Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!», παρουσιάζει η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

           Την αγαπητή κ. Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ είχα τη χαρά να τη γνωρίσω από κοντά σε κάποια παρουσίαση βιβλίου πριν από λίγα χρόνια. Φέτος, με την αφορμή της κυκλοφορίας του τελευταίου μυθιστορήματός της από τις εκδόσεις Ωκεανός με τίτλο «Ούτε μια μέρα παραπάνω!», έχω και την τιμή να τη φιλοξενώ στο ιστολόγιό μου «Φίλοι της Λογοτεχνίας», όπου μας παρουσιάζει η ίδια το πιο πρόσφατο έργο της. Η συγγραφέας στο νέο λογοτεχνικό ψυχογράφημά της καταπιάνεται με ένα φλέγον και ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: αυτό της γυναικείας κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ επικεντρώνει την προσοχή της στους ανθρώπινους χαρακτήρες και την πολύπλοκη ψυχολογία του καθένα τους. Το νέο της συναρπαστικό πόνημα θα μας ταξιδέψει σε μακρινές εποχές και σε σαγηνευτικούς τόπους, ενώ θα μας καθηλώσει με την ενδιαφέρουσα πλοκή του και θα μας προβληματίσει με όσα καίρια θέματα θίγει η συγγραφέας.
          Την ευχαριστώ ολόθερμα για τον χρόνο που μου διέθεσε, αναλαμβάνοντας να μας παρουσιάσει η ίδια το έργο της, της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και σας προσκαλώ να διαβάσετε τα όσα μας εκμυστηρεύεται η εξαίρετη Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο περισσότερο το νέο συναρπαστικό της μυθιστόρημα «Ούτε μια μέρα παραπάνω!».
 
    «Ούτε μια μέρα παραπάνω!» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα-ψυχογράφημα που έγραψα, με πολύ επίκαιρο θέμα που είναι η συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση και βία, ο ρατσισμός, οι σχέσεις σκλάβας – αφέντη, τα ψυχικά τραύματα και εν τέλει η συναισθηματική ωριμότητα και ανθεκτικότητα· βιβλίο γραμμένο με το απαραίτητο σασπένς ενός θρίλερ…
    Είναι αλήθεια ότι όταν η μνήμη της ψυχής μας είναι πληγωμένη, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ξεχάσει, να συγχωρέσει και να λυτρωθεί. Έτσι ήταν και η ζωή των ηρωίδων μου, από μικρές είχαν ψυχολογικά τραυματικά βιώματα τα οποία τις οδήγησαν να πάρουν απρόβλεπτες αποφάσεις, να ξεπεράσουν τα όρια και τον εαυτό τους…
    Είναι η ιστορία από τρεις γενιές γυναικών: η Ανίτα η γιαγιά, η Βερόνικα η κόρη και η Ελπίδα η εγγονή. Αυτές οι γυναίκες βίωσαν δύσκολες σχέσεις μεταξύ μάνας και κόρης, μέχρι να καταφέρουν με την αγάπη τους να αποδεχθούν η μια την άλλη.
    Η ιστορία μας αρχίζει το 1900 στο Γιοχάνεσμπουργκ στη βαμβακοφυτεία του έλληνα επιχειρηματία Λεοντή Βλασσόπουλου, άνδρα γοητευτικού και σκληρού, από οικογένεια όπου οι άνδρες ήταν αφέντες και ρατσιστές, ενώ οι γυναίκες τους ήταν φοβισμένες και υποταγμένες στους συζύγους τους.
    Ο γοητευτικός Λεοντής θα γνωρίσει στο ταξίδι που θα κάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαεννιάχρονη φοιτήτρια Ανέτα Παπαδιαμάντη από τη Σκιάθο, της γνωστής οικογένειας του μεγάλου μας συγγραφέα… Ο μεγάλος έρωτας αρχίζει και ξεπερνάει τα όρια όταν εκείνος της ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Αφρική και να γίνει γυναίκα του…
    Μετά από συγκλονιστικές ανατροπές, οι ηρωίδες μας αναγκάζονται να αποδράσουν στο Παρίσι, όπου εκεί αρχίζουν μια καινούργια ζωή, γεμάτη από περιπέτειες, σημαντικές γνωριμίες αξιόλογων και διάσημων ανθρώπων των Γραμμάτων, του Πνεύματος και της Τέχνης.
    Εμείς ακολουθούμε τους ήρωες μαγεμένοι και έκπληκτοι γιατί ανακαλύπτουμε ότι έχουν έντονες προσωπικότητες, παθιασμένες ιδιοσυγκρασίες, καλλιτεχνικές ευαισθησίες, μεγάλες αδυναμίες…
    Το βιβλίο είναι ατμοσφαιρικό και μας μεταφέρει σε διαφορετικές εποχές και χώρες όπου ακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τους ήρωες και τις αντιδράσεις τους. Έτσι, με κομμένη την ανάσα, εξελίσσεται η ιστορία μας μέχρι το 2000, από το Παρίσι στο Λονδίνο, στην Αθήνα και τη Σκιάθο.
    Σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο σε όλη μας την ιστορία, παίζει η Βερόνικα και το μυστικό της! Ποιο είναι αυτό το μεγάλο μυστικό; Αυτό που είδε μέσα στον πελώριο καθρέφτη στο αποικιακό τους σπίτι όταν ήταν μόλις δεκατριών χρόνων και της δημιούργησε ψυχικά τραύματα για πάντα; Ποιον πραγματικά φοβάται η Βερόνικα;
    Με αυτό το βιβλίο μου, θέλησα να εμβαθύνουμε μαζί, αγαπημένοι μου φίλοι αναγνώστες, στον ψυχικό κόσμο των θυμάτων που έχουν υποστεί κακοποίηση και βία, με σκοπό να καταλάβουμε καλύτερα τους φόβους, τις ενοχές και τις τύψεις τους και να τους βοηθήσουμε να πάρουν τη σωστή απόφαση και να σπάσουν το γρηγορότερο τη σιωπή, ώστε να σωθούν πριν να είναι πολύ αργά.
 
Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ
 
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέως:

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά από μικρή μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία, Δημόσιες και Κοινωνικές σχέσεις.
Στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σπούδασε Συμβουλευτική Ψυχολογία. Εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης σπούδασε Ψυχολογία και Επιστήμες της Εκπαίδευσης. Πανδρεύτηκε Ελβετό και απέκτησε δυο παιδιά.
Ζει μόνιμα στη Γενεύη όπου εργάστηκε ιδιωτικά κάνοντας Συμβουλευτική Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Είναι ενεργό μέλος πολλών συλλόγων, φιλανθρωπικών, πολιτισμικών, κοινωνικών καθώς και λογοτεχνικών. Είναι μέλος του συμβουλίου της «Ελβετικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Εκπρόσωπος στην Ελβετία των «Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca», τα οποία δίνονται κάθε χρόνο στο Βατικανό της Ρώμης.
Πρέσβειρα στην Ελβετία του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Μελετών «Ιωάννης Καποδίστριας».
Μέλος της «Εθνικής Εταιρίας Των Ελλήνων Λογοτεχνών».
Το 2015 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας με το Χρυσό Μετάλλιο για τη συμβολή της στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.
Από το 1996 είναι Υπεύθυνη–Συντονίστρια-0ργανώτρια του Ελληνικού «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης».
Είναι Ελληνίδα της Διασποράς όπου με το έργο της, τη συνεχή φροντίδα της για τα Ελληνικά Γράμματα και τη Λογοτεχνία προσπαθεί να τιμά τη χώρα της στο Εξωτερικό.
Το πάθος της  για την ζωή και τον άνθρωπο την  οδήγησαν στην συγγραφή ποιημάτων και στίχων από νεαρή ηλικία .
Η μελέτη και η ανάλυση του ψυχικού κόσμου των ανθρώπων , την παθιάζει από πάντα και αυτό αποτυπώνεται στα βιβλία της .
Έχει γράψει τέσσερα Μυθιστορήματα – Ψυχογραφήματα:
Η «Η θεατρίνα της ζωής», εκδόσεις Σαββάλας, Ιούνιος 2011.
Το «Ολόγυμνη με ψυχικές χειροπέδες», εκδόσεις Ωκεανός, Ιούνιος 2015.
Το «Θύελλα στη Βενετία», εκδόσεις Ωκεανός, Ιούνιος 2019.
Το «Ούτε μια μέρα παραπάνω!», εκδόσεις Ωκεανός, Ιούνιος 2021
 
Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συγγραφέα:
e-mail: wanda.chuard@bluewin.ch
www.venetiapitsiladi.com
 
Επιλεγμένη εργογραφία Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ:

«ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!»
Εκδόσεις: Ωκεανός (2021)
Σελίδες: 352
Τιμή με έκπτωση: 11,60€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Μακάρι να μπορούσα να ξεχάσω τα λόγια εκείνα, γραμμένα με αίμα στον καθρέφτη της μνήμης μου...|
Μακάρι να μπορούσα να κρύψω τα σημάδια που άφησες απάνθρωπα στο κορμί μου.
Μακάρι να μπορούσα να σβήσω τις οδυνηρές αναμνήσεις που πληγώνουν την ψυχή μου... Μακάρι...
Τρεις γενιές γυναικών. Ανίτα, Βερόνικα, Ελπίδα. Γυναίκες που βίωσαν δύσκολες σχέσεις μεταξύ μάνας και κόρης. Γυναίκες που επένδυσαν σε σχέσεις θυελλώδεις και καταστροφικές με άνδρες που τις διαμόρφωσαν. Γυναίκες κυνηγημένες από τον φόβο και την απόγνωση, τραυματισμένες από παράφορους βίαιους έρωτες, με αμαρτωλές σχέσεις εκτός ορίων, γεμάτες δύναμη αλλά κι αδυναμίες βαθιά ανθρώπινες, μας παρασύρουν στα συναισθηματικά τους ταξίδια, από την Νότιο Αφρική στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στην Σκιάθο. Οι άνδρες ήρωες, βίαιοι, βάρβαροι, διανοούμενοι, τέλειοι ή ατελείς εραστές… Ο Λεοντής, ο Μισέλ, ο Αλέξης, ο Νικόλας, ο Αντώνης… Όλοι στην αναζήτηση μιας άπιαστης αλήθειας…
Ένα ψυχογράφημα για την συναισθηματική και την σεξουαλική κακοποίηση και την βία, τον ρατσισμό, τις σχέσεις σκλάβας-αφέντη, τα ψυχικά τραύματα, και εν τέλει την συναισθηματική ωριμότητα και ανθεκτικότητα.
 
Η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ, συνθέτει με μαεστρία ένα πολυσύνθετο λογοτεχνικό ψυχογράφημα, πλάθει με τέχνη το ψυχολογικό υπόβαθρο και αναλύει με φιλοσοφική και στοχαστική ματιά τις ευαισθησίες και τα βιώματα των ηρώων.
 
«ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ»
Εκδόσεις: Ωκεανός (2019)
Σελίδες: 368
Τιμή με έκπτωση: 12,50€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Έβγαλε από την τσέπη του το περίστροφο. Αυτό το ίδιο περίστροφο με το οποίο πυροβόλησε το πρωί τον άλλον. Εκείνον τον καραγκιόζη που τόλμησε να τον αγνοήσει!
 
Ένα πάμφτωχο παιδί, περιφρονημένο από την οικογένειά του μια οικογένεια του «σκυλολογιού», της πλέμπας της Κέρκυρας, από να,  γύρισμα της τύχης, θα δει τη μίζερη ζωή του ν’ αλλάζει. Θα γίνει ένας μεγιστάνας των επιχειρήσεων, ένας μπον βιβέρ, ένας άνθρωπος της απόλυτης εξουσίας. Ένας υπεράνθρωπος.
Ο μέγας και πολύς κόντες Διονύσιος Γιαννάτος, θα κατακτήσει τη Βενετία όπου θα τον ρίξει η μοίρα του, θα φτάσει στην κορυφή της επιτυχίας και θα ραγίσει τις καρδιές πολλών γυναικών. Ανάμεσά τους η Λουίζα, η Ορνέλα, η Χρύσα. Τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Η μία απλοϊκή και δοτική, η άλλη προκλητική και φιλήδονη. Η τρίτη ευαίσθητη, εύθραυστη και ονειροπόλα.
Όλες θα τον λατρέψουν, αλλά δεν θα τον κερδίσει καμία…
Γιατί η μόνη γυναίκα που είναι ριζωμένη στην καρδιά του, μία και μοναδική, αυτή που του στέρησε όλα όσα η ψυχή του λαχταρούσε, είναι η μάνα του. Μάνα και κατάρα στη ζωή του…
Ένα συγκινητικό, βαθύ μυθιστόρημα για την ανεκπλήρωτη Αγάπη, για τα ψυχικά τραύματα που αφήνει η έλλειψή της, για τον αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να έχει.
 
Η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ, συνθέτει ένα λογοτεχνικό ψυχογράφημα με μαεστρία, ευαισθησία, φιλοσοφική ματιά και ποιητικό στοχασμό, απογυμνώνει τις κρυμμένες ανθρώπινες αδυναμίες, τις αμαρτίες και τα πάθη.
 
«ΟΛΟΓΥΜΝΗ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ»
Εκδόσεις: Ωκεανός (2015)
Σελίδες: 352
Τιμή με έκπτωση: 10,20€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Αρετή-Αναστάσια-Άρτεμη. Μια διχασμένη γυναίκα με τρία ονόματα, τρεις προσωπικότητες, τρία διαβατήρια διεξόδου στη ζωή.
Η μάνα της εξαρτημένη από ένα πάθος καταστρέφεται, ενώ η κόρη προσπαθεί να σωθεί… Ένα σεξουαλικό έγκλημα, μια δολοφονία, μια πάλη ισορροπίας και ένα πέλαγος αισθημάτων. Ανθρώπινα πάθη, λάθη, αδυναμίες, μίσος, δίψα για εκδίκηση, ευαισθησίες, ποίηση και λύτρωση. Μεταξύ ηδονής και οδύνης, φθοράς και αφθαρσίας, οι ήρωες υπερβαίνουν τα όρια και παρασύρονται μέσα στην εξάρτηση του παράφορου έρωτα.
Η πρωταγωνίστρια, λίγο πριν από μια σημαντική διάλεξη, ανατρέχει στο αρχείο της μνήμης όπου όλα τα γεγονότα είναι βαθιά χαραγμένα, αποτυπωμένα και τραγικά, με πολλά αποσιωπητικά και ερωτηματικά. Όλα είναι γραμμένα με ματωμένες λέξεις, δακρυσμένες σημειώσεις χαραγμένες με μαχαίρι στην μνήμη, πονεμένες αναμνήσεις δεμένες με χειροπέδες…
 
Η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ συνθέτει ένα λογοτεχνικό ψυχογράφημα, στο οποίο καταπιάνεται με μια πολυσχιδή γυναικεία προσωπικότητα και με συναισθηματική λεπτότητα διεισδύει βαθιά στα ψυχικά τραύματα της ηρωίδας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου