Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ», της Elizabeth Kostova - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ», της Elizabeth Kostova - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες: 656
Τιμή: 15,69 €

Παρά τον μεγάλο όγκο του μυθιστορήματος αυτού, η ανάγνωσή του διήρκεσε λίγες μόνο μέρες και ολοκληρώθηκε  τα ξημερώματα μιας χειμωνιάτικης μέρας, μέσα σε ατμόσφαιρα απόλυτα ταιριαστή με την περίεργη και σκοτεινή θεματολογία του βιβλίου της Kostova, το οποίο αγνοούσα, μέχρι που μας το πρότεινε η φίλη και μέλος των ομάδων μου Βένυ Καρρά! Θα την ευχαριστώ και θα της είμαι ευγνώμων πάντοτε για την πρότασή της, διότι είναι ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί!    
Όσοι όμως φοβάστε τα βαμπίρ και τον Άρχοντα όλων των πλασμάτων της νύχτας Βλάντ Τσέπες, ή αλλιώς Δράκουλα, μην το επιχειρήσετε γιατί … θα βλάψει σοβαρά την πνευματική σας υγεία! Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία της Ευρώπης, και κυρίως των Βαλκανίων, από τον 15ο αιώνα και μετά. Το ιστορικό κομμάτι του μυθιστορήματος αυτού ξεκινάει από τη γέννηση του Βλαντ, πρίγκιπα του Τάγματος των Δρακούλ και μετέπειτα Ανασκολοπιστή, που έμελλε να "στοιχειώσει" όχι μόνο τη φαντασία των κοινών θνητών, όπως εμείς, αλλά και πολλών εξαιρετικών συγγραφέων, όπως ο Μπραμ Στόουκερ, καθώς και τη ζωή και τα έργα πολλών διαπρεπών, πραγματικών, ή μη, ιστορικών, ανθρώπων του Πνεύματος, ακόμα και επιστημόνων.
Η υπόθεση ξεκινά όταν η ηρωΐδα μας, κόρη ενός διπλωμάτη που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, ανακαλύπτει ένα παμπάλαιο ασυνήθιστο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του πατέρα της, το οποίο περιέχει μέσα κρυμμένες μερικές κιτρινισμένες και φθαρμένες από το χρόνο επιστολές. Το κύριο θέμα αυτών των επιστολών είναι ο ίδιος ο Δράκουλας, η ζωή του που είναι αφύσικα επιμηκυμένη, καθώς και τα έργα και η δράση του σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Η κοπέλα προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρει τα χνάρια του αγνοούμενου πατέρα της φτάνει στα ίχνη του διαβόητου πρίγκιπα κι εμείς ζούμε την μεγαλύτερη, ίσως, περιπέτεια που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Πορτραίτο του θρυλικού Βλάντ
Διαβάζοντας τον «Ιστορικό» θα "ταξιδέψετε" μέσα από τις επιστολές διαφόρων ηρώων της υπόθεσης στο μακρινό παρελθόν αλλά και στο μυστηριώδες παρόν και θα γνωρίσετε τόπους μαγικούς, τόπους γεμάτους από την Ιστορία των "δικών μας" Βαλκανίων, έως ότου φτάσετε να γνωρίσετε και τον πρίγκιπα Βλαντ αυτοπροσώπως, ο οποίος μέσα από μια πλοκή που δε μπορείτε εύκολα να προβλέψετε, μας δίνει την δική του ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στα οποία πρωταγωνίστησε για 500 ολόκληρα χρόνια!!!
Ακόμα κι αν δε γνωρίζω την συγγραφέα, της οφείλω τα θερμά συγχαρητήριά μου για το μυθιστόρημά της αυτό το οποίο με συγκλόνισε, με ενθουσίασε, με έκανε να στριφογυρίζω στη θέση μου ‘με σηκωμένες τις τρίχες στο σβέρκο μου’ και θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου! Εάν καταφέρετε να το βρείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο (με το ίδιο ακριβώς εξώφυλλο αλλά ελληνικό τίτλο), διότι δυστυχώς είναι εξαντλημένο στον εκδότη, θα σας πρότεινα να το ‘αρπάξετε’ αμέσως και να το διαβάσετε πάραυτα! Σας υπόσχομαι ότι δε θα το μετανιώσετε και θα το θυμάστε για πάντα!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Αν η καρδιά σας φτερουγίζει στη σκέψη των ερειπωμένων κάστρων και η φαντασία σας εξερευνά τις κρύπτες μεσαιωνικών μοναστηριών τις νύχτες με πανσέληνο, το μυθιστόρημα αυτό θα σας κρατήσει ξάγρυπνους μέχρι την τελευταία συναρπαστική του σελίδα. Η αφήγηση ξεκινά στο Άμστερνταμ το 1972, όταν μια έφηβη ανακαλύπτει στη βιβλιοθήκη του διπλωμάτη πατέρα της ένα αξιοπερίεργο βιβλίο, που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα, και κάμποσες κιτρινισμένες από το χρόνο επιστολές. Οι επιστολές αυτές περιέχουν στοιχεία για μια από τις σκοτεινότερες δυνάμεις που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: τον Βλαντ τον Ανασκολοπιστή, ηγεμόνα της Βλαχίας, η σκληρότητα του οποίου γέννησε και έθρεψε το μύθο του Δράκουλα. Η κοπέλα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αναμειχθεί σε μια έρευνα στην οποία γενιές ιστορικών διακινδύνευσαν την υπόληψή τους, την πνευματική τους ισορροπία μα και την ίδια τους τη ζωή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου