Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

«ΠΕΡΠΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ», της Μαίρης Κόντζογλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΕΡΠΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ», της Μαίρης Κόντζογλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 648
Τιμή με έκπτωση: 13,95€

          Σε όλη την αναγνωστική μου πορεία στο πέρασμα των χρόνων, ελάχιστα είναι τα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει παραπάνω από μία φορά κι αυτά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με τον «Κόμη Μόντε Κρίστο» και την «Τζέιν Έυρ» να καταλαμβάνουν πανηγυρικά τις δύο πρώτες θέσεις. Ο λόγος είναι πως φοβάμαι ότι δε θα προλάβω να διαβάσω όλα τα βιβλία που θέλω μέσα στον πεπερασμένο χρόνο που διαθέτω, στην παρούσα ζωή μου τουλάχιστον… Το μοναδικό βιβλίο –και μάλιστα ελληνικής λογοτεχνίας– που έχω διαβάσει τρεις φορές μέσα στην τελευταία επταετία είναι το ανεπανάληπτο «Περπάτα με τον άγγελό σου» της εξαίρετης Μαίρης Κόντζογλου, που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα σε αναθεωρημένη έκδοση από τις αγαπημένες εκδόσεις Μεταίχμιο. Παρά το γεγονός ότι με περιμένουν αμέτρητα βιβλία για να «ταξιδέψω» στις σελίδες τους, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να κάνω μία ακόμα «φτερουγοθεραπεία εξ αποστάσεως» με τον λατρεμένο άγγελο Παραδεισάκη και την απολαυστική σατυρική γραφή της εξαίρετης συγγραφέως, καθώς ήμουν απόλυτα σίγουρη πως θα ένιωθα καλά για πολύ καιρό μετά. Κι όσοι αγνοείτε εντελώς τα οφέλη μιας τέτοιας «φτερουγοθεραπείας», θα σας πρότεινα να πάρετε άμεσα το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια σας και με ανοιχτό μυαλό –και ακόμα πιο ορθάνοιχτη καρδιά και χιουμοριστική διάθεση– να ξεκινήσετε το διάβασμα. Είμαι απολύτως βέβαιη πως το χαμόγελο που θα χαραχτεί στα χείλια σας θα παραμείνει εκεί για πολύ καιρό μετά την ανάγνωση του μοναδικού αυτού βιβλίου.
          Δε γνωρίζω πόσοι από εσάς πιστεύετε στην ύπαρξη των αγγέλων –ούτε πώς τους φαντάζεστε–, η συγγραφέας, όμως, έχει πλάσει έναν ολόκληρο κατάδικό της κόσμο Εκεί Πάνω, που είναι τόσο ολοζώντανος και παραστατικός ώστε να πειστεί ακόμα και ο πιο δύσπιστος ανάμεσά σας για την ύπαρξή του. Εκεί Πάνω, λοιπόν, ο Μεγάλος είναι αυτός που κάνει γενικό κουμάντο και οι άγγελοι γεννιούνται μέσα σε καταπράσινα τρυφερά λάχανα! Οι Αγγέλες είναι αυτές που τους διαπαιδαγωγούν μέχρι να αναλάβουν ο καθένας και από έναν άνθρωπο υπό την προστασία του. Στον παράδεισο υπάρχει τάξη, ιεραρχία, σεβασμός και πραότητα, ενώ ο χρόνος μετριέται εντελώς διαφορετικά απ’ ότι στη Γη. Ένας νεοφώτιστος άγγελος λοιπόν, ο Παραδεισάκης, αναλαμβάνει την πρώτη του αποστολή όταν η Μεγάλη Αγγέλα τού αναθέτει, σε μια κωμόπολη της βόρειας Ελλάδας, την προστασία της Αρετής, μιας ελληνίδας δασκάλας τόσο άχρωμης, άοσμης και αδιάφορης που αρκείται μονάχα στις μπεζ αποχρώσεις σε όλα τα υλικά και άυλα αγαπά που την περιβάλουν, από τα αισθήματά της έως τα ρούχα της. Ο Παραδεισάκης, όμως, ως αριστούχος της τάξης του και με τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό του πρωτάρη, θα επιδείξει υπερβολικό ζήλο στα καθήκοντά του, τόσο πολύ μάλιστα που –ενάντια σε κάθε κανόνα και υποσημείωση της υποσημείωσης των αγγελικών εκπαιδευτικών συγγραμμάτων– η Αρετή θα τον αντικρίσει με τα ίδια της τα μάτια μην μπορώντας να τα πιστέψει.
          Αυτή η πρώτη της συνάντηση με τον φύλακα-άγγελό της θα είναι αρκετή για να ταρακουνήσει συθέμελα την «αποκοιμισμένη» προσωπικότητά της, η οποία κρύβεται εδώ και χρόνια δειλή και φοβισμένη κάτω από τις μπεζ αποχρώσεις της συμπεριφοράς και του περιβάλλοντός της. Η Αρετή θα αφυπνιστεί ως προσωπικότητα και ως γυναίκα, θα πάψει να υπακούει στις προσταγές και τα «θέλω» που της επιβάλλουν οι άλλοι, θα ανακαλύψει πως ακόμα «περνάει η μπογιά» της ως γυναίκα και πως ποτέ δεν είναι αργά για σεξουαλικές εμπειρίες, θα αρχίσει να εξωτερικεύει τα αισθήματά της και να λέει άφοβα τη γνώμη της, ενώ θα συνειδητοποιήσει πως όλοι οι περιορισμοί στους οποίους είχε υποβάλλει τον εαυτό της βρίσκονταν μόνο μέσα στο δικό της μυαλό και πήγαζαν από τις δικές της ανασφάλειες. Από τη στιγμή που θα ανακτήσει τη χαμένη αυτοπεποίθησή της, θα διαπιστώσει πως αυτή η ζωή έχει να της προσφέρει πάρα πολλά, αρκεί να δείξει την απαραίτητη τόλμη και να τα αρπάξει.
Το «Περπάτα με τον άγγελό σου», πέρα από ένα εκπληκτικό, ξεκαρδιστικό, σατυρικό μυθιστόρημα, είναι ένα βιβλίο-οδηγός για όλους εμάς που θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη ζωή μας και που φοβόμαστε πως δεν έχουμε τη δύναμη ή τις ικανότητες να το κάνουμε. Είτε δέχεστε την ύπαρξη του φύλακα-αγγέλου είτε όχι, ένα είναι αδιαμφισβήτητο: όλοι διαθέτουμε την ψυχική δύναμη να αλλάξουμε αυτά που μας ενοχλούν, να διώξουμε αυτούς που μας απομυζούν ενέργεια και καλή διάθεση, να προσελκύσουμε ανθρώπους που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε σημαντικοί και αξιαγάπητοι και, τέλος, να αλλάξουμε τον τρόπο που μας βλέπουν όλοι γύρω μας, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Αρκεί να πιστέψουμε σ’ αυτόν, να τον αποδεχτούμε με όλες τις ατέλειές του και να πάρουμε το τιμόνι της ζωής μας στα χέρια μας. Εάν πάψουμε πλέον να επιτρέπουμε στους άλλους να μας χειραγωγούν όπως εκείνοι θέλουν και αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό που ευχαριστεί εμάς, οι αλλαγές που θα δούμε να μας συμβαίνουν θα είναι συγκλονιστικές και αναρίθμητες.
Η ηρωίδα του βιβλίου τα κατάφερε να διεκδικήσει τη ζωή που της άξιζε και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό! Φυσικά είχε βοηθό σταλμένο εξ ουρανού από τον ίδιο τον Μεγάλο, όμως ο φύλακας-άγγελός της ήταν γκαφατζής, επαναστάτης και… καλλιτεχνική φύση, ενώ συχνά δεν ακολουθούσε τη θεωρία αλλά έκανε πράξη τις δικές του ανορθόδοξες μεθόδους! Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την Αρετή είναι πολλοί και ετερόκλητοι, ο καθένας με τις δικές του αρετές, προτερήματα και ελαττώματα, αλλά όσο κι αν τους κατακρίνει κανείς στην αρχή, η συγγραφέας με εξαιρετική μαεστρία και επιχειρήματα μας πείθει να τους δούμε με άλλο μάτι. Να γνωρίσουμε σε βάθος την προσωπικότητα και τα βιώματα του καθενός και να αποφασίσουμε μόνοι μας εάν θα τους αγαπήσουμε ή θα τους μισήσουμε, εάν θα τους προσάψουμε ευθύνες ή θα τους δικαιολογήσουμε! Προσωπικά, εκτός από τον ίδιο τον φύλακα-άγγελο της Αρετής, τον Παραδεισάκη, τον οποίο θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή, τους αγάπησα και τους δικαιολόγησα όλους, ακόμα και τη Στέλλα ή την Κάκια. Πρώτον και καλύτερο, όμως, και πιο λατρεμένο μου απ’ όλους θα θεωρώ πάντοτε τον πανέξυπνο, αθυρόστομο, χαδιάρη Αζόρ, τον σκύλο της Αρετής! Το «Περπάτα με τον άγγελό σου» είναι ένα βιβλίο για το οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα του για την εξαιρετικά πρωτότυπη έμπνευσή της και τη συναρπαστική του υπόθεση, ένα μυθιστόρημα καυστικό, αλληγορικό και χιουμοριστικό που θα σας μείνει αλησμόνητο, ενώ κάθε φορά που θα το φέρνετε στο μυαλό σας, θα χαμογελάτε με νοσταλγία. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα περισσότερα όνειρα της Αρετής έχουν ακυρωθεί από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε να τα προωθήσουν. Μοναδικές χαρές στη ζωή της ο πιστός Αζόρ, οι μικροί μαθητές της και η χορωδία «Σαπφώ».
Όλα αυτά μέχρι τη στιγµή που Εκεί Πάνω, o Παραδεισάκης, ένας νεοφώτιστος άγγελος, παίρνει εντολή να αναλάβει την προστασία της. Ο άγγελος δρώντας µε υπερβάλλοντα ζήλο σύντομα γίνεται ορατός από την προστατευόμενή του και τότε, στη ζωή της, εκτός από τα τραγούδια της χορωδίας, αρχίζουν και τα παρατράγουδα. Η Αρετή αλλάζει προσωπικότητα και μαζί τα φώτα όσων την υποτίμησαν και, με αβρότητα μπουλντόζας, διεκδικεί όσα της στέρησαν.

Μια σπαρταριστή ιστορία για «ανθρώπους» και «αγγέλους», για το σεξ που κινεί τα νήματα του κόσµου, τον έρωτα σε όλες τις μορφές του και τον τρόμο που προκαλεί. Με όλες τις μορφές του.

Μια μελωδική ιστορία πλημμυρισμένη µε μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια που γίνονται η αφορμή να ανακαλυφθεί µια νέα ήπειρος: η αλήθεια του καθενός.

[απόσπασμα από το βιβλίο]:

- Με την κελεμπία θα μείνεις στην παραλία; με ρώτησε ο Αζόρ ανάμεσα σε δυο φτερνίσματα.
– Δεν είναι κελεμπία. Είναι τα ρούχα µου, είπα κοιτάζοντας το χρυσό μαγιό της δικιάς µου.
– Γιατί, η κελεμπία δεν είναι ρούχο, τι είναι, ρόφημα; γκρίνιαξε ο σκύλος, σκάβοντας με το δεξί πόδι την άμμο.
– Εννοώ ότι εμείς δεν το λέμε κελεμπία…, προσπάθησα να τον διαφωτίσω. Το λέμε χιτώνα. Ή μανδύα.
– Οκέι, πάσο. Με τον χιτώνα ή μανδύα θα μείνεις; Δεν βλέπεις την άλλη; Τα έβγαλε όλα στη φόρα…
Διαφωνούσα. Το μαγιό της Αρετής ακολουθούσε την τελευταία επιταγή της μόδας, αλλά τολμηρό, όχι, δεν θα το χαρακτήριζα.
– Ένα ένα, αγόρι µου. Ναι, θα μείνω µε τον μανδύα γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για αγγελικά μαγιό. Επίσης, το μαγιό της Αρετής µας είναι εντάξει. Όπως ένα κανονικό μαγιό, εννοώ.
– Καλά, κι εσύ έχεις χαλάσει, δεν το συζητάμε… Ρε Παραδεισάκη, µε το βρακί και το σουτιέν αυτή µόνο στον Κυριάκο έχει εμφανιστεί και στον άλλον, τον και καλά γόη, τον Μενέλαο. Τι μου λες ότι είναι εντάξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου