Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

«ΑΝΤΡΕΣ! Αν σκοτώσω έναν, πειράζει;» της Άννας Συκιανάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΝΤΡΕΣ! Αν σκοτώσω έναν, πειράζει;» της Άννας Συκιανάκη – Γράφει η Κλειώ
Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Έξη
Σελίδες: 542
Τιμή με έκπτωση: 8,90€
 
          Αλήθεια, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας που αντικαταστάθηκαν από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, μετά από αναίτιες πολεμικές συρράξεις που μοιάζουν να βρίσκονται απελπιστικά κοντά μας, με έναν «κακό γείτονα» που απειλεί πως έρθει νύχτα για να μας κατακτήσει και με έναν χειμώνα που δεν προμηνύει τίποτα αισιόδοξο, τι θα μπορούσε να μας κάνει να ξεχαστούμε για λίγο και να χαμογελάσουμε; Η δική μου απάντηση είναι πως μετά από τις αναμφισβήτητα όμορφες στιγμές με τους δικούς μου αγαπημένους ανθρώπους, αυτό που θα μπορούσε να μου φτιάξει το κέφι και να μου χαράξει ένα πηγαίο χαμόγελο στα χείλη είναι ένα καλό βιβλίο. Όταν, μάλιστα, μπορεί να με κάνει να γελάω αβίαστα πολύ συχνά και να διασκεδάζω με όσα ευτράπελα και απρόβλεπτα εκτυλίσσονται μέσα στις σελίδες του, τόσο το καλύτερο! Αυτό ακριβώς κατάφερε να κάνει το νέο, χιουμοριστικό και ευφάνταστο βιβλίο της Άννας Συκιανάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη με τίτλο «ΑΝΤΡΕΣ! Αν σκοτώσω έναν, πειράζει;»· ένα εμπνευσμένο κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα που δεν αφήνει σχεδόν τίποτα όρθιο και διασκεδάζει τον αναγνώστη μέχρι… τελικής πτώσης! Προσωπικά, ήρθε στα χέρια μου την πιο κατάλληλη στιγμή και όταν το χρειαζόμουν περισσότερο, αφού είχα μπουχτίσει από έναν χειμώνα πολύ απαιτητικό και δύσκολο και μετά από μία άνοιξη ακόμη χειρότερη. Αφέθηκα στις σελίδες του με μια απρόσμενη ανυπομονησία, η οποία γιγαντώθηκε από τον ανατρεπτικό τίτλο του και μόνο, και αποδείχτηκε ότι το αναγνωστικό ταξίδι που μου πρόσφερε ήταν ακόμα πιο ανατρεπτικό και διασκεδαστικό από όσο είχα φανταστεί.
          Πόσες γυναίκες δεν έχουν απογοητευτεί οικτρά από έναν άντρα! Πόσες δεν έχουν κρυφά ευχηθεί να μπορούσαν να τον σκοτώσουν, έστω και μεταφορικά, να τον αφανίσουν από προσώπου γης! Πόσες δεν πληγώθηκαν από συμπεριφορές απαράδεκτες, παραβατικές και προσβλητικές από έναν άντρα που θεώρησαν πως τους έδειχνε την εκτίμηση που τους άξιζε! Πόσες δεν πίστεψαν τα λόγια ενός άντρα πως τις αγαπούσε όσο διατεινόταν και του έδωσαν σώμα και ψυχή, για να απογοητευτούν αργότερα! Και, δυστυχώς, πόσες γυναίκες δεν έχασαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή από έναν άντρα που έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν τυφλά! Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, όσα δικαιώματα και αν έχουν κατακτηθεί, όσο μπροστά και αν έχει προχωρήσει το επονομαζόμενο «ασθενές» φύλο –εντελώς άδικα, κατά τη γνώμη μου, αφού αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως οι χήρες είναι πολύ περισσότερες από τους χήρους, για να μην αναφέρω τη γέννα που κανένας εκπρόσωπος του «ισχυρού» φύλου δεν θα είχε την αντοχή να φέρει σε πέρας και μάλιστα πάνω από μία φορά–, πάντα θα υπάρχει κάποιος άντρας που έχει φέρει μια γυναίκα στα όριά της και που την έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα, ώστε να εύχεται να μπορούσε να τον σκοτώσει, έστω και αν αυτό συνέβαινε μόνο στη νοσηρή φαντασία της.
          Η ηρωίδα μας η Αλεξία είναι μια νέα, όμορφη και επιτυχημένη γυναίκα, που παρά τη στρωμένη καριέρα της ως διαφημίστρια, την αγαπημένη οικογένεια και τους τρεις πιστούς κολλητούς που έχει, αισθάνεται πως το πλήρωμα του χρόνου για την αποκατάστασή της έχει φτάσει. Βαδίζει πλέον στα τριάντα τρία της χρόνια και δεν υπάρχει ούτε καν η υποψία ενός υποψήφιου γαμπρού, κάτι που φέρει βαρέως η μητέρα της και φυσικά της γκρινιάζει γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία. Το γεγονός ότι η αδελφή της είναι ήδη παντρεμένη και με απογόνους δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, καθώς οι συγκρίσεις και οι σπόντες είναι αναπόφευκτες. Μέχρι που μια Πρωτοχρονιά όλα θα ανατραπούν, καθώς η Αλεξία θα γνωρίσει τον άντρα των ονείρων της κι εκείνος θα δείξει να ανταποκρίνεται από την πρώτη στιγμή με το ίδιο πάθος. Παρά το «κακόγουστο» και παλαιομοδίτικο όνομά του, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ο Βρασίδας φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που η Αλεξία έχει θέσει στο θέμα «ο ιδανικός άντρας». Έχει καλή δουλειά, και μάλιστα στο ίδιο αντικείμενο με το δικό της, είναι άψογος εμφανισιακά και δείχνει να την έχει ερωτευτεί με την πρώτη ματιά. Η Αλεξία αρχίζει να πιστεύει πως επιτέλους η Τύχη τής χαμογέλασε και αγνοεί τις μικρές ενδείξεις που της διαμηνύουν πως ίσως όσα της παρουσιάζονται να μην είναι και όσα ισχύουν στην πραγματικότητα. Ενθουσιάζεται σαν πρωτάρα, υποχωρεί, ενδίδει και «πέφτει με τα μούτρα» στη νέα και πολλά υποσχόμενη σχέση της, παρόλο που συνειδητοποιεί πως δεν είναι ουσιαστικά ερωτευμένη μαζί του, αλλά περισσότερο κολακευμένη. Ο κολλητός φίλος και συνεργάτης της, ο Μάνος, όπως και οι δύο φίλες της, η Ηρώ και η Ελπίδα, προσπαθούν να την προσγειώσουν ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τα πάντα με αντικειμενικό μάτι, αλλά μάταια. Τότε, ο «απόλυτα ερωτευμένος» Βρασίδας τερματίζει τη σχέση τους διότι βρήκε κάποια άλλη, και μάλιστα νεότερη, αγνοώντας ότι αυτό είναι και το ευαίσθητο «κουμπί» της εξαπατημένης Αλεξίας, που πλέον το παίρνει πατριωτικά. Αποκεί και πέρα ξεκινούν οι απίστευτες καταστάσεις, τα εξωφρενικά και ευτράπελα γεγονότα που οδηγούν τη μαινόμενη Αλεξία να ανακαλύψει πως ο δήθεν ιδανικός άντρας τής έκρυβε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί και δεν ήταν καθόλου αυτό που έδειχνε.
          Η συγγραφέας –με γραφή καυστική, έντονα χιουμοριστική και χειμαρρώδη– μας παρουσιάζει μία ιστορία που μοιάζει συνηθισμένη αλλά δεν είναι καθόλου τέτοια. Οι αστείες και εξωφρενικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι χιουμοριστικές ατάκες και τα ευτράπελα εναλλάσσονται με καταιγιστικό ρυθμό, οι εκπλήξεις και οι αποκαλύψεις μας ξαφνιάζουν διαδοχικά και ασταμάτητα, ενώ το χαμόγελο και το γέλιο δεν μας εγκαταλείπει ούτε στιγμή. Μαζί με την ηρωίδα, ανακαλύπτουμε αδιαμφισβήτητες αλήθειες για τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, για τις ίντριγκες, τα μυστικά, τα ψέματα και τις δολοπλοκίες στον επαγγελματικό στίβο, που αναγάγει τον υγιή ανταγωνισμό σε πρωτοφανή επίπεδα· για τη δύναμη της φιλίας, που όταν είναι αληθινή αποτελεί το σημαντικότερο στήριγμα στη ζωή μας, αλλά και για την αληθινή αγάπη, που μπορεί να προκύψει με τον πιο αναπάντεχο και απρόσμενο τρόπο και να μας οδηγήσει στην ευτυχία που πάντα ονειρευόμασταν. Οφείλω πολλά και θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το υπέροχο μυθιστόρημά της «ΑΝΤΡΕΣ! Αν σκοτώσω έναν, πειράζει;», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Πρωτοχρονιά ήταν επεισοδιακή, καθώς από τα πρώτα δευτερόλεπτα με φιλούσε όλο πάθος ένας γοητευτικός άγνωστος  άντρας. Άραγε ήταν αυτός που περίμενα; (και περίμενε και η μαμά μου, που ήθελε απεγνωσμένα να με παντρέψει;)
#ποιοςξέρει; #κανείςδενξέρει
 
Μία χιουμοριστική ιστορία που δείχνει πως ίσως μόνο το ανεκπλήρωτο να δίνει νόημα στη ζωή μας…
 
Με λένε Αλεξία, είμαι τριάντα τριών χρονών, έχω μια επιτυχημένη καριέρα, μια πολύ αγαπημένη οικογένεια και τρεις φίλους που με στηρίζουν σε κάθε φάση της ζωής μου. Κοινώς, τα έχω όλα. Το μόνο που μου λείπει είναι ένας άντρας, που όμως μου τον φέρνει ο Άγιος Βασίλης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και ενώ το όνομά του είναι χάλια, εκείνος είναι λίγο πιο τέλειος από τον ιδανικό άντρα όπως τον είχα φανταστεί. Ή μήπως όχι;
 
Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο ιδανικός άντρας δεν σε παρατάει, επειδή βρήκε κάποια άλλη, και μάλιστα μικρότερη από εσένα. Ούτε ανακαλύπτεις ενώ προσπαθείς να ξεπεράσεις το χωρισμό σας, ότι σου έχει πει τόσα ψέματα, που στην ουσία είναι ένας άγνωστος. Ευτυχώς που οι φίλοι μου δεν με άφησαν να φτάσω στα άκρα και να πέσω στο επίπεδό του. Γιατί αυτό το έκανα μόνη μου.
 
Όμως, ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Ένα τυχαίο γεγονός φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή μου και εκεί που ήμουν μόνη μου και αποφασισμένη να φάω όλα τα γλυκά του κόσμου και την επόμενη μέρα να αρχίσω γυμναστήριο για να τα χάσω, μια αποκάλυψη που έγινε κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια μου, με έκανε να καταλάβω τι ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα στη ζωή μου. Και κάπως έτσι ξεκινάει η δική μου απρόσμενη ιστορία, που είμαι σίγουρη ότι δεν είναι διόλου συνηθισμένη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου