Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

«ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», της Τάνιας Θεοδοσίου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», της Τάνιας Θεοδοσίου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ίαμβος
Σελ: 424
Τιμή: 13,79 €

Ένα υπέροχο βιβλίο που δε μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου! Όπως και το "Άρωμα Της Μανόλιας" της αγαπημένης Τάνιας Θεοδοσίου, που διάβασα πριν από καιρό, έτσι και αυτό το βιβλίο της με κράτησε σε αγωνία με την κάθε σελίδα του, με συγκίνησε, με έκανε να κλάψω, να χαρώ, να οργιστώ και να δικαιωθώ.
Η ηρωΐδα, η Μυρτώ είναι μια σύγχρονη γυναίκα που αναζητά, όπως όλοι μας άλλωστε, την αληθινή αγάπη και κάποια στιγμή νομίζει πως τη βρήκε στο πρόσωπο του συζύγου της. Πολλές φορές όμως τα πράγματα και οι καταστάσεις δεν είναι αυτά που φαίνονται. Οι άνθρωποι συχνά δεν παραμένουν σταθεροί στις πεποιθήσεις και στις υποσχέσεις τους και οι αναπάντεχες δυσκολίες μπορεί να αναποδογυρίσουν μια, μέχρι πρότινος, αρμονική ζωή και πραγματικότητα. Εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους αν θα «παραδώσουμε τα όπλα» αμαχητί, ή εάν θα συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα παλέψουμε μέχρις εσχάτων. Στο ίδιο ακριβώς δίλημμα βρίσκεται και η ηρωΐδα αυτού του πανέξυπνου και καλογραμμένου μυθιστορήματος, την οποία παρακολουθούμε σε κάθε βήμα και σε κάθε «πέσιμό» της, αγωνιώντας για το ποιά πορεία θα ακολουθήσει.
Η πλοκή είναι αριστοτεχνικά πλεγμένη, περιλαμβάνοντας ίσες δόσεις από κοινωνικά, ερωτικά, αστυνομικά στοιχεία και η περιγραφή των χαρακτήρων και των καταστάσεων τοποθετούν τον αναγνώστη στο επίκεντρο της υπόθεσης. Οι ήρωες του βιβλίου αυτού είναι κοινοί άνθρωποι με πάθη, με αδυναμίες αλλά και με αστείρευτη δύναμη ψυχής. Παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους παίρνουμε ένα πολύ αληθινό και πανανθρώπινο μάθημα ζωής: Με τη θέλησή μας, τη δύναμη και την προσήλωση στους στόχους μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται στο δρόμο μας. Αν πιστέψουμε αρκετά στον εαυτό μας και χρησιμοποιήσουμε τα ανεξάντλητα ψυχικά μας αποθέματα τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη μίζερη και ψυχοφθόρα πραγματικότητα που ίσως βιώνουμε. Αρκεί να μείνουμε σταθεροί και απαρέγκλιτοι στις αρχές και τα πιστεύω μας και να μη συμβιβαστούμε με ό,τι μας κάνει δυστυχισμένους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπημένη συγγραφέα για το πανέμορφο βιβλίο της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Όλα όσα κέντησαν, όλα όσα πόνεσαν την καρδιά της Μυρτώς, κάηκαν, έγιναν στάχτη. Και κάηκαν, γιατί τούτη η δυνατή καρδιά, δεν έστερξε την τόση τυραννία. Ανέβηκε μόνη τον κακοτράχαλο δρόμο της, προσέχοντας να μη γδάρει την ψυχή της, περνώντας μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής. Πάλεψε, μάτωσε, ώσπου κάποτε, η ελπίδα της άνοιξε το παράθυρο στον ήλιο. Η μοίρα τελικά νικήθηκε και σαν άλλος κλειδούχος, γύρισε με το κλειδί της τη γραμμή του πεπρωμένου στο φως. Και κείνη, ζωσμένη με δύναμη, σήκωσε το βλέμμα και κοίταξε κατάματα το εκτυφλωτικό φως της δικαίωσης, που ανέτειλε απρόσμενα μπροστά της. Κρατώντας το χέρι του αγαπημένου της, ατένιζε το μέλλον με καρδιά και νου να πλέουν σε ήρεμα νερά, πάνω στα ύφαλα μέρη της αισιοδοξίας. Η ζωή κάποτε την πρόδωσε και τη βύθισε στα πιο βαθιά μπουντρούμια μιας ανελέητης οδύνης. Όμως, εκείνη είχε μάθει πια, πως, για να φτάσει κανείς στη χαρά και στην ευτυχία, θα έπρεπε να περάσει μέσα από το δίαυλο του πόνου και της θλίψης. . .»

3 σχόλια:

  1. Κλειώ μου σ' ευχαριστώ που με την υπέροχη κριτική σου, έπιασες τους παλμούς του στόχου μου. Κι ο στόχος μου ήταν να περάσω στον αναγνώστη πως αν θέλουμε, μπορούμε ν' αλλάξουμε τη γραμμή του πεπρωμένου, γιατί το πεπρωμένο μας πολλές φορές εμείς το καθορίζουμε. Και το καθορίζουμε με οδηγό μας την δύναμη που όλοι κρύβουμε στ' απέραντα της ψυχής μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάνια μου, ήταν ένα υπέροχο βιβλίο και έγραψα αυτά που ένιωσα διαβάζοντάς το! Πολλά συγχαρητήρια και να είσαι καλά και να μας ταξιδεύεις πάντα μέσα από τις σελίδες των βιβλίων σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς Κλειώ μου! Στόχος μου πάντα η καρδιά σας! Εύχομαι λοιπόν, η σκέψη μου να 'ναι πάντα εύστοχη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή