Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

«Ο ΗΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ», της Κωνσταντίνας Πέτσα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΗΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ», της Κωνσταντίνας Πέτσα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Αλκυών
Σελίδες: 264
Τιμή: 12,60 €

         Τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Πέτσα είχα τη χαρά να συναντήσω από κοντά στην παρουσίαση ενός βιβλίου πριν λίγο καιρό. Οι εντυπώσεις που μου άφησε αυτή η πρώτη γνωριμία μας ήταν οι καλύτερες, έτσι όταν ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο της αυτό βιβλίο είχα την πεποίθηση πως θα διαβάσω ένα ενδιαφέρον, σύγχρονο, κοινωνικό – ερωτικό μυθιστόρημα. Τίποτα όμως, δεν με είχε προϊδεάσει για το συναρπαστικό, αληθινά συγκλονιστικό αυτό ανάγνωσμα, το οποίο ειλικρινά δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου στη διάρκεια της μιάμισης ημέρας που μου πήρε για να το διαβάσω.
            Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας στο ‘αυτάκι’ του βιβλίου, μας εξιστορεί τις ιστορίες τριών γυναικών, της Μυρτώς, της Νεφέλης και της Βάσως, οι μοίρες των οποίων συνδέονται απρόσμενα, αλλά με καταλυτικό τρόπο. Η ζωή πολλές φορές ξεκινάει με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο καταλήγει. Στο χέρι μας, φυσικά, είναι να προσπαθήσουμε να την κατευθύνουμε προς την ιδανική για εμάς πορεία, αλλά συχνά αυτό είναι αδύνατο καθώς υπεισέρχονται πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι μας παρασύρουν πολύ μακρύτερα από τον στόχο μας. Κάποιες φορές αυτό επηρεάζει ουσιαστικά τη ζωή μας, οδηγώντας μας σε οδυνηρά αδιέξοδα, ενώ άλλοτε μας αποτρέπει από δυσάρεστες καταστάσεις που δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε.
            Η Κωνσταντίνα Πέτσα βασίστηκε, λοιπόν, πάνω σε κάποια αληθινά γεγονότα που, προφανώς, αποτέλεσαν και την πηγή της έμπνευσης της – καθώς είναι απόλυτη αλήθεια ότι η ζωή συχνά ξεπερνάει την φαντασία – για να υφάνει μια μυθοπλασία εξαιρετικού ενδιαφέροντος, με πλοκή ασυνήθιστη, ήρωες ολοζώντανους και διαλόγους ευρηματικούς, δημιουργώντας έτσι ένα μυθιστόρημα που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα. Πολλές οι στιγμές που εκείνος θα ξαφνιαστεί, καθώς η εξέλιξη της υπόθεσης ‘ταράζεται’ από αναπάντεχες ανατροπές, άλλες θα εξοργιστεί με τα τραγικά συμβάντα, ενώ κάποιες θα συγκινηθεί και θα συναισθανθεί τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και το μεγαλείο της αγνής και άδολης αγάπης.
            Η συγγραφέας, μέσα από τις τρεις κύριες ηρωίδες της, ξεδιπλώνει όλο το εύρος της πολύπλοκης γυναικείας ψυχής, με όλα τα τρωτά αλλά και μεγαλειώδη σημεία της, χωρίς όμως να απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Η ιστορία κάθε μιας από τις τρεις φίλες πρωτότυπη, συνταρακτική και ενίοτε τραγική, γίνεται η αφορμή να γνωρίσουμε σε βάθος τον ψυχισμό τους, να βιώσουμε την απώλεια, την οδύνη, την οργή, τον έρωτα , την απογοήτευση, το μίσος και τις τύψεις τους για όσα τους συνέβησαν, για όσα έζησαν, για όσα υπέστησαν, για όσα έχασαν, αλλά και για όσα θα ζήσουν, γιατί, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου «Ο Ήλιος Πάντα Θα Ανατέλλει».
            Η Μυρτώ, έχοντας πληγεί πολύ νωρίς και με τραγικό τρόπο από έναν άνδρα που λάτρεψε και ο οποίος την εξαπάτησε ανεπανόρθωτα, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να συνεχίσει τη ζωή της. Η Νεφέλη ζει ταυτόχρονα δύο ζωές, μία με τον άντρα της που την λατρεύει και μία με τον εραστή της. Η Βάσω βιώνει έναν καθημερινό εφιάλτη με έναν σύζυγο – δυνάστη, και μην μπορώντας να ξεφύγει από τα δεσμά του, βρίσκει παρηγοριά σε έναν άνθρωπο που της μαθαίνει πώς πρέπει να είναι η αληθινή αγάπη. Οι ζωές και των τριών θα εμπλακούν με αναπάντεχο τρόπο, θα βιώσουν καταστάσεις που θα αλλάξουν για πάντα τον μικρόκοσμό τους αλλά και τις ίδιες και θα αναγκαστούν να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους, με τραγική κατάληξη κάποιες φορές.
Τα συναισθήματα που γεννά αυτό το μυθιστόρημα είναι πολλά και αντικρουόμενα, καθώς διακυμαίνονται από την χαρά στη λύπη, από την ανακούφιση στην αγωνία, από τον έρωτα στο μίσος, από την οργή στην ανακούφιση, από την κατάφωρη αδικία στην απόλυτη δικαίωση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην αγαπητή Κωνσταντίνα Πέτσα για το εξαιρετικό αυτό πρώτο της εγχείρημα, το οποίο θα σας κρατήσει σύντομη αλλά αξέχαστη συντροφιά, και περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο συγγραφικό βήμα της. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τρεις γυναίκες... τρεις ζωές διαφορετικές, που όμως η μοίρα θέλησε να βρεθούν στο ίδιο μονοπάτι και να γνωρίσουν τη βία, το μίσος, τον έρωτα, η καθεμία με διαφορετικό τρόπο. Πάλεψαν όμως και δεν άφησαν τη μοίρα να τις καταβάλλει γιατί πίστευαν πως κάπου υπάρχει ο Παράδεισος και πως Ο Ήλιος Πάντα Θα Ανατέλλει.»

"Η ζωντάνια της αφήγησης, η σύγκρουση αγάπης και μίσους κι η πάλη ανάμεσα στον κόσμο της μέρας και της νύχτας κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα στο συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Πέτσα."
Όμηρος Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου