Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Ο ΣΠΟΡΟΣ», της Φραν Ρέϊ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Ο ΣΠΟΡΟΣ», της Φραν Ρέϊ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 568
Τιμή: 15,55 €

     Αυτό το βιβλίο ήρθε στα χέρια μου εντελώς τυχαία. Από όσο θυμάμαι, ήθελα απλά να συμπληρώσω το απαιτούμενο ποσό σε ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ώστε να δικαιούμαι τη δωρεάν παράδοση της παραγγελίας μου...! 
   Ο χαρακτηρισμός του στο εξώφυλλο ως "θρίλερ" δεν με πτόησε, ούτε με εντυπωσίασε. "Πόσο τρομαχτικό μπορεί να ήταν;" σκέφτηκα...
  Λάθος, μεγάλο λάθος, γιατί το τρομαχτικό δεν έγκειται τόσο στις σκηνές φρίκης και δολοφονιών που ίσως κάποιοι θεωρήσουν πως περιλαμβάνει, όσο στην ίδια τη θεματολογία του: "τη μετάλλαξη των σπόρων, τις ολέθριες συνέπειές της στην ανθρώπινη υγεία, τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή και το ως πού μπορούν να φτάσουν οι πολυεθνικές εταιρείες για να τα προασπίσουν."
     Η συγγραφέας μας κάνει "κοινωνούς" σε μια παγκόσμια συνωμοσία που το επίκεντρό της είναι οι σπόροι καλαμποκιού. Μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου, στο Παρίσι, στην Ουγκάντα,στο Βερολίνο, στην παγωμένη Νορβηγία, στη Γενεύη, στη Ρουέν, μέχρι και το Νησί Έλζμιρ, ενώ η δράση είναι καταιγιστική.
     Το έναυσμα για μια σειρά θανάτων, που αν και φαινομενικά ασύνδετοι μεταξύ τους, έχουν άμεση σχέση, γίνεται με τη δολοφονία ενός γενετιστή στο Παρίσι. Το "φρικτό" της υπόθεσης είναι η εικόνα του δολοφονημένου καθηγητή Φροστ, ο οποίος ανακαλύπτεται από την αστυνομία καρφωμένος στον τοίχο, αποκεφαλισμένος και στη θέση του κεφαλιού του είναι τοποθετημένο και ραμμένο ένα κεφάλι ινδικού χοιριδίου...
     Η αστυνόμος Ιρέν Λεζέν βρίσκεται μπροστά σε μία πλεκτάνη που δε μπορεί να φανταστεί και το πρώτο αυτό έγκλημα προκαλεί μια "χιονοστιβάδα" από άλλους θανάτους, τους οποίους η αστυνομία καλείται να διαλευκάνει και να συσχετίσει. 
        Στην υπόθεσή μας υπεισέρχεται και ο συγγραφέας Ίθαν Χάρις, ο οποίος ανακαλύπτει τη γυναίκα του νεκρή στο κρεβάτι τους με χάπια δίπλα της και τις φλέβες της κομμένες, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Μη μπορώντας να δεχτεί ότι η σύζυγός του αυτοκτόνησε, αρχίζει μία αιματηρή αναζήτηση της αλήθειας, που αφήνει στο δρόμο του πολλούς νεκρούς και ακόμα πιο πολλά ερωτήματα.
      Στην Αφρική εμφανίζεται μια "περίεργη" επιδημία με πολλούς νεκρούς, των οποίων οι εγκέφαλοι έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα, ενώ στο Βερολίνο αρκετά παιδιά πεθαίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από άγνωστη (;) αιτία. 
       Δύο δημοσιογράφοι, η Καμίλ και ο Κριστιάν, προσπαθούν να πετύχουν την ιστορία που θα τους χαρίσει τα "πρωτοσέλιδα" που ονειρεύονται, ενώ μια κολοσσιαία πολυεθνική, η Ίντεν Βάλεϊ προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της με κάθε μέσο και κάθε θυσία, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό... 
       Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκονται οι οικολόγοι, οι οποίοι μη μπορώντας πλέον να πολεμήσουν τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα προβαίνουν σε πιο ακραίες ενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται "οικο-τρομοκρατία"...
    Ένα πραγματικά καλογραμμένο αστυνομικό-οικολογικό μυθιστόρημα, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή έως το τέλος, με σφιχτοδεμένη γρήγορη πλοκή, με γεγονότα που αποκαλύπτουν σταδιακά τις σχέσεις ανάμεσα στα φαινομενικά άσχετα πρόσωπα, με ήρωες που είναι πέρα για πέρα ανθρώπινοι και με προεκτάσεις απόλυτα πιθανές για όλους εμάς, τους απλούς ανθρώπους πάνω στη γη, που δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε την πορεία και την εξέλιξη της ζωής μας, καθώς τις καθορίζουν και τις έχουν ήδη προδιαγράψει άλλα τεράστια συμφέροντα, που ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε.
      Δε ξέρω εάν σας προσελκύουν οι γνωστές σε όλους μας "θεωρίες συνωμοσίας", ούτε γνωρίζω κατά πόσο αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα... Ένα όμως μπορώ να πω μετά βεβαιότητας: "Ποτέ δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά!"
   Το βιβλίο αυτό, παρότι κάποιοι μπορεί να το χαρακτηρίσουν ως μία ακόμα καλοφτιαγμένη "Θεωρία Συνωμοσίας", παρουσιάζει με απόλυτα λογικό και πιστευτό τρόπο ένα σενάριο το οποίο, δυστυχώς, έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται ανά τον κόσμο, εδώ και αρκετά χρόνια. Θυμηθείτε τις γενετικά μεταλλαγμένες ντομάτες, το καλαμπόκι, τη σόγια και τόσα άλλα τρόφιμα που απέχουν κατά πολύ από την αρχική τους, φυσιολογική μορφή. Δε ξέρω κατά πόσο είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε, ούτε εάν θα καταφέρουν ποτέ όλες αυτές οι οικολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, να κάνουν κάτι για να σταματήσουν την προέλαση των μεγάλων αυτών συμφερόντων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για το τί συμβαίνει γύρω μας και αυτό το βιβλίο μας δίνει σίγουρα αυτή τη δυνατότητα, έστω και με τη μορφή μυθιστορήματος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Παρίσι: σ' ένα εργαστήριο γενετικής, βρίσκεται το φριχτά δολοφονημένο πτώμα του δρα Φροστ. Την ίδια μέρα, ο Ίθαν Χάρις ανακαλύπτει το πτώμα της γυναίκας του.

Ουγκάντα: Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνει από άγνωστη επιδημία.

Ρουέν: μέσα από τη φυλακή, μια γυναίκα προειδοποιεί για μια καταστροφή πρωτοφανών μέχρι τώρα διαστάσεων.
Πώς συνδέονται όλα αυτά τα γεγονότα; Η αστυνόμος Ιρέν Λεζέν βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο αίνιγμα.
Ποιος είναι ο ρόλος της εταιρείας-κολοσσού Ίντεν Βάλεϊ, για την οποία δούλευε ο δρα Φροστ;
Το κυνηγητό της αλήθειας εκτυλίσσεται από τη Γενεύη ως τη Νορβηγία και την Αφρική, ενώ μια επικίνδυνη επιδημία εξαπλώνεται στον κόσμο.

Ένα μυθιστόρημα με θέμα το εκρηκτικό ζήτημα της μετάλλαξης του περιβάλλοντος, που καλείται από την απληστία των πολυεθνικών εταιριών.
ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου