Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα "παράθυρο" σε έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε κόσμους πραγματικούς, ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς, ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους - αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ με όλους εσάς όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με "γέμισαν" με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε, ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτή την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν, ή μου άφησαν αρνητικά συναισθήματα, διότι αυτά είναι απολύτως υποκειμενικά. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην αποκλείετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων - αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν το θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους φίλους - αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας "ταξιδεύουν" μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση "στολίζουν την ψυχή μας", ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ», της Βάλιας Καραμάνου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ», της Βάλιας Καραμάνου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Αστάρτη
Σελίδες: 96
Τιμή: 9,59€

Αυτό το «μικροσκοπικό», για τα δικά μου ‘βιβλιοφαγικά’ δεδομένα, βιβλίο με κέρδισε αρχικά από το πανέμορφο, γοητευτικό εξώφυλλό του και στη συνέχεια από την υπόθεση στο οπισθόφυλλό του. Ένα σύμπλεγμα ανδρικού και γυναικείου σώματος, παρασυρμένο σε ένα παθιασμένο τανγκό με φόντο ένα φθινοπωρινό, σκοτεινό τοπίο στο δάσος. Εντυπωσιακότατο το εξώφυλλο, μου υποσχόταν πολλά και ακόμα περισσότερα υποσχόμενη η υπόθεση του οπισθόφυλλου. Η ανάγνωσή του δικαίωσε την αρχική μου διαίσθηση απόλυτα, καθώς η νουβέλα αυτή αποδείχτηκε ένα μικρό διαμαντάκι!
Η ιστορία ξεκινά από την Αθήνα και την γεμάτη υποχρεώσεις πραγματικότητα ενός επιτυχημένου γυναικολόγου-χειρουργού, του Κώστα Παναγόπουλου, του οποίου η ζωή είναι φαινομενικά σωστά δρομολογημένη, με μια επιτυχημένη δουλειά που του αποφέρει μια πλουσιοπάροχη ζωή, με μια όμορφη και αξιόλογη γυναίκα και δύο παιδιά που λατρεύει. Όλα κυλούν ήρεμα και ανέφελα, έως ότου ένα άτυχο περιστατικό μιας ασθενούς που δεν επανέκαμψε μετά από δική του χειρουργική επέμβαση, θα ταράξει τα ήρεμα νερά του ‘στρωτού’ έως τότε βίου του Κώστα. Οι απειλές των εξαγριωμένων συγγενών της νεκρής θα αναγκάσουν το σαστισμένο γιατρό να εγκαταλείψει τη μεγαλούπολη και να καταφύγει μόνος, χωρίς την οικογένειά του και με κάθε μυστικότητα, στη γενέτειρά του και το πατρικό του, σ’ ένα μικρό χωριό, το Αρτέμιο, στην εύφορη Αργολίδα.
Τα όσα ακολουθούν δε θα μπορούσε ποτέ να τα διανοηθεί ο ήρωάς μας, καθώς είναι πρόσωπα και καταστάσεις που αναδύονται από το παρελθόν του, όπως η Μαρίνα, ο πρώτος του έρωτας, οι γονείς του και τα μυστικά που κρύβουν, οι γείτονες και η κόρη τους η Χαρούλα, της οποίας την ύπαρξη έως τότε αγνοούσε, καθώς και όλες οι πράξεις των εμπλεκομένων στο μακρινό παρελθόν οι οποίες έχουν τρομερό αντίκτυπο στο αβέβαιο παρόν του Κώστα.
Η συγγραφέας κατορθώνει να συμπυκνώσει μέσα σε αυτές τις 96 σελίδες μια μυθιστορία εκπληκτική, μεστή νοημάτων και γεγονότων, ατμοσφαιρική και αγωνιώδη, που δημιουργεί πολλαπλά συναισθήματα στους αναγνώστες. Το ενδιαφέρον τους κεντρίζεται από την πρώτη κιόλας σελίδα και την κομψή, προσεγμένη και ανεπιτήδευτη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Βάλια Καραμάνου, προκαλώντας τους να διαβάσουν παρακάτω. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κανείς αυτό το βιβλίο από τα χέρια του, καθώς τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και εναλλάσσονται ανάμεσα στην περιέργεια, το ενδιαφέρον, την αγωνία, τον ρομαντισμό, τον φόβο, την έκπληξη, την δικαίωση και την λύπη…
Το δικό μου τελικό συναίσθημα ήταν άφατη ικανοποίηση ανάκατη με λύπη: ικανοποίηση γιατί διάβασα ένα πραγματικά εξαιρετικό και ευρηματικό μυθιστόρημα, αλλά ταυτόχρονα και λύπη, διότι τελείωσε πολύ γρήγορα ένα τέτοιο εκπληκτικό βιβλίο… Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή Βάλια Καραμάνου για το υπέροχο βιβλίο της, της εύχομαι κάθε επιτυχία και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα Φίλοι μου!

 Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ο Κώστας είναι ένας καταξιωμένος γιατρός και οικογενειάρχης. Μία αναπάντεχη όμως επιπλοκή στη δουλειά του τον αναγκάζει να επιστρέψει προσωρινά στο πατρικό του σπίτι, μακριά από τη ζωή του στην Αθήνα, προκειμένου να ‘σβήσει’ για λίγο καιρό τα ίχνη του. Ωστόσο, εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την αλλόκοτη παρουσία ενός νεαρού κοριτσιού, αλλά και την πρώτη του αγάπη, τη Μαρίνα, την οποία ‘πρόδωσε’ κάποια χρόνια πριν, προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματικό και κοινωνικό κύρος. Οι συναντήσεις αυτές θα τον οδηγήσουν στην αφύπνιση ανεξέλεγκτων συναισθημάτων και στην προσωπική έρευνα του παρελθόντος. Μέσα από τη διαδικασία αυτή όμως, αναδύονται παράλληλα παλιά και επώδυνα οικογενειακά μυστικά, που παρέμεναν για χρόνια κρυμμένα και πλέον απαιτούν την κάθαρση. Ο Κώστας καλείται να τα αντιμετωπίσει, αλλά και να πάρει για άλλη μια φορά αποφάσεις ζωής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου