Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

«ΜΙΣΤΙΚΟ», του Κωνσταντίνου Τρικουνάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΙΣΤΙΚΟ», του Κωνσταντίνου Τρικουνάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη 
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 448
Τιμή: 13,95 €

          Το ιστορικό μυθιστόρημα ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου λατρεία στην λογοτεχνία, πράγμα αδιανόητο αφού ποτέ δεν συμπάθησα το μάθημα της Ιστορίας κατά τα σχολικά μου χρόνια. Η ευκαιρία, όμως, που μας δίνεται να μαθαίνουμε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ιστορικά γεγονότα μέσα από ένα μυθιστόρημα, νομίζω πως είναι ανεκτίμητη. Ιδιαίτερα, όταν τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι τόσο ολοζώντανα, προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά τους και με ευρηματική πλοκή και συνύπαρξη πραγματικών ιστορικών προσώπων και φανταστικών ηρώων, τότε η ανάγνωσή τους –τουλάχιστον για μένα– αποτελεί πραγματική απόλαυση! Τέτοιου είδους είναι και το νέο, συναρπαστικό βιβλίο του κ. Κωνσταντίνου Τρικουνάκη με τον αινιγματικό τίτλο «Μίστικο», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων που μας "μεταφέρει" κυριολεκτικά στα χρόνια του 9ου μ. Χ. αιώνα, όταν η Κρήτη μετατράπηκε σε αραβικό Εμιράτο, μετά την κατάληψή της από τους Σαρακηνούς.    
          Η εποχή κατά την οποία διαδραματίζεται το «Μίστικο» είναι μία εξαιρετικά ταραγμένη περίοδος, με ανθρώπους σκληρούς, ένστικτα βάρβαρα, πειρατές να λυμαίνονται σχεδόν κάθε νησί του Αιγαίου, άρα και την Κρήτη, και κατακτητές να αλλάζουν συχνά "βάρδιες" σε κάθε τόπο, εκδιώκοντας τον προηγούμενο κατακτητή και δημιουργώντας εκ νέου διαφορετικές συνθήκες για τους κατοίκους και τους ντόπιους, συνεπώς αλλάζοντας κατά τη βούλησή τους και ολόκληρη τη ζωή τους. Εκείνη την εποχή, η σχετικά "νεαρή" χριστιανική θρησκεία μαχόταν για οριστική επικράτηση πάνω στην παλαιά δωδεκαθεϊστική, ενώ και οι δύο βρίσκονταν κάτω από την πολιορκία και τον φανατισμό του "νεοσύστατου", συγκριτικά, Ισλάμ. Μπορεί πολλοί από τους πολέμους διαχρονικά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα να έγιναν με επίσημο πρόσχημα την επιβολή ή την υπεράσπιση κάποιας θρησκείας όμως, ουσιαστικά, τα πραγματικά αίτια ήταν πάντοτε οικονομικής φύσεως. Το ίδιο ίσχυε και στην Κρήτη του 9ου αιώνα, όπου οι σχετικά πρόσφατα προσηλυτισμένοι χριστιανοί θεωρούσαν υποδεέστερους όσους εξακολουθούσαν να λατρεύουν τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Οι Σαρακηνοί, όμως, που φτάνουν στο νησί με άγριες και επεκτατικές διαθέσεις, αλλά και εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής και πίστη από τους Κρητικούς, αλλάζουν τη ζωή και το πεπρωμένο των ντόπιων με τραγικές συνέπειες για τους περισσότερους από αυτούς. Δύο αδέρφια, ο Λέων και η Άρτεμη, θα είναι αυτοί που θα μας "ξεναγήσουν" στα ταραγμένα εκείνα χρόνια και μέσα από τις δικές τους ζωές και πορείες θα παρακολουθήσουμε και πολλά από τα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν και άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της περιοχής.
          Ο Λέων είναι ένας Κρητικός με όλα τα χαρακτηριστικά των θαρραλέων, δεινών, σκληροτράχηλων πολεμιστών της εποχής του, ο οποίος κάποιες φορές μάχεται στο πλευρό των Βυζαντινών, ενώ κάποιες άλλες συνεργάζεται με τους νέους Σαρακηνούς κατακτητές στην κατασκευή του νεοσύστατου στόλου τους, άλλοτε επιδιώκει να πάρει εκδίκηση πολεμώντας στα κρυφά και στήνοντας ενέδρες και άλλοτε αποφασίζει να τα ρισκάρει όλα και να σαλπάρει με το δικό του πλοίο, το «Μίστικο», «οργώνοντας» τις θάλασσες και κατακτώντας το άγνωστό του έως τότε εμπόριο και τη ναυτιλία. Οι σύμμαχοί του σε αυτόν τον διαρκή και, συχνά, αιματοβαμμένο αγώνα είναι λίγοι και πιστοί μέχρι θανάτου και, πέρα από τη βαθιά φιλία, τον δένουν ενίοτε μαζί τους ισχυροί και ακατάλυτοι οικογενειακοί δεσμοί.
          Η αδερφή του Λέοντα, η Άρτεμη, ιέρεια της θεάς Άρτεμης και οπαδός της παλιάς, κατακριτέας πλέον, θρησκείας, δεν καταφέρνει ποτέ να φύγει από το νησί της, όμως κατορθώνει να τιθασεύσει το αρχικό της μίσος για τους βάρβαρους κατακτητές και να γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα στο πρόσωπο του πρίγκιπα Αζίζ, δευτερότοκου γιου του Εμίρη Άμπου Άφεζ, ή Χοντρού, ή Απόχαψη. Η ζωή της ενώνεται διά παντός με αυτήν του Σαρακηνού, ενώ η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε ο άντρας της και ο αδερφός της να έρχονται αντιμέτωποι κατά καιρούς, εν αγνοία της. Τα δύο αδέρφια απομακρύνονται αναγκαστικά και η ξεχωριστή και διαφορετική πορεία του καθενός ξεκινά. Μαζί τους παρακολουθούμε και την πορεία ενός ολόκληρου, αγέρωχου και ανυπότακτου λαού, που αναγκάζεται να υποστεί τη συμβίωση και τη συνύπαρξη με έναν ακόμη αδίστακτο και σκληρό κατακτητή.
          Το «Μίστικο» είναι ένα μυθιστόρημα–περιπλάνηση που μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι από την πολύπαθη Κρήτη, τα διαβόητα Σφακιά και τον νεόδμητο Χάνδακα, στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη του εμπορίου και στην πλανεύτρα, Βασιλεύουσα, την Πόλη του αυτοκράτορα Θεόφιλου και της πολυμήχανης γυναίκας του Θεοδώρας. Μύθοι, θρύλοι και ατόφια ιστορικά γεγονότα μάς αποκαλύπτουν γνωστές ή άγνωστες πτυχές της ζωής της εποχής. Ακολουθούμε τους ήρωες σαγηνευμένοι από τον αγώνα τους να επιζήσουν, να επικρατήσουν, να ερωτευτούν, να δημιουργήσουν, να υπερισχύσουν, να εκδικηθούν, να πολεμήσουν για όσα θεωρούν έντιμα και αυτονόητα, να διεκδικήσουν τη δικαίωση και να υπερασπίσουν την τιμή τους. Το «Μίστικο», με τα πανύψηλα ιστία, το πρωτοπόρο σκαρί και τα γαλάζια σαν τον ουρανό πανιά του, μας ταξιδεύει σε εποχές μακρινές, χαμένες στα βάθη του χρόνου, αλλά αξιομνημόνευτες, σαγηνευτικές και γεμάτες ασύγκριτη μαγεία. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον κ. Τρικουνάκη για το εκπληκτικό αυτό μυθιστόρημά του, αναμένουμε με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος, αυτοτελή συνέχεια του παρόντος βιβλίου του, και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα στα χρόνια του Κρητικού Εμιράτου

Κρήτη, 9ος αιώνας μ.Χ. Καράβια των Σαρακηνών εμφανίζονται στον ορίζοντα και πλησιάζουν το νησί.

Οι κάτοικοι του νησιού –χριστιανοί και εθνικοί– αναμένουν με ανησυχία, παρότι συνηθισμένοι σε επιδρομείς και εισβολείς, αυτό που τους επιφυλάσσει η μοίρα. Δύο αδέλφια, ο Λέων και η Άρτεμη, αγωνιούν κι αυτοί για τη μοίρα του τόπου και τη δική τους. Εκείνος δεινός πολεμιστής, άλλοτε στο πλευρό των Βυζαντινών κι άλλοτε όπου του υπαγορεύει η συνείδησή του, εκείνη ιέρεια της θεάς Άρτεμης, στο στόχαστρο των χριστιανών.

Η απόβαση των Σαρακηνών θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα –ο Λέων θα γίνει χριστιανός και καπετάνιος, η Άρτεμη θα δέσει τη ζωή της μ’ έναν Σαρακηνό πρίγκιπα– και θα τους στείλει σε διαφορετικούς κόσμους που, καθώς συγκρούονται, θα τους παρασύρουν σε άγνωστα μονοπάτια: στον πλούτο, τη δύναμη, την απώλεια, την αυτογνωσία…

Ο συγγραφέας με τη σαγηνευτική γραφή του ζωντανεύει μια ταραγμένη εποχή, όπου οι κατακτητές άλλαζαν συχνά, η καθημερινότητα στις πόλεις και τους αγρούς ήταν σκληρή, και η μοίρα των ανθρώπων πέρα για πέρα απρόβλεπτη…»

Βιογραφία Συγγραφέως:

Ο Κωνσταντίνος Τρικουνάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Είναι συγγραφέας κι εραστής του απλού. Ξεκίνησε να γράφει για να δείξει ότι, στην πορεία της Ιστορίας, δεν έγιναν όλα όπως τα πιστεύουμε. Είναι ειδικός στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, ενώ έχει παρακολουθήσει επιτυχώς μαθήματα Ψυχολογίας στο Duke University και Νευροοικονομίας στο Higher School of Economics μέσω της πλατφόρμας Coursera. Είναι ιδρυτικό μέλος του «Ανοιχτού Κύκλου», συλλόγου προβληματισμού των Χανίων, και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο και στον έγκυρο λογοτεχνικό ιστότοπο literature.gr. Είναι μέλος του ομίλου αθλητικού μπριτζ της Βουλιαγμένης, άθλημα στο οποίο έχει διακριθεί. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, αλλά ταξιδεύει συχνά –ιδιαίτερα στα Χανιά.

Διαβάστε την πρόσφατη συνέντευξη του συγγραφέα στους «ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://filoithslogotexnias.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου