Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δε με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δε θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην απορρίπτετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση «στολίζουν την ψυχή μας», ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

«ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ», της Νικόλ - Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ», της Νικόλ - Άννας Μανιάτη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 424
Τιμή: 15,93€

Αυτό είναι το ένατο βιβλίο της συγγραφέως, το όγδοο που διάβασα δικό της, και για ακόμα μια φορά έμεινα εντυπωσιασμένη, καθώς ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα που έχει γράψει.
Η υπόθεση πρωτότυπη και ευρηματική κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη στιγμή και δεν μπορεί εύκολα να το αφήσει από τα χέρια του. Αυτό φυσικά, δε μου συμβαίνει πρώτη φορά με βιβλίο της κ. Μανιάτη... Κάθε βιβλίο της έχει αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα.
Το «Πίσω Απ' Τον Καθρέφτη» είναι μια πρωτότυπη και ασυνήθιστη ιστορία για μια γυναίκα και έναν άντρα, που η ζωή οδηγεί σε δύσβατα και ανεξερεύνητα μονοπάτια. 
Μη βιαστείτε να υποθέσετε πως πρόκειται για μία ακόμα ιστορία αγάπης γιατί θα γελαστείτε οικτρά. Μπορεί να υπάρχει το στοιχείο της αγάπης με πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις, και όχι μόνο μεταξύ των δύο βασικών ηρώων μας, αλλά το κύριο στοιχείο είναι η εκδίκηση, απόλυτα δικαιολογημένη κατά τη γνώμη μου. Η εκδίκηση που αποφασίζει να πάρει μια γυναίκα όταν συνειδητοποιεί την προδοσία που διαπράχθηκε εις βάρος της από τον άνθρωπο στον οποίο είχε τυφλή εμπιστοσύνη, το σύζυγό της.
Οι δύο κύριοι ήρωες του βιβλίου αυτού, η Μαριλένα Νέβα και ο Αντώνης Γαβριελάτος είναι δύο άνθρωποι νέοι, δυναμικοί, γοητευτικοί, αυτάρκεις και συνειδητοποιημένοι. Τί πιο φυσικό από το να ενώσουν κάποια στιγμή τη ζωή τους και τη μοίρα τους μέσω ενός γάμου;
Όμως, όπως και στη ζωή, έτσι και σε αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα, δεν έρχονται όλα όπως τα σχεδιάζουμε. Υπάρχουν πάντα οι αστάθμητοι παράγοντες που αλλάζουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις μας, που μας κάνουν άλλοτε καλύτερους και άλλοτε χειρότερους, ανάλογα με τα πλήγματα και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. 
Η Νικόλ - Άννα Μανιάτη έχει δημιουργήσει ένα μικρό, ολοζώντανο σύμπαν μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες του βιβλίου της. Ο κάθε ένας έχει τη δική του προσωπικότητα, το δικό του χαρακτήρα και ενεργεί ανάλογα με τα βιώματα και τις πεποιθήσεις του, όπως η δεύτερη σημαντική ηρωΐδα, η Δάφνη, η οποία έχει τους δικούς της λόγους, βιώματα και εμπειρίες βάσει των οποίων ενεργεί στο πλευρό της Μαριλένας. 
Όμως, πέρα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κάθε ήρωά της η συγγραφέας εμβαθύνει και μέσα στον ψυχικό του κόσμο, κάνοντάς μας κοινωνούς των πιο κρυφών σκέψεών του, δίνοντάς μας την ευκαιρία και το ερέθισμα να αναλογιστούμε τί θα κάναμε εάν βρισκόμασταν ποτέ στην ίδια θέση.
Προσωπικά, ενθουσιάστηκα με την πλοκή, με τους ήρωες και κυρίως τις ηρωΐδες τις οποίες αγάπησα, κατανόησα και συμπόνεσα, αλλά και με τον έξοχο χειρισμό της ανθρώπινης σκέψης και ψυχολογίας που μπορούν να αλλάξουν προς διαφορετικές από τις αναμενόμενες κατευθύνσεις, αντίστοιχα με τα βιώματα και τις εμπειρίες του καθενός μας.   
Μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσουμε σε κάθε δεδομένη στιγμή; Ξέρουμε μέχρι ποιά όρια μπορούμε να φτάσουμε για να πάρουμε εκδίκηση, όταν έχουμε αδικηθεί κατάφωρα; 
Αυτό το βιβλίο απαντά σε πολλά από τα προφανή αλλά και τα ενδόμυχα ερωτήματά μας και αποτελεί ένα μυθιστόρημα που αξίζει πραγματικά να διαβαστεί Φίλοι μου!
Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και θα ήταν ευχής έργο εάν δινόταν μια συνέχεια στην ιστορία και την περαιτέρω πορεία των ηρώων της!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Δυο καλά κρυμμένες επιστολές αποκαλύπτουν τα σχέδια του συζύγου της για το μέλλον της. Πώς θα αντιδράσει η δυναμική και όμορφη Μαριλένα Νέβα όταν θα δει τη ζωή της να ανατρέπεται; Όταν θα συνειδητοποιήσει πως ο μοναδικός άντρας που αγάπησε και εμπιστεύτηκε την πρόδωσε; 
Αλλόκοτος, πρωτότυπος και σκληρός ο τρόπος που θα επιλέξει να πάρει την εκδίκησή της. Θα παίξει με το μυαλό του, προσπαθώντας να τον μετατρέψει σε ένα άβουλο ον. Θα τα καταφέρει άραγε, και ποιο θα είναι το τίμημα; 
Η ευρηματικότητα του γυναικείου μυαλού όταν η προδοσία γεννά την εκδίκηση!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου