Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

"ΚΥΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ", της Ισμήνης Καπάνταη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


"ΚΥΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ", της Ισμήνης Καπάνταη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη.
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 232 και Τιμή: 14,91 ευρώ.

     Ένα βιβλίο που λάτρεψα από το εξώφυλλο και μόνο! Γνωρίζετε υποθέτω ότι είμαι φιλόζωη και ιδιαίτερα κυνόφιλη. Αν όχι, σας το λέω τώρα ευθαρσώς!
   Το βιβλίο αυτό λοιπόν με άγγιξε πολύ, καθώς οι πρωταγωνιστές του, οι ήρωες των οποίων διαβάζουμε την ιστορία, είναι τετράποδοι, τριχωτοί, φωνακλάδες και πολύ ιδιόρρυθμοι. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι πιστοί σε αυτούς που έχουν υιοθετήσει: τα αφεντικά τους.
     Τα δύο φοξ τεριέ της ιστορίας μας, λοιπόν, ο Ευμένης και η Ιππολύτη έχουν υιοθετήσει μια κουλτουριάρα ζωγράφο, την κ. Κασσάνδρα, μαζί με αυτήν και τις δύο υπολογίστριες κόρες της και τον «κομήτη» άντρα της, που πάει και έρχεται περιστασιακά! Όμως, η κ. Κασσάνδρα, ως γνήσια καλλιτέχνης είναι στον κόσμο της και χρίζει ειδικής μεταχείρισης! Φυσικά, σε μια ιστορία τέτοιας σπάνιας ευφυΐας και δολοπλοκιών από τα συμπαθή τετράποδα, δεν θα μπορούσε να λείπει το αυθεντικό ελληνικό στοιχείο, που τις καταβολές του τις έχει στους Αρματωλούς και τους Κλέφτες: ο Κίτσος ο λεβέντης! Μόνο, που δεν ήταν γραφτό του Κίτσου να ζήσει και να πρωταγωνιστήσει στην ιστορία μας ως ζωντανός λεβέντης με σάρκα, οστά και τρίχωμα, αλλά ως φάντασμα, αμέσως προερχόμενο από τις πύλες του Παραδείσου! Νομίζω, πως τα λόγια περισσεύουν...
     Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο, με χιούμορ, σάτιρα που τσακίζει κόκκαλα και μεγάλες, πανανθρώπινες αλήθειες, το οποίο λάτρεψα και που αφήνω εσάς τους ίδιους να ανακαλύψετε τη συνέχεια της κυνικής αυτής ιστορίας, διαβάζοντάς το! Όσοι, δε, είστε υιοθετημένοι από κάποιο συμπαθητικό τετράποδο, όπως εγώ από τον σκύλο μου τον Γκούφυ, θα ταυτιστείτε απόλυτα με το πανέμορφο αυτό βιβλίο, θα το απολαύσετε όσο λίγα και θα το θυμάστε για καιρό, καθώς είμαι βέβαιη πως έχετε ήδη διαπιστώσει πως η αγάπη που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα συμπαθή τετράποδα στον άνθρωπο είναι σπάνιας αξίας, χωρίς όρους, απόλυτης πίστης και ανεξάντλητη!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου: 

"Oρισμένοι από τους ήρωες του βιβλίου έχουνε τέσσερα πόδια, ενώ κάποιοι άλλοι δύο. Tον τίτλο του τον πήρε για «πολλούς» λόγους· θα τους αντιληφθούν όμως καλύτερα όσοι θα το διαβάσουν. Προς το παρόν αρκεί να πούμε ότι, αφού ζυγίσαμε τα δεδομένα, καταλήξαμε πως κι εδώ ισχύει το γνωστό τοις πάσι αξίωμα πως «όταν κάποιος έχει περισσότερα από κάποιον άλλον είναι ανώτερός του». Aν, παραδείγματος χάριν, εγώ έχω τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κι εσείς έχετε μόνον δύο, ε, όπως και να το κάνουμε, είμαι ανώτερός σας. Kατά συνέπειαν οι έχοντες τέσσερα πόδια είναι σε καλύτερη θέση –ένα σκαλί πιο πάνω κοινωνικά– από τους έχοντες δύο, ακριβώς όπως γίνεται και με τα χρήματα. Hλίου φαεινότερον. Γι' αυτό: Kυνική ιστορία.Oι ήρωες κατά σειράν είναι: Eυμένης, φοξ τεριέ, αρσενικό· Iππολύτη, φοξ τεριέ, θηλυκό· Kίτσος ή μάλλον το φάντασμα του Kίτσου, κάτι σαν το φάντασμα του πατέρα του Άμλετ, προς το σκυλήσιο όμως–, κόπρος, αρσενικό· κυρία Kασσάνδρα, homo sapiens, θηλυκό, και πλήθος δευτεραγωνιστών. Kαλή σας διασκέδαση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου