Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ», του Natalio Grueso – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ», του Natalio Grueso – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 264
Τιμή: 12,96 €

          Πόσο εύκολο είναι άραγε να βρεθεί ένας άξιος διάδοχος ενός συγγραφέα τόσο μεγάλου και διεθνώς αναγνωρισμένου όσο ο αξεπέραστος Paulo Coelho και πόσο αναμενόμενο είναι να συμβεί αυτό μέσα από το πρώτο του κιόλας πόνημα; Ο εξαίρετος Ισπανός Natalio Grueso το κατορθώνει εύκολα με το πρώτο του υπέροχο μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Δρόμος Για Την Ευτυχία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα, συγκινητικά και συναρπαστικά μυθιστορήματα που έχω ποτέ διαβάσει, από εκείνα που διαβάζονται ταχύτατα, λόγω των σχετικά περιορισμένων σελίδων τους, αλλά που αφήνουν εντυπωσιακά πολλά για να σκεφτεί ο αναγνώστης. Η δομή του ασυνήθιστη και πρωτοποριακή, καθώς ξεκινά στην ουσία από το τέλος και μας πηγαίνει προς την αρχή μέσα από ιστορίες οι οποίες ξεπηδούν η μία μέσα από την άλλη μέχρι να φτάσουμε ξανά στο τέλος και την ολοκλήρωση της πανέμορφης ιστορίας του. Προσφέροντάς μας σχεδόν σε κάθε φράση και ένα απόφθεγμα, ο χαρισματικός συγγραφέας μάς παρασύρει σε μία μαγευτική ταξιδιωτική περιπλάνηση η οποία ξεκινά από την γραφική Βενετία, συνεχίζεται στην μακρινή Αργεντινή, προχωρά στην εξωτική Άπω Ανατολή, ξαποσταίνει για λίγο στην Ελβετία δίπλα σε μια μαγευτική λίμνη, συνεχίζει ακάθεκτη στην παγωμένη και υπό διάλυση κομμουνιστική Ρωσία, εξακοντίζεται μέχρι την μακρινή και μυστηριώδη Γουατεμάλα και καταλήγει "κατάκοπη" αλλά πλήρης εικόνων και εμπειριών στην πανέμορφη Βενετία.
          Ένα μυθιστόρημα-ποταμός με αμέτρητους πραγματικά ήρωες, πέρα από τον κύριο "ξεναγό" μας, τον γοητευτικό, αν και κάποιας ηλικίας πλέον, Γάλλο τυχοδιώκτη, μπον βιβέρ, εραστή πλουσίων κυριών, πεπειραμένο λωποδύτη και φιλόδοξο μπάρμαν-γκρουμ-σερβιτόρο Μπρούνο Λαμπαστίντ. Μπροστά από τα έκπληκτα μάτια των αναγνωστών, που παρακολουθούν εκστασιασμένοι τον χειμαρρώδη και άκρως εμπνευσμένο λόγο του συγγραφέα, περνούν αμέτρητες ενδιαφέρουσες ιστορίες με κύριους πρωταγωνιστές τους πιο απίθανους και ετερόκλητους… Μία πανέμορφη Γιαπωνέζα πόρνη, την Κέϊκο, που το μόνο κριτήριό της για να επιλέξει τον διαφορετικό ανά ημέρα τυχερό πελάτη της είναι το αν το "ραβασάκι" που θα της στείλει θα μιλήσει στην καρδιά και την ψυχή της. Τον τραγικό αθλητικό ανταποκριτή-θρύλο της Αργεντινής, τον Ρικάρντο Κουμπλάϊτ, που αποφασίζει εσκεμμένα να αλλοιώσει τα μεταδιδόμενα αποτελέσματα του μεγάλου τελικού ποδοσφαίρου κατά την ζωντανή αναμετάδοση του αγώνα, αγνοώντας τις συνέπειες για χάρη της αγάπης. Τις κολλητές φιλενάδες Μάρτζι και Γουέντι, μιας κάποιας προχωρημένης ηλικίας που αποφασίζουν εν απουσία των συζύγων τους να το ρίξουν λίγο έξω, έστω και αν αυτό συνεπάγεται τουρισμό σε εξωτικά και επικίνδυνα μέρη όπως η Ινδοκίνα, μια ξέφρενη ερωτική νύχτα με έναν εραστή πλούσιων κυριών αλλά και την απώλεια των πολύτιμων κοσμημάτων τους. Τον βαθύπλουτο, αινιγματικό κ. Πίνκερτον που μπόρεσε να εξαγοράσει τα δικαιώματα χρήσης όλων των γλωσσών του κόσμου, υποχρεώνοντας τους πάντες να πληρώνουν για κάθε λέξη που θα έλεγαν ή θα έγραφαν, παίρνοντας έτσι εκδίκηση για τις τραυματικές εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας αλλά μην κατορθώνοντας να εξαρθρώσει το "λαθρεμπόριο των λέξεων", ειδικά όταν αυτό κινείται εξαιτίας της ισχυρότερης ίσως δύναμης στον κόσμο, της αγάπης. Τον μυστηριώδη ονειροκυνηγό που είναι τόσο δυσεύρετος αλλά και τόσο πολύτιμος, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην θέλει κάποια στιγμή στη ζωή του να αποκτήσει τα όνειρά του. Και τέλος, ο κυριότερος και προσωπικά, περισσότερο αγαπημένος μου, ο συνταγογράφος των βιβλίων, μια ιδιότητα που θα ήταν ίσως το ιδανικότερο επάγγελμα για όσους αγαπούν πραγματικά τα βιβλία, ο οποίος σαν άλλος ψυχολόγος συνταγογραφεί τα κατάλληλα βιβλία για κάθε περίπτωση, καθώς είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει ψυχική ασθένεια που να μην θεραπεύεται με την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου…
          Με το χέρι στην καρδιά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως μονάχα ακροθιγώς ανέφερα ελάχιστους από τους πραγματικά αμέτρητους ήρωες αυτού του τόσο ολιγοσέλιδου, για το τεράστιο λογοτεχνικό του μέγεθος, βιβλίου. Κι όσο για την πλοκή των πολυπληθών ιστοριών που εμπεριέχονται σε αυτό, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το "δέσιμο" που έχει επιτύχει ο συγγραφέας, καταφέρνοντας να μας κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος, αφού μέσα από την κάθε ιστορία ξεπηδούν οι χαρακτήρες της επόμενης, ώστε κάθε μία να μπει στην κατάλληλη θέση της, ώστε να μας αποκαλυφθεί ολόκληρη η εικόνα. Αναρίθμητα τα νοήματα και τα αποφθέγματα με τα οποία ο συγγραφέας καταγράφει και αποτυπώνει τη σοφία της ζωής, μας επισημαίνει τα δικά του συμπεράσματα για τους ανθρώπους, την φιλία, την αγάπη, τον πόθο και την ολοκλήρωση – τα οποία διόλου απίθανο να ταυτίζονται και με ορισμένα δικά μας – και τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τον καθένα μας στην προσωπική του ευτυχία αλλά και στο να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους, αρκεί να έχει ανοιχτά τα μάτια του και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν. «Ο Δρόμος Για Την Ευτυχία» είναι ένα μυθιστόρημα εκπληκτικό, το οποίο μας αποδεικνύει ότι η ευτυχία δεν είναι τελικά και τόσο δυσεύρετη ούτε τόσο πολύπλοκη όσο νομίζουμε! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια μαγευτική ιστορία για την ευτυχία και την ανθρώπινη ψυχή.

Κάθε απόγευμα, όταν ο ήλιος χανόταν στη δύση, μια νεαρή Γιαπωνέζα με δειλό χαμόγελο και μελιά μάτια καθόταν στο γραφειάκι της και άνοιγε τα γράμματα που έβρισκε στο γραμματοκιβώτιό της…

Δεν είχε σημασία αν ήσουν όμορφος ή άσχημος, πλούσιος ή φτωχός, άνδρας ή γυναίκα, εύθυμος ή βασανισμένος, δυνατός ή αδύναμος… Το μόνο που μετρούσε εκεί ήταν οι λέξεις, ο χαραγμένος στίχος, το συναίσθημα που ξεχείλιζε πάνω στο χαρτί. Σύμφωνα με τους κανόνες του σύμπαντος της νεαρής Γιαπωνέζας, ο συγγραφέας της ιστορίας που θα κατάφερνε να τη συγκινήσει θα ήταν και ο εκλεκτός. Αυτό συνέβαινε κάθε βράδυ… και η Κέικο, η νεαρή Γιαπωνέζα, κοιμόταν με τον εκλεκτό.

Η νεαρή Γιαπωνέζα, ένας γοητευτικός εραστής πλούσιων κυριών, ένας συνταγογράφος βιβλίων, ένας μυστηριώδης ονειροκυνηγός… Όλοι τους παλεύουν με τους δαίμονές τους, αναμετρώνται με το πεπρωμένο τους και –χωρίς να το αντιλαμβάνονται– καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την ευγενέστερη απ’ όλες τις φιλοδοξίες: να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους.

Με μια αύρα που μαγεύει και υπνωτίζει, αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα του Νατάλιο Γκρουέσο ταξιδεύει τον αναγνώστη από το Παρίσι έως το Μπουένος Άιρες και από τη Βενετία έως την Ινδοκίνα.»

«Ένα μυθιστόρημα υπέροχο και συγκινητικό, ένα μυθιστόρημα που με άγγιξε βαθύτατα.»
Paulo Coelho

«Σε κάθε νέα σελίδα, ο αναγνώστης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αποκάλυψη που τον ξαφνιάζει ακόμα περισσότερο απ’ ότι η προηγούμενη.»
Mario Vargas Llosa

Βιογραφία Συγγραφέως:

Ο Νατάλιο Γκρουέσο έχει αφιερώσει τη ζωή του στην πολιτιστική διαχείριση και τις διεθνείς σχέσεις, και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε φορείς διεθνούς εμβέλειας. Έχει διατελέσει διευθυντής του Ισπανικού Θεάτρου (Teatro Espaňol) και καλλιτεχνικός διευθυντής των τεχνών του θεάματος για την πόλη της Μαδρίτης. Ο δρόμος για την ευτυχία είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου