Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

«PERFECT TEN», του Αλέξανδρου Β. Σωτηράκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«PERFECT TEN», του Αλέξανδρου Β. Σωτηράκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 280
Τιμή: 13,50 €

          Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε όλο και περισσότερες "Θεωρίες Συνωμοσίας", οι οποίες επιδιώκουν κυρίως την αφύπνιση των εφησυχασμένων και απροβλημάτιστων πολιτών. Οι περισσότερες από αυτές δεν βρίσκουν πιστούς αποδέκτες, καθώς ο πιο πολύς, απλός κόσμος τις θεωρεί υπερβολικές και αναληθείς. Προσωπικά, πάντοτε μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και με ενδιέφερε να κατανοήσω την λογική τους καθώς είμαι οπαδός του ρητού «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει». Οι σπουδές μου στα οικονομικά, αλλά και ο ορθολογισμός που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, συνέτειναν στο να εκτιμήσω από μία άλλη οπτική και να κατανοήσω στο έπακρο το μυθιστόρημα συνωμοσίας με τίτλο «Perfect Ten», ή αλλιώς «Το Τέλειο Δεκάρι», του χαρισματικού Αλέξανδρου Σωτηράκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Ένα βιβλίο άψογο από όλες τις απόψεις, κυρίως όμως για την ευφάνταστη και άκρως αληθοφανή πλοκή του, που βασίζεται σε μία από τις πιο πιθανές, αν όχι ήδη υπαρκτές θεωρίες συνωμοσίας και, κατ’ επέκταση, άγνωστές μας πραγματικότητες, αλλά και για τον κινηματογραφικό ρυθμό δράσης του, την πρωτότυπη δομή του και την άψογη και ώριμη χρήση της γλώσσας. Ένα ψυχολογικό, συνωμοσιολογικό θρίλερ αξιώσεων το οποίο κρατά "δέσμιο" τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του, ενώ μέσα από αυτό ξεδιπλώνεται το έμφυτο και πλούσιο λογοτεχνικό ταλέντο του νεαρού συγγραφέα από την γενέτειρά μου, τη Ρόδο.
          Το πρώτο πράγμα που διδάσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές όλων των οικονομικών σχολών, και το οποίο αποτελεί και μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια ανά τον κόσμο και διαχρονικά, είναι ότι κάθε επιχείρηση λειτουργεί, δρα και λαμβάνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις, με μοναδικό στόχο και επιδίωξή της την μεγιστοποίηση του κέρδους της. Με βάση αυτή τη λογική "κινούνται" οι οικονομίες και η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία διεθνώς και τίποτα απολύτως δεν μπορεί να τις κάνει να παρεκκλίνουν από αυτήν. Ο συγγραφέας, βασισμένος και ορμώμενος από τον βασικό αυτό και απαράβατο νόμο που διέπει όλες τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο, στήνει μια αριστοτεχνικά δομημένη πλοκή, μία θεωρία συνωμοσίας τόσο λογική και αληθοφανή που μοιάζει επικίνδυνα πραγματική.   
Πέντε άτομα, άσχετα μεταξύ τους, προερχόμενα από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικά υπόβαθρα και κοινωνικές τάξεις, βρίσκονται ταυτόχρονα σε μια πολυτελή κλινική, καλά κρυμμένη στη βουνοπλαγιά πάνω από την περίφημη λίμνη Λουκέρνη, στην Ελβετία εκεί όπου είχε δώσει το στίγμα της η πασίγνωστη λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Έχουν επιλέξει να βρεθούν εκεί για διαφορετικούς λόγους και με δική τους θέληση, καταβάλλοντας το ομολογουμένως "τσουχτερό" αντίτιμο, καθώς επιδιώκουν, οι περισσότεροι από αυτούς τουλάχιστον, να επιτύχουν το επιθυμητό στάτους για τον εαυτό τους, είτε βελτιώνοντας την εξωτερική εικόνα τους εξαλείφοντας τις όποιες δυσμορφίες, είτε απολαμβάνοντας μία κούρα ευεξίας που πληρώνει κατά τύχη (;) κάποιος άλλος, είτε τέλος με την απαλλαγή μιας χρόνιας ασθένειας που τους κάνει να νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με τα επιτεύγματά τους. Εν αγνοία τους θα αποτελέσουν την πρώτη και εύπλαστη ύλη για μία δαιμόνια σκευωρία, της οποίας αποτελούν μερικούς ακόμα κρίκους σε μία μακριά και ισχυρή αλυσίδα.
          Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να βελτιώσει την εικόνα και την θέση του στην κοινωνία, να απολαμβάνει τον θαυμασμό των άλλων για την εμφάνισή του ή για τα επιτεύγματά του, αλλά και να ηγείται κάποιων που τον ξεχωρίζουν ως χαρισματικό ηγέτη τους και ως πρότυπο προς μίμηση, είναι αυτά τα οποία παρέχουν στον ευρηματικό Αλέξανδρο Σωτηράκη την υπαρκτή, πραγματική βάση για να οικοδομήσει το εξαιρετικό, συναρπαστικό μυθιστόρημά του. Ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται προς όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, αρκεί αυτοί να είναι φιλομαθείς, να έχουν "ανοιχτά" και δεκτικά στο πρωτόγνωρο μυαλά και να αισθάνονται κάποιους προβληματισμούς για όσα συμβαίνουν τόσα χρόνια γύρω μας. Οι οικονομολόγοι θα ενθουσιαστούν με τις αθρόες πινελιές αρχών οικονομικής θεωρίας και management, όπως η πασίγνωστη Πυραμίδα των Αναγκών του Maslow, οι οποίες υποστηρίζουν και εξηγούν την πλοκή και την δράση των πολυπληθών ηρώων του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα απολαύσουν το αναγνωστικό ταξίδι εξίσου και θα κατανοήσουν καταστάσεις και φαινόμενα που παρατηρούνται συνεχώς στις κοινωνίες όλων των αναπτυγμένων χωρών.  
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα πολύ απαιτητικό και δύσκολο θέμα με ποικίλες και, πιθανόν, αμφισβητούμενες προεκτάσεις και το φέρνει σε πέρας τεκμηριώνοντάς το με θαυμαστή δεξιοτεχνία. Κατά κύριο λόγο, πέρα από την ατόφια αναγνωστική απόλαυση που μας προσφέρει εξιστορώντας μας μια απόλυτα ενδιαφέρουσα ιστορία που κόβει την ανάσα, μας επισημαίνει πολλές από τις ύποπτες καταστάσεις γύρω μας, τις οποίες συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε, ενώ τρόπον τινά καταγγέλλει την διεθνή  "θεοποίηση" και λατρεία του χρήματος, του κέρδους και της εξουσίας με βάση τα οποία τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα κινούνται, δρουν και επηρεάζουν τον κόσμο και τις διεθνείς οικονομίες.
          Δεδομένου ότι το «Perfect Ten» είναι το πρώτο μέρος του πρώτου βιβλίου του χαρισματικού κ. Σωτηράκη, θα πρέπει να του απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το εξαιρετικά δοσμένο μυθιστόρημά του, να του ευχηθώ καλή επιτυχία και να τον παρακαλέσω να μην καθυστερήσει πολύ την έκδοση του δεύτερου μέρους, καθώς είμαι βέβαιη ότι όλοι οι αναγνώστες του, όπως κι εγώ, θα ανυπομονούν να διαβάσουν τη συνέχεια όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού κλείνοντας το βιβλίο θα αναρωτιούνται: «και αν είναι αλήθεια όλα αυτά;»!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια αμερικανίδα συντάκτρια μόδας, ένας Λονδρέζος αρχιτέκτονας, ένας υιός γερουσιαστή, μια κληρονόμος οίκου μόδας και ένας ατίθασος προγραμματιστής, ξεκινούν ένα ιδιαίτερο ταξίδι που θα τους αλλάξει την ζωή. Στο Bürgenstock της Ελβετίας, όπου χρόνια πριν είχε συνεδριάσει η περίφημη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, σε µία απομακρυσμένη πλαγιά πάνω από την λίμνη Λουκέρνη, βρίσκεται καλά κρυμμένη μια πολυτελής κλινική. Σε αυτές τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες μια παγκόσμια συνωμοσία των μεγαλύτερων εμπορικών κολοσσών, η οποία για χρόνια επηρεάζει όλο τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να ξεχωρίσει στο κοινωνικό του σύνολο και να αναδειχθεί κοινωνικά, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Τα αποτελέσματα απλά βρίσκονται γύρω µας χωρίς να το ξέρουμε.

Ένα πρωτότυπο συνωμοσιολογικό μυθιστόρημα θρίλερ, γραμμένο µε κινηματογραφικό τρόπο, γεμάτο δράση και ανατροπές, αλλά και βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις. Στόχος του συγγραφέα είναι να µας προκαλέσει το ερώτημα: «και αν είναι όντως έτσι;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου