Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

«ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 464
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

          Η Ελένη Γαληνού με έχει κερδίσει ως συγγραφέας από το πρώτο κιόλας συγγραφικό της δείγμα και έκτοτε την ακολουθώ πιστά γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να με απογοητεύσει. Το γεγονός πως το νέο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «Μυστική Διαθήκη» αφορά, μεταξύ άλλων, και την ιστορία της περίφημης Δούκισσας της Πλακεντίας, μου κέντρισε στο μέγιστο το ενδιαφέρον και με παρότρυνε να ξεκινήσω την ανάγνωσή του άμεσα. Πώς θα μπορούσα φυσικά να πράξω αλλιώς όταν, από την εφηβεία μου κιόλας, είχα ξεκινήσει να επισκέπτομαι το μέγαρο της Πλακεντίας στην Πεντέλη κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς, για να παρακολουθώ κυρίως μουσικές συναυλίες που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής μου; Όταν είχα ακούσματα από το οικογενειακό μου περιβάλλον για τις δικές τους περιπλανήσεις στα δωμάτια και τα υπόγεια του αρχοντικού Καστέλου της Ροδοδάφνης, όταν εκείνοι ήταν παιδιά πριν από μισό σχεδόν αιώνα; Η Δούκισσα της Πλακεντίας ή κατά κόσμον Σοφία ντε Μαρμπουά Λεμπρέν ήταν μια μορφή για την οποία είχα ξαναδιαβάσει και είχα δει κάποιες ταινίες, όμως τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για το αριστουργηματικό μυθιστόρημα της κ. Γαληνού το οποίο ξαναζωντάνεψε όχι μόνο την ιστορία και τη ζωή αυτής της εμβληματικής όσο και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας μιας αλλοτινής εποχής, αλλά και όλη τη μυστική πραγματικότητα για έναν άγνωστο –αλλά απολύτως υπαρκτό έως και τις μέρες μας– υπόγειο κόσμο που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας.
          Η «Μυστική Διαθήκη» είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα με σφιχτοδεμένη και καθηλωτική πλοκή που κινείται σε δύο επίπεδα, στο παρελθόν του 19ου αιώνα και τη ζωή της τραγικής Δούκισσας και στο παρόν της σύγχρονης εποχής και την έως πρότινος ήρεμη και συνηθισμένη ζωή μιας νέας γυναίκας, της Ελίζας. Η συγγραφέας μάς ξετυλίγει αριστοτεχνικά ένα μπερδεμένο «κουβάρι» με γεγονότα, μυστικά, συνωμοσίες, ανατριχιαστικές και μακάβριες λεπτομέρειες, λαβυρίνθους από υπόγειες σήραγγες της άγνωστης Αθήνας και μία κρυφή διαθήκη που περνά από γενιά σε γενιά με πλήρη μυστικότητα. Μια ιστορία η οποία ξεκινά από την εποχή που η Γαλλίδα αριστοκράτισσα πρωτοήρθε στην Ελλάδα με τη μονάκριβη κόρη της Ελίζα-Καρολίνα και αγάπησε παθιασμένα τον τόπο, τους ανθρώπους, τη φύση και τον ανεπανάληπτο πολιτισμό της χώρας μας. Η Μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η ιστορική αυτή προσωπικότητα να δεθεί άρρηκτα με τον τόπο μας και να αφήσει εδώ την τελευταία της πνοή, βασανισμένη από τα απανωτά χτυπήματα του πεπρωμένου της και έχοντας ζήσει μια ζωή τόσο μεγαλειώδη και ονειρεμένη όσο και τραγική και δυστυχισμένη. Μια ζωή που μοιάζει με παραμύθι, αλλά που ουσιαστικά είναι η απόλυτη αλήθεια. Η συγγραφέας, μέσα από μια αξιοπρόσεκτη και ενδελεχή έρευνα, φέρνει στο φως γεγονότα από τη ζωή της Δούκισσας που αγνοούσαμε, σχέσεις της τόσο με επιφανείς ανθρώπους της εποχής της όσο και με «σκιώδεις» μορφές, όπως οι λήσταρχοι που λυμαίνονταν τότε τα περίχωρα της Αττικής, αλλά και τον σπουδαίο ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στην κοινωνία της Αθήνας, η οποία εκείνα τα χρόνια προσπαθούσε να ορθοποδήσει «παραπαίοντας» ανάμεσα στις σκοτεινές και πρόσφατες ακόμα μνήμες της Τουρκοκρατίας και τις αισιόδοξες προοπτικές που «υποσχόταν» το μέλλον μιας ελεύθερης χώρας.
          Στον αντίποδα αυτής της ιστορίας του παρελθόντος, παρακολουθούμε τη ζωή της νεαρής Ελίζας, η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε τίποτα το ασυνήθιστο. Η κοπέλα είχε τη μητέρα και τη γιαγιά της, μια δουλειά εκπαιδευτικού που τη γέμιζε και κάποιες χλιαρές ερωτικές σχέσεις που δεν της είχαν αφήσει κάποια αλησμόνητη ανάμνηση. Ξαφνικά, όμως, όλα ανατρέπονται στην καλά τακτοποιημένη ζωή της Ελίζας, καθώς θα σκοτωθεί αιφνίδια η μητέρα της σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Με έναν πατέρα μονίμως εξαφανισμένο και δύστροπο και με μία γιαγιά υπέργηρη, η κοπέλα αναγκάζεται να επωμιστεί όλη αυτή την τραγωδία και τις συνέπειές της μόνη της, έχοντας ως μοναδικό αποκούμπι την επιστήθια φίλη και συνάδελφό της Κωνσταντίνα. Η Ελίζα απρόσμενα θα ανακαλύψει ορισμένα κειμήλια και κάποιες επιστολές μιας Γαλλίδας αριστοκράτισσας από το 19ο αιώνα, μαζί με κάποιους ακατανόητους χάρτες, όλα καλά κρυμμένα μέσα σε μια κρύπτη στο σπίτι της μητέρας της. Τα πάντα αποκτούν νέο νόημα για την ηρωίδα μας, η οποία αρχίζει να ανακαλύπτει, όχι μόνο μια απίστευτα ενδιαφέρουσα ιστορία από το παρελθόν και τη σχέση που αυτή έχει με την οικογένειά της, αλλά και τον αναπάντεχο σαρωτικό έρωτα στο πρόσωπο ενός γοητευτικού αγνώστου.  
          Με αφορμή ένα ιστορικό πρόσωπο για το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και πολλά, με πραγματικά στοιχεία, ιστορικές καταγραφές και γοητευτικούς αστικούς θρύλους, η Ελένη Γαληνού δημιουργεί ένα εκπληκτικό μυθιστορηματικό «μωσαϊκό» πάνω στο οποίο δρουν οι ολοζώντανοι ήρωές της. Η φαντασία «δένει» με τα πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και αληθινά, άγνωστα έως τώρα δεδομένα μάς παρασύρουν σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αναγνωστικά ταξίδια. Η «Μυστική Διαθήκη» είναι ένα μυθιστόρημα από αυτά που θα θυμάστε για πολύ καιρό, καθώς συνδυάζει με μαεστρία την περιπέτεια με την Ιστορία, το σασπένς και το μυστήριο με τον έρωτα, τη φαντασία και την υποβλητική ατμόσφαιρα με την απτή πραγματικότητα και τις θεωρίες συνωμοσίας. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το νέο, εξαιρετικό πόνημά της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα παλιό κόσμημα, επιστολές μιας Γαλλίδας αριστοκράτισσας του 19ου αιώνα και ένα κουτί με περίεργους χάρτες... Μια μυστηριώδης αναζήτηση θα φέρει την Ελίζα και την Κωνσταντίνα αντιμέτωπες με μια ιστορική προσωπικότητα.

Η μοίρα, σε μια σπάνια έμπνευσή της, οδηγεί τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια κι ο έρωτας υφαίνει τους δικούς του δεσμούς, μιλώντας μια γλώσσα που μόνο εκείνος γνωρίζει.

Η Ελίζα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της, ανακαλύπτει σε μια κρύπτη του σπιτιού της ένα παλιό κόσμημα, επιστολές μιας Γαλλίδας αριστοκράτισσας του 19ου αιώνα και ένα κουτί με περίεργους χάρτες.
Η Ελίζα και η Κωνσταντίνα ξεκινούν μια μυστηριώδη αναζήτηση, που τις φέρνει αντιμέτωπες με ιστορικά πρόσωπα, πραγματικά στοιχεία και αλλόκοτους αστικούς θρύλους. Ίντριγκες, γρίφοι, αινιγματικά κτίρια της πρωτεύουσας, εκκλησίες με μυστικά περάσματα κι ένας λαβύρινθος από σήραγγες της υπόγειας Αθήνας ξανοίγεται μπροστά τους.
Κι όσο το κουβάρι ξετυλίγεται, το μυστήριο και ο κίνδυνος για την Ελίζα βαθαίνουν. Μια ανεξήγητη σχέση συνδέει την οικογένειά της με τη Δούκισσα της Πλακεντίας κι ένα μυστικό αιώνων απειλείται...
Μόνο η γιαγιά Ελίζα γνωρίζει την ανατρεπτική αλήθεια, όμως…
Τι κρύβει η Μυστική Διαθήκη που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί;

Ένα μυθιστόρημα όπου φαντασία, ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά στοιχεία συναντιούνται αναπάντεχα στο ίδιο σταυροδρόμι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου