Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

«Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΜΟΥ», του Γιάννη Φιλιππίδη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΜΟΥ», του Γιάννη Φιλιππίδη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική
Σελίδες: 344
Τιμή: 7,62 €

Ένα βιβλίο που διάβασα  απνευστί!!!
Η ιστορία της Βασιλικής, μιας ηρωίδας πλασμένης από το συγγραφέα με περίσσια ευαισθησία και αξιέπαινη αντίληψη της γυναικείας ψυχολογίας! 
Η υπόθεση ξεκινά από το παρόν και την ηρωίδα μας στη δύση της ζωής της. Καθώς πλησιάζει το τέλος εκείνη αναπολεί το παρελθόν και όλα τα γεγονότα της ζωής της περνάνε από τα δικά της και τα δικά μας μάτια σαν μια καλογυρισμένη κλασσική ελληνική ταινία, από αυτές που μένουν πάντα στη μνήμη μας σαν αριστουργήματα και δεν κουραζόμαστε να βλέπουμε ξανά και ξανά! 
Το φλάσμπακ ξεκινά από τα παιδικά χρόνια της Βασιλικής, τη ζωή της στη μακεδονική επαρχία, τις σχέσεις  με τους γονείς της, που δε θα προλάβει να χαρεί όσο θα ήθελε, και τις πρώϊμες φιλίες-ερωτικά σκιρτήματα.
Σαν φόντο περνούν τα ιστορικά γεγονότα που συνταράσσουν την πολύπαθη Ελλάδα και αφήνουν τα σημάδια τους στην καθημερινή ζωή των ηρώων του βιβλίου. Το ίδιο και οι άνθρωποι που συναντά η ηρωίδα μας και που τη στιγματίζουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. 
Η Βασιλική είναι ένας άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες, με ανάγκη για αποδοχή και αγάπη, με θέληση για ζωή και αστείρευτη δύναμη να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, που φαίνονται ανεξάντλητες.
Δεν "πέφτει" κάτω από τις αρχές της και τα πιστεύω της, δε δειλιάζει, ούτε μεγαλοπιάνεται όταν τα καταφέρνει και αυτό την κάνει ξεχωριστή. Γνωρίζει τη φιλία, τον έρωτα, την επιτυχία, τον πόνο, τη δυστυχία και τη μοναξιά, όμως παραμένει σταθερή, ακλόνητη και αλύγιστη σαν μια περήφανη λεύκα που υψώνεται μονάχη της στην όμορφη ελληνική εξοχή. 
Οφείλω πραγματικά τα συγχαρητήριά μου στο Γιάννη Φιλιππίδη για αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα, που είναι και το πρώτο του, αν δεν κάνω λάθος. "Η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται", όπως λέει και η γνωστή παροιμία και ο Γιάννης μας δείχνει τη συγγραφική του δεινότητα με αυτό το εκπληκτικό, συγκινητικό, τρυφερό, αστείο και αξιομνημόνευτο μυθιστόρημα, που αγγίζει τη ψυχή του αναγνώστη! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

“Γεννημένη σ' έναν τυραννισμένο τόπο, μαθαίνει γρήγορα να αγαπά τη ζωή και τ' ανεκτίμητα δώρα της: τον έρωτα, την ευτυχία να ζει σ' έναν κόσμο που επέλεξε η ίδια, τα χρώματα και τις μυρωδιές γύρω της, τον αλήτη χρόνο, τους φόβους, τη δύναμή της να κοιτάει ψηλά ανασαίνοντας αρμύρες της θάλασσας και ξεστρατισμένους μικρούς θεούς. Συναισθηματικά σοφή από πάντα, με σκηνικό μια πατρίδα που χρόνο με το χρόνο αλλάζει δραματικά, διεκδικεί τις στιγμές της, αποφασίζοντας να ζήσει, να κερδίσει τα χρόνια, όλα τα χρόνια της. 
Και τι σχέση μπορούν να έχουν μεταξύ τους ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ, το κάστρο του Πλαταμώνα κι ένα μοιραίο γράμμα που δεν έφτασε πουθενά, ο ελληνικός κινηματογράφος και οι κρυφές σχέσεις των ανθρώπων του, το πρόσωπό της τετράστηλο στις εφημερίδες, ένα ερειπωμένο αρχοντικό έξω απ' τα Βίλια, τα παράξενα όνειρα, και η λαμπερή Φρόσω που δεν θα ξεκουραστεί ποτέ; 
Είναι η Βασιλική της καρδιάς μας. Η καλή ψυχή που κρύβουμε μέσα μας. Κι όλη η Ελλάδα, δυο τσιγάρα δρόμος...


2 σχόλια:

  1. Η ανάγλυφη περιγραφή της Κλειώς Τσαλαπάτη σε φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στην αφήγηση της ιστορίας που γίνεται πολύ ελκυστική κάτω από το βάρος της εμπειρίας της και σε παροτρύνει να πάρεις άμεσα στα χέρια σου αυτό το βιβλίο!
    Καλοτάξιδο το βιβλίο του αγαπητού συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη και καλή επιτυχία στο έργο του, εύχομαι από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάνια μου, σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια καθώς και για το γεγονός ότι πάντα διαβάζεις τις αναρτήσεις μου και αφήνεις τα ευγενικά σχόλιά σου! Μου δίνεις ένα πολύ σοβαρό κίνητρο να συνεχίσω αυτό που κάνω από την αγάπη μου για τη λογοτεχνία και το βιβλίο! Να είσαι πάντα καλά και εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ αξιόλογο λογοτεχνικό σου έργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή