Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

«ΕΥΤΥΧΙΑ ΘΑ ΠΕΙ…», της Μαρίας Τζιρίτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΕΥΤΥΧΙΑ ΘΑ ΠΕΙ…», της Μαρίας Τζιρίτα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 448
Τιμή: 14,94€

          Ο σοφός λαός μας συνηθίζει να λέει τις εξής ρήσεις: «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», καθώς και το ακόλουθο: «εκεί που είσαι ήμουνα κι εκεί που είμαι θα ’ρθεις». Αποφθέγματα απόλυτα αληθινά, αφού έχουν βγει μέσα από αναρίθμητα χρόνια ζωής και εμπειρίας. Έχουμε σκεφτεί ποτέ πώς θα ζούσαμε τη ζωή μας, πώς θα ταξινομούσαμε τις προτεραιότητές μας και πόσο περισσότερο θα εκτιμούσαμε το ανεκτίμητο δώρο της ζωής που μας έχει δοθεί, εάν γνωρίζαμε με ακρίβεια πότε θα εγκαταλείψουμε τον μάταιο τούτο κόσμο; Έχοντας πλήρη επίγνωση πως κάποια μέρα θα γεράσουμε –και θα χάσουμε πολλές από τις ικανότητές μας τις οποίες θεωρούμε δεδομένες και παντοτινές– και αν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ευθύς εξαρχής όλα εκείνα τα οποία μαθαίνουμε εκ των υστέρων με το πέρασμα του χρόνου, μήπως θα κάναμε πολλά πράγματα εντελώς διαφορετικά; Μήπως η θεώρηση της ίδιας της ζωής μας θα ήταν διαφορετική, εάν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε απόλυτα το πόσο πεπερασμένη είναι αυτή; Η εξαίρετη Μαρία Τζιρίτα έρχεται με το νέο, καθηλωτικό μυθιστόρημά της, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο «Ευτυχία Θα Πει…», να μας απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να καθοδηγήσει τη σκέψη μας προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να «δούμε» τη ζωή και τις ομορφιές της μέσα από τα πεπειραμένα μάτια ορισμένων εκπροσώπων της τρίτης ηλικίας.
          Είναι γεγονός πως για όλους, ή τουλάχιστον τους πιο τυχερούς από εμάς, τα χρόνια περνούν σαν νεράκι. Από την παιδική μας ηλικία μέχρι την ωριμότητα και το κατώφλι του γήρατος, αν και κυριολεκτικά μεσολαβούν πολλές δεκαετίες, στην ουσία νιώθουμε σαν να έχουμε απλώς ανοιγοκλείσει τα μάτια μας κάμποσες φορές. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η καρδιά μας δε γερνάει ποτέ και η ψυχή μας νιώθει πάντα νέα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πόσο πιο τυχεροί θα ήμασταν εάν μπορούσαμε να έχουμε το προνόμιο της νέας ηλικίας συνδυασμένης με τη σοφία και την πείρα που φέρνει το πέρασμα του χρόνου… Όσο κι αν αυτό φαίνεται αδύνατο, η Μαρία Τζιρίτα μάς δείχνει τον τρόπο να το επιτύχουμε. Αρκεί να αφουγκραστούμε προσεχτικά όσα έχουν να μας πουν οι μεγαλύτεροί μας, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι μας που εξακολουθούν να νιώθουν νέοι και ακμαίοι, έστω και αν το κορμί τους έχει αρχίσει να γερνά. Οι επιθυμίες, ο έρωτας, η φιλία, το χιούμορ και η διάθεση για ζωή παραμένουν πάντα αναλλοίωτα και άφθαρτα από τον πανδαμάτορα χρόνο.
          Η ιστορία μας ξεκινά από τη Βίλα Ευτυχία, ένα πολυτελές οίκημα το οποίο λειτουργεί ως ένας πολύ επιλεκτικός οίκος ευγηρίας. Οι φιλοξενούμενοί του είναι επτά ηλικιωμένοι άνθρωποι, τρεις άντρες και τέσσερις γυναίκες, ενώ βρίσκεται στην πανέμορφη εξοχή της Μεσσηνίας μέσα σε ένα τεράστιο κτήμα. Το κτίσμα αυτό θα μπορούσε να συναγωνιστεί το πιο ακριβό ξενοδοχείο, αφού διαθέτει πολλά δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο το καθένα, τεράστιο κήπο, πισίνα και ασφαλή περίφραξη που κρατάει έξω όλα τα αδιάκριτα βλέμματα. Η ιδιοκτήτρια της βίλας αυτής, η Ευτυχία η οποία έχει δώσει και το όνομά της στον οίκο, αποφασίζει να προσλάβει μόνιμο γιατρό, ο οποίος θα μένει εκεί νυχθημερόν ώστε να νιώθουν όλοι οι ένοικοι πιο ασφαλείς, καθώς η περιοχή όπου βρίσκονται είναι αρκετά απομακρυσμένη, σε περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη ιατρικής φύσης. Μετά από προσεχτική διαλογή, η Ευτυχία επιλέγει για τη θέση τη νεαρή γιατρό Μελίνα Γκρέι. Τα προσόντα της Ελληνοαμερικανίδας γιατρού φαίνονται εξαιρετικά, ενώ η απόφασή της να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, όπου ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, για να μείνει εσώκλειστη σε έναν οίκο ευγηρίας στην επαρχία, έστω και πολυτελείας, φαίνεται αρκετά ριψοκινδυνευμένη. Η νεαρή Μελίνα όμως επιθυμεί να ξεφύγει από πολλά που «στοιχειώνουν» το παρελθόν της και δεν της επιτρέπουν να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της. Τα φαντάσματα και οι ερινύες της προηγούμενης ζωής της στην Αμερική την κυνηγούν ανελέητα και δεν την αφήνουν να χαρεί και να απολαύσει το παρόν. Η άκαιρη απώλεια των γονιών της και η απουσία ακόμα και των ελάχιστων αγαπημένων προσώπων της, είναι καταλυτικές συνθήκες για την επιλογή αυτής της εξαιρετικής ευκαιρίας που της παρουσιάζεται, ώστε να απομακρυνθεί από όλους και όλα, να κρυφτεί από τους διώκτες της και να προσπαθήσει να κάνει ένα καινούργιο και πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.
          Έχοντας πολύ μικρές προσδοκίες για το τι την περιμένει στη Βίλα Ευτυχία, η νεαρή γιατρός ξεκινάει τη δοκιμαστική περίοδο στη συγκεκριμένη θέση, χωρίς να μπορεί να διανοηθεί όλα όσα την περιμένουν. Οι ένοικοι στην πλειοψηφία τους δείχνουν ενθουσιασμένοι με τη γιατρίνα τους και εκπλήσσουν διαρκώς τη Μελίνα, καθώς δεν είναι καθόλου αυτό που η ίδια φανταζόταν. Ανακαλύπτει τα μυστικά της ζωής του καθένα τους, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα πως οι άνθρωποι μπορεί να γερνούν αλλά τα πάθη, οι έρωτές τους, η διάθεση για ζωή και νέες εμπειρίες, η δίψα για συντροφικότητα, αποδοχή και αγάπη κάθε μορφής, καθώς και η ακόρεστη επιθυμία για όνειρα –έστω κι αν αυτά αφορούν μονάχα στην επόμενη μέρα– δε σταματούν ούτε καθορίζονται από τα ηλικιακά όρια. Ταυτόχρονα, η νεαρή γιατρίνα ανακαλύπτει στοιχεία και μυστικά του δικού της παρελθόντος, τα οποία φωτίζουν όλες τις σκοτεινές πτυχές της έως τότε ζωής της και της δίνουν την ευκαιρία να λυτρωθεί, να εξιλεωθεί και να αναπτερώσει τις ελπίδες της για την αναζήτηση της δικής της πολύτιμης ευτυχίας.
          Η χαρισματική Μαρία Τζιρίτα μέσα από το νέο, συναρπαστικό μυθιστόρημά της καταπιάνεται με αμέριστη τρυφερότητα και στοργή με μια ηλικιακή κατηγορία ανθρώπων ιδιαίτερα παραμελημένων και παραγκωνισμένων. Οι άνθρωποι αυτοί κάποτε ήταν παιδιά, νέοι, ακμαίοι και ώριμοι άνθρωποι με όνειρα, στόχους, έρωτες και πάθη, τα οποία κάποιοι πέτυχαν και έζησαν σε όλη τους την ένταση και κάποιοι φοβήθηκαν, δείλιασαν και οπισθοχώρησαν αφήνοντας τα χρόνια να περάσουν ανεκμετάλλευτα. Από τις δικές τους ζωές θα έπρεπε εμείς οι νεότεροι να διδαχτούμε και να παραδειγματιστούμε, αφού η πολύτιμη ζωή μας είναι μόνο μία και δυστυχώς περνά και χάνεται απίστευτα γρήγορα. Αν είμαστε τυχεροί θα τη ζήσουμε στο μέγιστο, έτσι ώστε όταν φτάσουμε κι εμείς στην τρίτη ηλικία να αναπολούμε το παρελθόν με ικανοποίηση, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας ότι κάθε μέρα που ζούμε είναι ένα πολύτιμο δώρο που θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή. Οφείλω θερμά και ολόψυχα συγχαρητήρια στην αγαπημένη Μαρία Τζιρίτα για το αριστουργηματικό της νέο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Η Βίλα Ευτυχία φιλοξενεί επτά ηλικιωμένους ανθρώπους, τρεις άντρες και τέσσερις γυναίκες, πλούσιους και κάποτε διάσημους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι όλοι τους άκληροι.

Όταν η νεαρή γιατρός Μελίνα Γκρέι περνά την πύλη της πολυτελούς βίλας, έχοντας αναλάβει τη θέση της παθολόγου, δεν μπορεί να φανταστεί πως αυτή η απόφαση θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της. Κυνηγημένη και η ίδια από τα φαντάσματα και τα μυστικά του δικού της παρελθόντος, θεωρεί εξαιρετική την ευκαιρία που της δίνεται με αυτή τη θέση εργασίας, ώστε να κρυφτεί από όσα και όσους την καταδίωκαν. Μα μέσα σε όλα τα συγκλονιστικά που ανακαλύπτει στο σπίτι αυτό για τον εαυτό της, τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή, για πρώτη φορά συνειδητοποιεί πως ευτυχία θα πει…

Η Μαρία Τζιρίτα, αγαπημένη συγγραφέας 330.000 χιλιάδων αναγνωστών, επιστρέφει με ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα που, μέσα από τις ιστορίες επτά διαφορετικών ανθρώπων στη δύση της ζωής τους, αποκαλύπτει τι πραγματικά σημαίνει ευτυχία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου