Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

«Ο ΜΑΓΚΑΣ», της Πηνελόπης Δέλτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΜΑΓΚΑΣ», της Πηνελόπης Δέλτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Καρακώτσογλου
Σελίδες: 384
Τιμή: 12€

          Δε γνωρίζω εάν είναι μόνο δική μου άποψη, όμως θεωρώ πως τα κλασσικά και σύγχρονα αριστουργήματα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας δεν απευθύνονται μόνο στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αναγνωστών αλλά σε όλους, ακριβώς διότι οι εξαίρετοι συγγραφείς τους έχουν κατορθώσει να συμπεριλάβουν πολλά πανανθρώπινα και διαχρονικά νοήματα και μηνύματα μέσα σε μια γραφή που απευθύνεται, εκ πρώτης όψεως, σε παιδιά και εφήβους. Το συγκεκριμένο αριστούργημα της μεγάλης λογοτέχνιδας Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα βιβλίο το οποίο διάβασα με άφατη ευχαρίστηση και το οποίο, πραγματικά, με «αιχμαλώτισε» μέσα στις σελίδες του και τις πάμπολλες σκανταλιές και ατέρμονες περιπλανήσεις του τετράποδου, γλυκύτατου, τριχωτού ήρωά του, του Μάγκα! Ένα βιβλίο τόσο μεγάλης αξίας, ιστορικής και λογοτεχνικής, το οποίο ίσως κάποιοι αναγνώστες «παραγνωρίσουν» και αποφύγουν να διαβάσουν, θεωρώντας το αποκλειστικά παιδικό ανάγνωσμα, κρίνοντας από το τρισχαριτωμένο, γλυκύτατο φοξ τεριέ που κοσμεί το εξώφυλλο. Πόσο οικτρά θα το παρερμηνεύσουν, όμως, εάν υποπέσουν σε αυτή την παγίδα!
          «Ο Μάγκας» είναι ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε δικαιότατα να χαρακτηριστεί και ως ιστορικό καθώς, μέσα από όσα ακούνε τα τριχωτά και «ορτσωμένα» αυτιά του πανέξυπνου ήρωά μας, μαθαίνουμε πολλά ιστορικά γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την πορεία του νεοελληνικού έθνους. Ο Μάγκας είναι ένα καλομαθημένο σκυλί γνήσιας αγγλικής ράτσας, που όμως θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο Έλληνα, αφού τον αποκαλούν «μάγκα» και τα αφεντικά του είναι επίσης γνήσιοι Έλληνες. Παρότι ο ήρωάς μας ανήκει στην οικογένεια των κυνίδων και ο αρχαιότερος πρόγονός του είναι ο ίδιος ο λύκος, εκείνος θεωρεί πως δε διαφέρει σε τίποτα από τα αφεντικά του και τα παιδιά τους, καθώς νιώθει, αισθάνεται, αγαπά, πονά, καταλαβαίνει όλα όσα διαδραματίζονται γύρω του, είτε προέρχονται από το ανθρώπινο είτε από το ζωικό βασίλειο. Θίγεται δε βαθιά, και με το δίκιο του, όταν ακούει ανθρώπους να προσβάλουν άλλους αποκαλώντας τους «ζώα», «κτήνη» ή «τετράποδα», καθώς πιστεύει ότι τα ζώα αδικούνται κατάφωρα όταν συμβαίνει αυτό, αφού εκείνα έχουν τη σπάνια ικανότητα να διαισθάνονται, να καταλαβαίνουν και να νιώθουν εμάς τους ανθρώπους από ένα και μόνο βλέμμα μας, από τον τόνο της φωνής μας ή από μια κίνησή μας, οποιαδήποτε γλώσσα κι αν μιλάμε.
          Η συγγραφέας –με το πλούσιο και ανεπανάληπτο έργο της που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και τους νέους, και το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία–, μας μαγεύει με τον εξαίρετο και μοναδικό τρόπο γραφής της. Λέξεις της δημοτικής, ντοπιολαλιές, διάλεκτοι που απεικονίζουν ζωηρά την ελληνική και όχι μόνο κοινότητα της Αλεξάνδρειας, όπου γεννήθηκε και η ίδια, αλλά κυρίως και πρώτιστα η «οπτική» ενός κατοικίδιου και η δική του θεώρηση πραγμάτων και καταστάσεων, χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν έναν αξεπέραστο συνδυασμό γλαφυρότητας, ξεκαρδιστικών στιγμιότυπων, τρυφερών ή δραματικών στιγμών και ατελείωτων στοχασμών ενός πανέξυπνου ζώου, το οποίο αγωνίζεται να κατανοήσει τα μυστικά αυτού του πολύπλοκου κόσμου των ανθρώπων.
          Ο Μάγκας είναι ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας που δε νομίζω να υπάρχει όμοιός του. Είναι τρυφερός και παιχνιδιάρης, καθώς μπορεί να κάθεται με τις ώρες πάνω στα γόνατα του μικρού αγαπημένου αφεντικού του, του Λουκά, γιατί του αρέσει ο τρόπος που εκείνος τον χαϊδεύει. Την άλλη στιγμή, όμως, γίνεται ατρόμητος και άγριος, ειδικά όταν τολμήσει κάποια γάτα να διαβεί τη σιδερένια περίφραξη του κήπου ή κάποιο ποντίκι να βγάλει έναν μικρό, ανεπαίσθητο ήχο. Τότε, μετατρέπεται σε αδίστακτο δολοφόνο, πιάνοντας τη γάτα από το σβέρκο, τινάζοντάς την και σκοτώνοντάς την ακαριαία, ή πνίγοντας με την οπλή του δεκάδες ποντίκια μέσα σε λίγη ώρα. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Μάγκας είναι περίεργος να μάθει τη ζωή, τις συνήθειες και τη λογική των ανθρώπων, ενώ δε διστάζει να το σκάσει από το προστατευμένο, οικείο περιβάλλον του σπιτιού του όταν οι σκανταλιές του επισείουν σοβαρή τιμωρία.
          Η περιπλάνηση του καλομαθημένου και χορτάτου Μάγκα στην άγνωστή του Αλεξάνδρεια, η γνωριμία του με τον κοκαλιάρη και κακοπαθημένο, αδέσποτο Αφράτο, η σοφία, η καρτερικότητα, η υπομονή, η ανεκτικότητα και η έμφυτη ευγένεια και καλοσύνη που θα διδαχτεί από αυτόν, θα αλλάξουν για πάντα τον χαρακτήρα τού έως τότε ανέμελου και ανώριμου τεριέ. Θα αρχίσει να εκτιμάει περισσότερο το σίγουρο πιάτο με το φαγητό που του προσέφεραν καθημερινά τα αφεντικά του, τις βαρετές και πολύπλοκες ιστορίες για ήρωες που πολέμησαν με αυτοθυσία τους Τούρκους και τους Βούλγαρους που διηγούνται οι μεγαλύτεροι στα μικρά αφεντικά του, αλλά και την παρέα και τη συντροφικότητα άλλων τετράποδων φίλων του, όπως ο αδέσποτος Αφράτος, το άλογο ο Μπόμπη, το βασανισμένο και φοβισμένο γαϊδουράκι ο Σωκράτης, ακόμα και η ακατάδεκτη φοράδα, η Ντέιζι. Θα συνειδητοποιήσει ότι κάθε ζωή είναι «ακριβή» και αξίζει να προστατευτεί, ακόμα και αν αυτό αντιτίθεται προς τις έμφυτες, προαιώνιες παρορμήσεις του, ότι η αγάπη, η φιλία και ο σεβασμός κερδίζεται από την αγνή, γενναία και ευγενική ψυχή που έχει κάποιος και όχι από τις «περγαμηνές» που έχει να επιδείξει, αλλά και ότι κάποτε, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, αξίζει να αφήσουμε τη σιγουριά, την ασφάλεια και τη θαλπωρή της οικογένειας και του σπιτιού μας, ώστε να πολεμήσουμε για κάποια υψηλά ιδανικά και για να προστατεύσουμε και να συντροφέψουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
          Η μεγάλη αυτή συγγραφέας –που χάθηκε τόσο άδικα δίνοντας τέλος στη ζωή της το 1941, όταν οι Γερμανοί έμπαιναν ως κατακτητές στην Αθήνα–, μας χάρισε ένα αξεπέραστο λογοτεχνικό «διαμάντι», συνδυάζοντας την περιπέτεια με την Ιστορία, το κωμικό στοιχείο με το δραματικό, τον στοχασμό με τη δράση, τα ευτράπελα με τη γνήσια, βαθιά συγκίνηση. «Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα μυθιστόρημα που πρέπει όλοι να διαβάσουμε, ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας ολοένα και περισσότερα διδάγματα που θα εμπλουτίσουν την ανθρώπινη ψυχή μας, έστω και αν μας τα διηγείται ένα χαριτωμένο, τριχωτό «τετράποδο». Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο Μάγκας, ένα χαριτωμένο φοξ τεριέ, ζει στο σπίτι μιας εύπορης οικογένειας της Αλεξάνδρειας. Μια σειρά από σκανταλιές τον κάνει να εγκαταλείψει από φόβο το σπίτι του. Βρίσκεται, έτσι, για λίγες μέρες στις φτωχογειτονιές της πόλης, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της ζωής και γνωρίζει τον αδέσποτο Αφράτο. Η φιλία τους θα γεννήσει πρωτόγνωρα συναισθήματα και σκέψεις στον καλομαθημένο Μάγκα και θα του δώσει μαθήματα ζωής που θα τον οδηγήσουν στην ωριμότητα. Αντλώντας στοιχεία από τις παιδικές της αναμνήσεις, η συγγραφέας παρουσιάζει μέσα από τα μάτια του Μάγκα τη ζωή στην ανθηρή ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας των αρχών του 20ού αιώνα, κάνοντας παράλληλα αναφορές στον Μακεδονικό Αγώνα, στην επανάσταση του 1821 και στην ήττα του 1897.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου