Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ», του Φίλιππου Γαλιάσου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ», του Φίλιππου Γαλιάσου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Momentum Books
Σελίδες: 284
Τιμή: 12,60 €

Κάθε βιβλίο αποτελεί για μένα ένα παράθυρο σε ένα διαφορετικό κόσμο, αυτόν που περιγράφει ο κάθε συγγραφέας. Σε αυτό το βιβλίο – αποκάλυψη, ο κόσμος στον οποίο «ταξίδεψα» ήταν εντελώς αναπάντεχος και πρωτότυπος, αλλά και απίστευτα οικείος, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι το ταξίδι μου έγινε σε έναν προορισμό εκτός πλάνου, την Κόλαση!
Ο συγγραφέας, μέσα από το πρώτο του αυτό μυθιστόρημα, καταφέρνει να μαγέψει τον αναγνώστη με την πέννα του, αλλά κυρίως με την ευρηματικότητα του. Ο ήρωάς του, ο Ιάσονας είναι ένας καθ’ όλα συνηθισμένος μεσήλικας ο οποίος ξαφνικά πεθαίνει. Αυτό όμως που συναντά είναι εντελώς, μα εντελώς απρόσμενο και για εκείνον και για εμάς.
Από τα παιδικά μας χρόνια έχουμε ταυτίσει τη «μετά θάνατον ζωή» είτε με χλοερά, καταπράσινα λιβάδια, αγγέλους και αιώνια ευτυχία, τον Παράδεισο δηλαδή, είτε με καζάνια γεμάτα λάβα, μυρωδιά θειαφιού, δαίμονες με κέρατα και ουρά και αιώνια βασανιστήρια, την Κόλαση. Όσο για το Καθαρτήριο δεν έχουμε και πολύ σαφή εικόνα, παρά μόνο ότι αποτελεί έναν προθάλαμο της Κόλασης, κατά τον Δάντη, ενώ είναι ένας προθάλαμος του Παραδείσου, κατά την καθολική εκκλησία.
Ε, λοιπόν, όσα ξέρατε ξεχάστε τα! Ο Φίλιππος Γαλιάσος με ανατρεπτική, ριζοσπαστική διάθεση έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε, ή πιστεύαμε και κατορθώνει να μας «παγιδέψει» μέσα στην πρωτότυπη υπόθεση του βιβλίου του, έτσι ώστε να μην το αφήσουμε από τα χέρια μας, παρά μόνο όταν γυρίσουμε και την τελευταία σελίδα του.
Τι θα κάνατε αλήθεια εάν ξαφνικά ανακαλύπτατε ότι αφήσατε τον μάταιο τούτο κόσμο, όχι πλήρης ημερών, αλλά έχοντας απολαύσει κάθε μικρή απόλαυση και, θεωρητικά, δεν είχατε ζήσει μια ενάρετη ζωή, ώστε σύμφωνα με τις επιταγές της εκκλησίας μας να θεωρείστε άξιοι για να ενταχθείτε στους μακάριους κατοίκους του πολυπόθητου Παραδείσου; Και, καλά, να αντιμετωπίζατε όλα αυτά για τα οποία είχατε προετοιμαστεί σε όλη τη ζωή σας μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών και, όχι μόνο. Εάν όμως, όλα με τα οποία θα ερχόσασταν αντιμέτωπος ήταν απολύτως απρόσμενα και σας δινόταν η ευκαιρία να επιλέξετε Κόλαση, Παράδεισο ή δεύτερη ευκαιρία για να ζήσετε, τι θα αποφασίζατε;
Μέσα από τα διλήμματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Ιάσονας, μέσα σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για την Κόλαση, ο συγγραφέας μας συμπαρασύρει σε μία συνεχή αναζήτηση προς τα βάθη της ψυχής μας, σχετικά με όλα εκείνα τα ερωτήματα που μας απασχολούν και με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Τι θα πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι, για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, για να νιώσουμε ασφαλείς, για να νιώσουμε ότι ανήκουμε κάπου, για να αισθανθούμε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας και από τους άλλους; Θα πρέπει να παίρνουμε την κάθε στιγμή της σύντομης ζωής μας όπως έρχεται και να μη μας νοιάζει το μέλλον, ή θα πρέπει να σχεδιάζουμε το καθετί και να προετοιμαζόμαστε και να αγωνιούμε για το μέλλον; Η ψυχή μας ζει αιώνια και είναι όντως άφθαρτη, ή χάνεται και αυτή μετά τον θάνατό μας; Τι θα αλλάζαμε στον τρόπο ζωής και επιλογών μας αν είχαμε μια δεύτερη ευκαιρία; Θα θέλαμε να έχουμε από πριν την επιλογή εμείς στον τρόπο που θα καθοριστεί το μέλλον μας, ή θα θέλαμε να μας συναρπάσει το άγνωστο;
Είναι εντυπωσιακός, πραγματικά, ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας  καθηλώνει τον αναγνώστη και τον κάνει να ψάχνει την ίδια την ψυχή του, παράλληλα με τον ήρωα του βιβλίου του. Τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει πολλά καθώς, το ένα μετά το άλλο, τα γεγονότα και η πλοκή του πρωτότυπου αυτού μυθιστορήματος, αναγκάζουν τον αναγνώστη να σκεφτεί τι θα έκανε ο ίδιος εάν βρισκόταν στη θέση του Ιάσονα.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο συγγραφέα Φίλιππο Γαλιάσο για αυτό το πρώτο του πόνημα και πιστεύω πως έχει να μας δώσει πολλά ακόμα αξιόλογα βιβλία!
Φίλοι μου, το «Διακοπές Στην Κόλαση» είναι ένα πανέξυπνο, πρωτότυπο, ευρηματικό μυθιστόρημα με ίσες δόσεις χιούμορ, αγωνίας, τρυφερότητας και ανατροπών και σκέψεων, το οποίο θα σας κάνει εντύπωση, θα διασκεδάσετε, θα προβληματιστείτε, θα αναρωτηθείτε και θα δείτε τη ζωή «με άλλο μάτι»! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


«Πώς φαντάζεστε την Κόλαση; Ως φλεγόμενο τόπο αιωνίων βασανιστηρίων; Ως κήπο αιώνιας ηδονής; Ως πικρή εξορία;
Ο ήρωας στην πρώτη νουβέλα τού Φίλιππου Γαλιάσου, μαθαίνει την απάντηση πηγαίνοντας υποχρεωτικές «διακοπές στην Κόλαση», και είναι εντελώς απρόβλεπτη... Και για να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να «διαολογιστεί» και να επιλέξει μεταξύ Παραδείσου, Κόλασης και Γης.»

Ο Φίλιππος Γαλιάσος δημιουργεί με σατιρικό χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση, ένα «κολασμένο» κείμενο για τα ερωτήματα τής ύπαρξης και την ανθρώπινη φύση, για το μυστήριο του θανάτου και το ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής.

1 σχόλιο: