Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

«ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», του Χριστόφορου Σεμέργελη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», του Χριστόφορου Σεμέργελη – Γράφει η Κλειώ
Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 376
Τιμή με έκπτωση: 12,96€
 
          Το ιστορικό μυθιστόρημα ήταν, είναι και θα είναι η παντοτινή μου αγάπη στη Λογοτεχνία. Σαφώς και έχω ξεχωρίσει πολλά αριστουργηματικά βιβλία από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, όμως το μυθιστόρημα που αναφέρεται σε περασμένες εποχές, σε σημαντικά ή λιγότερο γνωστά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, πάντοτε θα κατέχει ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις μου, αφού μου προσφέρει την ανεκτίμητη δυνατότητα να ταξιδεύω στον χρόνο μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα σαν αυτό το πρώτο πόνημα του κ. Σεμέργελη, με τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Κέδρος, είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό ταξίδι στον χωροχρόνο, από εκείνα που δεν πιστεύεις ποτέ πως θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις. Το γεγονός δε πως ετούτο είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα, καθιστά ακόμη πιο αξιέπαινη την όλη προσπάθειά του, αφού είναι σπάνιο να συναντήσεις τέτοια ώριμη και μεστή γραφή και τόσο ασυνήθιστη θεματολογία σ’ έναν νεόκοπο λογοτέχνη που δοκιμάζει για πρώτη φορά τις συγγραφικές του δυνάμεις στο συγκεκριμένο είδος. Οφείλω να του αναγνωρίσω αφενός τη σαφέστατη ιστορική έρευνα που εμφανώς πραγματοποίησε, και αφετέρου την εντυπωσιακή ικανότητά του να συνδυάζει ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα υφαίνοντας μια μυθοπλασία βασισμένη στην ατόφια Ιστορία, η οποία είναι τόσο ρεαλιστική που θα μπορούσε να είναι απολύτως πραγματική.
          Με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, πολλά μυθιστορήματα γράφτηκαν για τον εθνικό ξεσηκωμό και πολλές δραστηριότητες έλαβαν χώρα για να τιμήσουν την επέτειο αυτήν. Όμως, συνήθως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σ’ εκείνα τα πρώτα ένδοξα χρόνια και συχνά λησμονούμε πως το όλο εγχείρημα της απελευθέρωσής μας από τον τουρκικό ζυγό δεν επιτεύχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά πέρασαν αρκετές δεκαετίες ώσπου να πάρει η χώρα μας τη σημερινή κυριαρχική της μορφή. Χρειάστηκαν πολυάριθμες μάχες, αμέτρητες ηρωικές εξεγέρσεις και άφθονο αίμα γνήσιων πατριωτών –Ελλήνων και ξένων– έως ότου απελευθερωθεί ολόκληρη η Ελλάδα. Μία τέτοια, λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου αξιέπαινη, επανάσταση ήταν και η θεσσαλική επανάσταση του 1878, ένα ιστορικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας παρά το άδοξο αποτέλεσμά του, καθώς δρομολόγησε τις επερχόμενες εξελίξεις στον διπλωματικό στίβο, οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την προσάρτησή της στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος τον Νοέμβρη του 1881. Ο συγγραφέας, ορμώμενος από τα ιστορικά αυτά συμβάντα, εξυφαίνει ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων όπου τα ιστορικά πρόσωπα συνυπάρχουν με τα φανταστικά κι εμείς βλέπουμε μπροστά μας να διαδραματίζονται ολοζώντανα καθηλωτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την Ιστορία γενικά αλλά και ειδικότερα την ιστορία της θεσσαλικής γης.
          Ο κεντρικός ήρωάς μας, ένας γοητευτικός Λεβαντίνος ονόματι Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, ξεκινά από την πολυπολιτισμική Σμύρνη όπου βρίσκεται η οικογένειά του για να φτάσει στον Βόλο, μετά από πρόσκληση του προξένου Καρόλου Μπόρελ μέσω του αδερφού του Έντουαρντ. Ο σκοπός αυτού του ριψοκίνδυνου ταξιδιού είναι να μπορέσει να διασώσει έναν αμύθητο θησαυρό αρχαιολογικής αξίας φυγαδεύοντάς τον κυριολεκτικά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Οθωμανών. Το όλο εγχείρημα δεν τρομάζει τον πολύπειρο και κοσμογυρισμένο Γουίλιαμ, που ο χαρακτήρας του αποτελεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό του βρετανικού φλέγματος της αγγλίδας μητέρας του και της γενναιότητας του πηλιορείτη πατέρα του. Αποφασισμένος να φτάσει στον τελικό προορισμό του καραβιού στην Τεργέστη μαζί με το πολύτιμο φορτίο από την ενδιάμεση στάση στον Βόλο, ο τυχοδιώκτης Γουίλιαμ ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι που του επιφυλάσσει απρόσμενες εκπλήξεις και αμέτρητες ανατροπές. Τίποτα δεν θα πάει βάσει σχεδίου και ο ήρωάς μας θα βρεθεί άθελά του στο επίκεντρο μιας από τις πιο αιματηρές επαναστάσεις του ξεσηκωμένου ελληνικού έθνους, χωρίς να μπορεί καν να διανοηθεί πως τελικά θα αποτελέσει και ο ίδιος μέρος της. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο ανυποψίαστος Σμυρνιός θα καταθέσει στην ταραγμένη θεσσαλική γη όχι μόνο το θάρρος και τη γενναιότητά του, πολεμώντας δίπλα στους ξεσηκωμένους Βολιώτες, αλλά και τον γνήσιο έρωτά του για την πανέμορφη Δήμητρα από τη Μακρινίτσα. Τίποτε από όσα έζησε εκεί δεν περίμενε και τίποτα δεν έμεινε ίδιο μετά.
          Το «Μία θάλασσα και δύο πατρίδες» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων, που ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά μια ταραγμένη και σχετικά άγνωστη περίοδο του ελληνικού ξεσηκωμού, ενώ καθηλώνει με τις ολοζώντανες και πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις του ήρωα και την πιστή αναπαράσταση των συνθηκών, των γεγονότων και των νοοτροπιών της εποχής. Καθώς η καθηλωτική πλοκή εξελίσσεται, οι φανταστικοί ήρωες συμπορεύονται με πραγματικά ιστορικά πρόσωπα, όπως ο βρετανός φιλέλληνας ανταποκριτής των «Τάιμς» Κάρολος Ογλ, που θυσιάστηκε υπερασπιζόμενος τη δική μας απελευθέρωση, ο Σκαρλάτος Σούτσος και πολλοί άλλοι. Η ακριβής και πιστή αποτύπωση μαχών είναι αξιοθαύμαστη, αφού σκηνές όπως αυτή της καταστροφής του μοναστηριού της Αγ. Τριάδας στη Σουρβιά ή η πολιορκία των επαναστατών στη Μακρινίτσα θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του αναγνώστη. Κυρίως όμως ο συγγραφέας μάς μιλά για το ανυπότακτο ελληνικό πνεύμα, την αποφασιστικότητα και την ηρωική αυτοθυσία όταν κάποιος υπερασπίζεται την ελευθερία του και το δίκαιο, καθώς και την αναμφισβήτητη ικανότητα της αληθινής αγάπης να βρίσκει διέξοδο για να ανθίσει ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, ακόμα και μέσα στις αδηφάγες φλόγες της μάχης και της καταστροφής. Οφείλω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον εξαίρετο συγγραφέα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το συναρπαστικό μυθιστόρημά του!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
1878. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
 
Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του.
 
Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς.
 
Ένα μυθιστόρημα για τις πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Για τον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου