Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

«ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ;», παρουσιάζει η Δήμητρα Φραγκούλη - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

          Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματος της Δήμητρας Φραγκούλη από τις αγαπημένες εκδόσεις Ωκεανός, με τίτλο «Το περίμενες;», η εξαίρετη συγγραφέας είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μου για να παρουσιάσει η ίδια το βιβλίο της στους «Φίλους της Λογοτεχνίας». Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μου διέθεσε, της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο νέο συγγραφικό της πόνημα και σας προσκαλώ να διαβάσετε όσα η ίδια η συγγραφέας θέλησε να μας εκμυστηρευτεί, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα το συναρπαστικό, διασκεδαστικό και απρόσμενο μυθιστόρημα «Το περίμενες;»!
 
Το πριν:
 
    Βρισκόμαστε περί τα τέλη του 2015. Η οικονομική κρίση είναι πλέον καθημερινότητα και αποτελεί κύριο θέμα στις συζητήσεις μας. Ανασφαλή βλέμματα και αναστεναγμοί αβεβαιότητας για ένα μέλλον που μοιάζει αμφίβολο. Εγώ μόλις έχω εκδώσει το πρώτο μου βιβλίο και, μετά από την απαραίτητη για μένα περίοδο απομάκρυνσης από καθετί γραπτό, αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου. Η απόφαση έρχεται τυχαία ένα απόγευμα… στο μανάβικο! Η ευγενέστατη μανάβισσα, καθώς τοποθετεί μερικά καρότα και κάτι ζουμερά ροδάκινα στη σακούλα, μου λέει κάτι ενδιαφέρον: «Γιατί δεν γράφεις κάτι αστείο, κάτι να μας κάνεις να γελάσουμε, να ξεχαστούμε;» Η πρώτη μου αντίδραση είναι η άρνηση. Η κωμική γραφή είναι δύσκολη και απαιτεί δεξιοτεχνία, λέω από μέσα μου. Ύστερα όμως το ξανασκέφτομαι. Γιατί όχι; Το πολύ πολύ να μη βγει αστείο, αλλά στο μεταξύ τι έχω να χάσω;
 
Κατά τη διάρκεια:
 
    Και έκατσα μπροστά από τον παλιό, ταλαιπωρημένο μου υπολογιστή. Και αναρωτήθηκα: Τι είναι αστείο; Αστείο λοιπόν για μένα, είναι –μεταξύ άλλων– η ταύτισή μας με την αδέξια πλευρά της ζωής. Κάπως έτσι ξεκίνησα να στήνω τον βασικό μου χαρακτήρα, τη Νίκη.
    Η Νίκη είσαι εσύ, είμαι εγώ, είναι εκείνο το κορίτσι που πέρασε απέναντι τον δρόμο πριν λίγο. Είναι όλες μας. Οι εμπειρίες της είναι ένα συνονθύλευμα από αληθινές ιστορίες φίλων και γνωστών μου, που κάποια στιγμή μού τις αφηγήθηκαν  – τους προειδοποίησα ότι τα παθήματά τους θα χρησιμοποιηθούν σε κάποια ιστορία.
    Η Νίκη, είναι νέα, όμορφη, μορφωμένη, ταλαντούχα, αλλά εκείνη νομίζει ότι είναι ΑΤΥΧΗ – και, μεταξύ μας, είναι λιγάκι. Αυτό, φυσικά, την οδηγεί σε μια διαστρεβλωμένη ιδέα για τον εαυτό της, τόσο εκτός πραγματικότητας που καταλήγει αστεία. Η Νίκη είναι εκείνη η φίλη που θα της πούμε: «Σκάσε πια, μας έπρηξες με τις ανασφάλειές σου!» Ταυτόχρονα όμως θα την αγαπάμε για πάντα, γιατί είναι πολύ αληθινός άνθρωπος και, είπαμε, έχει κάτι από εμάς. Και εκεί που όλα τής πάνε άσχημα, η Νίκη συναντά τον Ματ.
    Ο Ματ είναι ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ. Είναι τόσο όμορφος που φτάνει σε επίπεδο θράσους, είναι τόσο επιτυχημένος που τον γνωρίζουν όλοι στον πλανήτη. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, είναι και πολύ καλό παιδί, πιστός σύντροφος, γλυκός, καλός γιος, υπέροχος φίλος, τέλειος. Αναπόφευκτα λοιπόν, η Νίκη τον ερωτεύεται.
    Ο Ματ είναι ένας χαρακτήρας μη υπαρκτός. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν τέτοιοι άνδρες, τόσο αψεγάδιαστοι. Αν υπάρχουν κάπου, είμαι σίγουρη ότι θα είναι βαρετοί…
    Δεν είναι, όμως, επιθυμία κάθε ανθρώπου να βρει έναν άλλο άνθρωπο που να είναι τόσο συμβατοί, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή γεμάτη ευτυχία και αγάπη; Αυτός είναι ο Ματ για τη Νίκη.
 
…και το σήμερα:
 
    Στο βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή της Νίκης σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και ενεστώτα χρόνο. Γινόμαστε λίγο από εκείνη. Γινόμαστε η κολλητή της. Και την ακολουθούμε από το πλάι, κρατώντας τη απ’ το χέρι ως το τέλος.
    Το βιβλίο έχει πολλά μικρά, ανύποπτα, αλλά σημαντικά μηνύματα. Η φιλία, η αληθινή αγάπη, η υποστήριξη, η αυτοπεποίθηση είναι μερικές από τις έννοιες που πραγματεύεται.
    Εύχομαι πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου, αυτό το βιβλίο να βάλει έστω ένα απειροελάχιστο λιθαράκι αισιοδοξίας και χαράς στη ζωή και την καθημερινότητα όσων το διαβάσουν.
    Για να είμαστε σε θέση, αν κάποιος μας ρωτήσει «Το περίμενες;», να απαντήσουμε με θάρρος: «Φυσικά. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο!»
 
Δήμητρα Φραγκούλη
 
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέως:

H Δήμητρα Φραγκούλη γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και κατοικεί με τον σύζυγό της και την κόρη τους. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και σήμερα εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη συγγραφή από μικρή ηλικία. Κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα blogs. Το «ΛΑΚΡΙΜΟΣΑ Δαμάζοντας το Όνειρο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
 

Εργογραφία συγγραφέως:
 
«ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ;», της Δήμητρας Φραγκούλη
Εκδόσεις: Ωκεανός (2021)
Σελίδες: 400
Τιμή με έκπτωση: 12,50€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Νίκη είναι νέα, άφραγκη και πολύ αδέξια. Δηλώνει συγγραφέας, αλλά έχει σπουδάσει μαθηματικός. Έχει μια σχέση που τη βαριέται, μια κολλητή λίγο τρελούτσικη και έναν εκδότη πρώην ιχθυοπώλη. Αν συμπεριλάβουμε και τα περιττά κιλά, η ζωή της μοιάζει σαν ρηχό, χλιαρό αυλάκι με νερό: άχρωμο και βαρετό.

Μέχρι την ημέρα που πέφτει πάνω στον διάσημο, Ελληνοαμερικάνο σταρ Ματ Χρόνη. Εκείνος ξεκινάει να την πολιορκεί στενά, ενώ ταυτόχρονα το πρώτο βιβλίο που εκδίδει γίνεται τεράστια επιτυχία!

Ξαφνικά η Νίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανέλπιστη δημοσιότητα, έναν μεγάλο έρωτα, τους παπαράτσι στο καταπόδι και φυσικά όλα τα γελοία κόμπλεξ που την ταλαιπωρούν.

Και μέσα σε όλα αυτά τα τρελά που της συμβαίνουν, μαθαίνει, με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο, πως το να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε εκείνους που αγαπάς, είναι το σημαντικότερο μάθημα στη ζωή!
 
«ΛΑΚΡΙΜΟΣΑ, Δαμάζοντας το όνειρο», της Δήμητρας Φραγκούλη
Εκδόσεις: Ωκεανός (2015)
Σελίδες: 416
Τιμή με έκπτωση: 11,10€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Αγάπη θα πει να μην τα παρατάς ποτέ!
 
Πάτρα 1941: Λίγο πριν κατακλύσει τη χώρα η φρίκη της γερμανικής κατοχής, η έφηβη Αθηνά φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι, καρπό του έρωτά της με τον νεαρό Νίκο. Όταν εκείνος χάνεται στο παγωμένο αλβανικό μέτωπο, η Αθηνά βυθίζεται στη θλίψη, θρηνώντας τον χαμένο της έρωτα. Και η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα…
 
Πάτρα 1960: Η δεκαεννιάχρονη Όλγα, η μοναχοκόρη του πλούσιου επιχειρηματία Παναγή Κουλουμπή, γνωρίζει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Μάνο, του παραδίνεται ολοκληρωτικά και ξεκινάει μαζί του ένα ταξίδι στον απόλυτο έρωτα.
Καθώς όμως η αγάπη τους μεγαλώνει, το κουβάρι της ζωής ξετυλίγεται και μυστικά κρυμμένα για δεκαετίες απειλούν να αποκαλυφθούν…
 
Ποιός είναι ο Μάνος τελικά;
Τί γίνεται όταν όλοι οι κανόνες,
όλοι οι ηθικοί φραγμοί σείονται συθέμελα;
Πόσο δύσκολο είναι τελικά για την Όλγα
να χαράξει το δικό της μονοπάτι της απώλειας;
Τη δική της Λακριμόσα;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου