Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

«ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΘΟΣ», της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΘΟΣ», της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Εμπειρία Εκδοτική
Σελίδες: 320
Τιμή: 9,90 €

          Η γραφή της εξαίρετης, χαρισματικής Δήμητρας Παπαναστασοπούλου μου είναι γνωστή και αγαπημένη ευθύς εξαρχής. Με λόγο πάντα μεστό, περιεκτικό και καθηλωτικό καταφέρνει να συνδυάσει την ενδελεχή ιστορική έρευνα, με τον ρομαντισμό και την ευρηματική μυθοπλασία, υφαίνοντας πραγματικά αλησμόνητα μυθιστορήματα και προσφέροντας "πνοή αναβίωσης" σε εποχές, γεγονότα και πρόσωπα πραγματικά ή φανταστικά του παρελθόντος. Το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ανεξέλεγκτο Πάθος» που κυκλοφορεί από την Εμπειρία Εκδοτική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, από τη στιγμή μάλιστα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο με σφιχτοδεμένη πλοκή, πολυάριθμους άρτια σκιαγραφημένους ήρωες, ιστορικές διαδρομές στο πρόσφατο και απώτερο ιστορικό παρελθόν πολλών χωρών και κυρίως, και πάνω απ’ όλα, ένα πάθος ανεξέλεγκτο, σαρωτικό και καταστροφικό. Ένα μυθιστόρημα το οποίο ειλικρινά έκλεισα μετά λύπης μου μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του, καθώς δεν μου ήταν αρκετό το διάστημα που πέρασα μαζί με τους ήρωές του τους οποίους λάτρεψα ή μίσησα, με τους οποίους ενίοτε εξοργίστηκα, αλλά πάνω απ’ όλα ένιωσα να συμπάσχω μαζί τους, γιατί η ανθρώπινη φύση τους – αυτή η παθιασμένη, τρωτή και ατελής – είναι και η δική μας φύση, αυτή η οποία άλλοτε δύναται να μας ανυψώνει στα ουράνια και άλλοτε να μας καταποντίζει στα πιο βαθιά και ανήλιαγα σπήλαια.
          Η κεντρική ηρωίδα μας, η Φρίντα ή άλλως πως Παρασκευή, είναι μια νέα γυναίκα που ξεκίνησε από την μεγάλη φτώχια και τις αμέτρητες στερήσεις, όχι μόνο υλικές αλλά και συναισθηματικές, και έφτασε στον μεγάλο πλούτο, την κοινωνική αναγνώριση και την επαγγελματική καταξίωση μέσω του γάμου της με τον εφοπλιστή Στέφανο Λεμονή. Ο σύζυγός της γόνος παλαιάς εφοπλιστικής οικογένειας, με μακριά σειρά προγόνων καραβοκύρηδων που έφταναν μέχρι τη Χίο και με τις ικανότητες και το επιχειρηματικό δαιμόνιό τους κατόρθωσαν όχι μόνο να φτιάξουν μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία αλλά και να την βοηθήσουν να επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων. Συνήθως λένε πως όσοι δεν έχουν πάρει αγάπη από όσους τους ανέθρεψαν δεν έχουν και να δώσουν αγάπη αντίστοιχα. Η ηρωίδα μας το αποδεικνύει αυτό περίτρανα με τον τρόπο της ζωής της, αλλά μας αποδεικνύει επίσης πως όταν ένα πάθος, λανθασμένα μεταμφιεσμένο σε έρωτα, αγάπη και εξάρτηση, κυριεύσει έναν άνθρωπο συναισθηματικά στερημένο τότε αυτό είναι ικανό να τον οδηγήσει στην καταστροφή, όχι μόνο τη δική του αλλά και των γύρω του, με μια πορεία ανεξέλεγκτη.
          Η συγγραφέας μέσα από το συναρπαστικό αυτό νέο μυθιστόρημά της μας "ταξιδεύει", κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε τόπους και χρόνους αλλοτινούς αλλά και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν κατά τη δεκαετία του ’70. Από την Νεάπολη της Νίκαιας του 1962, ή τα πρώην Γερμανικά της Κοκκινιάς, ταξιδεύουμε στον Πειραιά του 1922 και τις άθλιες συνθήκες υποδοχής των προσφύγων της Καταστροφής της Σμύρνης αλλά και της προσπάθειας "επαναπροσδιορισμού" των χαμένων ζωών και πατρίδων των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των "Τουρκόσπορων" κατά τους βολεμένους Έλληνες της χώρας μας. Από τη Χίο των αρχών του 19ου αιώνα ταξιδεύουμε στην Αζοφική θάλασσα, την πλούσια Οδησσό, το αριστοκρατικό Λονδίνο και τα πρώτα σταθερά επιχειρηματικά βήματα των προγόνων του Στέφανου, όταν έχτιζαν λιθαράκι λιθαράκι την τεράστια και προσοδοφόρα ναυτιλιακή τους επιχείρηση. Από την γραφική Καστέλα του 1975 μεταφερόμαστε στην σαγηνευτική Ισπανία της ίδια εποχής, στη Μαδρίτη, στην εξωτική Γρανάδα, την Σεβίλλη, την Κόρδοβα και το Τολέδο, παρακολουθώντας με κομμένη ανάσα τις παθιασμένες χορευτικές φιγούρες του φλαμένγκο και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις των ατρόμητων νεαρών ταυρομάχων στην ματωμένη αρένα. Από τα πιο εντυπωσιακά και συγκινησιακά φορτισμένα σημεία κατά την γνώμη μου ανάμεσα στα πολλά του «Ανεξέλεγκτου Πάθους» είναι η ιστορία του μαυριτανικού μαχαιριού και του τελευταίου σουλτάνου της Γρανάδας πολλούς αιώνες πριν από την σύγχρονη ιστορία των ηρώων μας, οι ταυρομαχίες στον καυτό ήλιο της Σεβίλλης, αλλά και τα στιγμιότυπα του τραγικού μπλόκου της Κοκκινιάς το 1944.  
Αμέτρητες και άκρως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τις συνθήκες του εμπορίου, της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων μέσα στο πέρασμα των αιώνων σε όλες αυτές τις περιοχές και έκδηλη η προφανής, σοβαρή και σε βάθος έρευνα της κ. Παπαναστασοπούλου σχετικά με όλα τα ιστορικά γεγονότα, τις κοινωνικές συνθήκες, τα ήθη και τα έθιμα, ακόμα και τις ορολογίες ή τα γλωσσικά ιδιώματα κάθε χώρας και κάθε εποχής. Εντυπωσιακή όμως είναι και η πειστικότατη σκιαγράφηση όλων των πολυάριθμων ηρώων αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, από την ασυμβίβαστη, τραγική και παθιασμένη Φρίντα, την εκλεπτυσμένη, φλογερή Ισαβέλλα, την πολύπαθη, βασανισμένη Σωτηρία, τον ευαίσθητο και καλοπροαίρετο Στέφανο έως τον αδίστακτο, καιροσκόπο Γρηγόρη και τους αχώριστους, ολόιδιους σαν δυο σταγόνες νερό διδύμους Πέτρο και Μιχάλη. Το «Ανεξέλεγκτο Πάθος» είναι ένα μυθιστόρημα πυκνογραμμένο, μεστό και συναρπαστικό που κρύβει μέσα στις σχετικά λίγες σελίδες του αναρίθμητα γεγονότα, δυνατά συναισθήματα, καθηλωτικές περιγραφές και σφιχτοδεμένη πλοκή και το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Ένα βιβλίο το οποίο επιβεβαιώνει την χαρισματική πένα της κ. Παπαναστασοπούλου και για το οποίο της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Κοκκινιά και Καστέλα. Φτώχια και πλούτος. Δύο πρόσωπα του Πειραιά, με ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσά τους. Ο έρωτας και το πάθος μπορούν, άραγε, να εκμηδενίσουν τα εμπόδια και τις διαφορές;
Η Φρίντα, μεγαλωμένη μέσα σε υλικές και συναισθηματικές στερήσεις, αρπάζει το χέρι μιας απρόσμενης τύχης και βλέπει τη ζωή της να αλλάζει μαγικά. Μία αλλαγή εντυπωσιακή, που ορκίζεται να τη διατηρήσει πάση θυσία.
Ψάχνοντας να βρει το μυστικό που κρύβει η πεθερά της, ανακαλύπτει, ως θεατής, το πάθος που κυβερνά την ισπανική ψυχή, μέσα από τις ταυρομαχίες, τον χορό και το τραγούδι. Ένα πάθος που τη συνταράζει όταν φτάνει στην καρδιά της Ανδαλουσίας, στη Γρανάδα.
Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της γίνεται η αφορμή ώστε να αποκαλυφθεί το παρελθόν της οικογένειάς της και να ανατραπεί η μέχρι τότε ζωή της. Ένα ανεξέλεγκτο πάθος κυριεύει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού της. Θα καταφέρει να το διαχειριστεί;
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μεταπολεμικό Πειραιά, στο συναρπαστικό Λονδίνο, στην παραμυθένια Ισπανία και στην πλανεύτρα Θεσσαλονίκη. Στους τόπους όπου έζησαν, αγωνίστηκαν, αγάπησαν και μίσησαν, πρόδωσαν και προδόθηκαν οι ήρωες. Ήρωες άλλοτε δυνατοί και άλλοτε αδύναμοι, που αναζητούν την ευτυχία με πάθος, αφήνοντάς το να τους παρασύρει, να τους καταπιεί. Να τους καρφώσει την καρδιά... με ένα κοφτερό μαυριτανικό μαχαίρι...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου