Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΚΥΛΟΣ», της Σούζαν Γουίλσον - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΚΥΛΟΣ», της Σούζαν Γουίλσον - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 368
Τιμή: 15,50 €

          Ποτέ δεν έχω κρύψει τη λατρεία μου για αυτά τα υπέροχα ζώα, τα σκυλιά! Από παιδί ακόμα, μόλις έβλεπα κάποιο σκυλί, έτρεχα να το χαϊδέψω, αγνοώντας τον πιθανό κίνδυνο να πρόκειται για ζώο άρρωστο, εξαγριωμένο, κακότροπο ή απλά φοβισμένο. Προφανώς, καταλάβαιναν πάντα την αγάπη μου και την απόλυτη έλλειψη οποιουδήποτε φόβου εκ μέρους μου και αντιδρούσαν με ευγένεια, πραότητα και χαρά για το… αναπάντεχο χάιδεμα από μια «χαζοχαρούμενη» άγνωστη! Μπορείτε λοιπόν να συνειδητοποιήσετε τη χαρά μου όταν πήρα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο που –και μόνο από το υπέροχο και τρυφερό εξώφυλλό του–, προδιαθέτει τον αναγνώστη για ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα συντροφικότητας, ανιδιοτέλειας και αγάπης μεταξύ του πιστότερου φίλου του ανθρώπου, ενός σκύλου, και ενός άντρα.
Η υπόθεση είναι πολύ πρωτότυπη και πολύ μακριά από το συνηθέστερο μοτίβο τέτοιων μυθιστορημάτων. Συνήθως ο ερχομός ενός σκύλου σε μια οικογένεια –όταν ακόμα αυτός είναι κουτάβι–, φέρνει τα πάνω κάτω, αφού κυρίως τα παιδιά είναι εκείνα που τον θέλουν απεγνωσμένα ως σύντροφο στα παιχνίδια τους. Εδώ όμως, σταματούν όλα όσα μπορεί να υποψιαζόσαστε… Ο σκύλος-ήρωας του μυθιστορήματός μας, ο Τσανς, είναι ένα νεαρό πίτμπουλ που βρίσκεται σε αιχμαλωσία κλεισμένο σε ένα κλουβί από τη στιγμή της γέννησής του, μέσα σε ένα υπόγειο, και ο οποίος απελευθερώνεται μόνο για λάβει μέρος σε κυνομαχίες, με μοναδικό του στόχο να νικήσει. Όχι ακριβώς ο τύπος σκύλου που θα διαλέγατε σαν σύντροφο και κατοικίδιο για εσάς και τα παιδιά σας. Ο άνθρωπος–ήρωας του μυθιστορήματός μας, ο Άνταμ Μαρτς, είναι ένας σκληρά εργαζόμενος και αυτοδημιούργητος «γιάπης», κοινώς μεγαλοστέλεχος σε μια εταιρία, όπου κυριολεκτικά «λύνει και δένει». Έχει το ακριβό του αυτοκίνητο, τον παχυλό μισθό του, την πανέμορφη –αν και «τεχνητή» εμφανισιακά– σύζυγο που ακούει στο όνομα Στέρλινγκ, τη δεκαεξάχρονη κόρη τους Άριελ –η οποία αναζητά τρόπους για να διατηρήσει και να αυξήσει το prestige της οικογένειάς της και του κύκλου της–, καθώς και πολλά περιουσιακά στοιχεία για να ζήσει πλουσιοπάροχα μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
Αυτό, όμως, που ο άνθρωπος–ήρωάς μας δεν έχει είναι την ψυχραιμία να χειριστεί σωστά και χωρίς υστερίες ένα λανθασμένα γραμμένο σημείωμα της γραμματέως του που, εν ώρα εργασίας, του προκαλεί κρίση άγχους, ανασύροντας οδυνηρές μνήμες από την παιδική του ηλικία και προκαλώντας του ανεξέλεγκτη μανία εναντίον της, έτσι ώστε να φτάσει στο σημείο να της επιτεθεί χαστουκίζοντάς την ενώπιον όλων των συνεργατών και υφισταμένων του. Οι συνέπειες για τον Άνταμ θα είναι σαρωτικές στην έως τότε καλά οργανωμένη ζωή του και ο κόσμος του θα αναποδογυρίσει κυριολεκτικά. Θα χάσει μονομιάς την καλοπληρωμένη δουλειά του, την καλοπληρωμένη οικογένειά του, τη μεγάλη περιουσία και την ηρεμία του, ενώ ταυτόχρονα θα καταδικαστεί σε κοινωφελή εργασία σε ένα κέντρο σίτισης απόρων για έναν ολόκληρο χρόνο!
Ο σκύλος–ήρωάς μας, από την άλλη, είναι ευτυχισμένος μέσα στην άγνοιά του, καθώς κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του απέναντι στα «αγόρια του», που τον ταΐζουν και τον φιλοξενούν μέσα στον, έως εκείνη τη στιγμή, γνωστό του κόσμο, το κλουβί του. Μια επέμβαση στο στέκι των κυνομαχιών, από τους ανθρώπους της φιλοζωικής υπηρεσίας, θα οδηγήσει τον Τσανς εκτός κλουβιού, όπου σε μια στιγμή απροσεξίας ενός από τους υπαλλήλους θα τους ξεφύγει και θα αρχίσει να ζει τη μεγάλη περιπέτεια, που είχε μόνο ακουστά, ως αδέσποτος σκύλος και απόλυτος «κύριος» του εαυτού του! Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα και ανώδυνα όσο τα φανταζόταν και ο σκύλος της ιστορίας μας θα βρεθεί εκ νέου σε κλουβί– αλλά τώρα πια ως «θανατοποινίτης»– σε ένα καταφύγιο ζώων, εάν δε βρεθεί κανείς να τον αναζητήσει, καταδικασμένος μόνο εξαιτίας των γονιδίων και της απωθητικής και κακόφημης ράτσας του.
Η συγγραφέας κατορθώνει να μας περιγράψει με απίστευτη ακρίβεια, ευαισθησία και ρεαλισμό τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους φόβους, την απόγνωση, τις σχέσεις, τις φιλίες, την επιφυλακτικότητα και την αντιμετώπιση προσώπων και καταστάσεων από τους δύο ήρωές μας, τον άνθρωπο Άνταμ και τον σκύλο Τσανς. Βλέπουμε και συναισθανόμαστε την απόγνωση του ανθρώπου όταν όλος ο κόσμος του καταρρέει και αναγκάζεται να ταπεινωθεί, όπως θεωρεί ο ίδιος, για να εκτίσει μια αδικαιολόγητη ποινή, ενώ η οικογένεια που θεωρούσε δικό του δημιούργημα του γυρίζει την πλάτη επιδεικτικά. Ο σκύλος μάς κάνει να συναισθανθούμε τον δικό του τρόπο σκέψης και τη στάση του απέναντι σε ανθρώπους, ζώα και καταστάσεις, ενώ επιδεικνύει απίστευτο κουράγιο, γενναιότητα, υπομονή και συντροφικότητα, διαψεύδοντας έτσι όλους όσους καταδικάζουν αυτόν και τη ράτσα του, βασιζόμενοι μόνο στις στατιστικές μελέτες σχετικά με τα πίτμπουλ.
Είναι ένα μυθιστόρημα σε μοντέρνο ύφος, γραμμένο με ζωντάνια και αληθοφάνεια, το οποίο σατιρίζει και καυτηριάζει πολλά φλέγοντα θέματα της εποχής μας, και όχι μόνο. Μας παρουσιάζει τον κόσμο, τους ανθρώπους και τα ζώα όπως πραγματικά είναι και μας δείχνει πως η ανθρωπιά δεν είναι μόνο προνόμιο του είδους μας αλλά και των ζώων. Πολύ συχνότερα, δε, μονάχα αυτών. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το ευχαριστηθείτε, το οποίο θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι όχι μόνο τα παρεξηγημένα και ασχημούλικα πίτμπουλ –και την τρυφερή σχέση που μπορούν αυτά να αναπτύξουν με τους ανθρώπους, που θα τους δείξουν λίγη στοργή–, αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, τις στιλιζαρισμένες αλλά «κενές» πλούσιες κυρίες της καλής κοινωνίας, τους άστεγους, άπορους και «απόβλητους» της κοινωνίας, καθώς και τους αφανείς ανθρώπους που, χωρίς «τυμπανοκρουσίες» και εντυπωσιακές ανακοινώσεις, προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους ανιδιοτελώς στους ανθρώπους που τους χρειάζονται. Το βιβλίο «Ένας Καλός Σκύλος» είναι ένα υπέροχο, αληθινό, συγκινητικό και πρωτότυπο βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε, Φίλοι μου. Ακόμα κι αν δεν είστε φιλόζωοι, μπορεί μετά την ανάγνωσή του να αλλάξετε απόψεις!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να τα μετράει όλα με το χρήμα και το συμφέρον, να αγαπήσει; Μπορεί ένας σκύλος που έχει μάθει να είναι βίαιος για να ζήσει, να νιώσει συντροφικότητα και αφοσίωση;
Ένα σημείωμα –τέσσερις λέξεις– και η οργανωμένη ζωή του Άνταμ Μαρτς γίνεται κομμάτια… Κλασικός εργασιομανής, με μοναδικό στόχο την αναρρίχηση στην ιεραρχία των επιχειρήσεων, ο Άνταμ χάνει τα πάντα εξαιτίας μιας παρεξήγησης, μιας στιγμιαίας απώλειας ελέγχου. 
Η οικογένειά του –που αποδεικνύεται ότι ενδιαφερόταν μόνο για τις ανέσεις που της παρείχε– τον απορρίπτει, και καταλήγει να ζει μόνος και άνεργος σε μια φτωχογειτονιά.
Υποχρεωμένος να προσφέρει κάποιες ώρες κοινωνικής εργασίας, ανακαλύπτει την άλλη πλευρά της ζωής, αυτή των απόρων και των αστέγων, και ξαναθυμάται τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια.
Ο Τσανς είναι ένα πίτμπουλ που μεγάλωσε εξίσου δύσκολα –μέσα σ’ ένα κλουβί, σ’ ένα σκοτεινό υπόγειο– και εκπαιδεύτηκε για να αγωνίζεται σε κυνομαχίες. Θα βρει κατά τύχη την ελευθερία του, αλλά θα τη χάσει ξανά και θα καταλήξει σ’ ένα άλλο κλουβί: σ’ ένα καταφύγιο ζώων, όπου όμως πλέον κινδυνεύει με ευθανασία λόγω της ράτσας του.
Η τύχη θα ενώσει αυτούς τους δυο απόκληρους και όλα θα αλλάξουν στη ζωή τους… Οι δυο τους θα πρωταγωνιστήσουν σε μια ιστορία αγάπης, απώλειας και αφοσίωσης… και θα δώσουν αγώνα για μια νέα αρχή.

Βιογραφικό συγγραφέα:

Η Σούζαν Γουίλσον είναι η συγγραφέας του Beauty, μιας μοντέρνας εκδοχής του «Η Ωραία και το Τέρας», καθώς και πολλών άλλων μυθιστορημάτων που γνώρισαν επιτυχία. Ζει στο Μάρθας Βίνιαρντ, ένα νησάκι στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της, στη διεύθυνση www.susanwilsonwrites.com.

2 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά ,μέσα απ' την εμπεριστατωμένη και πλήρης ανάλυση που έκανες για το βιβλίο ,έβαλα και αυτό στην λίστα και μάλιστα στην άμεση .....Εξαιρετικό μου δείχνει !! 'Ενα ακόμα μπράβο Κλειώ μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι μου γλυκό, εσύ μου έχεις μάθει τόσα και τόσα αξιόλογα βιβλία (βλέπε τον Καλόγερο) που είναι μεγάλη η χαρά μου να μπορώ να σου προτείνω κι εγώ κάποια! Διάβασέ το και θα με θυμηθείς!

      Διαγραφή