Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

«Η ΜΠΡΙΤ ΜΑΡΙ ΗΤΑΝ ΕΔΩ», του Fredrik Backman – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΜΠΡΙΤ ΜΑΡΙ ΗΤΑΝ ΕΔΩ», του Fredrik Backman – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 424
Τιμή: 15€

          Ο Fredrik Backman με κέρδισε από το πρώτο του κιόλας βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε από τις αγαπημένες εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη». Παρόλο που με πρώτη ματιά η γραφή του μοιάζει να είναι πολύ απλή και απέρριτη, σαν να διαβάζει κανείς το γραπτό ενός εφήβου, τα νοήματα και τα μηνύματα που περνάει στους αναγνώστες είναι αναρίθμητα και πανανθρώπινα. Χρειάζεται, αλήθεια, μια γραφή περίτεχνη και εξεζητημένη για να περιγράψεις την ουσία της ανθρώπινης φύσης, τα συναισθήματα και την πραγματικότητα όλων εκείνων που μας περιβάλλουν ή αρκεί μια γραφή μεστή, ωμή και ειλικρινής που δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και ενάντια σε πολλούς απαιτητικούς και μονίμως ανικανοποίητους κριτικούς ανά τον κόσμο που επικεντρώνονται περισσότερο στη γλώσσα παρά στα νοήματα, θεωρώ πως η λογοτεχνία δε χρειάζεται πάντοτε την περίτεχνη και καλλωπισμένη γραφή για να δικαιολογήσει την ταυτότητά της. Αρκεί να είναι αληθινή, άμεση, να μην προσποιείται και να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη. Αυτό το καταφέρνει και με το παραπάνω ο συγγραφέας και χαίρομαι που οι συγκεκριμένες εκδόσεις δίνουν την ευκαιρία σε τέτοια αναγνώσματα να βρουν τον δρόμο τους προς το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Το νέο μυθιστόρημα του Backman με τίτλο «Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, αντάξιο του πολυαγαπημένου προηγούμενού του, το οποίο καθηλώνει τον αναγνώστη με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και τον παρασύρει στις ημέρες και τα έργα της εξηντατριάχρονης ηρωίδας του, η οποία αποφασίζει να ξεκινήσει ξανά τη ζωή της, ακόμα και σ’ αυτήν την ηλικία που άλλοι έχουν προ πολλού παραιτηθεί. Ακολουθούμε κατά πόδας, λοιπόν, την Μπριτ-Μαρί από τη στιγμή που εκείνη παίρνει τη γενναία απόφαση να αφήσει τον άντρα με τον οποίο πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της, αφού αισθάνεται ότι πλέον ασφυκτιά· δεν αντέχει άλλο τη συνύπαρξή της μαζί του, από τη στιγμή που εκείνος έχει ήδη βρει την αντικαταστάτριά της στο πρόσωπο μιας άλλης, νεότερης γυναίκας κι εκείνη απλά αποτελεί το τρίτο κι ανεπιθύμητο μέλος της μπερδεμένης σχέσης τους. Απευθύνεται σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας για να βρει μια δουλειά στην οποία να μπορέσει να επενδύσει τον άπλετο χρόνο που έχει για ξόδεμα, αλλά και να κερδίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα που να της επιτρέπει να ζήσει μόνη της. Τα προσόντα της, όμως, δεν τη βοηθούν καθώς η ηλικία της είναι ήδη αρκετά απαγορευτική, ενώ δεν έχει κάποιο πτυχίο που να μπορεί να της εξασφαλίσει κάτι καλύτερο. Έτσι, καταλήγει σε ένα χωριό-κουκίδα στον χάρτη της Σουηδίας, το Μποργ, όπου –όπως παρατηρεί και η ίδια μόλις φτάνει εκεί– οι πινακίδες «Πωλείται» είναι περισσότερες από τα οικήματα που κατοικούνται.
Η υποχόνδρια ηρωίδα μας –που καθαρίζει αυτόματα με το θαυματουργό της, αναντικατάστατο Φαξίν οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή της, είναι δεν είναι βρώμικο– καταλήγει εκεί ως καθαρίστρια του Κέντρου Ψυχαγωγίας Νέων, μία από τις ελάχιστες εγκαταστάσεις που δεν έχει ακόμα κλείσει το Κράτος στο συγκεκριμένο χωριό-φάντασμα. Η πρώτη επαφή με τους νέους, που υποτίθεται ότι ψυχαγωγούνται στο κέντρο αυτό, θα γίνει όταν εκείνοι –παίζοντας ποδόσφαιρο στο πάρκινγκ του κτιρίου– θα ρίξουν μία άστοχη αλλά δυνατή μπαλιά στο κεφάλι της. Από εκεί κι έπειτα αρχίζει η περιπέτεια της Μπριτ-Μαρί, η οποία δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα είχε ζήσει έως τώρα. Εκείνη που για τα πάντα γράφει λίστες, τις οποίες εννοεί πάντα να τηρεί ευλαβικά, αναγκάζεται να τις αγνοεί επιδεικτικά, καθώς όσα συμβαίνουν εκτός λίστας είναι πολύ περισσότερα από όσα υπάρχουν εντός αυτής. Παρά το γεγονός ότι αντιπαθεί με όλο της το είναι το ποδόσφαιρο, καταλήγει προπονήτρια της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας εφήβων. Ενώ δεν μπορεί να φανταστεί ποτέ τον εαυτό της να έρχεται σε στενή επαφή με ζώα, αφού αυτά είναι φορείς αναρίθμητων μικροβίων, βρίσκει τον εαυτό της να ανυπομονεί για την καθημερινή επίσκεψη ενός αρουραίου, τον οποίο τραπεζώνει κανονικότατα με πιάτο, μαχαιροπίρουνο και χαρτοπετσέτα, ανυπομονώντας να πιάσει μαζί του κουβέντα, έστω κι αν μιλάει μόνο εκείνη.
Το μυθιστόρημα «Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ» είναι ένα τρυφερό, συγκινητικό, αστείο και πάνω απ’ όλα αληθινό βιβλίο που πραγματεύεται την ανθρώπινη ψυχή σε βάθος και άσχετα από το σάρκινο περίβλημά της –αφού αυτή δεν το βάζει κάτω όσα χρόνια κι αν περάσουν–, την ανάγκη για αγάπη, φιλία και αποδοχή –αφού αυτά είναι που ψάχνουμε όλοι μας τελικά από τους συνανθρώπους μας–, και την ελπίδα που δε θα έπρεπε να χάνει κανείς μας, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε –αφού αυτή είναι που θα μας ωθήσει να παλέψουμε, να ξανασηκωθούμε και να σταθούμε εκ νέου στα πόδια μας ό,τι κι αν μας έχει συμβεί–, διεκδικώντας όλα εκείνα που δικαιούμαστε στη ζωή. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«NEW YORK TIMES BESTSELLER
ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΙ ΣΕ 40 ΓΛΩΣΣΕΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ BESTSELLER
«Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη»

Η Μπριτ-Μαρί δεν αντέχει την ακαταστασία –ακόμη και ένα συρτάρι με ανακατεμένα μαχαιροπίρουνα μπορεί να την αποσυντονίσει εντελώς. Επίσης ξυπνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα και τρώει το φαγητό της ακριβώς όταν πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

Δεν είναι επιθετική –κάθε άλλο. Απλώς μερικές φορές οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις της και τις θεωρούν κακόβουλη κριτική.

Στα εξήντα τρία της όμως η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως έχει υποστεί αρκετά. Αποφασίζει ύστερα από σαράντα χρόνια να διαλύσει τον γάμο της, να παρατήσει το σπιτικό της και να βρει δουλειά στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί: στο Μποργ, ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Η Μπριτ-Μαρί, που σιχαίνεται το ποδόσφαιρο, γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα. Εκείνη, που σιχαίνεται τους θορύβους και τη βρωμιά, ζει πλέον σε έναν χώρο γεμάτο φωνακλάδικα παιδιά, πατάει σε λασπωμένα πατώματα και συγκατοικεί (κυριολεκτικά) με έναν αρουραίο.

Και όμως σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως γίνεται κάθε μέρα και πιο χρήσιμη στους γύρω της. Της συμβαίνει μάλιστα και κάτι ακόμη πιο απρόσμενο: τη φλερτάρει ένας φιλικός και ευπαρουσίαστος αστυνομικός!

Μια αστεία και εμψυχωτική ιστορία για την αγάπη, για τις δεύτερες ευκαιρίες και για τις σχέσεις που δημιουργούνται εκεί που δεν το περιμένεις, αποκαλύπτοντας ποιος πραγματικά είσαι και πόσα μπορείς να πετύχεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου