Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΕΣ», της Κατερίνας Τσεμπερλίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΕΣ», της Κατερίνας Τσεμπερλίδου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη
Σελίδες: 468
Τιμή με έκπτωση: 13,41€  

          Ενώ το όνομα της αγαπητής Κατερίνας Τσεμπερλίδου μου ήταν πασίγνωστο από προηγούμενα έργα της, κατά μία "διαβολική" σύμπτωση δεν είχε τύχει ποτέ έως τώρα να διαβάσω κάποιο από αυτά. Έπρεπε, καταπώς φαίνεται, να έρθει η σωστή στιγμή, το "πλήρωμα του χρόνου", ώστε να φτάσει στα χέρια μου το πιο πρόσφατο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη με τίτλο «Οι Ελληνίδες Είναι Θεές». Πραγματικά "θεϊκός" τίτλος, αν αναλογιστούμε πόσο πολύ μας εξυψώνει εμάς τις Ελληνίδες, απλά και μόνο διαβάζοντάς τον. Η πλειονότητα των Ελλήνων έχει γαλουχηθεί με την Ελληνική μυθολογία, άρα γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις θεές των αρχαίων προγόνων μας, για τη σχέση τους με τους άρρενες της γενιάς τους, με τους κοινούς θνητούς, αλλά κυρίως για τα καπρίτσια και τους θυμούς τους. Θυμηθείτε το περίφημο «Μήλον Της Έριδος», όπου ενεπλάκησαν οι τρεις από τις σημαντικότερες θεές μας και αναλογιστείτε που κατέληξε το γινάτι και η ωραιοπάθειά τους: σε έναν Τρωικό Πόλεμο που έμελλε να μείνει στην Ιστορία! Απλά και μόνο διαβάζοντας τον τίτλο-λογοπαίγνιο που εμπνεύστηκε η συγγραφέας για το νέο της βιβλίο –σίγουρα κάποια Μούσα θα έβαλε το χεράκι της, δεν μπορεί– καταλαβαίνουμε ότι διαβάζοντάς το θα περάσουμε υπέροχα και θα ψυχαγωγηθούμε. Όμως, η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μας προσφέρει πολλά περισσότερα μέσα από αυτό το πρωτότυπο σε σύλληψη και θέμα μυθιστόρημά της: ένα πνευματώδες, χιουμοριστικό, καυστικό και επίκαιρο βιβλίο που συνδυάζει ιδανικά την μυθολογία μας με την μυθοπλασία και την επισήμανση των κυριοτέρων προτερημάτων, αλλά και ελαττωμάτων, των σύγχρονων Ελληνίδων, οι οποίες τελικά μοιάζουν πολύ περισσότερο στις αρχαίες, θεϊκής προέλευσης, προγόνους τους από όσο μπορούν να διανοηθούν.
          Η Αθηνά, η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Ήρα, η Δήμητρα, η Εστία αλλά και η Μούσα Κλειώ (γιατί αν δεν παινέψουμε το "σπίτι" μας θα πέσει να μας πλακώσει!) μας ξεναγούν στο σύμπαν που περικλείει την πληθωρική, ασύγκριτη ιδιοσυγκρασία των Ελληνίδων, καθώς μόνο ένα σύμπαν θα μπορούσε να χωρέσει όλα τα ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά μας. Κάθε μία θεά έχει τα δικά της ξεχωριστά γνωρίσματα, τις δικές της αρετές για τις οποίες έχει δικαιωματικά κερδίσει την αθανασία στη συνείδησή μας, αλλά και τις αδυναμίες της που της προσδίδουν μία πιο ανθρώπινη, και γι’ αυτό πιο προσιτή σε εμάς τους κοινούς θνητούς, υπόσταση. Αν, λοιπόν, παρατηρήσουμε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, θα βρούμε πάμπολλες ομοιότητες και εφαρμογές τους στην σημερινή σύγχρονη Ελληνίδα. Κάποιες από εμάς είναι πλασμένες για το σπίτι και την οικογένεια, άλλες είναι ταγμένες στην καριέρα και την επαγγελματική τους εξέλιξη και καταξίωση καλλιεργώντας συνεχώς το πνεύμα τους και αδιαφορώντας λίγο ή περισσότερο για την δημιουργία οικογένειας, ενώ άλλες είναι αφόρητα ωραιοπαθείς και νομίζουν πως δεν υπάρχει ούτε ένας αντιπρόσωπος του αντίπαλου φύλου που να μην "σωριάζεται" έκθαμβος από την αδιαμφισβήτητη γοητεία τους. Υπάρχουν, όμως, και εκείνες οι Ελληνίδες που είναι γεννημένες για να στέκονται στο πλάι του συζύγου τους ό,τι κι αν έχουν τραβήξει από εκείνον, φροντίζοντας να του ανταποδίδουν τα ίσα για κάθε του στραβοπάτημα, ή εκείνες που δεν διστάζουν να ακολουθήσουν τα παιδιά τους αγόγγυστα ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου μένοντας μαζί τους για ένα διάστημα και επιστρέφοντας ξανά στην βάση τους, ενώ τέλος υπάρχουν και οι "οικολόγες", αυτές που λατρεύουν την μητέρα Φύση και προσπαθούν με κάθε μέσο να την προστατέψουν από τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος.
          Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου στήνει μία ευρηματική μυθοπλασία στο μυθιστόρημά της «Οι Ελληνίδες Είναι Θεές», συνδυάζοντας με μαεστρία την ενδιαφέρουσα και σύγχρονη πλοκή με την αρχαία μυθολογία μας, αλλά και μία σε βάθος σκιαγράφηση της ψυχολογίας της γυναίκας. Ο ελληνοαμερικανός Γκρεγκ, επισκέπτεται την χώρα της καταγωγής του για να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο επαγγελματικό του σχέδιο αλλά και για να γνωρίσει τις ρίζες του, όμως καταφέρνει να γνωρίσει πολλά περισσότερα: την σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα στις κύριες εκφάνσεις της, την απαράμιλλη Ελληνική φιλοξενία, την αγάπη για την οικογένεια, την πίστη σε όσους αγαπάμε και, τέλος, τον πραγματικό έρωτα όπως πρέπει να είναι, απόλυτος και σαρωτικός. Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το νέο της βιβλίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ερωτική ιστορία του σήμερα που αναδεικνύει τις ομοιότητες ανάμεσα στις θεές της Μυθολογίας και τις σημερινές Ελληνίδες. Ο Γκρεγκ, ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, έρχεται στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στις Ελληνίδες. Η Αθηνά, νεαρή δικηγόρος που έχει γράψει μια εργασία με τίτλο Οι Ελληνίδες είναι Θεές, αναλαμβάνει να τον φέρει σε επαφή με γυναίκες, που θα μιλήσουν στον φακό του. Η Αθηνά είναι όμορφη, δυναμική, σύγχρονη «θεά», που όμως, κρύβει ένα μυστικό. Όσο πιο πολύ τη γνωρίζει ο Γκρεγκ, τόσο τη θαυμάζει και αρχίζει να την ερωτεύεται. Όμως, πίσω στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μια αρραβωνιαστικιά που τον περιμένει. Μέσα από την εργασία της Αθηνάς, ανακαλύπτουμε πως οι Ελληνίδες εξακολουθούν να έχουν ακόμα και σήμερα, χαρακτηριστικά όμοια με τις έξι θεές του Ολύμπου. Στο βιβλίο αυτό, η Κατερίνα Τσεμπερλίδου καταθέτει την ανάγκη της να τιμήσει της Ελληνίδες του σήμερα. Να τις ενθαρρύνει, να τις δοξάσει και να τους ανεβάσει το ηθικό. Να τις βοηθήσει να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους, περήφανες και με αυτοπεποίθηση. Να εκτιμούν την αξία τους και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, αναγνωρίζοντας τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους, που τις κάνει αυτές που είναι: θεές χωρίς να είναι οι τέλειες γυναίκες! Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με τις εξής ενότητες: • Πώς να είσαι αυθεντική Ελληνίδα θεά (με συμβουλές και προτάσεις) • Για θεϊκές γεύσεις (με τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν την ελληνική διατροφή) • Η οικοδέσποινα θεά (με προτάσεις για κάθε περίσταση) • Οι συνταγές της θεάς (με τις πιο κλασικές-παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας)»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου