Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

«ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ», της Ευδοκίας Σταυρίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ», της Ευδοκίας Σταυρίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 464
Τιμή: 16,20 €

          Αυτό το μυθιστόρημα ήμουν "καταδικασμένη" ευθύς εξαρχής να το αγαπήσω απλά και μόνο για τον τίτλο του «Κάποτε Στη Μυτιλήνη», καθώς με παραπέμπει στην κατά το ήμισυ πατρίδα μου. Το υπέροχο, επίσης, εξώφυλλό του συνετέλεσε στο να το κοιτάζω κάθε φορά που το έπαιρνα στα χέρια μου για αρκετά λεπτά, θαυμάζοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό χρωμάτων, τις φιγούρες του ζευγαριού πάνω στο άλογο και, φυσικά, την λατρεμένη θέα της προκυμαίας της Μυτιλήνης από το λιμάνι, με τον αριστουργηματικό ναό του Αγίου Θεράποντα να δεσπόζει στο βάθος, τον εντυπωσιακότερο ίσως, από αρχιτεκτονικής άποψης, του νησιού. Αυτό όμως που με κέρδισε ξεκάθαρα ήταν η συναρπαστική υπόθεση του βιβλίου με την υπέροχη γραφή της συγγραφέως Ευδοκίας Σταυρίδου, η οποία εξιστορεί με δεξιοτεχνία μια αληθινή ιστορία έρωτα, πάθους και ανιδιοτελούς ή εγωιστικής αγάπης, από αυτές που ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία. Δύο άνθρωποι αταίριαστοι μεταξύ τους και ετερόκλητοι, προερχόμενοι από διαφορετικούς κόσμους, νοοτροπίες και κοινωνικές τάξεις οδηγούνται από το Πεπρωμένο σε μία μοιραία συνάντηση, η οποία θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωή τους κι εμείς μαγνητισμένοι παρακολουθούμε σελίδα τη σελίδα την εξέλιξη της σχέσης τους στο χρόνο.
          Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50 στην πανέμορφη Μυτιλήνη, ο πλούσιος, μεσόκοπος κτηματίας Νικήτας Βουρνάλης, στην κυριολεξία ο άρχοντας του νησιού, συναντά, στην γραφική ταβέρνα του Στρατή, την κατά εικοσιπέντε χρόνια νεότερη και πολύ φτωχότερή του Νίνα, η οποία έχει πάει για μία ακόμη φορά να μαζέψει τον μέθυσο πατέρα της. Η κοπέλα,  έχοντας ως μοναδικό γονιό και κατ’ όνομα προστάτη τον άνθρωπο αυτό, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την δυσβάσταχτη φτώχια τους και τον αλκοολισμό του με όποιον τρόπο μπορεί. Η ζωή της, όμως, αν και εξαιρετικά δύσκολη έως τότε, ήταν σχετικά αθώα και άπειρη καθώς, στα είκοσι επτά της χρόνια, η κοπέλα δεν είχε χρόνο να κοιτάξει ούτε τον εαυτό της ούτε το μέλλον της. Οι κακουχίες, η ψυχολογική και σωματική πολλές φορές άσκηση βίας από τον πατέρα της και ο αδιάκοπος αγώνας της για την καθημερινή επιβίωση δεν της άφηναν περιθώρια να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο, ούτε να συνειδητοποιήσει ότι είχε μεταμορφωθεί σε μία πολύ ελκυστική νέα γυναίκα που δεν άφηνε αδιάφορο κανένα αρσενικό. Το μεγαλύτερο ίσως προσόν της, η αθωότητά της, μαζί με την ντελικάτη ομορφιά της, ήταν πιθανότατα και αυτά τα οποία τράβηξαν την προσοχή του Νικήτα επάνω της από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισε, πράγματα τα οποία δεν θα άφηναν ποτέ αδιάφορο έναν πλούσιο, γνωστό σε όλο το νησί για τις κατακτήσεις του, γυναικά σαν και αυτόν. Η κατάκτηση, λοιπόν, της αθώας Νίνας από το Νικήτα είναι δεδομένη και αναμενόμενη, αυτό όμως που είναι ανήκουστο και ξαφνιάζει και τον ίδιο τον έμπειρο άντρα είναι ότι την ερωτεύεται με πάθος από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η κοπέλα ανυποψίαστη για την οικογενειακή του κατάσταση και την ύπαρξη της συζύγου και των ενήλικων παιδιών του, πέφτει στα δίχτυα του έρωτά του με όλο τον ενθουσιασμό και την ορμή της νεότητας και της αθωότητάς της.
          Από αυτό το σημείο κι έπειτα οι δύο εραστές ζουν στην κυριολεξία ο ένας για τον άλλο, αγνοώντας τους περιορισμούς και τις ηθικές προσταγές της στενής κοινωνίας του νησιού, έως ότου μία απρόσμενη εξέλιξη θα τους φέρει αντιμέτωπους μεταξύ τους αλλά και απέναντι σε τεράστια διλήμματα. Ο Νικήτας θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να διαλέξει πλευρά και η Νίνα θα εξαναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο που εκείνος θα της χαράξει. Θα βάλουν την αγάπη τους και το κοινό μέλλον που ονειρεύονται αμφότεροι σε πρώτη προτεραιότητα ή θα υποκύψουν στις αδυσώπητες και, συχνά άδικες, προσταγές των ηθικών της εποχής; Η Μοίρα θα είναι ευνοϊκή και μεγαλόψυχη μαζί τους ή θα τους στερήσει κάθε δυνατότητα ευτυχίας και σε όλη αυτή την κοινή τους πορεία ποιές παράπλευρες απώλειες θα υπάρξουν, ώστε να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά ο κανόνας πως οτιδήποτε και αν επιλέξουμε στη ζωή μας έχει πάντοτε κάποιο κόστος;
          Η κ. Σταυρίδου σε αυτό το πρώτο μυθιστόρημά της από τις εκδόσεις Ωκεανός μας εντυπωσιάζει με την αμεσότητα και την γλαφυρότητα του λόγου της, εξυφαίνοντας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, βασισμένη σε μια αληθινή μαρτυρία για μία πραγματική ερωτική ιστορία που συντάραξε την μικρή κοινωνία του νησιού. Το «Κάποτε Στη Μυτιλήνη» είναι ένα βιβλίο που θα σας συνεπάρει με την γρήγορη και ενδιαφέρουσα πλοκή του, θα σας συγκινήσει με έναν έρωτα μεγαλειώδη αλλά αταίριαστο και αμφιλεγόμενο, θα σας μαγέψει με την πιστή αναπαράσταση της εποχής, των νοοτροπιών και των τοποθεσιών της Λέσβου και, εν τέλει, θα σας μείνει αλησμόνητο. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια παγωμένη νύχτα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Μυτιλήνη, η Νίνα συναντά τον Νικήτα … Εκείνη, ένα φτωχό και βασανισμένο κορίτσι. Eκείνος, o άρχοντας του νησιού... Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, μαγεύονται ο ένας από τον άλλον και νιώθουν σαν να γνωρίζονταν από πάντα, σαν να τους δένει η αόρατη κλωστή της ανίκητης Μοίρας. Η σχέση τους θυελλώδης. Υπάρχουν μονάχα ο ένας για τον άλλον. Πιόνια του Πεπρωμένου, τυφλοί κι οι δυο απέναντι σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη σχέση τους, γίνονται έρμαια των πράξεών τους, αφού ο Νικήτας είναι ήδη παντρεμένος... Οι δυο εραστές άγονται και φέρονται σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας, που πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Θα έρθει η κάθαρση μετά την ύβρη που διέπραξαν; Θα μεταμορφωθούν οι Ερινύες σε Ευμενίδες;

Μια αληθινή ιστορία που συνέβη κάποτε στη Μυτιλήνη, συνταράσσοντας τη μικρή κοινωνία αλλά και τους πρωταγωνιστές της, με τρόπο που θα μείνει ανεξίτηλος στη συνείδηση του αναγνώστη...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου