Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

"Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ", του Μάρκους Ζούσακ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ», του Μάρκους Ζούσακ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 616
Τιμή: 14,94 ευρώ

Παρά το γεγονός ότι τέλειωσα πρόσφατα την ανάγνωση του βιβλίου του Μάρκους Ζούσακ, λίγο πριν βγει η μεταφορά του στον κινηματογράφο, και ήμουν πραγματικά συγκλονισμένη, δεν περίμενα ότι η ταινία θα με ενθουσιάσει το ίδιο... Κι όμως, η ταινία, πέραν του ότι ήταν μια εξαιρετική μεταφορά του εξαιρετικού αυτού βιβλίου στη μεγάλη οθόνη με ελάχιστες, ανεπαίσθητες αλλαγές, με συγκλόνισε εκ νέου!
Όσοι δε γνωρίζετε το θέμα, πρόκειται για την ιστορία της δεκάχρονης Λίζελ Μέμινγκερ, κόρης κομμουνιστή στην αντικομμουνιστική και φασιστική Γερμανία του 1939. Μετά το θάνατο του αδερφού της, η εξαθλιωμένη και κυνηγημένη μητέρα της τη δίνει προς υιοθεσία σε ανάδοχους γονείς, για να τη σώσει από την πείνα και τον βέβαιο θάνατο. Η οικογένεια των Χανς και Ρόζας Χούμπερμαν αναλαμβάνει την κηδεμονία του μικρού κοριτσιού, που θα γίνει μάρτυρας μιας από τις πιο ζοφερές και ντροπιαστικές περιόδους της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Δύο είναι τα πολύ πρωτότυπα χαρακτηριστικά αυτής της ταινίας-βιβλίου, από ένα πλήθος άλλων εντυπωσιακών ιδιομορφιών... 
1) Η μικρή ηρωΐδα μας, η Λίζελ, κλέβει βιβλία, στην αρχή χωρίς καν να ξέρει γραφή και ανάγνωση, ενώ στη συνέχεια για να  διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και των συναισθημάτων της, για να συνεφέρει έναν ετοιμοθάνατο Εβραίο που 'φιλοξενούν' στο υπόγειο του σπιτιού της και για να ηρεμήσει τους τρομοκρατημένους γείτονές της στο καταφύγιο, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Μόλχινγκ από τους συμμάχους. Αρκεί να σας πω πως το πρώτο βιβλίο που κλέβει η Λίζελ έχει τον τίτλο "Το Εγχειρίδιο Του Νεκροθάφτη"...!
2) Ο αφηγητής της ιστορίας της κλέφτρας των βιβλίων δεν είναι άλλος από τον ίδιο το Θάνατο...! Τα ελάχιστα, αλλά πολύ σημαντικά σε σχέση με την πλοκή, κομμάτια της αφήγησής του μας καθηλώνουν. Φράσεις του όπως ότι ο πόλεμος είναι ο πιο σκληρός και απαιτητικός εργοδότης του, ή ότι οι άνθρωποι τον 'στοιχειώνουν', μένουν χαραγμένες μέσα μας για πολύ καιρό αφότου δούμε την ταινία.
Η επιλογή των ηθοποιών ήταν εκπληκτική, κατά τη γνώμη μου, με κορυφαία όλων τη 13χρονη Σόφι Νέλις ως Λίζελ-Κλέφτρα και αξεπέραστους όπως πάντα τον Τζέφρι Ρας, στο ρόλο του Χανς Χούμπερμαν, του θετού πατέρα της Λίζελ και την 'Εμιλυ Γουάτσον στο ρόλο της θετής μητέρας της, ως Ρόζα Χούμπερμαν. Υπέροχος και ο Μπεν Σνέτζερ, ο ηθοποιός που έπαιζε τον Μαξ, έναν Εβραίο φυγά που φιλοξενούσε η οικογένεια Χούμπερμαν στο υπόγειο του σπιτιού της για 2 ολόκληρα χρόνια.
Φυσικά υπήρχε πάντα και παντού παρών ο Θάνατος, έστω και σαν μια μαυροντυμένη σκιώδη φιγούρα με καμπαρτίνα και καπέλο, με την ιδιότητα του αφηγητή της ιστορίας της Κλέφτρας Των Βιβλίων, από την πρώτη στιγμή που την αντίκρυσε στο τρένο με τη μητέρα της και το νεκρό της αδερφό, έως και τον θάνατό της πολλά χρόνια μετά.
Η σκηνοθεσία άψογη και απόλυτα πιστή στο κλίμα και τις εικόνες του βιβλίου του Ζούσακ. Η διάρκεια της ταινίας δύο γεμάτες ώρες, που όμως δεν καταλάβαινες πότε περνούσαν.
Στα διαφημιστικά τρέϊλερ των ταινιών προσεχώς, είδα πολλές καλές ταινίες που "έρχονται"... Καμία όμως, δε νομίζω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την αίσθηση που μου άφησε αυτή η ταινία... Μπορώ μόνο να τη συγκρίνω με το "Η Ζωή Είναι Ωραία", του Μπενίνι... 
Και φυσικά, σε εμάς τους βιβλιοσκώληκες, προσφέρει μερικές φευγαλέες εικόνες από το δικό μας "παράδεισο", την υπέροχη βιβλιοθήκη του Δημάρχου, από όπου έκλεβε βιβλία η "Κλέφτρα Των Βιβλίων", αλλά και την "κόλαση", όταν οι Ναζί έκαιγαν σε τεράστιες υπαίθριες φωτιές όσα βιβλία έκριναν πως αποτελούσαν απειλή για τον 'εθνοσοσιαλιστικό' καθεστώς της Άριας φυλής τους.

Απλά Φίλοι μου,  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου