Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα "παράθυρο" σε έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε κόσμους πραγματικούς, ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς, ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους - αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ με όλους εσάς όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με "γέμισαν" με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε, ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτή την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν, ή μου άφησαν αρνητικά συναισθήματα, διότι αυτά είναι απολύτως υποκειμενικά. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην αποκλείετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων - αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν το θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους φίλους - αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας "ταξιδεύουν" μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση "στολίζουν την ψυχή μας", ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισ. Τσαλαπάτη

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

«ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ – Αλλοιωμένη Αλήθεια», του Νίκου Τουμαρά – Γράφει ο Κώστας Αποστόλου

«ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ – Αλλοιωμένη Αλήθεια», του Νίκου Τουμαρά – Γράφει ο Κώστας Αποστόλου
Εκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 458
Τιμή: 16 €

Ένας νέος συγγραφέας εισέρχεται στον κόσμο του βιβλίου με ένα μυθιστορηματικό αριστούργημα! Όσο καιρό το διάβαζα κατάλαβα πως δεν ήθελα να το τελειώσω γρήγορα, καθώς έτσι το απολάμβανα περισσότερο και, με αφορμή στοιχεία του βιβλίου, σκεφτόμουν έντονα τη δική μου ζωή, τα λάθη και τις παρορμήσεις μου. Είναι μια συναρπαστική ιστορία από δύο νεαρούς πρωταγωνιστές, τον Πέτρο και τον Ιάσονα, ένα άριστο δείγμα λογοτεχνίας μυστηρίου με πολλή αγωνία, δράση και απίστευτες ανατροπές.
Μέσα στο βιβλίο ο συγγραφέας ασχολείται με τόσα κοινωνικά θέματα, με έντονη διάθεση ψυχογράφησης ακόμα και των πιο κρυφών συναισθημάτων των ηρώων που καταφέρνει να μας ταυτίσει με μια ιστορία, ένα "σχέδιο αλλαγής ρόλων", όπως αναφέρει, που αρχικά μοιάζει κομμάτι της φαντασίας και τελικά γίνεται πραγματικότητα.
Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, νέοι έφηβοι με διακριτό χαρακτήρα και παρουσιαστικό ξεσκεπάζουν μια αλήθεια που πονάει, ότι πολλές φορές δεν κοιτάμε μπροστά μας και δεν παρατηρούμε αυτό που θεωρούμε δεδομένο. Εμφανίζεται ο Ιάσονας ως Πέτρος στην οικογένεια και τους φίλους του χωρίς να υποψιαστεί κάποιος το οτιδήποτε. Ο Ιάσονας λεπτομερώς κάθεται και μελετά τον Πέτρο και τη «φυσιογνωμία» του. Με επιτυχία γίνεται ένας άλλος άνθρωπος που δεν μοιάζει κατ' ανάγκην σε όλα τα σημεία, αντιγράφοντας τον Πέτρο και παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν άλλο έφηβο.
Αλήθεια, πώς θα αισθανόμασταν εμείς, θα καταλαβαίναμε τη διαφορά; Κανείς δεν διακρίνει τη διαφορά, δεν καταλαβαίνει πως ένας άγνωστος βρίσκεται μπροστά τους, ένα άτομο της οικογένειας αλλάζει με το ψεύτικο προσωπείο ενός άλλου, αλλά τίποτα δεν μαρτυρά κάτι διαφορετικό από την συνηθισμένη εικόνα του κεντρικού πρωταγωνιστή. Και όλες αυτές οι αλλαγές εξυπηρετούν τους σκοπούς των δύο ηρώων, δύο παιδιών αποξενωμένων αλλά με την ψευδαίσθηση της κανονικότητας και της ομαλότητας στη ζωή τους. Ένα νέος κόσμος, μια νέα πραγματικότητα ξεκινάει, μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες για ένα έγκλημα που έγινε, αλλά ο Πέτρος ως παρατηρητής νιώθει εσωτερικά μεγάλο μερίδιο προσωπικών ευθυνών.
Η πλοκή του βιβλίου είναι κλιμακωτή και από ένα σημείο και μετά γίνεται πραγματικά καταιγιστική! Τόσα θέματα μπορείς να συζητήσεις ως αφορμές από αυτό το βιβλίο, άλλωστε αυτή είναι η πραγματική μαγεία ενός καλού μυθιστορήματος, η "τροφή για σκέψη" μετά το τέλος της ανάγνωσης.
Το ταλέντο του συγγραφέα, ενός διακριτού συγγραφέα, ξεχειλίζει! Το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα, τώρα στην αρχή όποιος το διαβάζει νιώθει πραγματικά τυχερός που ανακάλυψε ένα τόσο καλό βιβλίο από έναν τόσο ταλαντούχο νέο, μόλις είκοσι τριών ετών. Ελπίζω να κίνησα την περιέργειά σας για να το διαβάσετε. Πολλά συγχαρητήρια!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Είναι έφηβος, φαινομενικά ο Πέτρος ζει κανονικά. Ωστόσο τους έχει ξεγελάσει. Με τη βοήθεια του Ιάσονα υλοποιείται το σχέδιο. Οικογένεια, σχολείο, φίλοι είναι ανυποψίαστοι. Στο πρόσωπο του Ιάσονα αντικρίζουν τον Πέτρο. Παριστάνει κάποιον µε τον οποίο δεν υπάρχει εμφανής ομοιότητα, τα καταφέρνουν. Ζει τη ζωή του Πέτρου σε κάθε της μορφή, αφοσιώνεται εκεί, παρατώντας τη δική του πορεία. Και όλα αυτά για την ανακάλυψη της αλήθειας. Για ένα έγκλημα για το οποίο νιώθει υπεύθυνος. Αγαπά, αλλά εκδηλώνεται βίαια. Πονά και ο ίδιος, πληρώνει το τίμημα. Αντλώντας τις ιστορίες από την πραγματικότητα, ξεδιπλώνονται πολλαπλά γεγονότα, μυστήρια και πρόσωπα. Στο τέλος θα μάθει, αλλά δεν θα μπορέσει να διακρίνει τον ένα και μοναδικό υπαίτιο!

Βρείτε το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://iwrite.gr/bookstore/fisiognomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου