Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

«Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ», της Μελίνας Τσαμπάνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ», της Μελίνας Τσαμπάνη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 640
Τιμή με έκπτωση: 15€
 
          Αν και είμαι βέβαιη πως οι περισσότεροι πλέον γνωρίζετε την εξαίρετη Μελίνα Τσαμπάνη από τη συγγραφή του σεναρίου της πασίγνωστης και επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Άγριες Μέλισσες», υποθέτω πως είναι λιγότερο γνωστή η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια με το μυθιστόρημα εποχής «Ο πρώτος αμέθυστος». Και όμως, είναι γεγονός πως εάν η χώρα μας ήταν μεγαλύτερη και πλουσιότερη ή το βιβλίο αυτό μπορούσε να φτάσει στα χέρια ικανών παραγωγών του Χόλιγουντ, θα είχε ήδη γίνει μια επική ταινία ή σειρά που θα είχε κάνει διάσημη τη συγγραφέα του στα πέρατα του κόσμου, και δικαίως, ιδιαίτερα τώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του έθνους μας το 1821. Όπως και να έχει, το πρώτο αυτό συγγραφικό πόνημα της κ. Τσαμπάνη είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα το οποίο, αν και πρωτοεκδόθηκε το 2015, είχα την τύχη να το διαβάσω όταν κυκλοφόρησε εκ νέου το 2019 από τις αγαπημένες εκδόσεις Ωκεανός· και γράφω «τύχη», διότι αυτή του την έκδοση την επιμελήθηκε η εξαίρετη και διακεκριμένη κ. Ελένη Κεκροπούλου, εκδότρια, μεταφράστρια, επιμελήτρια και ταλαντούχα συγγραφέας και η ίδια, με πολλά αξεπέραστα ιστορικά μυθιστορήματα στο ενεργητικό της. Πράγματι, «Ο πρώτος αμέθυστος» της κ. Τσαμπάνη είναι ένα μυθιστόρημα που περιλαμβάνει ατόφια Ιστορία για την εποχή πριν και μετά τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, αλλά και μια συγκλονιστική, πολυπρόσωπη ιστορία για μια οικογένεια καραβοκύρηδων από την Τήνο και την ταραχώδη ζωή τους.
          Βρισκόμαστε στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798, λοιπόν, όταν ο βασικός ήρωάς μας, ο Μιλτιάδης, γεννιέται έχοντας για γεννήτορές του τη Μαριγώ και τον Γιώργη Σκαρλάτο και για μεγαλύτερο αδερφό του τον Λεωνίδα. Ο μικρός Μιλτιάδης είναι ξεκάθαρο ευθύς εξαρχής πως είναι προορισμένος για μεγάλα πράγματα, αφού είναι ατίθασος, ξεροκέφαλος, ατρόμητος και παρορμητικός, σε αντίθεση με τον καλόβολο, συνετό και πειθήνιο Λεωνίδα ο οποίος, διαπιστώνοντας από νωρίς τον δυναμικό χαρακτήρα του μικρού του αδερφού, τον αφήνει να πάρει την άτυπη ηγεσία στα παιχνίδια τους με τα ξαδέρφια και τα γειτονόπουλά τους. Τα δυο παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε μια αγαπημένη οικογένεια, με έναν πατέρα που συνήθως λείπει σε ταξίδια με τα καράβια της οικογενειακής επιχείρησης, κάνοντας εμπόριο μέσα σε μια ταραγμένη Μεσόγειο γεμάτη θανάσιμους κινδύνους από τους Οθωμανούς αλλά και τους εκάστοτε πειρατές. Η φαντασία του μικρού Μιλτιάδη εξάπτεται κάθε φορά που ο πατέρας τους επιστρέφει έτοιμος να τους διηγηθεί ακόμα μια θαλασσινή περιπέτεια· έτσι παίρνει την αδιανόητη απόφαση να το σκάσει από το σπίτι του και να μπει στα κρυφά στο αμπάρι της «Μαριγούλας», του καραβιού του πατέρα του, ζώντας έτσι κι αυτός από κοντά όσα εκείνος τους διηγείται. Η πρώτη μεγάλη περιπέτεια του ατίθασου Μιλτιάδη ξεκινάει, χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να διανοηθεί ότι η Μοίρα τού επιφυλάσσει πολλά ακόμη για να συναντήσει ως τον τελικό προορισμό του ταξιδιού τους, την πόλη των πόλεων, τη μαγευτική Κωνσταντινούπολη.
          Τα χρόνια περνούν και ο Μιλτιάδης με τον Λεωνίδα μεγαλώνουν αγαπημένοι και γαλουχημένοι από τον δάσκαλο θείο τους, τον Αναστάση, με όλα τα ελληνικά ιδεώδη, μα πάνω απ’ όλα με την ασίγαστη επιθυμία να ξαναδούν την πατρίδα τους ελεύθερη από τον δυσβάσταχτο τουρκικό ζυγό. Στην πορεία, καθώς ανδρώνονται, γίνονται κι εκείνοι σκληροτράχηλοι ναυτικοί, θαρραλέοι απέναντι σε κάθε κίνδυνο και ικανότατοι έμποροι σαν τον πατέρα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς τους, που ασχολούνται με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, οι δύο νέοι οργώνουν τις θάλασσες, έρχονται αντιμέτωποι με αδίστακτους πειρατές, αλλά και με τον ξεσηκωμό της πατρίδας τους ενάντια στη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων. Ο Μιλτιάδης νιώθει την επιθυμία για συμμετοχή στον αγώνα της απελευθέρωσης να του καίει τα σωθικά και προσπαθεί να ενταχθεί στις τάξεις της Φιλικής Εταιρείας, ενώ αργότερα λαμβάνει ενεργά μέρος με το καράβι του στον Αγώνα. Ο έρωτας όμως, που θα του χτυπήσει από πολύ νωρίς την πόρτα, θα σταθεί ικανός να ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή του αφού, από ένα γινάτι της Μοίρας, ερωτεύεται τη γυναίκα του αδερφού του. Ένα πολύτιμο δαχτυλίδι με έναν αστραφτερό αμέθυστο θα έρθει στα αιματοβαμμένα χέρια του Μιλτιάδη, το οποίο συνοδεύεται από τις κατάρες της γυναίκας που το φορούσε, πριν εκείνος της το αποσπάσει με τη βία. Μοιραία, το καταραμένο κόσμημα θα στοιχειώσει τη ζωή του ίδιου αλλά και όλων των αγαπημένων του, αλλάζοντας με τραγικό τρόπο την πορεία τους στη ζωή.
          Εάν έχετε εντυπωσιαστεί έστω και στο ελάχιστο από τις ομολογουμένως εξαιρετικές «Άγριες Μέλισσες», τότε θα λατρέψετε τον «Πρώτο Αμέθυστο», αυτό το συναρπαστικό και πολυπρόσωπο μυθιστόρημα εποχής. Η συγγραφέας αποδεικνύει ευθύς εξαρχής, από το πρώτο κιόλας πόνημά της, την εντυπωσιακή δεινότητά της στην αφήγηση μιας συγκλονιστικής περιπέτειας με ιστορικό φόντο αυτό της Τουρκοκρατίας και του Αγώνα του ’21. Οι ολοζώντανες περιγραφές καθηλώνουν τον αναγνώστη, ενώ αναπαριστάται πειστικά και γλαφυρά κάθε πτυχή της ζωής, του εμπορίου, των συνηθειών και της καθημερινότητας των τελών του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα. Μαζί με τους θαλασσοδαρμένους ήρωες ταξιδεύουμε κι εμείς επάνω στο τρικυμισμένο πέλαγος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αδίστακτους πειρατές, αντικρίζουμε εντυπωσιασμένοι την πολύβουη Πόλη με το συνονθύλευμα διαφορετικών λαών και πολιτισμών, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την αλήθεια για τη Φιλική Εταιρεία και να λάβουμε μέρος στον δίκαιο ξεσηκωμό του έθνους μας για την απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες σε ένα μεγαλειώδες όσο και τραγικό οικογενειακό έπος γεμάτο έρωτα, συγκίνηση, θρήνο, ατόφια αγάπη και φιλία, προδοσία, πάθη και αμαρτίες, εκδίκηση, δικαίωση αλλά και λύτρωση, έστω κι αν αυτή επιτυγχάνεται με τον πιο αδιανόητο τρόπο. Η κ. Τσαμπάνη με κέρδισε απόλυτα ως συγγραφέας και θεωρώ πως με αυτό το πρώτο συγκλονιστικό μυθιστόρημά της μας δίνει τα καλύτερα διαπιστευτήρια για την εξίσου δυναμική συνέχειά της στον χώρο της λογοτεχνίας. Εν αναμονή του νέου βιβλίου της, που κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδόσεις Ωκεανός, με τίτλο «Άγριες Μέλισσες, Το πρώτο πέταγμα», οφείλω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εξαίρετη συγγραφέα για τον «Πρώτο Αμέθυστο», ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Από τη συγγραφέα της σειράς AΓΡΙΕΣ ΜEΛΙΣΣΕΣ
 
Η Φρόσω ένιωσε την καρδιά της να χτυπάει ακανόνιστα. Κάτι μέσα της τής έλεγε να μη δεχτεί εκείνο το δώρο... Όμως την ίδια εκείνη στιγμή ο Μιλτιάδης πέρασε βιαστικά στο χέρι της το πολύτιμο κόσμημα. Εκείνη το κοίταξε για μια στιγμή σαν μαγεμένη και ύστερα ψιθύρισε: «Όχι... Καλύτερα να το φυλάξεις... να το δώσεις στη γυναίκα που θα αγαπήσεις». Πριν αποσώσει τα λόγια της, τα χέρια του Μιλτιάδη την τράβηξαν με δύναμη στην αγκαλιά του και το απελπισμένο φιλί του της έκοψε την ανάσα...
 
Έτος 1798. Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο γεννιέται ο δευτερότοκος γυιός του Γιώργη Σκαρλάτου, ο Μιλτιάδης. Πλάσμα σημαδεμένο από τις μοίρες για μεγάλα κατορθώματα, σε νεαρή ηλικία θα ριχτεί με ορμή στον Ιερό Αγώνα του λαού του για την πολυπόθητη Ελευθερία. Δυο είναι οι μεγάλες επιθυμίες της καρδιάς του: να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από
τον αβάσταχτο τουρκικό ζυγό, και να μπορέσει επιτέλους να σβήσει από την καρδιά του εκείνον τον βασανιστικό, τον ασίγαστο έρωτά του για την όμορφη γυναίκα του αδερφού του. Ωστόσο...
Ένα λάφυρο που θα πέσει στα χέρια του Μιλτιάδη θα ανατρέψει αναπάντεχα τη ζωή του.
Είναι ένα δαχτυλίδι δεμένο με την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε… Κι η κατάρα αυτή θα στοιχειώσει τη ζωή του, και θα αλλάξει την πορεία, όχι μόνο της οικογένειάς του, αλλά και των γενεών που θ ακολουθήσουν…
 
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα εποχής με πλούσια πλοκή και δράση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου