Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

«ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», της Suzanne Selfors - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», της Suzanne Selfors - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 432 και Τιμή: 6,50€

Ένα υπέροχο βιβλίο το οποίο μας εξιστορεί την καταστροφή του Μινωϊκού πολιτισμού από το γιγάντιο τσουνάμι που ακολούθησε την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, ένας πολιτισμός μεγαλειώδης, ο οποίος κυριαρχούσε έως τότε, έχοντας υποδουλώσει ακόμα και την Αθήνα και τα Μέγαρα. 
Η ερωτική ιστορία του Θησέα και της Αριάδνης, η προδοσία του απέναντί της και η αποκήρυξη της πριγκίπισσας της Κρήτης από τον σκληρό Μίνωα.
Η συγγραφέας μας περιγράφει ζωντανά την ιστορία των ανθρώπων, απλών θνητών και βασιλιάδων, που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή. Ένιωσα πως βρισκόμουν εκεί, μαζί με τα πραγματικά και τα φανταστικά πρόσωπα, μέσα στην περίφημη κάμαρα των Δελφινιών στο ανάκτορο της Κνωσσού. 
Μεταφέρθηκα νοερά στην Αίγυπτο, σε έναν τόσο διαφορετικό κόσμο και πολιτισμό από τον αντίστοιχο Μινωϊκό και τον Αθηναϊκό.
Γνώρισα σχεδόν από κοντά τη βασίλισσα Πασιφάη, την Αμαζόνα Ιππολύτη, σύζυγο του Θησέα και το γιό τους Ιππόλυτο. Τον γίγαντα Πειρίθου και τις αδερφές Αριάδνη, Κλυμένη και Φαίδρα, καθώς και τον αδερφό τους Δευκαλίωνα, βασιλικά τέκνα του Μίνωα, όπως και το νόθο γιο του Θησέα και της Αριάδνης, τον Έλκιο, που αν και φανταστικό πρόσωπο, δε θα μπορούσε να είναι πιο ζωντανός. 
Συγχαρητήρια στη συγγραφέα Suzanne Selfors, που, αν και αμερικανίδα, μπόρεσε να μπει τόσο βαθιά στη σκέψη, στη λογική, στα ήθη και έθιμα των Ελλήνων, Μινωϊτών και Αιγυπτίων της εποχής και να μας αναπαραστήσει αρχαίους κόσμους, χαμένους εδώ και χιλιετίες! Εν ολίγοις, ένα καταπληκτικό βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε ανεπιφύλακτα!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Έκρηξη ηφαιστείου Θήρας. . . Ο μινωικός πολιτισμός κινδυνεύει να καταστραφεί. Μια βασιλεία που αποδυναμώνεται και χάνεται στη λήθη του κόσμου. Οι κόρες της Κρήτης, σκορπισμένες στις γειτονιές του κόσμου, πρέπει να υπερνικήσουν τα εμπόδια. Ποιος θα σωθεί από τη λαίλαπα; Αμφίσημοι χρησμοί, έρωτες, ξεχασμένες ιστορίες και μυστικά που κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Θα καταφέρουν η Αριάδνη και οι αδελφές της να αποκρυπτογραφήσουν τα σημάδια της μοίρας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου