χρόνια τώρα λυμαίνονται την Ελλάδα, έχουν καταρρακώσει το παρόν όλων μας και έχουν διακινδυνεύσει το μέλλον των παιδιών μας. Το αν θα καταφέρει ο ήρωάς μας να δικαιωθεί για όσα άδικα τον κατηγόρησαν, να εξιλεωθεί για όλα όσα δικαιολογημένα έπραξε και να βρει την πολυπόθητη ευτυχία που δόλια του στέρησαν, είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Ή μήπως τελικά δεν είναι το αποτέλεσμα που μετράει αλλά η πορεία και η προσπάθεια έως ότου αφυπνιστούν οι εδώ και χρόνια εφησυχασμένες συνειδήσεις μας; Πολλά και θερμά συγχαρητήρια οφείλω στον Βαγγέλη Βουραζάνη για το εξαιρετικό αυτό πρώτο μυθιστόρημά του «Ψυχή Από Μαύρο Βελούδο» και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!
         
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Όταν ο Μλάντεν Κούσοβιτς λαμβάνει τηλεφώνημα από τον μαθητή του και παλιό του προστατευόμενο στις φυλακές Κορυδαλλού, τέσσερα χρόνια μετά την απόδραση του, αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η στιγμή της κρίσης. Τα φαντάσματα πρέπει να ξορκιστούν.
Η ψυχή του Αχιλλέα Μακρίδη θα βρει γαλήνη μόνο όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με την πλεκτάνη που έστησαν εις βάρος του, φορτώνοντας του ένα φόνο που ποτέ δεν έκανε, καταδικάζοντας τον και καταστρέφοντας τη ζωή του.
Η εκδίκηση είναι μονόδρομος, μέχρι τη βραδιά που τα μάτια του θα αντικρίσουν ξανά τα δικά της.
Εκείνος θυμάται. Εκείνη όχι. Η φωτιά του έρωτα όμως, ποτέ δε σβήνει...»

"Έχοντας διαβάσει τόνους βιβλίων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, με τα χρόνια, άρχισα να γίνομαι όλο και πιο αυστηρή στις επιλογές μου, ψάχνοντας για το βιβλίο που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Πιστεύω πως το μυθιστόρημα "ΨΥΧΗ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΥΔΟ" την κάνει. Για μένα ο Βαγγέλης Βουραζάνης είναι συγγραφικό διαμάντι. Η πένα του με εξέπληξε, με μάγεψε και με καθήλωσε απο την πρώτη κιόλας σελίδα με την απίστευτα ώριμη -για το νεαρό της ηλικίας του- γραφή που μόνο ένας επιτυχημένος επαγγελματίας του είδους θα μπορούσε να διαθέτει. Θεωρώ ότι είναι γεννημένος συγγραφέας, και με το πρώτο κιόλας βιβλίο του θα αποτελέσει εκδοτικό φαινόμενο."

Χρυσηίδα Δημουλίδου, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου