Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

«ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΕΜΟΝΙΕΣ», της Nadia Marks – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΕΜΟΝΙΕΣ», της Nadia Marks – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 352
Τιμή: 13,95 €

          Υπάρχει, αλήθεια, σε μια ερωτική σχέση το "για πάντα μαζί"; Μπορεί ένας γάμος να είναι τόσο απόλυτα ταιριαστός, "ανέφελος" και ευτυχισμένος, ώστε να διαρκέσει για πάντα χωρίς ποτέ να κλυδωνιστεί; Είναι πράγματι όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και οι πιο οικείοι μας, αυτό ακριβώς που μας παρουσιάζουν χωρίς να κρύβουν κανένα ανομολόγητο μυστικό, καμία κρυφή ιστορία, ή μήπως εμείς βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα και να τους κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με όσα βλέπουμε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή; Και αν όλα όσα ξέραμε για τους δικούς μας ανθρώπους αποδειχθούν αποσπασματικά, ανακριβή και ψεύτικα ή εσκεμμένα καλυμμένα, θα έχουμε το θάρρος να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα και να τους αποδεχτούμε όπως πραγματικά είναι, αφού ούτε κι εμείς είμαστε τέλειοι; Το νέο εξαιρετικό μυθιστόρημα «Ανάμεσα Στις Λεμονιές», το πρώτο της Nadia Marks από τις αγαπημένες εκδόσεις Κλειδάριθμος, επιχειρεί να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον καθένα από εμάς.
Με μία ευρηματική μυθοπλασία η συγγραφέας μάς ταξιδεύει από την βροχερή και, συνήθως, συννεφιασμένη και ψυχρή Αγγλία σε ένα ηλιόλουστο και θερμό, μικρό ελληνικό νησί του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος και, από εκεί, στην σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη Νάπολη του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ηρωίδα μας η Άννα, με καταγωγή από εκείνο το μικρό ελληνικό νησί και με την καλλιτεχνική φύση της ζωγράφου, ζει με τον άντρα της Μαξ και τα δύο παιδιά της, την Κλόι και τον Άλεξ, στην Αγγλία. Η ζωή της, αν εξαιρέσεις τον πρόωρο θάνατο της Ιταλίδας μητέρας της, Ροζάρια, έχει υπάρξει πολύ καλή μαζί της. Είναι ακόμα ερωτευμένη με τον άντρα της, έχει δύο αξιολάτρευτα παιδιά στην εφηβεία και τον αγαπημένο πατέρα της, ο οποίος μένει επίσης στο Λονδίνο, και οι μόνες της έγνοιες είναι οι συνηθισμένες, καθημερινές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Μέχρι που ο λατρεμένος της Μαξ παθαίνει ξαφνικά ένα έμφραγμα, το οποίο αλλάζει άρδην την αρμονία και την ηρεμία στον μικρόκοσμο της Άννας. Ο άντρας της το θεωρεί μία αδικαιολόγητη αποτυχία στην κατά τα άλλα τέλεια ζωή του και θέλοντας να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του και την επάνοδό του στον κόσμο των υγιών και καλοδιατηρημένων μεσηλίκων, συνάπτει εξωσυζυγική σχέση με μία συνάδελφό του, επίσης ακαδημαϊκό. Φτάνει δε στο σημείο να ζητήσει από την Άννα να χωρίσουν κι εκείνη, μην έχοντας έως τότε υποψιαστεί κάτι, θεωρεί πως κατέρρευσε ολόκληρο το σύμπαν της. Η πρόταση του πατέρα της να τον συνοδέψει κατά την επιστροφή του για διακοπές στην γενέτειρά του έρχεται σαν "από μηχανής θεός" για την απογοητευμένη Άννα, που δέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη να επιστρέψει μαζί με τον πατέρα της στο μέρος όπου έχει περάσει όλα τα καλοκαίρια της ανέμελης παιδικής και εφηβικής ζωής της. Οι διακοπές αυτές, όμως, θα ανατρέψουν ακόμα περισσότερο τον ήδη κλυδωνισμένο κόσμο της ηρωίδας μας, καθώς θα ανακαλύψει ανομολόγητα μυστικά για την οικογένειά της και το παρελθόν του πατέρα της και θα βιώσει τον κεραυνοβόλο έρωτα με έναν άγνωστο, όπως δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσε.
Η συγγραφέας Nadia Marks μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από τις σελίδες του εξαιρετικού αυτού πρώτου μυθιστορήματός της, όπου περιπλανιόμαστε μαζί με την "μπερδεμένη" Άννα στις ομορφιές της νησιώτικης Ελλάδας του παρόντος αλλά και στις τραγικές μέρες που βίωσαν οι άνθρωποι του νησιού της κατά την Κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέπει, μέσα από τα παλιά κιτρινισμένα γράμματα που ανακαλύπτει στο μπαούλο της αγαπημένης της θείας Ουρανίας, έναν τραγικό και καταδικασμένο έρωτα δύο νέων παιδιών από αυτούς που στιγματίζουν για πάντα τους ανθρώπους και σφραγίζουν την μοίρα τους. Συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να αγαπήσουν δυνατά και αληθινά περισσότερους από έναν ανθρώπους, χωρίς να προδίδουν στην ουσία κανέναν από αυτούς, αφού η αγάπη όταν δίνεται απλόχερα και ειλικρινά πολλαπλασιάζεται. Καταλαβαίνει ότι κάποιες φορές οι συνθήκες, οι κοινωνικές και θρησκευτικές προσταγές μπορεί να αδικήσουν μια μεγάλη αγάπη ως "απαγορευμένη" και κατακριτέα, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει ποτέ τέτοιου είδους αγάπη. Μαθαίνει επτασφράγιστα, παλιά μυστικά για την ιστορία της Ναπολιτάνας μητέρας της και βεβαιώνεται πως, κάποιες φορές, για να επικρατήσει το δίκαιο πρέπει να διαπράξουμε κάποιες μικρότερες αλλά απαραίτητες αδικίες. Τέλος, μαθαίνει ότι η ελληνική γλώσσα με τις τέσσερις λέξεις της που εκφράζουν την αγάπη σε κάθε της μορφή, όπως η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία και η στοργή, μπορεί να είναι τόσο πλούσια και μοναδική ώστε να δημιουργήσει άτυπα και μία πέμπτη λέξη που να περιγράφει την αγάπη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ατόμου! Το μυθιστόρημα «Ανάμεσα Στις Λεμονιές» είναι ένα υπέροχο βιβλίο, τρυφερό, ταξιδιάρικο, διαχρονικό και νοσταλγικό, το οποίο θα μείνει στην μνήμη σας ανεξίτηλο σαν ένα φωτεινό, ζεστό και μυρωμένο, καλοκαιρινό απομεσήμερο μέσα σε έναν κήπο γεμάτο λεμονιές! Διαβάστε το, Φίλοι μου!   

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία για τον έρωτα και την αγάπη με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου
Η Άννα πίστευε ότι θα ζούσε με τον Μαξ για πάντα. Έτσι, όταν ο γάμος της κλονίζεται, όλος της ο κόσμος καταρρέει. Θέλοντας να μείνει για λίγο μόνη, δέχεται την πρόταση του πατέρα της ν’ αφήσει την Αγγλία και να περάσει μαζί του το καλοκαίρι στο μικρό νησί του Αιγαίου απ’ όπου κατάγεται.
Εκεί, όμως, θ’ ανακαλύψει τυχαία κάποια παλιά γράμματα της θείας της που θα φέρουν στο φως έναν χείμαρρο οικογενειακών μυστικών, καλά κρυμμένων για πάνω από εξήντα χρόνια, και θ’ αποκαλύψουν μια συνταρακτική ιστορία που ξεκινάει από την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα και καταλήγει στη Νάπολη με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανάμεσα στις λεμονιές, ανάμεσα στους ήχους, τα χρώματα και τον εκτυφλωτικό ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού, η Άννα θα μάθει πράγματα για την οικογένειά της που αγνοούσε. Πράγματα που θα τη λυτρώσουν από το παρελθόν και θα την κάνουν να δει το παρόν και το μέλλον με άλλα μάτια…
Στο πρώτο μυθιστόρημά της η Νάντια Μαρκς αφηγείται με γλαφυρότητα και ζωντάνια μια συγκινητική ιστορία που θα σας μαγέψει.»  

Η Νάντια Μαρκς (με πατρώνυμο Κιτρομηλίδη, από το κιτρόμηλο, δηλαδή το νεράντζι ή «πικρό λεμόνι») γεννήθηκε στην Κύπρο αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο. Πρώην διευθύντρια δημιουργικού και βοηθός αρχισυντάκτη σε κορυφαία γυναικεία περιοδικά της Μεγάλης Βρετανίας, έχει πλέον αφοσιωθεί στη συγγραφή. Είναι μητέρα δύο αγοριών και ζει στο Βόρειο Λονδίνο με τον σύντροφό της Μάικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου