Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

«ΤΟ ΚΟΥΤΙ», του Γιώργου Γιώτσα – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος

«ΤΟ ΚΟΥΤΙ», του Γιώργου Γιώτσα – Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος
Εκδόσεις: Bell
Σελίδες: 272
Τιμή με έκπτωση: 11,97€

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και αν σε κάποιους φαντάζει αδιανόητο να μιλάμε ακόμα για ρατσισμό, για κάποιους άλλους το πρόβλημα του εκφοβισμού παίρνει άλλες διαστάσεις. Το «Κουτί» εκδίδεται σε μια κρίσιμη περίοδο για να υπενθυμίσει την επιτακτική ανάγκη να παραμείνουμε όλοι ίσοι για να επιβιώσουμε.
Η Ζένια είναι μια νεαρή έφηβη που βιώνει την αδιαφορία των γονιών της, την αποξένωση και τη βία ανάμεσα τους. Ερχόμενη στο καινούριο σχολείο, αισθάνεται δακτυλοδεικτούμενη εξαιτίας της καταγωγής της, πράγμα που την οδηγεί να κατακρίνεται για κάθε της επιλογή και να ζει απομονωμένη. Σύντομα θα νιώσει ότι βρίσκεται απέναντι σε όλους. Και τότε θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα. Αλλά φτιάχτηκε αυτός ο κόσμος στ’ αλήθεια για να μπορεί να τον εμπιστευτεί; Ακόμα, ένας πρόθυμος καθηγητής θα θελήσει να της συμπαρασταθεί. Θα αξίζει όμως τον κόπο; Μοναδική παρηγοριά της ηρωίδας είναι ο μικρός άρρωστος αδελφός της, στον οποίο αφοσιώνεται ολοκληρωτικά.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για όσους θέλουν να πουν κάτι και δεν λένε τίποτα, για όλα αυτά τα παιδιά που τους γυρίζουμε το βλέμμα μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικοί, χωρίς να γνωρίζουμε. Μα αλήθεια, πρέπει να γνωρίζουμε για να φερθούμε ανθρώπινα; Ο συγγραφέας μάς θυμίζει ότι ο κίνδυνος παραμονεύει στα πιο κατάλληλα σημεία και στοχεύει πάντα τους πιο αδύναμους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, καταγγέλει την αλλοτρίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων και τη στείρα συγκατοίκηση μπροστά στο αναπάντεχο.
Το «Κουτί», διαφορετικό ίσως από τα προηγούμενα του ίδιου συγγραφέα, αποτελεί ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με αποχρώσεις ψυχολογικού θρίλερ. Αφήνεται στη δική σας φαντασία να διαπιστώσετε αν επέρχεται η κάθαρση ή η δικαιοσύνη. Δεν είναι από τα βιβλία για τα οποία μπορούν να ειπωθούν πολλά, γιατί κρύβουν έναν κυκεώνα συναισθημάτων συνυφασμένο με οργή κι αγανάκτηση. Γραμμένο σε ωμή γλώσσα καταφέρνει να συγκινεί και δεν εξωραΐζει το πρόβλημα.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Εσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις…
Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη.
Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού… και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.
Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων… Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

«Ένα μυθιστόρημα που συγκλονίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ο Γιώργος Γιώτσας εξερευνά με οξυδέρκεια τα δύσβατα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας».
Νίκος Κουρμουλής, Τα Νέα

«O συγγραφέας ταξιδεύει στην “αβέβαιη θάλασσα του πιθανού” αλλά προκρίνει το απίθανο καθιστώντας μια ιστορία την ώρα που οδεύει –σε σελίδες τουλάχιστον– προς το τέλος, ξανά νέα και ανοιχτή. Προτείνει μια εναλλακτική οπτική πάνω στα θέματα της οικογένειας, της παρενόχλησης, της βίας, γνωρίζοντας, προφανώς, ότι οι ωραίες ιστορίες έχουν μέσα τους την ανατροπή και τη δύναμη να υποτάσσουν το πραγματικό στο απροσδόκητο».

Ελεωνόρα Ορφανίδου, αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος του Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου