Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ - Τα Μυθιστορήματά Του - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

Ένας μικρός φόρος τιμής σε έναν μεγάλο συγγραφέα, το Νίκο Θέμελη.
Τα 7 μυθιστορήματά του έχουν προκαλέσει αίσθηση για τις αλήθειες που εκφράζουν, τα πολλά ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα σε αυτά και αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες, αλλά και τους κριτικούς.
Νομίζω λοιπόν, πως ένα αφιέρωμα στα βιβλία του θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο του, να το θυμηθούμε και κυρίως να κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για έναν μεγάλο σύγχρονο λογοτέχνη, που δυστυχώς, έφυγε νωρίς, στις 20 Αυγούστου του 2011. 
Στις 24 Μαρτίου του 2014, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προγραμματίζουν την κυκλοφορία του όγδοου και τελευταίου μυθιστορήματός του, με τον προφητικό (;) τίτλο "Η Αναχώρηση".


"Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Κέδρος.

Σελίδες: 424 και Τιμή: 15,60 ευρώ.

"'Εξι πρόσωπα αφηγούνται ισάριθμες ιστορίες και συνθέτουν συγχρόνως την περιπέτεια της ζωής του κεντρικού ήρωα και των σχέσεών τους μαζί του. Σχέσεις εξουσίας και δεσμοί καταπίεσης, αλλά και σχέσεις φιλίας και έρωτα, ελευθερίας και δημιουργίας. Σ' έναν κόσμο που φεύγει και σ' έναν κόσμο που έρχεται, στα τέλη του προπερασμένου αιώνα και στις αρχές του 20ού, κάποιοι αναζητούν καινούργιες απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν προσωπικά και συλλογικά οράματα. Πρόσωπα που κουβαλούν την ιστορία των προγόνων τους και αποφασίζουν να γράψουν τη δική τους. Χαράζουν μόνοι τους το δρόμο τους, πιστεύουν σε αξίες, δημιουργούν, μπορούν να αντλούν δύναμη ακόμη και όταν όλα τους έρχονται ανάποδα. Στάσεις ζωής και πάθη μιας ζωής, γνώση και ημιμάθεια, άλλοτε τους πάνε μπροστά και άλλοτε τους βασανίζουν. Άλλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο χωρίς σύνορα και άλλοι στον μικρόκοσμό τους ξέρουν να ζουν ειρηνικά κι αδελφωμένα, αντάμα με αλλόθρησκους κι αλλοεθνείς, το δικό τους παραμύθι."


"Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Κέδρος
Σελίδες: 512 και Τιμή: 15,69 ευρώ

"Λίγο πριν από το γύρισμα του 1900, ενώ η αστική τάξη διευρύνει την ακτινοβολία της και την ισχύ της, οι αυτοκρατορίες, που απλώνονται στη χερσόνησο του Αίμου μέχρι ψηλά στη Νότια Ρωσία, αμφισβητούνται από κάθε λογής κινήματα. Κινήματα απελευθέρωσης από δυνάστες ή κατακτητές, από αλλοεθνείς ή αλλόδοξους, απ' οτιδήποτε κρατάει τον κόσμο δεμένο στο χθές, στο τέλμα, στην υποταγή, πνίγει τις ικανότητές του και κάθε φωνή για ελευθερία και δικαιοσύνη. Στον κόσμο αυτό, μια γυναίκα αποφασίζει τον δικό της μακρύ δρόμο για μια ζωή που θέλει η ίδια να ορίζει με τα αισθήματά της, τις ιδέες της και τις επιλογές της. Μια ζωή που υφαίνεται μέσα από τις σχέσεις της με 5 άνδρες. Πέντε άνδρες είδωλα μιας άλλης εποχής, κάποιοι μπορεί να υπάρχουν και σήμερα ακόμη."


"Η ΑΝΑΛΑΜΠΗ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Κέδρος
Σελίδες: 736 και Τιμή: 22,92 ευρώ.

"Η ιστορία μιας οικογένειας που θέλει να προκόψει, ν’ ανέβει κοινωνικά, να ορίσει την ταυτότητά της με την αστική τάξη στην οποία ανήκει. Το μεγάλο μυστικό της οικογένειας που σέρνεται πάνω από τριάντα χρόνια και την σφραγίζει. Η ζωή του γόνου της οικογένειας, ο μυστικός του κόσμος, σχέσεις πατροπαράδοτες και σχέσεις ασυνήθιστες υφαίνουν την δική του περιπέτεια. Δρόμοι ζωής, που αναμετρώνται με την Μεγάλη Ιδέα, τον Διχασμό, την Μικρασιατική Καταστροφή, ξετυλίγονται στην Πάτρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Βερολίνο. Η ιστορία της κοινωνίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον μεσοπόλεμο. Τα προσωπικά όνειρα, τα πάθη και οι ευαισθησίες των ηρώων, αλλά και η ελπίδα, η προσπάθεια για έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, σε μια ανήμπορη δημοκρατία, σε μια αδύναμη, κοινωνία. Όλα μια αναλαμπή, μία μεγάλη αναλαμπή με αρχή και τέλος."


"Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Μεταίχμιο.
Σελίδες: 312 και Τιμή: 5,66 ευρώ.

"Όνειρα... όνειρα που μιλούν για επίγειες και επουράνιες εξουσίες και μας στοιχειώνουν, μας καθοδηγούν, μας παρασύρουν.

Όνειρα του ύπνου και του ξύπνιου, στον αντίποδα της πραγματικότητας και του πώς αυτή ξετυλιγόταν· ανήμπορα να βοηθήσουν το κράτημα των δεσμών μιας οικογένειας αλλά και των ανθρώπων της, καθώς σπαράσσονταν και χάνονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ίσως επειδή το έφερναν οι περιστάσεις αλλά και επειδή οι ίδιοι τις έφτιαχναν με τα μυαλά που κουβαλούσαν. Διαδρομές ζωής στη Μεταπολεμική Ελλάδα για την αναζήτηση της λύτρωσης, της δικαίωσης και της δικαιοσύνης μέχρι τα άκρα των αντοχών της κοινωνίας. Τέσσερις εκδοχές ονείρων σε αντίστοιχες ιστορίες στη ζωή μιας οικογένειας που όσο κι αν με το πέρασμα του χρόνου ματώνει και αποσαθρώνεται κάποιοι κερδίζουν τη δυνατότητα μιας ελπίδας."

Μετά την "Αναζήτηση" των νέων οριζόντων και των νέων αληθειών, μετά την "Ανατροπή" του status quo στην οικογένεια και την κοινωνία, μετά την "Αναλαμπή" του αστικού εκσυγχρονισμού που έμεινε λειψός προπολεμικά, ο Νίκος Θέμελης συμπληρώνει τη δημοφιλή μυθιστορηματική τριλογία του για τη νεοελληνική ιδιωτική και συλλογική περιπέτεια με μια ανατομία-κόλαφο της μεταπολεμικής νοοτροπίας. Και, όπως πάντα, κλείνει το μάτι στην επικαιρότητα.


"ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Κέδρος.
Σελίδες: 336 και Τιμή: 11,41 ευρώ.

"1794, στην παροικία των Γραικών στη Στεφανόπολη, στα μακρινά Καρπάθια. Ένας άρχοντας, έμπορος Γραικός και χήρος, στην κορυφή της δημιουργικότητάς του, τα έχει όλα. Όνομα τρανταχτό, ευτυχισμένη οικογένεια, αξιοζήλευτη περιουσία. Στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, δίχως να φταίει η ίδια, θα του ανατραπούνε όλα. Τα δυο παιδιά του θα τον εγκαταλείψουνε, καθένα με το δικό του τρόπο. Η θυγατέρα για την Κέρκυρα, ο γιος για το Παρίσι. Τα οικονομικά του θα χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Το όνομα και η τιμή του θα απειληθούν πρώτη φορά στη συνετή και βέβαιη πορεία της ζωής του. Όμως, μια χήρα γοητευτική τον έχει βάλει προ πολλού στο μάτι. Τα πράγματα μπερδεύονται. Δρόμοι ζωής, ιδανικά, περιουσίες, επιθυμίες και αποφάσεις, ένα πρωτόγνωρο κουβάρι. Με τη δύναμη του νου, τη γλώσσα της καρδιάς κι ένα μειδίαμα των ηρώων, οι ζωές τους ισορροπούν αλλού κι αλλιώς, σαν να 'χει αλλάξει ο κόσμος όλος."


"ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΥΟ ΖΩΕΣ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Κέδρος.
Σελίδες: 434 και Τιμή: 12,84 ευρώ.

"Ένας άνδρας και τρεις γυναίκες. Η γυναίκα του, η νεότερη συνάδελφος, η κόρη του φίλου του. Τρεις σχέσεις. Σχέσεις διακριτές, καθεμιά με το δικό της περιεχόμενο, επιζητούν να συνυπάρξουν με τις άλλες. Σχέσεις πότε δυνατές, βασανιστικές κι άλλοτε πρωτόγνωρες.

Ένας άνδρας στο σταυροδρόμι της ωριμότητάς του. Ανατρέχει στην πορεία της ζωής του, σε καταστάσεις και επιλογές που επηρέασαν τη διαμόρφωσή της. Ανιχνεύει την ταυτότητά του στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Νιώθει μάλλον ικανοποιημένος. Όμως και αμφιβάλλει.
Ο Οδυσσέας Πολίτης πρέπει να επιλέξει. Για τις σχέσεις του αυτές, την παραπέρα ζωή του, αυτό που θα του εξασφαλίσει την εσωτερική του ισορροπία. Για έναν νέο κύκλο ζωής. Αναρωτιέται αν μπορούν να χωρέσουν στη διάρκεια μιας ζωής δυο ζωές."

"ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Κέδρος.
Σελίδες: 504 και Τιμή: 15,69 ευρώ.

"Η περιπέτεια μιας οικογένειας, ενός χειρογράφου και μιας αποκάλυψης που κρύβει. 

Οι αλήθειες του καθένα μας απέναντι στις αλήθειες των άλλων. 
Άλλοτε η δύναμη και άλλοτε η αδυναμία μας να τις πλησιάσουμε ή να τις ανεχτούμε.
Οι αντοχές μας απέναντι στον άλλον, στον διαφορετικό και σε ό,τι πιστεύει. 
Η διαδρομή από την κατανόηση στη δύσκολη ανοχή, μέχρι την εύκολη βία. 
Οι αντικατοπτρισμοί από τον μεγάλο κόσμο στον μικρόκοσμο των ηρώων.
Όνειρα και επιδιώξεις που πότε ευδοκιμούν και πότε ανατρέπονται από τη συγκυρία ή τη διαδρομή της Ιστορίας. 
Ιδεολογήματα, πάθη, ευαισθησίες, τραύματα που κουβαλιούνται επώδυνα αλλά και καθοδηγούν σε δύσκολους καιρούς. 
Η προσπάθεια και η παραίτηση, η νίκη και η ήττα, η διάψευση και ο συμβιβασμός.
Λονδίνο, Αϊβαλί, Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Αθήνα από δεκαετία σε δεκαετία στην καρδιά του 20ού αιώνα."

"Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ", του Νίκου Θέμελη, από εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το  όγδοο και τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα που άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική λογοτεχνία, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2014, στις 24, όπως μας ενημερώνει ο εκδοτικός του οίκος.

1 σχόλιο:

  1. Ο Νίκος Θέμελης πέθανε θαρρείς για νά επιβεβαιώσει τήν ρήση ότι οι καλοί πεθαίνουν νέοι. Ευχή νά ''ταξιδεύει στόν ουρανό μέ τούς αγγέλους στό πλευρότου '', δική του έκφραση από τό βιβλίο του '' Οι αλήθειες τών άλλων ''.. Ενα βιβλίο στό οποίο αφηγείται τήν ιστορία μέ μεγάλη δόση πολιτικού πολιτισμού μέσα από τίς ζωές των ηρώων του ,των οποιων οι εθνικές , ιστορικές ακόμη καί σεξουαλικές βεβαιότητες δοκιμάζονται διαρκώς !
    Κοινοτυπο αλλά αληθινό - αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στήν νεοελληνική λογοτεχνία.



    ΑπάντησηΔιαγραφή