Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«ΕΡΕΒΟΣ-ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΙΒ'», της Βίβιαν Φόρτη - Γράφει η ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΡΙΤΟΥ


«ΕΡΕΒΟΣ-ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΙΒ'», της Βίβιαν Φόρτη
Γράφει η ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΡΙΤΟΥ
Εκδόσεις: Momentum Books.
Σελίδες: 552
Τιμή: 15,21 €


Μετά το Μύθο το Έρεβος. 
Ένα βιβλίο πιο σκοτεινό και τρομακτικό απο το πρώτο. 
Στην αρχή μας παρουσιάζει την αγάπη και την υπέροχη οικογένεια που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν η Δάφνη και ο Απόλλωνας. Εκεί που πιστεύουμε ότι θα μείνουμε ήρεμοι, ίσως με μικρές αναταραχές, γίνεται η απαγωγή. 
Όλα και όλοι καταστρέφονται.
Δεν επηρεάζεται μόνο η δική τους οικογένεια αλλά και η οικογένεια της Δάφνη. Σε κάθε καλό βιβλίο όμως ο συγγραφέας γνωρίζει ότι πρέπει να σκοτώσει έναν ήρωα που είναι αγαπητός. Η κυρά - Λένη ήταν μια φιγούρα σταθμός και χάθηκε. Πληγώθηκα που χάθηκε και δε θα δούμε ξανά άλλο τις γλυκές της ατάκες και τη ζεστή ανιδιοτελή αγάπη της.
Μια άλλη οικογένεια όμως ενώνεται. Οι Ολύμπιοι.
Με δόλο ο Φοίβος την μεταφέρει στην υπερβόρεια για να την προστατέψει. Κάτι που η Δάφνη δε θεωρεί, στην αρχή τουλάχιστον σωστό.
Η πρώτη συνάντηση της με τη Λητώ μου άρεσε. Το ψυχρό ύφος μια μοναχικής βασίλισσας.
Οι επόμενες όμως εμφανίσεις της με απογοήτευσαν. Απέδειξαν μόνο ότι ήταν μια εγωίστρια που ήθελε τα πάντα να περιστρέφονται γύρω της. Ήθελε ακόμα να πάρει τα παιδιά, κατά τη δική μου άποψη διότι ποτέ της δε μεγάλωσε τα δικά της.
Αυτό όμως που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η συμπεριφορά της απέναντι στην Ήρα. Όμως όπως κάθε ερωμένη ρίχνει φταίξιμο στη γυναίκα και όχι, στον άντρα ή στον εαυτό της.
Για όλα όμως κατά τη γνώμη μου έφταιγε ο Δίας. Η αχαλίνωτη όρεξη του να κάνει κάθε θηλυκό δικό του. Η άρνηση της Δάφνης ήταν υπέροχη. Να το πω και λαϊκά "η χυλόπιτα εύχομαι να του καθίσει βαριά στο στομάχι"
Λάτρεψα την ιδέα του Φοίβου σαν ιερωμένο. ήταν ένα τέλειο πλάνο για να διεισδύσει άνετα μέσα στο σπίτι ενός έμπορου ναρκωτικών, με βαθιά πίστη στον καθολικισμό. Πόσο ειρωνικό.
Η εξήγηση της υποβολής υπέροχη. Πόσες λίγες, ελάχιστες, να πω καλύτερα φορές αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη της υποβολής από τους άλλους. Διότι η υποβολή δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο αλλά 4.
Η Υπερβόρεια είναι ένα μέρος που δεν γνωρίζω αν ήθελα να ζήσω. Θα ήθελα όμως να είχα τη τιμή να γνωρίζω τον Άβαρι.
Μια φιγούρα απλή λυτή, με τη δύναμη όμως να δείχνει με μια ή δυο λέξεις, τη δύναμη της σοφίας του.
Βγάζω το καπέλο στο Δάφνη διότι μπόρεσε, αν και δεν ήταν εύκολο να αποχωριστεί την οικογένεια της. Η σκέψη τριγυρνάει ακόμα στο μυαλό μου αν θα μπορούσα εγώ. Δε γνωρίζω αν θα είχα τη δύναμη.
Το έρεβος έρχεται να μας δηλώσει ότι βάζει τα δικά του θεμέλια για τη συνέχεια, όχι, μόνο ενός ακόμα βιβλίου της σειράς Δώδεκα αλλά πολλών ακόμα.
Συγχαρητήρια.
Βίβιαν Φόρτη - Στεφάνου, συνέχισε με τον ίδιο τρόπο να μας καθηλώνεις με τα βιβλία σου.


Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
"«Έλα, μακάριε Λυτρωτή, εξολοθρευτή του Τιτυού, Φοίβε Λυκωρέα…
Εσύ που έχεις χρυσή λύρα, γονιμοποιέ και προστάτη των γεωργών, Πύθιε, Τιτάνα… Άγριε, πνεύμα του φωτός, αγαπημένε, δόξα της νιότης...»
Ο Φοίβος έχει επιτέλους βρει δίπλα στη Δάφνη, τη γαλήνη και την ευτυχία που αναζητούσε αιώνες. Η αποδοχή και η προστασία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των Δώδεκα, τους προσφέρει ασφάλεια. Έτσι τουλάχιστον, πιστεύουν…
Όμως, οι αρχαίοι εχθροί του Φωτός εισβάλλουν στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας συμμάχους ισχυρότατους και ικανούς.
Εκεί που τελειώνει ο Μύθος, η Δάφνη θα συναντήσει το Έρεβος. Και ο Απόλλων θα πολεμήσει εναντίον του, με τον τρόπο που μόνο ένας από τους Δώδεκα μπορεί."
Έγραψαν για το Μύθo:
Ελευθεροτυπία
«Συνδυάζοντας την ελληνική μυθολογία, το μυστήριο και τον “ευνόητο’’ παράτολμο έρωτα μιας φοιτήτριας για τον καθηγητή της, η καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας Βίβιαν Φόρτη, γεφυρώνει το φανταστικό με το αναμενόμενο, το απογειωμένο με το ευπώλητο, σε καινοφανή συνδυασμό».
Κωνσταντίνος Mπούρας.
Diavasame.gr
«Η Βίβιαν Φόρτη εντάσσει, με μια πρωτότυπη ιστορία αγάπης, τη μυθολογία στη σύγχρονη εποχή»..
Ευμορφία Ζήση.
Artistbook.gr
«Χαλαρωτικό, αισθηματικό, περιπετειώδες, διασκεδαστικό… Ένα ευχάριστο ταξίδι για τον αναγνώστη και η αρχή μιας δημιουργικής και ανοδικής συγγραφικής πορείας για τη Βίβιαν Φόρτη».
Μαρία Κατσοπούλου.
Περιοδικό Olympic Air “On Air”,
«Μία ιστορία αγάπης, πλεγμένη στον άκρως γοητευτικό ιστό της ελληνικής μυθολογίας».
Δημήτρης Φαλλιέρος.
Greekbooks.gr
«Η ελληνική φανταστική λογοτεχνία έχει πια την κορωνίδα της και τη συγγραφέα που μπορεί και δίνει το σήμα... να ακολουθήσουν και άλλοι στον δύσκολο δρόμο της φανταστικής λογοτεχνίας».
Τζένη Κόκκαλη, συγγραφέας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου