Μανώλης Παλαβούζης |
Έκτοτε, ο Μανώλης Παλαβούζης μάς έχει χαρίσει αλησμόνητα, επικά μυθιστορήματα ξεδιπλώνοντας το αδιαμφισβήτητο και γνήσιο ταλέντο του, αφού ολοκληρώνοντας τη διλογία του με το δεύτερο μέρος που φέρει τον τίτλο «Ο τέταρτος καβαλάρης ΙΙ – Ο όλεθρος», συνέχισε σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, το καθηλωτικό περιβαλλοντικό θρίλερ «Έτος χωρίς καλοκαίρι», ενώ φέτος πήγε το έργο του ένα βήμα παραπάνω με την έκδοση του εκπληκτικού και –μακάρι να διαψευστώ, αν και πολύ αμφιβάλλω– προφητικού νέου μυθιστορήματός του με τίτλο «Αττική καταιγίδα». Ο συγγραφέας έχει το χάρισμα και την οξυδέρκεια να παρατηρεί όσα συμβαίνουν γύρω του και να τα αξιολογεί σωστά, με ανοιχτό μυαλό, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις και με αλάνθαστο κριτήριο. Ίσως είναι υπεύθυνο γι’ αυτό και το αντικείμενο των σπουδών του ή απλά η ορθή κρίση του ή η σε βάθος μελέτη της Ιστορίας και η αναγνώριση της τάσης της να επαναλαμβάνεται. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχω ξεχωρίσει τον νεαρό συγγραφέα και δηλώνω εσαεί πιστή αναγνώστριά του, μια και το συνταίριασμα της Ιστορίας με την αστείρευτη φαντασία του και την ευρηματική μυθοπλασία είναι κάτι που θαυμάζω πραγματικά.
Φέτος, και με την αφορμή της έκδοσης του τελευταίου μυθιστορήματός του «Αττική καταιγίδα» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο –το οποίο είχα την τιμή και τη χαρά να διαβάσω υπό τη μορφή χειρογράφου ακόμα, ώστε να του εκφράσω τη γνώμη μου– ο αγαπητός συγγραφέας αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου να παρουσιάσει ο ίδιος το νέο βιβλίο του στους «Φίλους της Λογοτεχνίας». Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε, του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο σύνολο του αξιόλογου συγγραφικού του έργου και σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα μας εκμυστηρεύτηκε ο εξαίρετος Μανώλης Παλαβούζης, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα την «Αττική καταιγίδα» του!
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα περίεργο φαινόμενο. Τις πλέον «καλές» ιδέες πουείχα μέχρι τώρα, και τελικά έγιναν βιβλία, τις σκέφτηκα την ώρα της γυμναστικής σε έναν επαρχιακό δρόμο με μικρή έως ανύπαρκτη κυκλοφορία, με ακουστικά στα αυτιά να παίζουν κάποιο soundtrack ταινίας ή σειράς και έναν συννεφιασμένο ουρανό ψηλά, που νομίζω είναι ο ιδανικός καιρός για υπαίθρια γυμναστική. Έτσι έγινε στην περίπτωση της «Αττικής Καταιγίδας». Καθώς περπατούσα αδιαφορώντας εντελώς για οτιδήποτε συνέβαινε λίγο παραπέρα από το ραγισμένο οδόστρωμα, με τη μουσική υπόκρουση και τον αέρα που με χτυπούσε στο πρόσωπο, γεννήθηκαν δύο σκέψεις στο μυαλό μου· για την ακρίβεια, μία ερώτηση και μια εικόνα. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Τι θα γινόταν αν μια σύγχρονη τρομοκρατική επίθεση –καθ’ όλα κινηματογραφική– λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, στην Αθήνα;» Και η εξής –ολίγον τι τρελή– εικόνα: Φαντάστηκα κάποιους άντρες, ντυμένους με μαύρες στρατιωτικού τύπου στολές, να εκπαραθυρώνουν κυριολεκτικά από τον πάνω όροφο της Βουλής έναν βουλευτή, σκοτώνοντάς τον κάτω από την κάλυψη των media (σας προειδοποίησα, η εικόνα είναι ανήκουστη, τόσο παράλογη που μοιάζει απίθανο να συμβεί).
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, καθώς και οι απαντήσεις τους, με βοήθησαν να δω σφαιρικότερα το κοινωνικό αυτό ζήτημα. Γιατί η τρομοκρατία είναι μια κρίση, όχι πρόβλημα. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα συνήθως λύνονται, όμως η τρομοκρατία καλά κρατεί.
Ως χώρα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι ιδεών, ηπείρων, διαφορετικών κόσμων, κάτι που προσφέρει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μία, εμπόριο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Από την άλλη, συγκρούσεις και αναταραχές, αντιπαλότητα θρησκειών, πεδίο γεωπολιτικών τριβών. Τα τελευταία χρόνια γίναμε –και ακόμα γινόμαστε– μάρτυρες και κοινωνοί διαφόρων κρίσεων. Οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, υγειονομική, προσφυγική, ανθρωπιστική και πάει λέγοντας. Το παλέψαμε με την καθεμία. Αν σταθήκαμε νικητές ή ηττημένοι, θα το δείξει ο χρόνος. Όμως κάτι μπορεί να κάναμε λάθος, κάτι να παραβλέψαμε. Μπορεί να ξεχάσαμε κάποιον παράγοντα της εξίσωσης, ίσως υποτιμήσαμε μια κατάσταση.
Κάπως έτσι ξεκινά η υπόθεση του βιβλίου, με ένα τραγικό γεγονός που συμβαίνει στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου πριν από λίγα χρόνια. Ο αντίκτυπός του θα χρειαστεί χρόνο για να εκτεθεί σε όλο το καταστροφικό του μεγαλείο: μια ομάδα πάνοπλων τρομοκρατών εισβάλλει με στρατηγική και επιχειρησιακή μαεστρία στον ναό της Δημοκρατίας, το ελληνικό Κοινοβούλιο και αιχμαλωτίζει σύσσωμο το βουλευτικό σώμα, το προσωπικό και τους ανήλικους επισκέπτες-εκδρομείς. Από εκεί και έπειτα, αυτό που αρχίζει είναι μια μάχη με τον χρόνο, με την αστυνομία και τους τρομοκράτες να αντιμάχονται λυσσαλέα για να φέρουν σε πέρας ο καθένας την αποστολή του, το κόστος σε αίμα να αυξάνεται με την κάθε ώρα που περνάει και, όλα αυτά, καθώς η ομηρία καλύπτεται ειδησεογραφικά και μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο από διεθνή ΜΜΕ.
Από τη μία παρατηρούμε τον διαπραγματευτή της αστυνομίας Μαυρίδη, έναν ηθικό και ανθρώπινο αστυνομικό, να προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί κάτω από αντίξοες συνθήκες, τόσο εξαιτίας των τρομοκρατών, όσο και συγκρουόμενων συμφερόντων στο αστυνομικό Σώμα. Από την άλλη έχουμε τον Άσγκαρ με την ομάδα του, έναν τρομοκράτη που ταξίδεψε από μακριά για να φτάσει μέχρι την ελληνική πρωτεύουσα που στην πορεία αυτή έχασε πολλά και που τώρα γυρεύει εκδίκηση. Στη δίνη αυτής της σύγκρουσης, πολιτικοί, πολίτες και έφηβοι μαθητές. Όλοι είναι αναλώσιμοι, ουδείς αναντικατάστατος, και αυτό είναι το πλέον τρομακτικό και ανατριχιαστικό.
Και κάπου εκεί, μεταξύ των αντίπαλων κοσμοθεωριών, της Ανατολής και της Δύσης,των «καλών» και «κακών», ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, σχηματίζεται μια γκρίζα ζώνη: εντός της πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε το σωστό και το λάθος, τον θύτη και το θύμα, το δίκαιο και το άδικο. Και εκεί είναι που θα παιχτεί το δράμα αυτής της ιστορίας, που έχω την απερίγραπτη χαρά και ευχαρίστηση να μοιράζομαι τώρα μαζί σας.
Προσφυγική κρίση, θρησκευτικός φονταμενταλισμός, κλιματική κρίση, αστυνομική βία, βρίσκονται στο κέντρο της πλοκής. Δράση, ανθρώπινος πόνος, πανίσχυρα συναισθήματα, κίνητρα και ένστικτα, εν μέσω καταιγιστικών πυρών και αλληλοσυγκρουόμενων πεποιθήσεων, και όλα αυτά όχι σε κάποια μεγαλούπολη των ΗΠΑ, αλλά στα «δικά μας χωράφια», στην Αθήνα, τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος. Κάπως έτσι θα μπορούσα, εν συντομία, να περιγράψω την υπόθεση του τρομοκρατικού αυτού θρίλερ.
Ελπίζω να απολαύσετε την «Αττική Καταιγίδα», να σας γεμίσει με αγωνία όσο θα τη διαβάζετε, να ταξιδέψετε με τους ήρωές της και ίσως να αποκομίσετε κάτι περισσότερο στο τέλος. Εύχομαι να αντικρίσετε την άλλη μεριά του τούνελ πλουσιότεροι πνευματικά και αναζωογονημένοι πνευματικά. Καλές αναγνώσεις!
Υ.Γ: Όπως κάθε φορά, ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τη μοναδική και εξαίρετη Κλειώ, που όχι μόνο πρόσφερε το βήμα για να μοιραστώ μαζί σας αυτό το ταξίδι, αλλά που έγινε πιστός και ενθουσιώδης συνεπιβάτης μου από την πρώτη στιγμή, διαβάζοντας το έργο πριν ακόμα κάνει το παρθενικό του ταξίδι προς το λιμάνι του εκδοτικού. Ή –για να είμαι πιο ακριβής και «παίζοντας» με το όνομα του εκδοτικού– προς το υδατοδρόμιο.
Μανώλης Παλαβούζης
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα:
Ο Μανώλης Παλαβούζης γεννήθηκε το 1994 στον ακριτικό Έβρο. Σπούδασε την Επιστήμη του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διαχείριση και Αποκατάσταση Χερσαίων Οικοσυστημάτων, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Διαβάζει βιβλία σε καθημερινή βάση από τα μαθητικά του χρόνια, γράφει με την πρώτη ευκαιρία, φτιάχνει παζλ, παρακολουθεί φανατικά ξένες σειρές και ταινίες και ζωγραφίζει φανταστικούς χάρτες. Όνειρό του, να χτίσει έναν εξολοκλήρου δικό του κόσμο σε κάποιον από αυτούς.
Έργα του, η επίκαιρη διλογία βιολογικού τρόμου «Ο Τέταρτος Καβαλάρης» και το κλιματικό θρίλερ «Έτος Χωρίς Καλοκαίρι». Διηγήματά του έχουν βραβευθεί και συμπεριληφθεί σε συλλογικές ανθολογίες, ενώ ανήκει στη συγγραφική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού Will o’ Wisps. Η «Αττική Καταιγίδα» είναι το τέταρτο προσωπικό του μυθιστόρημα. Ζει με την οικογένειά του στο Σουφλί, σχεδιάζοντας το επόμενο βιβλίο του.
Μυθιστορήματα Μανώλη Παλαβούζη:
«ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»Εκδόσεις: Υδροπλάνο (2021)
Σελίδες: 732
Τιμή με έκπτωση: 16,11€
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
Όταν ο ναός της Δημοκρατίας καταρρέει, κανείς δεν είναι ασφαλής. Στην Αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου πέφτουν, σε ζωντανή σύνδεση, πυροβολισμοί. Ένοπλοι τρομοκράτες έχουν εισβάλει στον ναό της δημοκρατίας και απειλούν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων.
Ένας αγώνας ξεκινάει για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του αστυνομικού διαπραγματευτή Μαυρίδη, θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα τεράστια εμπόδια για να σωθούν οι ζωές των εγκλωβισμένων πολιτικών, εργαζομένων και ανήλικων επισκεπτών της Βουλής, ενώ, στην πλατεία Συντάγματος, βρίσκεται σε εξέλιξη η μαζικότερη διαδήλωση της δεκαετίας. Αυτό όμως που αρχικά μοιάζει με κοινή ομηρία αποδεικνύεται κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και σκοτεινό με παγκόσμιο αντίκτυπο κι αυτό γιατί οι τρομοκράτες δεν σκοπεύουν να βγουν ζωντανοί από το κτίριο.
Στο καταιγιστικό αυτό τρομοκρατικό θρίλερ, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, αναβιώνει η μακραίωνη σύγκρουση δύο άσπονδων εχθρών, της Ανατολής και της Δύσης. Ανάμεσα στις αντικρουόμενες κοσμοθεωρίες, μια γκρίζα ζώνη απλώνεται, εκεί όπου το δίκαιο, το άδικο και το ηθικό πολλές φορές είναι δύσκολο να διακριθούν. Η προσφυγική κρίση έρχεται στο προσκήνιο με έναν εντελώς αναπάντεχο τρόπο. Μέσα στον χαώδη συρφετό των κατατρεγμένων, οι σπίθες της εκδίκησης περιμένουν υπομονετικά αθέατες, έτοιμες να θεριέψουν και να κατακάψουν τα πάντα στο διάβα τους σαν πύρινη καταιγίδα.
«ΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»Εκδόσεις: Πηγή (2020)
Σελίδες: 652
Τιμή με έκπτωση: 16,20€
Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://filoithslogotexnias.blogspot.com/2020/10/blog-post_19.html
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
Καλοκαίρι 1815
Τα κανόνια του Βατερλώ έχουν µόλις σιγήσει. Ο Γάλλος στρατιώτης Πιερ Λεγκέ πιάνεται αιχµάλωτος των Άγγλων, όµως η αιχμαλωσία του παίρνει μια εντελώς αναπάντεχη τροπή. Στη µακρινή Ανατολή ξυπνάει ο τρόμος, µε τη μορφή ενός ηφαιστείου. Ο Πιερ θα γνωρίσει τη Φρέγια, θα πολεμήσουν για τη ζωή τους και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν μέσα σε έναν κόσμο που βυθίζεται συνεχώς στο σκοτάδι.
Καλοκαίρι 2020
Ο Φίλιππος και ο αδερφός του Μάρκος βρίσκονται σε διακοπές στη Σκωτία, όταν ο κόσμος σκεπάζεται από την ηφαιστειακή τέφρα. Η κολοσσιαία ηφαιστειακή έκρηξη καταποντίζει την παγκόσμια θερμοκρασία, φέρνοντας σκοτάδι και θάνατο. Η μόνη διέξοδος, ο θερμότερος Νότος. Τα δύο αδέρφια θα συναντήσουν την Μπεατρίς µε τον γιο της. Θα βρεθούνε κυνηγημένοι από µια φονική συμμορία που έχει ως στόχο να τους εξοντώσει, θα διασχίσουν τη μισή Ευρώπη, όµως ο αληθινός τους εχθρός είναι το ίδιο το κλίμα.
Ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται ανά τους αιώνες, µε την ίδια φονικότητα, ένα φυσικό φαινόμενο που κλονίζει τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού, οδηγώντας τους ήρωες στα άκρα, εκεί όπου ο χρόνος κυλάει αντίστροφα προς το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι.
«Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΙΙ– Ο όλεθρος»Εκδόσεις: Πηγή (2019)
Σελίδες: 558
Τιμή με έκπτωση: 16,20€
Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://filoithslogotexnias.blogspot.com/2019/09/blog-post_10.html
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
Θεσσαλονίκη 1347 μ.Χ.: Ο Πάμφιλος έχει έρθει αντιμέτωπος με την πανούκλα και έχει επιβιώσει. Κατατρεγμένος από τη θανατηφόρα ασθένεια, γνωρίζει τον Μέλουας και την Άλουελ, δύο ανθρώπους που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή του. Και όλα αυτά καθώς ο θάνατος βασιλεύει στη βυζαντινή πόλη, στο αποκορύφωμα του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού.
Θεσσαλονίκη 2017 μ.Χ.: Οι προσπάθειες του Άλεξ και της Σκάρλετ να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας δεν καρποφορούν. Ολοένα και περισσότερες χώρες μολύνονται, ενώ το παγκόσμιο σύστημα υγείας καταρρέει. Νέα εμπόδια, που θα πρέπει να υπερπηδήσουν, έρχονται στο φως, μέσα στη νοσηρή καθημερινότητά τους.
Οι νεκροί αυξάνονται. Η επιβίωση ξεθωριάζει. Κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Ο «Τέταρτος Καβαλάρης» φτάνει σε ένα αναπάντεχο τέλος, σε δύο κόσμους που βαδίζουν στο χάος· η επιστήμη αδυνατεί να βρει τη λύση, ενώ η θρησκεία και η λεγόμενη «εθνική ασφάλεια» γίνονται εργαλεία που υποσκάπτουν τα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας, ωθώντας τούς ήρωες να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που αξίζει τελικά.
«Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ Ι– Η επώαση»Εκδόσεις: Πηγή (2018)
Σελίδες: 520
Τιμή με έκπτωση: 16,20€
Διαβάστε την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://filoithslogotexnias.blogspot.com/2018/09/blog-post_23.html
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
Χειμώνας 1347 μ.Χ.: Στις στέπες της Κιργισίας γεννιέται ένας θανάσιμος εχθρός. Ο Πάμφιλος, ένας Βυζαντινός πολεμιστής, βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής. Μία πολιορκημένη πόλη καίγεται συθέμελα, και οι επιζώντες, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους, καταφεύγουν για σωτηρία στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί τους κάτι που θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας.
Χειμώνας 2017 μ.Χ.: Σε ένα εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης, ένας εργάτης ανακαλύπτει μία υπόγεια κρύπτη. Άθελά του, θα ξυπνήσει τον μεγαλύτερο βιολογικό εχθρό της ιστορίας. Η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, κι ο Άλεξ, επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται αντιμέτωπος με υπέρτερες δυνάμεις, έχοντας στο πλευρό του την Σκάρλετ, απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή σε ένα θανάσιμο παιχνίδι. Οι κανόνες διαχρονικοί. Η επιβίωση μονόδρομος.
Το πρώτο μέρος της διλογίας «Ο Τέταρτος Καβαλάρης» πραγματεύεται ένα θανάσιμο σενάριο στον σύγχρονο κόσμο του υπερπληθυσμού και της άμεσης αεροπορικής σύνδεσης κάθε γωνιάς του πλανήτη, όπου τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας μοιάζουν λεπτότερα από κάθε άλλη φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου