Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

«ΑΣΚΙΜ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΑΠΗ», της Μαρίας Κωνσταντούρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΣΚΙΜ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΑΠΗ», της Μαρίας Κωνσταντούρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 576
Τιμή με έκπτωση: 14,40€

          Είναι πάντοτε υπέροχο να "ταξιδεύεις" σε τόπους διαφορετικούς από αυτούς που βιώνεις στην καθημερινότητά σου, μέσα από ένα καλογραμμένο βιβλίο. Όταν, όμως, αυτά τα νοερά ταξίδια του νου πραγματοποιούνται σε τόπους από τους οποίους κατάγεσαι, έστω και κατά το ήμισυ, και τους οποίους θεωρείς πατρίδα σου, τότε πρόκειται πραγματικά για μία αλησμόνητη αναγνωστική εμπειρία! Το νέο, συναρπαστικό μυθιστόρημα της εξαίρετης Μαρίας Κωνσταντούρου διαδραματίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατά το ήμισυ πατρίδα μου, την πανέμορφη Λέσβο. Η γνωστή, ξεχωριστή και αγαπημένη γραφή της συγγραφέως, που με αυτό το νέο της πόνημα αριθμεί πλέον στο ενεργητικό της τα δέκα μυθιστορήματα, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις φυσικά, καθώς έχει δώσει τα συγγραφικά της διαπιστευτήρια εδώ και αρκετά χρόνια. Το γεγονός, όμως, πως η συγγραφέας κατορθώνει να ζωντανέψει και να αναπαραστήσει μνήμες, εικόνες, αρώματα, τοπικές διαλέκτους, ήθη και έθιμα αλλά και την ίδια την ιστορία ενός ολόκληρου νησιού το οποίο δεν αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα της, καθιστά το νέο της έργο ακόμα πιο αξιοθαύμαστο.
          Το μυθιστόρημα «Ασκίμ Θα Πει Αγάπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα αποτελεί ένα βιβλίο εντυπωσιακό, πρωτότυπο, καθηλωτικό και συγκινητικό, καθώς το κύριο και αδιαμφισβήτητο θέμα του, το οποίο κυριαρχεί σε όλη την έκτασή του, είναι αυτό ακριβώς που προοιωνίζει ο τίτλος του: η Αγάπη. Η αγάπη η απόλυτη, η σαρωτική, η αθώα και ανιδιοτελής, η αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο συμφέρον, τη λογική και το συναίσθημα και, τέλος, η αγάπη η τόσο δυνατή και διαχρονική που μπορεί να διαφεντεύσει ακόμα και αυτόν τον θάνατο. Η συγγραφέας μέσα από μια ευφάνταστη και συναρπαστική πλοκή μας αποδεικνύει πως συχνά για να βρούμε την πραγματική αγάπη στη ζωή μας και για να την κρατήσουμε κοντά μας δε χρειάζονται μαγικά "φίλτρα" και "μαγγανείες". Αρκεί να το πιστέψουμε βαθιά μέσα μας και τότε όχι μόνο θα βρούμε την ιδανική για εμάς αγάπη που δε θα τη χάσουμε ποτέ αλλά πιθανότατα θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε και όλα όσα ονειρευόμαστε. Η ιστορία που εμπνεύστηκε η κ. Κωνσταντούρου, πέρα από το μαγευτικό, συναρπαστικό ταξίδι που μας προσφέρει, μας αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία πως όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα πιθανό να συμβούν.
          Η περιπλάνησή μας ξεκινά από την πάντα συναρπαστική και μυστηριώδη Κωνσταντινούπολη του σήμερα, την ένδοξη Πόλη των προγόνων μας. Παρακολουθούμε τη στιχομυθία ενός ετοιμοθάνατου πατέρα και του αγαπημένου γιού του στην έπαυλη Τσερκέζ. Ο πατέρας, βρισκόμενος ένα μόλις βήμα πριν από το αιώνιο ταξίδι χωρίς γυρισμό, ορκίζει τον γιο του να βρει ένα παλαιό οικογενειακό κειμήλιο, του οποίου τα ίχνη χάνονται στο μακρινό παρελθόν. Πρόκειται για ένα αντικείμενο πολύ ξεχωριστό με ιδιότητες μοναδικές, για την ύπαρξη του οποίου έμαθαν πολύ πρόσφατα κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες. Ο Ιλχάν Τσερκέζ παραδίδει πριν πεθάνει τη σκυτάλη της αναζήτησης αυτού του χαμένου θησαυρού στον απορημένο γιο του, ο οποίος του υπόσχεται πως θα κάνει τα πάντα για να περιέλθει το συγκεκριμένο αντικείμενο στα χέρια της οικογένειάς τους. Ακόμα και αν οι αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες κάνουν την αποστολή αυτή να μοιάζει αδύνατη, όταν υπάρχουν άφθονα χρήματα και οι κατάλληλες διασυνδέσεις, όλα είναι εφικτά.
          Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο πανέμορφο νησί της Λέσβου και, συγκεκριμένα, στο μικρό ορεινό χωριό Βατούσα. Μία ρακένδυτη και καμπουριασμένη από τα χρόνια και τις κακουχίες ζητιάνα, η επονομαζόμενη "Μάγισσα", μαζεύει όποια ελεημοσύνη είχαν τη φιλανθρωπία να της δώσουν οι συγχωριανοί της και επιστρέφει στο σχεδόν ετοιμόρροπο, εγκαταλειμμένο αρχοντικό, όπου έχει βρει καταφύγιο εδώ και χρόνια, χωρίς κανείς από τους κατοίκους του μικρού χωριού να διανοηθεί να της ζητήσει να το εγκαταλείψει. Η αλλόκοτη αυτή γυναίκα δεν ανταλλάσσει κουβέντα με κανέναν, ούτε επιτρέπει σε κανέναν να εισβάλλει στο προσωπικό της χώρο, παρά μόνο στη νεαρή Κρινάνθη. Ο διορισμός μιας νέας δασκάλας στο μικρό διθέσιο σχολείο του χωριού θα φέρει νέα πνοή στους κατοίκους, ενώ οι λίγοι νέοι άνθρωποι που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βατούσας θα δεχτούν τη νεοφερμένη Έλλη ως ισότιμή τους, χωρίς να την ξεχωρίζουν από τους άλλους ντόπιους. Ο ερχομός ενός άλλου νέου ανθρώπου, του συγγραφέα Δημήτρη, ο οποίος ψάχνει να βρει την έμπνευση για το πρώτο του συγγραφικό πόνημα στο ήσυχο, γραφικό χωριό τους, θα "ταράξει" και άλλο τα νερά της ηρεμίας και των παγιωμένων συνηθειών των ντόπιων. Νέες, δυνατές φιλίες θα αναπτυχθούν, απρόσμενοι έρωτες θα εμφανιστούν και θα οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις τους πολυπληθείς ήρωές μας. Μαζί με εκείνους και την αναζήτηση της αλήθειας για την ύπαρξη ή μη ενός θρύλου του χωριού, ο οποίος έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατούμενη Λέσβο του τέλους του 19ου αιώνα, θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν για να "ζήσουμε" από κοντά τα πρόσωπα που ενέπνευσαν τον μύθο. Ένας έρωτας απαγορευμένος, κατακριτέος αλλά απόλυτα σαρωτικός, θα γίνει η αιτία για να πεθάνει ένας αθώος άνθρωπος. Η οδύνη και ο ανείπωτος πόνος όσων έμειναν πίσω θα προκαλέσουν τη Μοίρα ζητώντας δικαίωση και λύτρωση κι εκείνη θα "στιγματίσει" ένα απρόσμενο μικρό κομμάτι της Φύσης, δικαιώνοντας τρόπον τινά τον αδικημένο.
          Η συγγραφέας υφαίνει με αριστουργηματικό τρόπο μια ιστορία ευφάνταστη και πρωτότυπη, συνδέοντας εμπνευσμένα το μακρινό παρελθόν με το σύγχρονο παρόν. Πρόσωπα, καταστάσεις, πάθη, μίση, έρωτες, μυστικά, ψέματα και εγκλήματα αναμειγνύονται με αριστοτεχνικό τρόπο, ώστε κάθε φορά να μας αποκαλύπτεται ένα μικρό μόνο κομμάτι ενός πολυσύνθετου, εντυπωσιακού "παζλ". Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει το τέλος αλλά και τη διαδρομή ως εκεί που θα ακολουθήσουν οι ήρωές μας. Η Έλλη, ο Όμηρος, η Κρινάνθη, ο Δημήτρης, η Μάγισσα, γιαγιά Αμερσούδα, η Τζίνα, ο Ιγνάτης, η Ειρήνη, η Ραλλού, ο Ζαμίρ, η Νιχάλ, ο Μπαχούμ αλλά και αμέτρητοι ακόμα ολοζώντανοι χαρακτήρες θα μας παρασύρουν σε ένα εκπληκτικό γαϊτανάκι, αυτό της ζωής τους. Ζωή που σε άλλους χαρίζεται απλόχερα προσφέροντάς τους όλα όσα έχουν ονειρευτεί μα στερώντας τους το πιο βασικό, την ανθρωπιά τους. Ζωή που σε άλλους χαρίζει την αγάπη και την ανθρωπιά οδηγώντας τους να ανακαλύψουν αυτό που τόσοι ανά τους αιώνες έχουν υμνήσει, όμως δεν τους επιτρέπει να το χαρούν για πολύ. Και τέλος, ζωή που προσφέρει σε κάποιους τη δυσεύρετη και πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσουν για τα λάθη του παρελθόντος και να βρουν την αληθινή αγάπη! Οφείλω πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το νέο της βιβλίο «Ασκίμ Θα Πει Αγάπη», ένα υπέροχο μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Φτιάχνεις στο μυαλό σου ένα σκηνικό, μια φανταστική πραγματικότητα που θέλεις οπωσδήποτε να ζήσεις. Έπειτα παρακαλάς με όλη τη δύναμη της ψυχής σου να γίνει το θαύμα και να υλοποιηθεί η ευχή σου. Κι έρχεται αυτή η μέρα. Όμως αυτά που ονειρευόσουν δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους. Χρειάζονται έναν διάκοσμο για να αναδειχθούν. Αλλά εσύ ξέχασες να οραματιστείς αυτόν τον διάκοσμο. Έτσι το όνειρό σου χάνει τη μαγεία του...
Η Έλλη, ο Δημήτρης, η Κρινάνθη, η Έσμα, ο Όμηρος...
Όλοι τους αποφασισμένοι να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Όλοι χαμένοι σε ένα άνισο παιχνίδι με τη ζωή, έχοντας ερήμην τους συμπαίκτη τον θάνατο. Κι εκεί κοντά τους να ακούγεται ψιθυριστή η φωνή της αγάπης. Στοιχειωμένη από μια προδοσία που δεν ξεχάστηκε ποτέ... Από μια Δευτέρα που αρνήθηκε να έρθει... Από αίμα που ποτέ δεν στέγνωσε... Και ο ψίθυρος γίνεται κραυγή. Όμως και πάλι, λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να ακούσουν το μαγικό κάλεσμά της. Λίγοι θα καταλάβουν πως... Ασκίμ θα πει αγάπη!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου