Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ», της Μαρίας Καραγιάννη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ», της Μαρίας Καραγιάννη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 400
Τιμή: 14,94 €

          Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να γνωρίζεις το πρότερο συγγραφικό έργο ενός συγγραφέα ή να έχεις συστάσεις για κάποιο πόνημά του από άλλους αναγνώστες, ώστε να πειστείς να διαβάσεις ένα συγκεκριμένο βιβλίο του το οποίο θα έρθει στα χέρια σου. Απλά κοιτάζεις το εξώφυλλο θαυμάζοντας την λιτότητα και την υποβλητική ατμόσφαιρα που αυτό αποπνέει, διαβάζεις την υπόθεση στο οπισθόφυλλο για να "εισέλθεις" κάπως στο πνεύμα και την πλοκή του βιβλίου και αφήνεσαι στο νέο, πολλά υποσχόμενο, αναγνωστικό σου ταξίδι. Στην περίπτωση του τελευταίου βιβλίου της κ. Καραγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο «Το Σπίτι Των Γλάρων», μου συνέβη αυτό ακριβώς και, ειλικρινά, απόλαυσα κάθε στιγμή αυτής της αλησμόνητης, ξεχωριστής αναγνωστικής εμπειρίας.   
Ένα μυθιστόρημα με πολλά γνωστά ή άγνωστα στοιχεία της σχετικά σύγχρονης ιταλικής πραγματικότητας, από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά, συνδυασμένα άψογα με μία ευρηματική μυθοπλασία ντυμένη με την αίγλη και τον ρομαντισμό παλαιότερων εποχών. Με έντονα στοιχεία σασπένς, μυστηρίου, καταιγιστικής περιπέτειας και γνήσιου αστυνομικού "χαρακτήρα", το δεύτερο μόλις μυθιστόρημα της χαρισματικής συγγραφέως μας ταξιδεύει στην Ρώμη προ μίας εικοσαετίας και κάτι και μας αιχμαλωτίζει στις σελίδες του από την πρώτη έως την τελευταία! Ο ξεναγός μας σε αυτή την μοναδική περιπλάνηση είναι ο μπλοκαρισμένος από έμπνευση συγγραφέας Αντρέ Κολιάν, που έως τότε δέχεται αδιαμαρτύρητα την μοίρα του αποτυχημένου λογοτέχνη, ο οποίος στερείται του απαιτούμενου συγγραφικού οίστρου ώστε να συγγράψει εκείνο το βιβλίο το οποίο θα του χαρίσει μια αξιοζήλευτη θέση στο συγγραφικό πάνθεον και στην αιωνιότητα των Γραμμάτων. Το τέλμα της συγγραφικής του πορείας, αλλά και ολόκληρης της έως τότε ανούσιας ζωής του, θα έρθει να ταράξει μία ιδιόχειρη επιστολή και μια πρόσκληση τυπωμένη σε περγαμηνή, μέσα σε έναν φάκελο σφραγισμένο με βουλοκέρι από την άγνωστή του θαυμάστρια και φανατική αναγνώστρια τού, ομολογουμένως, αποτυχημένου έργου του, Λουκία Ρόσα, η οποία τον προσκαλεί να επισκεφτεί την γκαλερί Ντόρια Παμφίλι και να αναζητήσει το έκθεμα Νο: 33…  
Ο Αντρέ, αφού αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη λογική και την περιέργεια για την τόσο ασυνήθιστη αυτή πρωτοβουλία μιας παντελώς άγνωστής του γυναίκας, αποφασίζει να ρισκάρει μία επίσκεψη στην εν λόγω γκαλερί ώστε να δει ο ίδιος περί τίνος πρόκειται. Ο πίνακας που θα αντικρίσει με το περίεργο, συμβολικό όνομα καθώς και η καλλιτέχνιδα που τον φιλοτέχνησε θα γίνουν η αφορμή για να "ταξιδέψει" ο συγγραφέας στο μακρινό παρελθόν του, σε αναμνήσεις τόσο τρυφερές αλλά και τόσο επώδυνες ταυτόχρονα, που θα τον ταρακουνήσουν συθέμελα και θα τον "ανασύρουν" από το μακροχρόνιο τέλμα και την στείρα έμπνευσή του. Συνοδοιπόρος και συμπαραστάτρια σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια του συγγραφέα να βρει τα ίχνη που οδηγούν στην αποκάλυψη παλαιών, καλά κρυμμένων μυστικών, δολοπλοκιών, συνωμοσιών, πλεκτανών, τρομοκρατίας και αδίστακτων, στυγερών εγκλημάτων, θα είναι η πρώην σύντροφός του, αστυνόμος Νόρα Τερεντίνο. Μαζί θα ξεκινήσουν μία δύσκολη και με πολλά εμπόδια έρευνα προσπαθώντας να βρουν την σύνδεση του πίνακα της Βερόνικα Πολάκ και της πρώτης πλατωνικής αγάπης του Αντρέ, της Εμμέλια Σόρντι, μοναχοκόρης ενός από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους της μεταπολεμικής Ιταλίας.  
Μέσα από τις σελίδες του έξοχου αυτού μυθιστορήματος θα γνωρίσουμε τις σαθρές και βρώμικες βάσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν οικονομικοί και πολιτικοί κολοσσοί των τελευταίων δεκαετιών στην Ιταλία, θα δούμε πως η εξουσία και η δύναμη είναι συχνά συνυφασμένες και απόλυτα εξαρτημένες από την συνθηκολόγηση με πολύ "σκοτεινά" συμφέροντα και οργανώσεις που δρουν μυστικά και έχουν απλωμένα τα πλοκάμια τους παντού, όπως η επικίνδυνη Μασονία, θα διαπιστώσουμε ότι στον βωμό του χρήματος, της εξουσίας και των αρρωστημένων παθών μπορούν να θυσιαστούν οι αγνότερες των προθέσεων αλλά και τα πιο αθώα και ανυποψίαστα θύματα, ενώ θα συνειδητοποιήσουμε πως όσο και αν πασχίζει μια κοινωνία και ένα κατεστημένο να κρύψει τις ραδιουργίες, τις συνωμοσίες και τις πλεκτάνες που το κρατάνε καλά αγκιστρωμένο στα πόστα της εξουσίας, στο τέλος, η "δυσωδία" όλων αυτών των εγκλημάτων θα βρει τον τρόπο να φτάσει στις ευαίσθητες, ορθάνοιχτες "μύτες" που θα ενοχληθούν, που δεν θα σκύψουν το κεφάλι και θα απαιτήσουν δικαιοσύνη και δικαίωση για κάθε διαπραχθείσα αδικία. «Το Σπίτι Των Γλάρων» είναι ένα από εκείνα τα εξαιρετικά μυθιστορήματα που καθηλώνει τον αναγνώστη, τον συγκινεί, τον αναγκάζει να συμπάσχει με τους ήρωες σε κάθε πάθημα και κάθε αγωνία τους και, τέλος, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση καθώς η ανάγνωσή του τελείωσε απογοητευτικά… γρήγορα! Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην συγγραφέα και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια καταιγιστική ιστορία μυστηρίου όπου η διαφθορά, η βία και η κατάχρηση εξουσίας συγκρούονται με την έμπνευση και τον παντοτινό έρωτα

Μια παράξενη πρόσκληση σε μια γκαλερί οδηγεί έναν συγγραφέα στα χνάρια της Εμμέλια, του νεανικού του έρωτα, και τότε θα πέσει στα χέρια του ένα σημείωμά της:
Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979.

Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε... εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων... Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη. Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.

Αυτοκτονία ή δολοφονία; Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μία αστυνόμος αναζητούν την απάντηση.

Με σαγηνευτική γραφή η χαρισματική συγγραφέας πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου