Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

«ΝΟΜΟΣ», της Μαρίας Ζαχαράκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΝΟΜΟΣ», της Μαρίας Ζαχαράκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Momentum
Σελίδες:450
Τιμή: 14,94€ 
       Το πρώτο μυθιστόρημα μιας νέας και πολλά υποσχόμενης συγγραφέως, της αγαπητής Μαρίας Ζαχαράκη είναι ένα βιβλίο που προκαλεί αίσθηση, που εντυπωσιάζει, που καθηλώνει, που γοητεύει και μένει χαραγμένο στη μνήμη του αναγνώστη.
       Η λογοτεχνία φαντασίας ήταν πάντα κάτι που με σαγήνευε, καθώς είναι γοητευτικό  να ταξιδεύεις σε κόσμους φανταστικούς μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Έτσι, όταν διάβασα για πρώτη φορά την υπόθεση στο οπισθόφυλλο του «Νόμου» ενθουσιάστηκα. Το γεγονός ότι επρόκειτο για μία νέα συγγραφέα και, μάλιστα ελληνίδα, μου κέντρισε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον, και δικαίως, όπως αποδείχτηκε!
       Το θέμα το οποίο πραγματεύεται το βιβλίο «Νόμος» είναι πρωτότυπο, εμπνευσμένο και άκρως ανατρεπτικό:
‘η αναζήτηση της απαρχής της Δημιουργίας του ανθρώπου, η αποκάλυψη μιας πανάρχαιας και καλά συγκαλυμμένης πλεκτάνης, η προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στα πιστά στρατεύματα του Θεού και στους έκπτωτους αγγέλους Του, η καταπάτηση του ιερότερου και απαράβατου Νόμου του Δημιουργού και οι ολέθριες συνέπειες για όσους επιλέξουν να τον καταπατήσουν, όπως η θνητή Αντριάνα και ο αθάνατος Αρχάγγελος Κάμεν, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε έναν απαγορευμένο και ατελέσφορο έρωτα.
       Όλα αυτά τα συστατικά υπόσχονται ένα μυθιστόρημα φαντασίας ευρηματικό, ασυνήθιστο και σαγηνευτικό το οποίο συνδυάζει το πραγματικό με το φανταστικό, την περιπέτεια με τον έρωτα, τα πανάρχαια μυστικά της Θρησκείας και της αναζήτησης του ανθρώπου για την προέλευσή του, με τη σύγχρονη πραγματικότητα. 
       Η Μαρία Ζαχαράκη μας καθοδηγεί βήμα – βήμα από την ήρεμη και καθ’ όλα συνηθισμένη πραγματικότητα της ηρωΐδας μας Αντριάνας, ή Άντριαν, και την οικογενειακή θαλπωρή του σπιτιού της στην Φλωρεντία, σε μία νέα και ολοένα και πιο ασυνήθιστη πραγματικότητα στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Οξφόρδης και, συγκεκριμένα, στο τμήμα της Φιλοσοφίας. Η ηρωΐδα εισέρχεται σε ένα νέο και καθόλου γνώριμο περιβάλλον, μακριά από δύο προστατευτικούς και αγαπημένους γονείς και αρχίζει μία νέα ζωή όπου οι απλοί θνητοί συνυπάρχουν και συγχρωτίζονται με τους αθάνατους και προαιώνιους αγγέλους. Η φοιτητική, και όχι μόνο, ζωή της Αντριάνας ξεκινά και η ανάληψη μιας εργασίας μαζί με άλλους τέσσερις συμφοιτητές της για το μάθημα ‘Φιλοσοφία Της Θρησκείας’ θα γίνει το έναυσμα  για μία απίστευτη περιπέτεια για την ηρωΐδα μας και για ένα εντυπωσιακό ταξίδι για εμάς τους αναγνώστες.
       Οι ήρωες που έχει πλάσει η συγγραφέας είναι ολοζώντανοι, γοητευτικοί, πειστικοί και μέσα από τις σκέψεις τους, τις αναζητήσεις τους, τις πράξεις τους, τα διλήμματα και τους φόβους τους, τους έρωτές τους και τις αποφάσεις που τολμούν να πάρουν, συμπαρασύρουν τους αναγνώστες σε μία εκπληκτική και διαρκή αναζήτηση. Αυτήν της αρχής του ανθρώπινου γένους, της Δημιουργίας του ανθρώπου, όπως απεικονίζεται στο διασημότερο έργο του Μιχαήλ Αγγέλου στην Καπέλα Σιξτίνα, αλλά και στα κείμενα της Γενέσεως, όπου καταγράφεται η επικότερη όλων των μαχών, αυτή μεταξύ του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Εωσφόρου.
       Βρισκόμαστε μέσα σε ένα σύμπαν όπου μυστικά προαιώνια μας αποκαλύπτονται και αρχίζουμε να βλέπουμε τα πάντα μέσα από μια διαφορετική, διευρυμένη οπτική. Κάθε αποκάλυψη μας οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην αδιανόητη αλήθεια, η οποία τεκμηριώνεται μέσα από κάθε στοιχείο που προστίθεται στην επίμονη έρευνα των πέντε συμφοιτητών. Ταυτόχρονα, αγωνιούμε για την πορεία ενός απαγορευμένου έρωτα και των ολέθριων συνεπειών που μπορεί αυτός να έχει, όποια πορεία και αν ακολουθήσει.
       Δε θα ήθελα να επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αριστοτεχνικά δοσμένη πλοκή του «Νόμου», γιατί φοβάμαι πως θα αποκαλύψω καίρια σημεία που θα σας στερήσουν την μαγεία την οποία είμαι σίγουρη πως θα νιώσετε διαβάζοντάς τον.
       Σας παραθέτω ένα πολύ μικρό απόσπασμα, σαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της εξαιρετικής γραφής της συγγραφέως, το οποίο με εντυπωσίασε με τη μεστότητά του σε μεγάλες αλήθειες της ζωής.

«Δεν διαφέρουμε πολύ από το ανθρώπινο γένος, Άντριαν. Υπάρχουν άνθρωποι υψηλής διανόησης, πνεύματος, καλοσύνης. Και υπάρχουν αυτοί που απλώς γεννήθηκαν δίχως ποτέ να αντιληφθούν το μεγαλείο της υπόστασής τους. Άνθρωποι με προτερήματα και άνθρωποι με ελαττώματα. Άνθρωποι που δίνουν καθημερινά μάχη για ολόκληρη την ανθρωπότητα και άνθρωποι που μάχονται την ίδια την ανθρωπότητα. Κάποιοι είναι τόσο λαμπεροί που αισθάνεσαι δέος και μόνο στο άκουσμα του ονόματός τους και κάποιοι τόσο σκοτεινοί που τρομάζεις και στην ιδέα της ύπαρξής τους. Η διαφορά μας έγκειται στο γεγονός ότι εμείς δημιουργηθήκαμε προορισμένοι για έναν σκοπό ενώ οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για το τι θέλουν να γίνουν, τι θέλουν να υπηρετήσουν. Κι αυτό είναι η απόλυτη ελευθερία».
Συλλογίστηκα τα λόγια του. Ήταν πραγματικότητα. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να επιλέξει το είναι του. Και κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει αυτό. Ούτε ο ίδιος ο Θεός.»
«Άδραξε τη μέρα, άδραξε την ευκαιρία, σήμερα είναι, αύριο ποιος ξέρει… Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει και όταν ο Θεός κάνει σχέδια οι άνθρωποι έχουν χάσει την ευκαιρία να ζήσουν αυτό που ήθελαν όταν τους το επέτρεπε.»

       Απόλαυσα την κάθε στιγμή ανάγνωσης αυτού του εξαιρετικού, πρωτότυπου βιβλίου, «ταξίδεψα» σε κόσμους μυστηριακούς και μου αποκαλύφθηκαν αρχέγονα μυστικά που δεν μπορούσα ούτε να διανοηθώ.  
       Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στη Μαρία Ζαχαράκη για αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο και την εκλιπαρώ… να μην αργήσει πολύ να μας δώσει τη συνέχεια αυτής της επικής ιστορίας της!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Όταν η Αντριάνα, πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα φιλοσοφίας της Οξφόρδης, αναλαμβάνει με τέσσερις συμφοιτητές της μια εργασία για τη δημιουργία του ανθρώπου, το μόνο που έχει στο νου της είναι ένας καλός βαθμός.
Αυτό που δεν φαντάζεται ποτέ είναι ότι, καλά κρυμμένο στις σελίδες της Βίβλου και στις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου που μελετά για την εργασία, βρίσκεται το μυστικό των Αρχαγγέλων της Δημιουργίας: το πρώτο μυστικό του Κόσμου, άρρηκτα δεμένο με τη μοίρα της. 
Και σίγουρα δεν περιμένει ότι θα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά έναν Αρχάγελλο που περπατά ανάμεσα στους ανθρώπους και ότι θα τον διεκδικήσει από τον Θεό, παραβιάζοντας τον πρώτο Νόμο που Εκείνος θέσπισε...
Το ζευγάρι θα βρεθεί να ακροβατεί ανάμεσα στον πόθο και την αμαρτία, την πτώση και τον έρωτα, το θάνατο και τη ζωή …
Ενώ οι πέντε φοιτητές προσπαθώντας ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πλεκτάνη της Ιστορίας: ένας εξόριστος έρωτας, μια μυστηριώδης γυναίκα για την οποία όλοι σιωπούν και ένα σχέδιο εκδίκησης που περιμένει επί αιώνες την κατάλληλη στιγμή, για να ανατρέψει τον Νόμο…"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου