Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

«ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», του Παναγιώτη Σιδηρόπουλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», του Παναγιώτη Σιδηρόπουλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: ΣΔ
Σελίδες: 320
Τιμή: 5,72€

Το αξιόλογο έργο του αγαπητού συγγραφέα Παναγιώτη Σιδηρόπουλου το γνώρισα μέσα από το πρώτο του βιβλίο της «Τριλογίας Των Αγγέλων», το αξέχαστο «Φύλακας Άγγελος», ένα μυθιστόρημα φαντασίας πραγματικά επικών διαστάσεων. Ήμουν ειλικρινά ενθουσιασμένη καθώς ανακάλυψα έναν συγγραφέα χαρισματικό, εμπνευσμένο, με γραφή μεστή αλλά λιτή και φαντασία αστείρευτη. Το μεγαλύτερο προτέρημά του για μένα δεν είναι μόνο το γεγονός πως οι εμπνεύσεις του είναι εντυπωσιακές και πρωτότυπες, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Άλλωστε, στη λογοτεχνία φαντασίας υπάρχει εξ’ ορισμού άπλετος χώρος για το παράξενο, το διαφορετικό, το ασυνήθιστο και το ρεαλιστικά "ανύπαρκτο". Αυτό που ειλικρινά με εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι μπορεί να συνδέσει με ευρηματικό τρόπο το φανταστικό στοιχείο με το πραγματικό, ώστε το "απίθανο" να μοιάζει απόλυτα "πιθανό" και επιπλέον να οδηγήσει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του, λογικά συμπεράσματα και να θέσει τη σκέψη του σε εγρήγορση.  
Οι άγγελοι είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο θέμα του Παναγιώτη, όπως και αμέτρητων άλλων ανθρώπων, όπως και δικό μου. Μπορεί ορισμένοι να αμφισβητούν την ύπαρξή τους, όμως οι περισσότερες θρησκείες του κόσμου, αν όχι όλες, τους αναγνωρίζουν και τους αποδέχονται, σχεδόν πάντοτε με τα ίδια χαρακτηριστικά. Με δεδομένη και αναμφισβήτητη λοιπόν την ύπαρξη των αγγέλων, ο συγγραφέας, με το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις ΣΔ με τίτλο «Αδέσποτες Ιστορίες», μας προσφέρει μια συλλογή διηγημάτων πραγματικά εξαιρετική και "δυσεύρετη". Τη χαρακτηρίζω έτσι γιατί είναι πράγματι δυσεύρετο και σπάνιο γεγονός ένα καλογραμμένο βιβλίο να αποτελεί ταυτόχρονα "τροφή για σκέψη" και "βάλσαμο για την ψυχή". Γιατί οι «Αδέσποτες Ιστορίες» αυτό ακριβώς κάνουν: μας ψυχαγωγούν με τον καλύτερο τρόπο, μας αναγκάζουν να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις δυστυχίες των ηρώων και να ταυτιστούμε μαζί τους, αφού πιθανότατα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρόμοιες αν όχι ίδιες εμπειρίες, και ταυτόχρονα μας ανοίγει έναν φωτεινό δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούν όλα να λυθούν και να νιώσουμε κι εμείς και οι ήρωες την πολυπόθητη λύτρωση και αγαλλίαση που όλοι αναζητούμε.
Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται σε αυτό το βιβλίο του ο συγγραφέας είναι πολλά και διαφορετικά, καθώς πρόκειται για τριάντα διηγήματα βασισμένα σε αληθινά γεγονότα, σε ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή, στις οποίες όμως συναντούμε κάποια κοινά στοιχεία: την αγάπη σε κάθε της μορφή, την πίστη στον Θεό και στους αγγέλους του και τη φυσική ροπή του ανθρώπου προς το καλό, όταν φυσικά αυτός μένει ανεπηρέαστος. Διότι εννοείται πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ύπαρξη των αιωνίων αντιπάλων των αγγέλων, εκείνων που ακολουθούν πιστά τον πρώην ομορφότερο των Αρχαγγέλων, τον Εωσφόρο. Οι δαίμονες αντιμάχονται αιώνια τους αγγέλους και το έργο τους με στόχο να κερδίσουν όσες περισσότερες ανθρώπινες ψυχές μπορούν και αυτή η αδιάκοπη σφοδρή διαμάχη τους απεικονίζεται και εδώ με γλαφυρότητα, παραστατικότητα, ενίοτε και με χιούμορ, μέσα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες του Παναγιώτη.
Με δεδομένο, λοιπόν, πως υπάρχουν δυνάμεις που αγνοούμε και οντότητες που μας περιβάλλουν συνεχώς, τις οποίες συνήθως αδυνατούμε να αντιληφθούμε, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τριάντα ολοκληρωμένες ιστορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες. Κάποιες, όμως, συνδέονται με απρόσμενο τρόπο και ολοκληρώνονται, προσφέροντας και στη δική μας ψυχή την ολοκλήρωση και τη δικαίωση. Θα διαβάσουμε για ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά με συνέπεια προς τη δουλειά τους, προς την οικογένειά τους, προς τους συνανθρώπους τους, χωρίς να το κάνουν για αντάλλαγμα ή με απώτερο σκοπό. Το κάνουν απλά γιατί αυτοί αισθάνονται ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο, κάτι που οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν. Θα διαβάσουμε για ανθρώπους που αν και νομίζουν πως ζουν μια γεμάτη, αξιοζήλευτη ζωή με πολλές επιτυχίες και αναγνωρίσεις στην ουσία είναι κενοί και μόνοι, αφήνοντας την πολύτιμη και σύντομη ζωή τους να φεύγει ανεκμετάλλευτη μέσα από τα χέρια τους, με αποτέλεσμα να μην το συνειδητοποιούν παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Θα διαβάσουμε, επίσης, για ζευγάρια που ενώ ξεκίνησαν την κοινή ζωή τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις και γνώρισαν την απόλυτη ευτυχία, αφέθηκαν και μαράζωσαν, έτσι ώστε να μην αναγνωρίζουν πλέον ο ένας τον άλλο και να βρίσκονται σε απόγνωση. Θα διαβάσουμε για οικογένειες αγαπημένες και δεμένες με αιώνιους δεσμούς μεταξύ τους, που δεν είναι ικανός ούτε ο θάνατος να τους σπάσει. Θα διαβάσουμε για γλυκύτατα τετράποδα που, αν και δεν έχουν ανθρώπινη μιλιά, έχουν την έκτη αίσθηση που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με τους αγγέλους και να εκφράζουν όλα όσα εμείς δε θα μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ, μόνο ίσως να τα διαισθανθούμε. Θα μπορούσα να ξοδέψω ώρες για να περιγράψω κάποια από όλα αυτά τα πολυποίκιλα στοιχεία που συνθέτουν τις «Αδέσποτες Ιστορίες», αλλά θεωρώ σωστότερο πως πρέπει κανείς να κάνει ο ίδιος αυτό το συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι, ώστε να νιώσει τη μαγεία της συνύπαρξης του ανθρώπινου με το θείο, να βιώσει τις αγωνίες, τις δυστυχίες, τις χαρές και τις ευλογίες που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά και που ίσως τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει πως ο καθένας έχει τον δικό του αόρατο προστάτη. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό συγγραφέα και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Οι "Αδέσποτες Ιστορίες" είναι πραγματικές ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινή ζωή. Ιστορίες που ειπώθηκαν από φίλους και γνωστούς αναζητώντας την λύση … που πολλές φορές ήταν μπροστά τους. Παραποιημένες και τροποποιημένες έτσι που να μην στοχεύουν κανέναν, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να μας δώσουν αυτό το κάτι που πάντα αναζητάμε και δεν μπορούμε να το δούμε.

Με λίγη μόνο φαντασία θα μπορούσαμε να καταλάβουμε και να δούμε τις ιστορίες να εξελίσσονται όπως πραγματικά έγιναν, μπροστά στα μάτια μας...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου